Hirdetés

IFA 2022: Okosabb és fenntarthatóbb jövő mindennapjait mutatta be a Samsung

A Samsung intelligens ökoszisztéma és személyre szabott élmények által segíti a felhasználókat, hogy kezükbe vegyék az irányítást mindennapjaik felett

A Samsung a minden ősszel megrendezésre kerülő berlini IFA kiállításon már évek óta a szórakoztató elektronikai és a háztartási megoldásaira helyezi a hangsúlyt a sajtótájékoztatóin. Az viszont még ezek fényében is némileg meglepő volt, hogy idén az amúgy igencsak meggyőző hardveres fejlesztéseik is szinte teljesen háttérbe szorultak, a prezentációjuk elsősorban egy fenntarthatóbb, élhetőbb jövőről szólt, némileg talán reflektálva az Európa-szerte érezhető energiaválságra. Elsőre talán azt is gondolhatnánk, hogy a háztartási eszközöket, a TV-ket, a mobilokat és a viselhető eszközöket a gyártón kívül semmi nem köti össze, de a valóság az, hogy itt egy évek óta tartó építkezés végére került egy pont, vagy legalábbis pontosvessző: a felsorolt termékek mind együtt dolgoznak a Samsung ökoszisztémájában, a kapocs pedig a SmartThings.

Az összekapcsolt élet

A Samsung gyakorlatilag minden termékkategóriájában elérhetővé tette a SmartThings szolgáltatást, ami lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a legtöbbet hozzák ki Samsung készülékeikből, akár egy harmadik fél termékéhez kapcsolódva is. A csatlakoztatási lehetőségeket a gyártó bővíti, a folyamatot próbálja egyszerűsíteni, miközben személyre szabható felhasználói élményt is biztosít. A prezentáció során a hangsúly egyszerre volt a szórakoztató oldalon és a produktivitáson, utóbbinál a hívószó röviden összefoglalva az volt, hogy minél kevesebb időt töltünk el a háztartással és az életünk szervezésével, annál több időnk marad magunkra és a szeretteinkre. Ugyanakkor itt azért érezhetők voltak mérnöki túlkapások is, az újabb hűtők például push-értesítést tudnak küldeni a telefonunkra, ha nyitva maradt az ajtajuk. Ez a problémakör már évtizedek óta megoldott volt annak köszönhetően, hogy a hűtők csipognak, ha nyitva marad az ajtajuk, ennek realizálásához eddig nem kellett még a telefonunkat is elővenni, elég volt odasétálni és rendesen becsukni a hűtőajtót.


[+]

Fenntarthatóság

A Samsung energiahatékony márkává kíván válni a jövőben, és minél többek számára szeretné megteremteni a fenntartható otthoni élményt, aminek nem csak az épületgépészet és a szigetelés, hanem a hatékonyan működő berendezések is szerves részét képezik. Ennek érdekében a SmartThings alapú csatlakoztathatóságot és az energiahatékonyságot kombinálja háztartási eszközeiben is: a SmartThings Energia segítségével a felhasználók környezettudatosabbá is válhatnak, a szolgáltatás ugyanis figyelemmel kíséri a használati szokásokat és valós idejű adatokat mutat, amivel akár jelentősen csökkenthetők az energiaköltségek. 2023-ra a gyártó minden WiFi-s termékén elérhetővé teszi ezt a szolgáltatás. Ezen túlmenően a Samsung a legmagasabb energiatakarékossági szabványon túl további 10%-os energiamegtakarítást biztosít minden háztartási készülékéhez, ami magáért beszél.


[+]

A SmartThings Energia által ajánlott fenntartható megoldások használatával, valamint az olyan intuitív funkciók segítségével, mint az MI (Mesterséges Intelligencia) Energia mód, a felhasználók csökkenthetik az otthoni energiaköltségüket azáltal, hogy a szolgáltatással kompatibilis intelligens készülékeket automatikusan energiatakarékos üzemmódba kapcsolják. Ezzel kapcsolatban azért adódik a kérdés, hogy vajon alapértelmezésben miért nem a leghatékonyabb működnek ezek az eszközök, de ha eltekintünk a szükséges marketingtól, akkor ezekben a megoldásokban azért könnyedén meg lehet látni a valós értéket. Konkrét példákat említve, a Bespoke MI mosógép MI Ecobubble funkciója átalakítja a mosószert aktív habbá, amelyek így még gyorsabban beszívódnak a ruhákba, ezáltal ugyanolyan tisztasági szint mellett akár 70%-kal csökkenhet az energiafelhasználás. Továbbá, a MI mosási ciklus segítségével redukálható az energiapazarlás is, miközben a funkció képes meghatározni az optimális víz- és mosószermennyiséget, majd beállítja az áztatási, öblítési és a centrifugálási időt is.


[+]

A nagyágyú viszont szerintünk nem ez, hanem a hosszú élettartam, a gyártó pedig ezzel kapcsolatban is nagyon eltökélet. A mosógépek és szárítógépek digitális inverter motorjára, valamint a hűtőgépek digitális inverter kompresszorára 20 év garanciát vállalnak (!), ami a vállalat eddigi legmagasabb szintű garanciája és abszolút iránymutató mindenki másnak is. Persze vannak egyéb okosságok is, bizonyos hűtőik kombinálhatók, új modulokkal egészíthetők ki, így ha valakinek változik az élethelyzete, mondjuk családot alapít, akkor sem feltétlenül kell újabb, nagyobb hűtőt vennie. De okos megoldás a beltéri fénnyel és a rádiófrekvenciákat használva magától töltődő SolarCell távirányító is: a Samsung becslése szerint ezzel a vállalat hét év alatt 200 millió darabbal csökkentheti a hulladéklerakóba kerülő elemek mennyiségét. 2022-ben a Samsung szabadalmaztatja ennek gyártási licenszét annak érdekében, hogy más gyártók is fenntarthatóbbá válhassanak. A fentieken túl szó esett az óceánokba kerülő műanyagok újrahasznosításáról is, a kidobott halászhálók újrahasznosításából készülő anyagokat olyan eszközök gyártásában használják fel, mint például a Galaxy Z Flip4, a Galaxy Z Fold4 vagy a Buds2 Pro.


[+]

2022 év végére így a Samsung több mint 50 tonnával csökkentheti az óceánokba kerülő műanyagok mennyiségét. Szintén a vállalat jövőbeni célkitűzései közt szerepel, hogy különböző partnerségek révén Net Zero otthonokat hozzon létre Európa-szerte. A Q-CELLS-szel való együttműködés keretében a napenergia felhasználásának és tárolásának esetleges módjait kutatja. Ezen felül az SMA-val, az EU vezető lakossági invertermárkájával közösen a Samsung több napelemet csatlakoztathat majd a SmartThings Energia szolgáltatással kompatibilis eszközeihez, illetve szintén együttműködnek olyan globális építőipari, okosotthonokkal és elektromos autótöltők gyártásával foglalkozó vállalatokkal is, mint az ABB.

Utazásunkat a Yettel Magyarország támogatta.

Azóta történt

Előzmények