Samsung SmartTag2 teszt

Kitartóbb, szívósabb és praktikusabb lett a Samsung lokátora, kipróbáltuk.

Külső, csomag, üzemidő

Szeretteink, házi kedvenceink, értéktárgyaink és kütyüink biztonsága kiemelkedően fontos, az elmúlt évtizedek profi vagy filléres, illetve beépített vagy egyénileg beüzemelhető nyomkövetői után pedig kezdenek a lokátorok is beolvadni a techvilág ökoszisztémáiba. Ez egyszerre praktikus és megnyugtató, hiszen egyszerűbb lett az elkóborolt ebet vagy elkallódott okostelefont megtalálni, ahogy egy apró kütyü segítségével az elgurult bicikli nyomába is lehet eredni. Az árnyoldalon viszont ott a kéretlen megfigyelés és nyomkövetés kockázata – a témakör etikai aggályait Apple AirTag vs. Samsung SmartTag+ tesztünkben jártuk körbe, az UWB technológiát is részletezve.

A SmartTag 2
A SmartTag2 [+]

Az biztos, hogy aki egyszer holmijai felügyeletébe mobilja kényelméből belekóstolt, nem akarja többé cicáját, tárcáját, kulcscsomóját vagy bőröndjét nyomkövető nélkül magára hagyni, és bár egy (vagy praktikusabban négy-öt) tartozék beszerzése pluszköltség, sokan fogják a fejüket utólag, amikor beütött a krach, hogy miért nem ruháztak be ilyesmire.


[+]

A nyomkövető szót amúgy kerülik a gyártók a negatív többlettartalom miatt, a Samsung és főleg az Apple bigyói mindenesetre letarolták a piacot, ami leginkább annak köszönhető, hogy az AirTag szorosan belépül a Lokátor, a SmartTag pedig a SmartThings kütyüszisztémába, ahol megannyi eszközt és tárgyat tudunk egy helyről, biometrikus védelem mögül követni.


A 2021-es Samsung SmartTag+ két AirTag között [+]

Amennyire közös alapokon nyugszik a két termék, annyira különbözik is: az AirTag apró korongjával szemben (fent) a SmartTag2 (lent) 28,8 x 52,44 x 8 milliméteren és 13,75 grammon jóval hosszúkásabb darab, így kevésbé rejthető el a nyereg alá vagy a tárca mélyére észrevétlenül, ami ugye azért fontos, hogy a tolvaj ne szúrja mindjárt ki és szabaduljon meg tőle. Cserébe a Samsung kelléket tartozék nélkül erősíthetjük kulcscsomóra, nyakörvre és akaszthatjuk bárhova, a forma pedig ízlés és felhasználási cél kérdése.


[+]

Tény, hogy az AirTag dizájnja tisztább, de a műanyag házas és fémgyűrűs SmartTag2 sem szégyenkezhet fekete vagy fehér kivitelben – további színvariációk biztosan érkeznek. Egy darab a Samsung kütyüből 17 ezer forintba kerül, ami elég borsos a nyomkövető műfajban, a bevezető akció keretében viszont két lokátor jár ennyiért, immár IP57-es por- és vízálló védelemmel. Ez mindenképpen jó, elvégre találkozni fog az elemekkel, persze ezt a bigyót sem vízalatti használatra találták ki.


[+]

Az apró csomagolás egy papiroson és a nyomkövetőn kívül ezúttal egy SIM-tűt is tartalmaz, ami nem jelenti persze azt, hogy a kütyü SIM-kártyát is befogadna – helyette a gyűrű felől, a túloldal irányába a szabványos CR2032 gombelem tálcáját tudjuk kitolni, és ez lényegesen kényelmesebb megoldás az előző SmartTag körömszaggató szétfeszítésénél.


[+]

A normál használat üzemideje fél évről 500 napra nőtt, az energiatakarékos működésé az UWB funkciókat mellőzve pedig 700 napra, ami kiemelkedően jó. Ennek az oka az ultraszélessávú rádiófrekvenciás és a Bluetooth LE kapcsolatok rendkívül alacsony energiaigénye, miközben a nyomkövető folyamatosan közli hozzávetőleges helyzetét, a SmartThings mobilalkalmazás pedig időben szól, ha lassan ideje cserélni a telepet.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés