Hirdetés

Samsung Galaxy Note20 Ultra - a tollnak nincs ellenfele

Ha valami ennyibe kerül, akkor az elvárások is magasak. A drágábbik Note20 viszont valóban igyekszik a maximumot nyújtani, de nem hibátlan.

Hirdetés

Videó, zene

Ha mozgóképet óhajtunk felvenni, akkor talán még jobban el lehet tévedni a lehetőségek között, mint a fotózásnál. A legtöbb opciónk Full HD mellett lesz, ez is az alapbeállítás, méghozzá 30 fps-sel. Ilyenkor elérhető mindhárom látószög, menet közben is lehet váltani közöttük, a zoomot pedig hússzoros értékig tolhatjuk fel, de oda már az OIS-EIS stabilizáció dacára is elég erős és fix kéz, vagy még inkább állvány lesz praktikus. Mutatunk is egy-egy ilyen felvételt nappal és éjszaka:


Ezzel a produkcióval alapvetően elégedettek lehetünk, a szuperstabi mód nélkül is normál és széles látószöggel simán lehet sétálgatni anélkül, hogy megremegne túlzottan a kép, a fókusz nem ugrál, a hang is korrekt, szóval általános célú videózgatásra talán ez a legjobb választás. De válthatunk 60 fps-re, ilyenkor csak a főkamera működik:

Valamint válthatunk 4K-ra is 30 és 60 fps mellett, mi utóbbit mutatjuk meg, ilyenkor szintén nem lehet látószöget váltani:

Ha a bal oldali ikonhalomból a szuperstabi kis kezecskéjét formázó rajzára klattyintunk, akkor mindenképpen Full HD lesz a felbontás, de kétféle látószög is adódik, amelyek között lehet váltani is menet közben. Ezt a korábbi Samsung telefonokban eléggé szerettük, mert tényleg nagyon stabil képet adott, noha a minőség néha kicsit megborult a stabilizáció miatt, ebben a módban mutatunk nappali és esti eredményt:


Az a helyzet, hogy a szuperstabi mód persze tök jó, ha az ember szaladgál, bringázik, vagy hasonlóan “remegős” dolgot csinál, de sima sétáláshoz a normál Full HD is bőven stabil, viszont jobb a minősége. Este pedig jobban látszanak a stabilizációból fakadó hibák, mintha inkább mellőznénk ezt az üzemmódot.


[+]

A nagy újdonság a fenti képernyőképen látható ügymenet, amelyet Pro módként találunk a szoftverben, itt 21:9-es képarányú, 8K felbontású, 24 fps-es videókat lehet lőni nagyon-nagyon sok manuális beállítással. Expozíció, fehéregyensúly, fókusz, ISO, blende kézzel állítható menet közben (persze csak egyetlen látószögünk van), plusz a Note20 Ultra a kezünkbe adja a hangforrás változtatásának jogát is. A három mikrofonos kialakítás miatt kérhetjük, hogy csak felénk rögzítsen hangot (ez hasznos, ha beszélünk a videóban), ennek az ellenkezőjét is lehet kérni (csak a hátsó mikrofonok rögzítsenek), illetve ami nagyon nagy pluszpont, hogy külső mikrofon is bevethető akár Type-C-n, akár pedig Bluetooth forrásból, ez a legtöbb telefonból hiányzik.


A fenti két videó nappali és esti környezetben készült, őszintén szólva a 8K azért egy kicsit még mindig egy olyan zsiráf, ami nem fér be a panelbe, tehát vágni is szívás, ha nincs egy erőmű erre a célra, no meg relatív kevés olyan tévét és monitort tudunk felmutatni, amely natívan képes megjeleníteni az ilyen tartalmat. Viszont nincs a Pro mód erre az irgalmatlan felbontásra korlátozva, simán visszaállhatunk Full HD-ra is akár, ahogyan a 21:9-es képarány helyett is lehet 16:9-et kérni, de 60 fps-t és 4K-t is választhatunk. A végére maradt egy előlapi kamerás snitt:

És ezzel is elégedettek lehetünk, egyrészt szuper a fókusz, másrészt pedig kifejezetten jó a stabilizáció, a fenti videó Full HD-ban készült, ezért is tudja ezt hozni, de fel lehet tolni 4K-ig és 60 fps-ig az értékeket, akkor viszont kevésbé lesz remegésmentes az eredmény. Összegzésként remélem megengedi az olvasó, hogy szubjektív legyek kissé, mert igazából a mindenféle laboros eredményekben kijött képalkotási pontszámok persze fontosak, de ennél a saját véleményem szerint sokkal lényegesebb, hogy mennyire változatosan és könnyen használható eszköztárat kapunk a kezünkbe. A Samsung pedig a Note20 Ultrával (de inkább a One UI 2.5-tel) tovább bővítette a lehetőségeket, a külsős, Bluetooth mikrofon használatáért mindenképpen jár a pirospont, a Pro videós funkciókért szintén, ahogyan a szuperstabi mód nélkül is elég korrekt remegésmentességért dettó. Lehetne még fejlődni, az előlapi videózásnál sajnos nincs külsős mikrofon támogatás, ami okvetlenül hiányosság, de gondolom majd erre is rájönnek és lesz frissítés.

[+]

Zenei fronton nincs különösebb meglepetés, a YT Music fent van gyárilag, a Samsung korrekt zenelejátszóját pedig le lehet szedni a Galaxy Store-ból. FM-rádió nincs, viszont a sztereó hangszóról kihangosítva kifejezetten erélyesek és mobilos viszonylatban jó minőségűek. A mellékelt headset is a jobbak közül való, a fülesre jutó hangminőségre nincs panaszom, a Dolby Atmos bekapcsolásával lehet javítani az élményen, ez külön paraméterezhető zenéhez és játékokhoz. További jó pont a frankó diktafon, amely szintén képes Bluetooth forrásból rögzíteni 256kbps rátával, lehet blokkolni a hívásokat, ha épp veszünk fel valamit, illetve ha nincs külsős mikrofonunk, akkor a különböző módok (interjú, normál) másképp használják a telefon mikrofonjait. Beszédleíró funkció is van, ami szöveggé alakítja a hallottakat, de itt ez csak angolul (és más, ismertebb nyelveken) működik, ami azért fura, mert van külön beszédleíró alkalmazás, ami a magyar szöveget is felismeri és elég ügyes.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés