Samsung Galaxy Z Fold4 - egyre megy, honnan nézed

Negyedik generációjánál tart a világ legnépszerűbb hajlítható kijelzős okostelefon-szériája, ám a lendület mostanra alábbhagyott és a gyártó elég kényelmesen üldögél a trónon.

Bevezető

Ez már a negyedik Fold. Az első kissé buflák volt, a második már sokkal jobb, a harmadik inkább extrákat adott hozzá a korábbi koncepcióhoz (IPX8, S-Pen, rejtett belső kamera), a negyedik pedig itt van a kezemben és pont olyan, mint a harmadik. Ami szintén van a kezemben (több-kevesebb megszakítással majdnem egy éve), szóval néha emezt vettem fel, néha amazt, mert külsőre nehéz őket megkülönböztetni. Ez pedig jól jelzi, hogy a Z Fold4 nem sokat változott, amiben viszont mégis előre tud lépni az fontos és szükségszerű volt, de lett volna még itt tennivaló, rögtön a zsanér kapcsán.


[+]

Mert a zsanér nem sokat változott, első blikkre simán azt is mondanám, hogy semmit. Ami azt jelenti, hogy tényleg nem megy tönkre (nem tudom, hogy van-e olyan, aki nálam többet nyitogatta a mobilját az elmúlt egy évben), viszont ott figyel középen a hajlítási gyűrődés most is. És ez a negyedik generációnál már azért egy kissé zavaró: az azóta kijött versenytársaknál sikerült eltüntetni, a Samsung miért nem tudja? A válasz pedig a gyártó szerint az, hogy nézzük csak meg, hogy a konkurens hajlítható cuccok közül mennyi kapta meg az IPX8-as tanúsítványt, ami ugye a vízállóságot jelent. Egy sem. Vagyis ha azt akarjuk, hogy tudjon ilyen védelmet, akkor azt egyelőre csak olyan zsanérral lehet megoldani, ami otthagyja nekünk a göröngyöt a kép közepén, ha kinyitjuk.


[+]

Hát jó, mondhatnánk, a Samsung a vízállóság mellett döntött, ez védhető. Mert hát hogy nézett volna már az ki, hogy hölgyeim és uraim, nincs gyűrődés, de vissza kellett lépnünk a Fold3 specifikációjához képest, mert nem vízálló a cucc. Nos, jártunk már így a 3,5 mm-es jack dugasszal, meg a kameralyukkal is, ott is változtak a dolgok, ahogyan az idő előrehaladt. Viszont van itt még egy aspektus, ahogyan a Fold3, úgy a Fold4 sem vállal porállóságot. És ennek meg is van az oka, a zsanérba bizony be tud jutni a szennyeződés. Elvileg úgy van kialakítva belül ez az elem, hogy egy apró kis seprű minden nyitásnál és csukásnál kiszórja a port innen, de a gyakorlatban ez nem jön össze, egy ponton pedig nem fog kinyílni teljesen a készülék, ami elég otrombán néz ki. Tele a net tippekkel és trükkökkel, van az a módszer, hogy 45 fokos nyitási szögnél fújjunk be sűrített levegőt, aztán van a mindenre is jó ikeás mágikus henger papírjával történő leragasztás, ami nyitás-csukás során magára szippantja a mocskot, türelmesebbek ugyanezt az elvet egy post-it végigtologatásával is érvényesíthetik és igen: lehet segíteni a csak félig kinyíló Foldokon egy alapos tisztítással. Más gyártó hajlíthatós termékével nincs több évnyi tapasztalatom, így nem tudom, hogy a nem vízálló, de göröngymentes “vízcsepp” design hogyan vált be, a Fold4 viszont ugyanazt nyújtja, mint a Fold3. Nem csak a gyűrődés és a zsanér szempontjából, ahogyan az a következő oldalakon majd kiderül.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés