Hirdetés

Apple blog: Jawbone UP24 bemutató

Nem mondunk újat azzal, hogy az okostelefonok mellett manapság egyre több reflektorfény kerül a kiegészítőkre, melyek megannyi hasznos funkcióval ruházzák fel a már egyébként is rengeteget tudó készülékeket. Az okosórák mellett a mozogni vagy sportolni vágyóknak hasznos társai lehetnek azok a karperecek, melyek esetlegesen akár az alvás közben való forgolódás mennyiségét, az utcán való lépkedés számát, vagy a futás közben megtett távot mérik. Több vállalat is kínál efféle eszközöket, a Fitbit nevét gyakorlatilag csak ezek kapcsán lehet ismerni, de a sportóráiról és egyéb fitnesz kiegészítőiről ismert Polar vagy éppen a navigációs megoldásai kapcsán ismertté vált Garmin is versenyez a vásárlók kegyeiért. Most azonban az iCentre jóvoltából a headsetek kapcsán ismert Jawbone UP24 fantázianévre hallgató csuklópánttal foglalkozunk, melyet már csak azért is érdemes alaposan megnézni, mert elődjével (a sima UP-pal) állítólag komoly szinkronizációs problémák voltak. Reméljük, hogy az újdonságnál ezeket sikerült kiküszöbölni!

Az Yves Béhar által megálmodott formatervvel rendelkező UP24 társaihoz hasonlóan egy aktivitásmérő csuklópánt, mely rugalmas kialakítású, könnyedén a csuklóra lehet helyezni, a kényelmes viseletet, az ellenállóságot, valamint a cseppállóságot a külső gumiborítás biztosítja. Mivel a mérete nem állítható, háromféle változatban kerül piacra (S, M, L), vásárlás előtt mindenképp érdemes megnézni, hogy melyik való a kezünkre, ebben segít a csomagolás, amelyen egy pont akkora lyuk található, mint a termék, így kibontás nélkül is fel tudjuk próbálni.

A kiegészítőn egyetlen egy gomb található, amivel a nappali és az éjszakai módok között válthatunk, ha pedig az ezüstös színű, Jawbone feliratú fedelet levesszük, akkor 3,5 milliméteres jackre hasonlító, de annál picit vékonyabb csatlakozót vehetünk észre (2,5 milliméteres), amit a kütyü töltése és szinkronizálása során is használhatunk, de előbbihez szükség van a szintén a csomagban megtalálható töltőkábelre, egy fülhallgató-kimenetre csatlakoztatva nem kap áramot. Az UP24-be ugyanakkor – elődjével ellentétben – már egy Bluetooth 4.0-s chip is került, ami támogatja a Low Energy-t (LE, alacsony energiafelhasználás), tehát nem csak a kábellel, hanem vezeték nélkül is lehet szinkronizálni.

A gombot többféleképpen lehet megnyomogatni, így érjük el a különféle funkciókat. Egyszeri megnyomás esetén felvillan egy led, mely megmutatja, hogy a nappali vagy az éjszakai üzemmódban van a cucc, ha pedig hosszan bekattintjuk, akkor válthatunk ezek között, amit a karperec egy egész erős rezgés kíséretében hajt végre. Ha a kettőt kombináljuk, és először röviden, majd hirtelen hosszan nyomjuk meg a gombot, akkor már a stopperfunkciót hívhatjuk elő, természetesen a telefonos szoftver segítségét is használva. A Jawbone hét napos üzemidőt ígér, aminek elérése a szinkronizálás mennyiségétől függ, ha sokszor kérjük le az adatokat, akkor bizony ennél sokkal kevesebbel kell beérnünk, bár még így is jobban állunk, mint más kiegészítők esetén. A 32 mAh kapacitású akkumulátor töltés 90 percig zajlik, ha merül a karperec, akkor azt a két led villogásával, rezgéssel, és az applikáción keresztüli jelzéssel tudatja velünk.

Nem sokat érne ugyanis az UP24 egy okostelefonos alkalmazás nélkül, ám erre természetesen a fejlesztők is gondoltak. Az Up by Jawbone névre hallgató szoftver iOS-re és Androidra érhető el, előbbi esetén legalább 6.0-s, utóbbi esetében pedig legalább 4.3-as verziójú operációs rendszer futtatása szükséges (mag a szoftver a boltban 4.0-t ír követelménynek, de nyilván kell Bluetooth LE is, ami 4.0-nál nem jellemző). Az iOS-re írt változat egy kicsit fejlettebb, erre jött ki először a szoftver, a push notifikációknak hála a program mindig jelez, ha az általunk elérni kívánt lépésmennyiséget, futótávot, vagy alvásidőszakot elértük. Utóbbit nem úgy kell elképzelni, hogy beírunk hét órát és már ébreszt is a kütyü, hanem amikor átváltunk éjszakairól nappali üzemmódra, akkor a telefon azonnal értesít, hogy a szundikálás mennyisége megfelelt-e annak, amit mi előre beállítottunk. A szoftver legfontosabb szolgáltatása az aktivitásmérés, vagyis a karperec által gyűjtött adatok leolvasása. A lépésszámláló meglehetősen pontos, nagyjából tíz százalékos eltérésre kell számítani, viszont nem kezeli jól az orrvakarást vagy gépelést, képes ilyenkor is számolni, ami egy efféle eszköznél elég komoly hiba. Az éjszakai üzemmód esetén az alvás intenzitását mérhetjük, ekkor legfőképpen a forgolódást figyeli a rendszer.

A Jawbone UP24 négyféle színben vásárolható meg. Az iCentre kínálatában jelenleg 50 ezer forintért találjuk meg, ami mondanom sem kell, hogy rémisztően nagy összeg egy efféle eszközért, gyakorlatilag az összes konkurens termék olcsóbb nála. A kifizetett pénzért ettől függetlenül kapunk egy nagyon dizájnos, kényelmes viseletet garantáló eszközt, ami sportolás mérésére nem alkalmas, de a kijelző hiányában igazából arra sem mindig jó, hogy mondjuk további sétára vagy lépcsőzésre motiváljon minket. Precizitásával ugyan nincs gond, de néha felesleges dolgokat is mozgásnak számol, az akkumulátoros üzemideje az átlagosnál csak picit jobb, a kijelző hibája pedig probléma. Az UP24 alapvetően tehát csak azoknak ajánlott, akik beleszerettek a dizájnba; mindenki másnak érdemes inkább a Polar, a Garmin vagy a Fitbit termékei között nézelődni.

Legendd

Azóta történt

Előzmények