Menetrendszerű frissítést kaptak a Samsung hajlítható mobiljai

A Z Fold4 és a Z Flip4 koncepciója nem változott, az egyik normál méretűből kisebb, a másik pedig nagyobb lesz, de a tavalyi modellekhez képest nem szignifikánsak a változások.

Ma toronymagasan piacvezető a Samsung a hajlítható kijelzős okostelefonok között. Az első Fold még esetlen és bufordi kísérletezés volt, a második már egy jóval érettebb modell, a harmadikra mondhatjuk, hogy kiforrott, most pedig megjött a negyedik, ami már csak polírozás. A Flipnél rögtön az első már jól sikerült, a második rögtön Z Flip 3 néven jött piacra (ha az első Flip sima és 5G-s modelljét nem egynek és kettőnek számoljuk), ez a negyedik pedig szintén inkább ráncfelvarrás.


[+]

Ám mindez nem feltétlenül baj, mindkét eszköznél ott nyúltak bele a funkcionalitásba és a specifikációkba, ahol arra tényleg szükség volt. Nem teljesült mindenkinek az elvárása, mert még mindig akadnak fájóan régimódi megoldások, de a koreai gyártó most abban a kényelmes helyzetben van, hogy a Z Fold3 és a Z Flip3 is nagyon kelendő a magas ár ellenére is, a többi konkurens pedig egyelőre a kanyarban sincs, akik meg talán mégis látszódnak, azoknak is zömmel a Samsung szállítja a kijelzőt.


[+]

A Z Fold4 nagyon óvatos frissítése a tavalyi modellnek. Persze a kötelező köröket itt is lefuthatjuk: bekerült a legfrissebb Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1, ezzel pedig nem szakadt meg az a hagyomány, hogy a hajlíthatós felhozatal nem az Exynos lapkát kapja — és ennek sokan örülnek. Nőtt a belső tárhely maximális mérete, utóbbi akár 1 TB is lehet, de úgy már majdnem hétszámjegyű összeget kell letenni a csúcsmodellért.


[+]

A készülék mérete és formája alig változott, de a külső és a belső kijelző is picit nőtt azzal, hogy a kávákat vékonyabbra tudták venni. Ez főleg kívül lett volna érdekes, mert a Fold formavilága továbbra is kompromisszumos használatot igényel összehajtva, főleg gépelésnél, ám a 3 mm-rel szélesebb megjelenítő nem hoz szignifikáns változást, a lenti képen egy Fold3 és egy Fold4 látszik egymás mellett, talán egy picit szellősebb a gombsor, de továbbra is odafigyeléssel kell majd gépelni.


[+]

Belül is hangyányival nagyobb a hely, illetve megmaradt a kijelző mögé rejtett előlapi kamera, amin fejlesztettek, így még kevésbé látható. Megmaradt viszont a nyitási mechanika is, ami azzal is jár, hogy továbbra is jelen van a hajlítási gyűrődés, ezen pedig megcsillan a fény, ha nem szemből nézzük az eszközt. Ez sokak számára kritikus pont, ám a Samsungnál ezúttal nem álltak neki a zsanér áttervezésének, noha néhány konkurens gyártó már használja a vízcsepp alakban történő hajlítást, ami egyrészt csökkenti a gyűrődés mértékét, másrészt lehetővé teszi, hogy összecsukott állapotban a telefon két oldala között ne legyen rés — a Fold4-nél ez is megmaradt.


[+]

Az egyik legfontosabb változás a kamerát érintette, ezúttal nem sokat agyaltak, hanem az aktuális Galaxy S22 kameratrióját építették be. Ez mindenképpen előrelépés, 50 megapixelre hízott a főkamera felbontása, a telés lencse pedig háromszoros közelítést kínál, van OIS és persze az ultraszéles látószögről sem kell lemondanunk. Ugyanakkor viszont ez a kameraszett valamivel több helyet kér magának, vagyis a Fold4-ből jobban kiáll a lencsesziget, mint az elődből.


[+]

Szoftveres oldalon a különböző felületek elrendezését dolgozták el úgy, hogy azok jobban alkalmazkodjanak a majdnem négyzetes belső megjelenítő arányaihoz, nagyon igyekeznek a külső alkalmazásokat is a fejlesztőkkel közösen úgy változtatni, hogy a félig kihajtott “Flex” mód egyedi elrendezést kínáljon, a Facebook és az Instagram például abszolút partner volt ezekben a változtatásokban, de a Samsung gyári felületei is frissültek, például a videólejtászó, vagy a zenehallgatás. Kihajtott állapotban kapunk egy vadiúj alsó tálcát, ami a táblagépek felé löki a Fold4 kezelhetőségét, ez az első próbák alapján kimondottan jó ötletnek tűnik, ide nem csak appokat, hanem több ablakban megnyíló alkalmazáspárokat is kitehetünk, kicsit mintha az edge panel alulra költözött volna, de innen is elérhető a komplett alkalmazáslista, amely ablakban ugrik fel, tehát a multitaskingot is segíti a megoldás.


[+]

Nem változott viszont az akkumulátor kapacitása, a Samsung szerint a friss rendszerchip takarékosabb működést eredményez, ami valamelyest kitolja az üzemidőt, de ez erősen függ majd a felhasználás jellegétől. Ezzel szerintem sokat megbékélnének akkor, ha a töltési sebesség növekedett volna, ám továbbra is maximum 25 wattal tudjuk etetni a Fold4-et, ami 2022-ben egy ilyen árfekvésű telefonnál meglehetősen anakronisztikus érték, ráadásul most sincs töltőfej a teljes mértékben újrahasznosított papírból készült dobozban.


[+]

A Z Flip4-nél valamivel több az újítás. A Samsung BeSpoke felületén keresztül rendelt készülékek egyedileg paraméterezhetők a keret, az előlap és a hátlap színe kapcsán, összesen 75 féle variációs lehetőséget biztosítva a vásárlóknak. Az új Flip a Foldhoz hasonlóan keskenyebb kávákkal villog, a chipset itt is a Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1, a kamerákhoz pedig szintén hozzányúltak, de nem olyan mértékben, mint amennyire lehetett volna, vagyis a felbontás maradt 12 megapixel, de a szenzort lecserélték, ami a gyártó szerint főleg az esti felvételeknél jelent majd látványos javulást.


[+]

Ennél talán fontosabb, hogy itt viszont sikerült növelni az akkumulátor méretét 3700 mAh-sra (a 25 wattos töltés azonban maradt), ami pár órával combosabb üzemidőt fog majd szavatolni. Szintén fontos változás, hogy a külső kijelző funkcionalitásán is emeltek, lehet például gyorsválaszokat küldeni beérkező üzenetekre anélkül, hogy ki kéne nyitni a telefont, illetve a lapozható widgetek száma is bővült. Ezzel együtt a Flip4 maradt az, ami volt: egy trendi, összehajtható, sok szempont alapján csúcskategóriás telefon, amelynek az árát a Samsung továbbra is igyekszik azon a szinten tartani, amennyiért mondjuk S22+-t lehet kapni, így a felhasználók úgy érezhetik, hogy nincs felára annak, hogy egy kettéhajtható mobilt választanak — más kérdés, hogy kamerában és üzemidőben még mindig van némi elmaradása a nem hajtogatható, hasonló árú telefonokhoz képest.

A Fold4 és a Flip4 értékesítése hamarosan Magyarországon is megkezdődik, a tesztkészülékek pedig már úton vannak felénk. Az árazási sor legalján a Z Flip4 szerepel 128 GB tárhellyel 480 ezer forintért, 500-ért adják a 256 GB-os változatot. A Fold4-ek 780 ezerről indulnak 256 GB tárhellyel, az 512 GB-os kiadás 840 ezer forintot kóstál, az 1 TB-os csúcsváltozat pedig 945 ezer forintba kerül. Az augusztus 10-től 25-ig tartó előrendelési akcióban résztvevők egy éves Galaxy Z Premier Szolgáltatást kapnak, ami gyakorlatilag kijelzőgaranciát jelent.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés