Hirdetés

Samsung Univerzum: A strapamobilok titkos élete

Nem mindenkinek éri meg a felárat a garantáltan strapabíró kivitel, de bizonyos szegmensekben nem csak a morcos megjelenés teszi őket vonzóvá.

Mezei felhasználóként nem feltétlenül egyértelmű, hogy a kevésbé erős hardverrel szerelt, de komolyan megerősített készülékházba szerelt és adott extra funkciókkal ellátott modellek (mondjuk PTT) melyik piaci szegmensben tudnak igazán érvényesülni, már azon kívül, hogy jellemzően nem túl acélos ár/érték arány mellett bárki beszerezheti őket kiskereskedelmi forgalomban is. A vállalati célfelhasználás viszont pont ilyen terület.

A Samsung pont most passzolt el 740 ezer darab Galaxy Xcover Prot a Walmartnak, ahol az új készülékek két eszközt fognak kiváltani a dolgozók mindennapi munkája során. A Samsung történetében ez a legnagyobb volumenű vállalati együttműködés az Egyesült Államokban, a Knox által biztosított hardveres védelemnek köszönhetően pedig a munka mellett privát célra is használhatók a mobilok, amit a Walmart támogat is, ha a felhasználónak erre igénye van. Mivel a cég belső rendszere és a felhasználó privát adatai tökéletesen és biztonságosan szeparálhatók.

A Walmart saját alkalmazást és rendszerelemeket fejlesztett Walmart Global Tech néven, amelyeket a Samsung vállalati szolgáltatásai és funkciói egészítenek ki. Ilyen a testreszabott távoli vezérlés, a hálózati adatok elemzése, a készülékek előkerítése, ha elkeverednek és a specifikus, mélyrétegi konfiguráció. Több ezres tételben pedig nagyon nem mindegy, hogy ezt nem csak távolról, de automatikusan és tömegesen is lehet elvégezni. A speciális engedélykezelés, extra szoftverek és funkciók, illetve a távoli hozzáférés mellett a Samsung céges készülékei pedig tudnak pontosan úgy is üzemelni, mint egy mezei mobil.

A dolgozóknak az eddig használt walkie-talkie és vonalkódolvasó helyett csak az Xcover Prot kell magukkal vinniük, akár otthoni használatra is, ha úgy tetszik nekik. A hátlapi kamerarendszert (25 MP + 8 MP ultraszéles) kifejezetten a Walmart által használt vonalkódok leolvasására optimalizálták (de ezt nyilván más formátummal is el lehet játszani), a PTT (Push-to-Talk) gomb és a hozzá tartozó alkalmazás pedig a távbeszélőt váltja ki, a privát térben pedig teljesen hétköznapi, csak a júzer számára hozzáférhető, One UI-t futtató eszközök.


[+]

Ezeknek a speciális képességeknek nyilván nem sok relevanciája van egyéni, privát felhasználás mellett, ami az Xcover Prot nem igazán teszi vonzó ajánlattá. Nem mintha az Exynos 9611-es szett, a 4/64 GB-os, bővíthető memóriacsomag és 6,3 hüvelykes FHD+ felbontású LCD kijelzővel ne lenne teljesen kielégítő, de az aktuális kínálatot tekintve nem 164 ezer forintos hivatalos magyarországi áron.


[+]

Bár az IP68 és a MIL-STD 810G szabványoknak való megfelelés, az NFC és a cserélhető akkumulátor azért bizonyos felhasználói szokások mellett céges környezeten kívül is erős érvek lehetnek. Ugyanezt tudja a masszív tokba bugyolált Galaxy Tab Active3 is két éves csúcszettel (Exynos 9810), fejlett S Pen funkciókkal és asztali mód támogatással (DeX), ami összességében mégis nagyon praktikus és az adott cég igényei szerint mélyen testreszabható, ekkora, mármint több százezres, de akár ezres volumenben pedig az árak sem a kiskereskedelmi szinten alakulnak. Mindenki más pedig élvezheti a megszokott szoftverkörnyezetet, szolgáltatásokat és minőséget anélkül, hogy egy pillanatig is aggódnia kelljen a készülék épségéért, legyenek akármilyen mostohák is a körülmények.

Azóta történt

Előzmények