Apple AirTag és Samsung Galaxy SmartTag+ összehasonlító teszt

A két tech-óriás nagyjából egyszerre dobta piacra az elhagyott motyók megtalálására használható eszközeit, amelyek mögött egy új vezeték nélküli technológia áll.

Előzmények

A technológiai világban nem ritkák a bukott ötletek. Még a legnagyobb gyártókkal is megesik, hogy zsákutcába fordulnak, a hosszasan fejlesztett eszközeik életképtelennek bizonyulnak, aminek több oka is lehet. Ezek közül az egyik leggyakoribb az, hogy a piac nem elég érett az adott újdonságra, de az is előfordulhat, hogy a technológia még nincs azon a szinten, hogy a termék úgy tudjon működni, ahogy az ötletgazdák megálmodták. A példákat hosszasan lehetne sorolni, a legnagyobb klasszikus talán az Apple Newton és úgy általában a PDA-k, de a cikk szempontjából sokkal inkább releváns, hogy ebbe a kategóriába lehet sorolni a pénzérme méretű lokátor-kütyüket is, amelyek közül az egyik első a StickNFind volt: mi még 2013-ban írtunk róla és nagyon jó ötletnek gondoltuk, amivel nem voltunk egyedül, hiszen az amerikai csapat közösségi finanszírozással 931 870 dollárt gyűjtött össze, pedig 70 000 dollár volt a céljuk. A StickNFind és számos konkurense pedig piacra is került, és bár mindig nem voltak különösebben kifinomult eszközök, tulajdonképpen működtek, de mégsem értek el komoly sikereket, bár a Tile nevű megoldás egy üdítő kivétel. Ettől függetlenül összességében viszonylag kevesen használnak efféle kütyüket a tárgyaik nyomkövetésére, pedig a kínai megoldásokat már tényleg fillérekért meg lehet vásárolni online.

Stick N Find
Stick N Find [+]

A StickNFind megjelenése óta eltelt 8 év, és most két technológiai óriás, az Apple is a Samsung is piacra dobta a saját nyomkövető eszközét, aminek következtében valószínű, hogy az efféle kiegészítők hamarosan tényleg el fognak terjedni. Hogy mi változott? Egyrészt a technológia: míg az korábbi megoldások általában Bluetooth-t használtak és a jel erősségéből számolták ki a felhasználótól lévő távolságot, az Apple AirTag és a Samsung Galaxy SmartTag+ az úgynevezett UWB szabványra épülnek, amely kifejezés nem összekeverendő az időjárás-előrejelzésekben hallható, ibolyántúli, közepes hullámhosszú sugárzással. Egy olyan vezeték nélküli protokollról van szó, ami gyakorlatilag pont az efféle felhasználásra lett kitalálva, a működése pedig a következő oldalon részletesen is kifejtésre kerül.


[+]

Fontos szempont ugyanakkor az ökoszisztéma is, egyszerűen mostanra állt össze az a digitális világ, amelybe könnyedén és tényleg használható módon bele lehet illeszteni az efféle kiegészítőket. Az Apple és a Samsung itt nyilván óriási előnyben van a startupokhoz képest, hiszen náluk minden adott ahhoz, hogy a felhasználók könnyedén elkezdhessék használni a kis nyomkövetőket. Ami azt illeti, egy kicsit talán túlságosan is összeállt minden: a szóban forgó két eszköz olyan jól használható nyomkövetésre, hogy etikai és jogi kérdések is felmerülhetnek a felhasználásukkal kapcsolatban. Ezekre természetesen igyekszünk majd válaszokat adni a tesztünkben.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni

    Apró frissítésként üdvözölhetjük a két alap S21-et, és bár van új hardver meg alapból járó 5G, az emlékezetünkben valószínűleg a töltőtlenség, a microSD-s bővíthetőség eltűnése és az AKG füles hiánya marad meg a csökkentett felbontású, 2021 eleji Galaxy eszközökből.

Hirdetés