Sony SmartBand - a nagy testvér a csuklómon figyel

Használatba vétel

Nagyon egyszerű elkezdeni a SmartBand használatát. Alapvetően kétféle módon ugorhatunk ennek neki, ha NFC-s a telefon, akkor a bekapcsolt SmartBandet csak oda kell érinteni a készülék hátához, elsőre rögtön a Play Áruházba röpít minket, ahonnan a Sony által fejlesztett Intelligens csatlakozás, vagy eredeti nevén Smart Connect letöltésére buzdít a készülék. Ha ez megvan, akkor a következő érintéssel már a letöltött app észleli a készüléket, újabb app érkezik a telefonra, aminek neve Smartband SWR10 (ez a ketyere hivatalos neve), ha ez is elindult, akkor még egy érintés és létrejön a Bluetooth kapcsolat. Nyilván ha nincs NFC a telefonban, akkor manuálisan letöltjük a programokat és így is simán felépül az összeköttetés.

Sony SmartBand Sony SmartBand

Ha ez megvan, akkor már ott tartunk, hogy a telefonunkra érkező hívások és üzenetek megrezzentik a csuklónkat, máris van egy notifikációs karperecünk, ami már önmagában is hasznos. Bár különösebb információt nem közöl a motyó, de ettől a ponttól kezdve ő már méricskéli a tevékenységünket, csak éppen ezeket az adatokat még nem látjuk sehol. Öt napnyi információt tud tárolni, de mindjárt látni fogjuk, hogy ez az egész onnantól nyer értelmet, hogy feltelepítjük a Sony Lifelog alkalmazást, amin keresztül kinyerhetjük az összes statisztikai adatot a termékből.

Sony SmartBand Sony SmartBand

Erről mindjárt lesz szó részletesen is, azonban egy kicsit szeretnék füstölögni is, a Core-hoz és az egész rendszerhez ugyanis nincs egyelőre semmiféle más kliens, csak az okostelefonos Lifelog. Hiába kell a használathoz létrehozni egy Sony Entertainment Network azonosítót, a statisztikánkat sem webes felületen, sem PC-s kliensen keresztül nem tudjuk megnézni, kizárólag a telefonunk segítségével férünk hozzá, s onnan sem tudjuk exportálni. Az viszont biztos, hogy valahol azért tárolódnak az eredmények, mert ha az ember egy másik okostelefonra telepíti az alkalmazást és belép a létrehozott profilja segítségével, akkor ott is látszódnak a korábbi statisztikai adatok.

Sony SmartBand Sony SmartBand

Nyilván mindez csak szándék és idő kérdése, azt azonban látni kell, hogy ezeknek az aktivitásmérő kütyüknek egyik legfontosabb motiváló funkciójuk, hogy az eredményeinket meg tudjuk osztani mindenféle módon. Ez itt egyáltalán nincs meg, pedig bőven lenne rá lehetőség. Ugyanakkor viszont nagyon hasznos, hogy a SmartBand nem csak annyit tud(hat), hogy megrezzenti hívás esetén a csuklómat, hanem van még egy pár apróság (ezek megint külön kis alkalmazások), amelyek jól jönnek. Beállíthatjuk, hogy a zenelejátszót vezérelhessük úgy, hogy az oldalsó gomb megnyomása után rákoppintunk egyszer, kétszer, vagy háromszor a Core tetejére, ami előre-hátra léptet, illetve play/pause funkciót indukál. Van ugyanez kamerához is, kvázi önkioldóként működhet a csuklónkon levő kütyü, egy koppintás fotóz, két koppintás videóz. A harmadik lehetőség pedig a telefon megkeresése, két koppintással a közelben levő csatlakoztatott készüléket megcsörrenti. Fontos azonban, hogy egyszerre egyféle távirányítás működhet, nekünk kell a SmartBand appon belül megmondanunk, hogy a koppintgatás mit vezéreljen.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés