Samsung Galaxy S5 LTE-A - hozd a mikroszkópot!

Szoftverek, kamera, összegzés

A Galaxy S5 és a Galaxy S5 LTE-A szoftververziója lényegében megegyezik: jelen sorok írásakor mindkettő az Android 4.4.2-es KitKat verzión fut, és a TouchWiz legújabb, flat stílusú felületét használja. Mivel a menüktől a gesztusokon vagy az ujjlenyomat-olvasón át a zenelejátszóig minden megmaradt, a szoftveres rész bemutatásához ajánljuk Galaxy S5 tesztünket.

A Koreából érkezett modell esetében mindössze annyi különbség van, hogy a magyar rendszernyelv nem elérhető (a korrektúrával ellátott remek Samsung billentyűzet viszont ismeri a magyar nyelvet), illetve az általunk járt modellhez mellékeltek néhány eltávolítható szolgáltatói appot. A lényeg: a szoftveres felület sebessége nem csökkent, sőt, lényegében hibátlan, úgyhogy a QHD felbontás együtt tud élni az egyébként magas memóriaigényű TouchWiz UI-val is.

Az Samsung Galaxy S5 LTE-A ISOCELL kamerája kiváló
Lent: felső sor: Galaxy S5. Alsó sor: Galaxy S5 LTE-A

A remek kamera és kameraszoftver is megmaradt, amelyet külön elemzés keretében is bemutattunk, elég csak annyit tudni róla, hogy a 16 megapixeles, ISOCELL technológiájú szenzorhoz számos kameramód és beállítási lehetőség, és talán a piac leggyorsabb és egyik legjobb HDR megoldása társul. Fényképet legfeljebb 5312 x 2988 pixelen, videofelvételt pedig maximum 4K-ban rögzíthetünk, de elérhető HDR és 60 fps-es mozgóképfelvétel is, igaz „csak” 1080p-ben. A fotók a felső sorban a Galaxy S5-tel, az alsóban pedig a most tesztelt S5 LTE-A-val készültek.

A két készülék képeit összehasonlítva minőségbeli különbségre nem bukkantunk. Mindkét kamera gyorsan és pontosan végzi a munkáját, köszönhetően a PDAF autófókusz rendszernek és a gyors feldolgozásnak, az LTE-A-s S5 talán az utóbbi esetben picit gyorsabb Full HD-s öccsénél, de nem számottevően. A fotók továbbra is magas részletgazdagsággal rendelkeznek, bár láttunk már jobb vonalélességet is, a dinamikatartomány jó, a fehéregyensúly hibátlan és lencsehiba vagy torzítás sem jellemző. A HDR fotók kissé puhábbak a hagyományosaknál talán a magasabb tömörítés okán, a makrofótók viszont tele vannak közeli részletekkel, Esti körülmények között, főleg az 1/15 másodperces felső záridőkorlát miatt már kevésbé jó a helyzet, a stabilizálást bekapcsolva az automatika több fotó összegyúrásából néha még egész jó képeket hoz össze, a magas érzékenység miatt azonban komoly a részletveszteség. Az öröm az ürömben az este is megbízható autófókusz és fehéregyensúly, illetve a kiemelkedően fényerejű, bár enyhén kékes fényű ledes villanó. A videofelvételek továbbra is döbbenetesen sok részletet rögzítenek, a 4K felvételek éles képkockáiból akár nyomtatni is lehet, de a sztereó hangminőségre sem lehet panasz. 4k felvétel ITT, egy HDR-klip pedig ide kattintva tekinthető meg vagy tölthető le. Az S5 LTE-A kapcsán tehát pont azokra a megfigyelésekre jutottunk, mint nagy nyári kameratesztünk során: az ISOCELL technológia a piac egyik legjobb megoldása, ám ideje lenne a záridő állítási opciókat a szoftverben elérhetővé tenni, főleg mivel a Galaxy Note 4 optikai képstabilizációval érkezik, így 1/15 másodpercnél jóval hosszabb expozíciós időt is meg lehet majd tartani szabad kézzel. Manapság már egy alacsonyabb árú Nokiából is elő lehet csalni hosszabb záridőket.

Kompromisszummentes a váltás QHD-re a Samsung Galaxy S5 LTE-A-val
[+]

Értékelés: Samsung Galaxy S5 LTE-A
Külső
Ergonómia 8 pont
Anyaghasználat 8 pont
Összeszerelés minősége 9 pont
Kijelző mérete, minősége 9 pont
Belső
Kezelhetőség 9 pont
Sebesség 10 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 8 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 9 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 10 pont
Multimédia
Vizuális 8 pont
Audio 9 pont
Egyebek
Üzemidő 8,5 pont
Ár/érték aránya 7 pont
Hogyan értékelünk?

Az Samsung Galaxy S5 LTE-A remek készülék lett, lényegében minden olyan pozitív és negatív tulajdonságával, amelyek összességével az S5 az ajánlott plecsnit tavasszal kiérdemelte. Persze felmerülhet a kérdés, hogy volt-e értelme egy QHD-s Galaxy S5-öt piacra dobni, ám felesleges, mert a presztízscsatában a Samsungnak egyszerűen elő kellett már a nyáron rukkolnia egy 1440 x 2560 pixeles mobilkijelzőjével, és azt ez a készülék kapta meg. A kérdés sokkal inkább az, hogy mikor volt értelme az S5 LTE-A-t piacra dobni, és a válasz a rivális QHD-s okostelefonok teljesítményingadozásait elnézve az, hogy az új generációs Snapdragon és Exynos chipsetek érkezésekor, a Snapdragon 805 és az Adreno 420 ugyanis gördülékenyebben kezeli a gigászi felbontást, akár az LG G3 vagy az Oppo Find 7. Mindezt teszi ráadásul extra hőtermelés vagy fogyasztás nélkül, de az 577 ppi-s AMOLED panelre sem lehet panasz: a S5 LTE-A a pixelszámot megduplázta, a fényerő és a színhűség ellenben nem szenvedett csorbát. Úgy gondoljuk tehát, hogy mindez komoly fegyvertény az elkövetkező időszakra nézve, amikor a QHD-s kijelzők egyre több nadrágzsebben fognak felvillanni, és tulajdonképpen ezért a pozitív konklúzióért is tette le az asztalra a Samsung az S5 szteroidos változatát. Az S5 LTE-A nálunk persze nem kapható hivatalosan, bolti garanciával 190 ezer forintért lehet megvásárolni, amiért a 32 gigabájtos kiszerelést kaparinthatjuk meg. Összességében a napi szinten komoly különbséget nem lehet a Full HD-s S5-höz képest tapasztalni, aki viszont egy különlegességre vágyik, amely rekorder képernyő tulajdonságain felül is remekül használható, az S5 LTE-A lehet az egyik opciója.

Samsung Galaxy S5 LTE-A

Bone123

A tesztkészülék az XXL GSM jóvoltából jutott el hozzánk. Vásárláshoz kérem, kattintson ide!

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

 • Note 4 szoftverfrissítés érkezett

  A Samsung csúcsphablejéhez most egy frissítőcsomagot adtak ki, mely az akkumulátor üzemidén hivatott javítani.

 • Gigabites adatátvitelt ért el a Samsung 5G-n

  Két sebességrekordot is megdöntött a Samsung 5G-s hálózati megoldásának tesztelésekor: 1 Gbps feletti adatátvitelt mozgó járműben, és 7,5 Gbps-os átvitelt két fix pont között.

 • Mobilarena TV: több mint jegyzetfüzet

  Mai adásunk tárgya a Samsung csúcsphabletje lesz, mely 5,7 hüvelykes, QHD felbontású kijelzővel, Snapdragon 805 SoC-vel hívja fel magára a figyelmet.

 • Újra felbukkant az S5 GPE

  Egy kép tanúbizonysága szerint kiadásra kerülhet a Samsung idei csúcskészülékének módosítatlan Android rendszerrel rendelkező változata.

Előzmények

Hirdetés