Hirdetés

Cat B40 4G - ezüsthátú

A Cat B40 4G a lehető legegyszerűbb, telefonálásra szánt mobiltelefon, a készülékház viszont nem csak komoly ellenállósági tanúsítványokkal, de antimikrobiális bevonattal is rendelkezik.

Hirdetés

Rendeltetés, kialakítás, Hygiene Plus technológia

A Cat B40 4G egy LTE képes, kizárólag telefonálásra és maximum rövid szöveges üzenetek kezelésére kialakított, hagyományos, nyomógombos strapatelefon és mint ilyen, szerencsére rendelkezik is minden szükséges hitelesítéssel. Nagyon sok izgalomra így nem érdemes számítani, a szokásos köröket hozza - tehetünk bele két SIM kártyát, van egy hatalmas, 100 lumen teljesítményű LED fényforrás a felső élen, egy hasznavehetetlen kamera a hátlapon, a szoftvertől pedig tényleg csak annyit érdemes várni, ami a telefonáláshoz szükséges, úgyhogy ránézésre semmi különös nem történt a műfajban. Leszámítva a speciális felületkezelést, ami mostanság (sajna) különösen aktuális, valamint a 4G integrációját, ami viszont jövőbiztos.


[+]

A 4G gyakorlatilag a 2G mellett az a hálózati technológia, ami a mostani tudásunk szerint a legtovább megmarad működőképesnek. A GSM-et nem érdemes kidobni, mert az alapvető kommunikációs képességeket tudja biztosítani nagy lefedettség és alacsony üzemeltetési költségek mellett, a GPRS segítségével még a korlátozott adatkommunikációs volumenű adatátvitel is megoldható. A 4G pedig a legfrissebb olyan technológia, amivel a beszélgetési hangminőség korrekt, a lefedettség pedig szintén jelentős, a szolgáltatók először a 3G-t fogják lekapcsolgatni, mert egyszerűen feleslegessé vált. Magyarán teljesen logikus lépés még az elsősorban csak telefonbeszélgetésekre kreált mobilokba is bevonni a 4G képességeket, mára már ez nem jelent különösebb felárat sem.


[+]

A Cat B40 4G a telefonálás lehetőségének biztosításán túl leginkább azt tudja, hogy IP68 és IP69 minősítéssel rendelkezik és a Cat által kifejlesztett Hygiene Plus technológiával készül, ami ISO22196 minősítésnek megfelelő antibakteriális készülékházat jelent. A gyártási folyamata során ezüstionok felhasználásával képeznek védőréteget az eszközön, ami gátolja a mikrobák megtelepedését az eszköz felületén. A készülék valamennyi külső komponensét Biomaster antimikrobiális technológiával kezelték, és ISO 22196 szabvány szerint tesztelték.


[+]

Ennek köszönhetően a felületen 15 percen belül akár 80%-kal, 24 órán belül pedig akár 99,9%-kal kevesebb mikroba (vírusok, gombák, baktériumok) tud elszaporodni. Emellett pedig nyilván rendszeresen tisztítható szappanos vízzel vagy akár fehérítő hatású (hypo, hidrogén-peroxid, klór) fertőtlenítőszerrel anélkül, hogy ez a működését befolyásolná (azt nem mertem kipróbálni, hogy a megjelenésére milyen hatással lenne). A Hygiene Plus specifikáció szerint egyébként a következő paramétereket és megfelelőségeket jelenti:

  • Vízálló és vízbe meríthető – tisztítható szappannal és fertőtlenítőszerrel
  • Ellenáll a vegyszereknek – a tesztek során 3000 alkalommal törölték át fehérítővel (szerintem a klórra gondolnak) átitatott törlőkendővel
  • Ellenáll a fertőtlenítőszereknek – alkoholos áttörlés 100 alkalommal, tesztelés kézfertőtlenítővel
  • Nincs szükség tokra
  • Homok-, por- és koszálló, IP68 és IP69 minősítésnek megfelelően
  • Katonai szabványoknak való megfelelés - MIL-SPEC 810H (ellenállnak az extrém hőmérsékletváltozásnak és erős rázkódásnak)
  • Tesztelve 1,8 m-es magasságból acél felületre való ejtésre
  • Vízállóság (akár 1,2 m mélységig 35 perc időintervallumban)


[+]

Ezt leszámítva egy teljesen mezei, nyomógombos strapatelefon, megerősített készülékházban, a szokásos, ritka vacak, 2,4 hüvelykes QVGA kijelzővel, de jól szeparált, háttérvilágítással rendelkező, logikus és kényelmes billentyűzetkiosztással. A négyirányú navigációs gombok gyorsfunkciói testreszabhatók, a felső iránygomb hosszú nyomásra aktiválja a zseblámpát is, van két kontextuális funkciógomb és a megszokott numerikus kiosztás, ahol a kettőskereszt egyben a némító is.


[+]

Az 1800 mAh-s akkumulátor kivételesen nem eltávolítható, a két nanoSIM-et és a maximum 32 GB-os microSD kártyát a jobb oldalról előhúzható SIM-tálcára pakolhatjuk. A záróelemnek nyugodtan essünk neki, akár vésővel-kalapáccsal is, ha szükséges, nekem egy laposfejűvel sikerült nagy nehezen felfeszegetni, miután meggyőződtünk róla, hogy ezt valóban így kell csinálni. A Type-C töltőcsatlakozót és a 3,5 milliméteres jack csatlakozót ugyanitt feljebb, a piktogrammal jelölt záróelem mögött találjuk. Ennek kinyitásához nincs szükség célszerszámra, kézzel is könnyen megoldható, a tálcát viszont először valami kényszerítő eszközzel, majd a mellékelt SIM-tűvel kell előszedni. A SIM-kulcson kívül egyébként nincs is más a dobozban, csak egy Type-C töltő- és adatkábel.


[+]

A 145 x 62 x 18 milliméteres, 157 grammos készülék egyébként kényelmes és stabil fogású, a hátlap és az élek texturáltak, kialakításából adódóan nem igényel egyéb védelmet, alulra pedig még egy fűzőszem is került, így könnyen rögzíthető ruházathoz vagy felakasztható fényforrás gyanánt. A gyenge pont ismét a kijelző, amely egyetlen olyan, nem feltétlenül életszerű betekintési szöggel rendelkezi, ami értelmezhető megjelenítést biztosít. Egyébként a színek durván invertálódnak, a kontraszt és fényerő össze-vissza torzul, de igazából mindegy, mert sok nézegetnivaló nincs a készüléken, bár az nem ártana, ha legalább azt megtudnánk, ki keres minket. Azért hihetetlen, hogy ezzel egyik gyártó sem hajlandó kezdeni semmit.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés