Épphogy a top 10-ben a Note20 Ultra kameracsomagja

Az S20 Ultra és nyolc kínai telefon mögött végzett a tollas Samsung csúcsmobil fotós és videós szettje a DxOMarknál.

Ahány oldal, annyi konklúzió születhet kamerás fronton már csak azért is, mert van amelyik készülék automatikában, van amelyik pedig aprólékos beállításokban jó. Néha kifejezetten szemkápráztató a minőség a kontrasztokat és a telítettséget megtolva, máskor abszolút természetesek a színek. Végül pedig akadhat egyetlen remek kamera, vagy sok elég jó, így aztán ki-ki a maga ízlése szerint rangsorolhat. Éppen ezért mi több tucat képet és jó pár videót biztosítunk a legcombosabb kameratelefonok esetében, és a Samsung Galaxy Note20 Ultra azzal a szándékkal érkezett meg néhány hónapja, hogy a produktivitás mellett fotózásban és videózásban is maradandót alkosson.


[+]

Előre 10 megapixeles szelfimodul került autofókusszal, hátra pedig 108 megapixeles, 1/1,33" méretű szenzor, 9:1-es pixel binning feldolgozással, 26 mm-es lencsével, optikai képstabilizálással és PD-autofókusszal és közepes távolságú hibrid zoommal. A 12 megapixeles teleobjektív ugyanis 5x-ös optikai nagyításra képes, és akkor már optikai képstabilizátor is jár mellé (120 mm), amit a 12 megapixeles ultraszéles egység ugyan kihagyott, viszont 13 mm-en valóban illik rá az ultraszéles jelző.  Az S Pennel szerelt phablet megfordult a minap a fényképezés témakörére fókuszáló DxOMarknál, és tizedik helyen végzett az általuk vizsgált rangsorban, összesen 121 pontot begyűjtve.


[+]

Ez nincs különösebben messze a ranglista vezető Xiaomi Mi 10 Ultrától (130 pont), viszont egy ponttal elmarad a nyolcadik helyre rangsorolt S20 Ultrától, ami talán meglepő fordulat. Ha most bárki a fejét csóválná, ne tegye: pár éve bármelyik okostelefon megirigyelhette volna a Note20 Ultra többkamerás képminőségét, amely 130 pontot szerzett fotózásban élénk és kellemes színeivel, széles dinamikaátfogásával, jó expozíciójával és elfogadható részletességével. A DxOMark elégedett volt az ultraszéles kamera teljesítményével, illetve az expozícióval és a fehéregyensúllyal sötétben. Feltűnt a képeken ugyanakkor némi zaj, este pedig már több, kontrollált fényeknél előfordult szín- és autofókusz hiba, illetve némi feldolgozási zaj közepes és nagy zoom esetében.


[+]

A videós tesztkör 101 ponttal zárult, és újfent dicséretet kapott az expozíció, a színleképzés és a dinamikaátfogás. A képzaj/képélesség arány megfelelő volt, a stabilizálás pedig kiegyensúlyozott felvételek szült, fürge autofókusszal. Fókuszhibák azonban több helyzetben is előfordultak, sötétben pedig már csökkent a képélesség, itt-ott tömörítési és színhibákkal megspékelve. A DxOMark az előlapi kamera minőségét még nem értékelte.

Előzmények

Hirdetés