Hirdetés

Samsung Galaxy Watch Active - gyűrű nélküli kapcsolat

A Samsung okosórája megint egy kicsit kiforrottabb, kicsit precízebb, de lényegesen karakterszegényebb lett a lünetta elhagyásával. Cserébe sokkal kisebb az egész.

Hirdetés

Tizen 4.0 és One UI, Galaxy Health

A Samsung nyilván maradt a saját rendszerénél. A 4.0 verziószámú Tizenre húzott One UI viszont azon kívül, hogy már így hívják, pont ugyanolyan, mint a Galaxy Watch kezelőfelülete. De tényleg, semmiféle változást nem fedeztünk fel, csak valamivel letisztultabb színvilágú és lett neki egy neve. A kompatibilitás is maradt: Samsung és egyéb androidos készülékek esetében minimum 5.0-s főverzió és 1,5 GB RAM a minimális rendszerkövetelmény, Apple készülékkel pedig iPhone 5-tel vagy újabb modellel működik együtt legalább iOS 9-es verziótól. A kapcsolat Bluetoothon keresztül épül fel.


[+]

A készülékek párosítása teljesen felhasználóbarát, az instrukciókat követve képtelenség elrontani és viszonylag gyors is a folyamat. Ehhez szükség lesz a Samsung Wearable (korábban Galaxy Gear) nevű alkalmazásra, ahol egy rakás dolgot állíthatunk be, amit egyébként az órán is megtehetünk, csak valamivel kényelmesebb nagyobb felületen. Az app ugyanolyan, mint eddig, csak sötét alaptémát kapott, de a funkcionalitásában nincs változás. Ahogy sajnos abban sem, hogy az óra csak angolul ért. Úgy viszont remekül. Az intelligens asszisztens és a hang alapú bevitel is csak angolul megy, az előre megadott válaszsablonok viszont a rendszer nyelvét követik.


[+]

Még mindig számolatlanul állnak rendelkezésre különböző interaktív és statikus óralapok a gyári lehetőségeken kívül; szinte természetes, hogy a Watch Active-hoz is rögtön találtam egy halom Star Trek témájú számlapot. Az értesítések kezelése és testreszabása teljeskörű, a widgetek sorrendjéről, az alkalmazásokról vagy a telefonnal szinkronizálandó tartalmakról is saját hatáskörben dönthetünk. Az engedélyezett értesítések teljes tartalommal jelennek meg, a küldő alkalmazás nevével, a küldő fél fényképével (ha van neki) és az üzenet teljes tartalmával. Akár hosszabb e-maileket is átfuthatunk és válaszolhatunk is rájuk a Samsung E-mail alkalmazásban, ami az alap alkalmazáskínálat részét képezi.


[+]

Lünetta ugye nincs, úgyhogy a navigációt gesztus alapon, illetve a hardveres gombokkal kell megoldani, ami egyáltalán nem kényelmetlen, csak tekerőgyűrűvel mégis jobb volt. Mindenesetre ott a bekapcsológomb, ami egyben a Home is, illetve a főképernyőről, ha már ott vagyunk, a körkörös elrendezésű alkalmazásmenübe visz. A vissza funkciót a felső gomb kapta, egyébként pedig érintéssel lehet haladni a rendszerben. Jobbra húzva az óralapot, az értesítéseknél kötünk ki, amelyeket felfelé simítva törölhetünk, balra indulva pedig az általunk meghatározott sorrendben elérhető widgetek kerülnek elő.


[+]

A gyorskapcsolópanel, amelyet szintén úgy szerkesztünk össze, hogy nekünk kényelmes legyen, a képernyőt lefelé simítva szedhető elő. Itt találunk akkumulátor és kapcsolódási információkat, illetve egy halom kapcsolót. Éjszakai és mozis mód, néma vagy rezgés, ne zavarjanak és repülő üzemmód (lehet kérni, hogy legyenek szinkronban a készülék állapotával, így csak egy eszközön kell ezeket beállítani), energiatakérokosság, víz alatti üzemmód, WiFi, GPS és telefon megkeresése. A rendszer kezelése, az egyes lehetőségek és funkciók elérése hihetetlenül kényelmes, egyértelmű és kézenfekvő.


[+]

Az alap alkalmazáskínálat szűk és funkcionális. Van áruház, Samsung Pay, ami itthon még mindig nem működik; Samsung Health, amit azért mégis jobb a telefonon babrálni; Bixby, aki csak külföldiül tud; névjegyzék, tárcsázó, üzenetek, időjárás, ébresztő, galéria, zenelejátszó, Spotify, naptár és emlékeztető, illetve világóra. Én pedig ezeken kívül egy számológépet, magasságmérőt, Samsung böngészőt és a Here We Go navigációs appot szedtem le. Mind kifogástalanul és gyorsan dolgozik. Lassan viszont örülnénk egy portolt Facebook alkalmazásnak. Amúgy egy csomó dolog elérhető ingyenesen az Áruházban, például a SmartThings, ha az okosotthonunkat az óráról is óhajtjuk kezelni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés