Samsung Galaxy XCover 5 - van takarni valója

Besorozták és elit kiképzést kapott a Samsung aktuális strapamobilja, ám a szívósságnak felára van.

Külső, kijelző, készülékvédelem

Két 100 ezer forint körüli telefon van előttem – a Redmi Note 10 Pro fényes és tűéles AMOLED panelt kínál minimális kávával, 5000 mAh-s gigaakkut 33 wattos gyorstöltővel, 108 megapixeles főkamerát négy másik támogatásával és üde színátmenetes kivitelt IP53 védelemmel. Viszont ránézésre látszik: ha az ember telefonálás közben betonra ejti, minimum kijelzőcserével számolhat, és itt kezd el domborítani a jóval iparibb öltözetű Galaxy XCover 5, amely nem hardverben vagy megjelenítőben, hanem katonai specifikációban nyújt sokat.

Az XCover 5 a Note 10 Pro mellett
Az XCover 5 a Note 10 Pro mellett [+]

Bár egyre kevesebben igényelnek efféle, szívós telefont, hiszen egy átlagos középkategóriás ketyere a kisebb baleseteket apróbb zúzódásokkal megússza, maradt az építkezésen és egyéb extrém környezetben dolgozók és sportolók, természetjárók, civilizációból kimenekülők igénye, hogy egy kicsit igénytelenebbek lehessenek egy telefonnal, és az mégis túlélje a gyötrést. Ennek garantálására pedig Mil-STD-810G, illetve újabban 810H katonai szabványon belül nagyon is vannak sztenderdizált tesztek, a Samsung pedig volt oly kedves, és pontosította készüléke sikeres megmérettetéseit a kiképzőtáborban.


[+]

Az XCover 5-öt huszonhatszor, másfél méterről rétegelt lemezre ejtették, két órát töltött 71 és -51 Celsius-fokon, egy órán át rázták, 30 percig 18 m/s erősségű esős szelet kapott, 15 percig, egy méterről 10 fokos cseppek estek rá, hat órán át fújták különböző teszteken porral és 90 percen át 63 fokos homokkal (18-29 m/s), egy órán át volt 4572 méteres, alacsony légnyomásteszten, 20 órán át kapott közvetlen napfényt (1120W / m2, 49 fok), -10 fokon 6 mm jégrétegtől vacogott, 24 órán át 35 fokos, 5%-os sós köddel áldották meg és -20 és 50 fok között kapott egy-egy órás hősokkot. Remélhetőleg nem ült mellette végig senki.


[+]

Emellett az IP68-as por- és víz elleni védelem is megvan, bár a Samsung csak 1 méter mély édesvízben, 30 percig garantálja a nedvesség kívül tartását, azaz sok no name rivális komolyabb IP69K minősítése nincs meg, arra pedig különösen figyeljünk, hogy a hátlap gondosan vissza legyen pattintva. No, nem azért, mert hajlamos magától leesni: mi magunk hánthatjuk le, hogy máris cserélhessük a telepet, amire mondjuk sajnos szükséges lesz, hogy a két nanoSIM és a külön microSD foglalathoz hozzáférjünk.


[+]

A kijelzővédelmet a Samsung különösebben nem pontosítja, de egy egész vékony keret azért körbebástyázza a védőüveget, viszont az USB-C portot vagy a 3,5 milliméteres fülhallgató-kimenetet fül nem védi, persze nem is folyik be a házba a víz rajtuk keresztül. A monó hangszóró alul ismerős lehet, van viszont két furcsa, szokatlan rézszínű pötty: a mellékelt USB-C kábel és 15 wattos töltőfej mellett ezt a telefont POGO állványra helyezve is tölteni lehet.


[+]

Mondjuk tölteni kell is, mert egy dologban a nevesincs riválisoknál a labda: az XCover 5-nek 3000 mAh-s teleppel kell beérnie, pedig a strapaműfaj ennek alsó hangon másfélszeresét kívánja, mert ugye aligha fog az ember extrém nedves vagy veszélyes környezetben a telepcserének, és ugye akkor a pótakkut is biztonságosan kell tárolni, ezzel az erővel meg 20000-es akkubank is nála lehet. Cserébe nincs a 147,1 x 71,6 x 9,2 milliméteres cucc 300 gramm, de még csak 200 se, 172-n pedig kellően könnyű hordozni és egy kézzel irányítani, simán elérve az 5,3”-es PLS TFT panel hüvelykujjtól legmesszebb lévő sarkát.

Kijelző-teszt
Mérés Samsung Galaxy XCover 5 Samsung Galaxy XCover 4s Samsung Galaxy XCover 4 Evolveo StrongPhone Q8
Képátló 5,3 hüvelyk 5 hüvelyk 5 hüvelyk 4,5 hüvelyk
Felbontás 720 x 1480 720 x 1280 720 x 1280 720 x 1280
Technológia PLS-LCD IPS-LCD IPS-LCD IPS-LCD
Fehér fényerő (max) 520 nit 535 nit 484 nit 533 nit
Fehér fényerő (min) 4,5 nit 4,3 nit 3,8 nit n/a
Fekete fényerő 0,29 nit 0,51 nit 0,64 nit 0,22 nit
Kontrasztarány 1483:1 1070:1 756:1 2421:1
Színhőmérséklet 7638 K 9737 K 11536 K 9502 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?

Viszont, ha a Samsung az AMOLED panelek koronázott királya (és az), a fent említett Redmibe pedig 1000 nit feletti, efféle megjelenítő fért remek kalibrációval, szuper napfény alatti láthatósággal és kirobbanó színekkel, komoly hiba, hogy ebbe a Galaxyba egy HD felbontású variációra sem futotta, mert bizony a kintre szánt XCoverről sokkal nehezebb a tartalmakat elolvasni, rosszabbak a betekintési szögei és kékesebbek, fakóbbak a színei. Nincs okom a 720 x 1480 képpontos felbontásba belekötni, egy HD Super AMOLED pont megfelelt volna, de legalább a kesztyűs módhoz megnövelt és pontos érintésérzékelés megvan.


[+]

Azért valamennyi napfény alatti extra fényerő jár, a vizes képernyő esetében hasznos fizikai gombokról a képernyő alatt viszont le kell mondani, nyilván az előnyösebb képernyőarányért. Azért a három billentyű talán odaférhetett volna, felülre meg a szintén kimaradt értesítő LED, így oda csak a fénymérő, a közelségérzékelő, a beszédhangszóró és az 5 megapixeles kamera került. Mégsem emiatt van külsődleges hiányérzetem: hiába ugyanis a recés a hátlap, ha vele együtt az XCover 5 borzasztóan csúszik – egy gumírozott megoldás sokkal jobban tapadt volna a tenyérhez, és sok straparivális erre gondolt is. Még valami kimaradt, és ezt is nehéz megmagyarázni: a biometrikus szenzor, ujjlenyomat-olvasó ugyanis sem a programozható bal oldali XCover gombba nem került, sem pedig a bekapcsolóba jobbra – újabb érv az AMOLED panel mellett, mert abba a Samsung tucatnyi mobil esetében sikeresen integrálta a nevezett szenzort.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Samsung Univerzum: A strapamobilok titkos élete

    Nem mindenkinek éri meg a felárat a garantáltan strapabíró kivitel, de bizonyos szegmensekben nem csak a morcos megjelenés teszi őket vonzóvá.

  • Cat B40 4G - ezüsthátú

    A Cat B40 4G a lehető legegyszerűbb, telefonálásra szánt mobiltelefon, a készülékház viszont nem csak komoly ellenállósági tanúsítványokkal, de antimikrobiális bevonattal is rendelkezik.

Előzmények

Hirdetés