Hirdetés

Samsung Galaxy Note20 Ultra - a tollnak nincs ellenfele

Ha valami ennyibe kerül, akkor az elvárások is magasak. A drágábbik Note20 viszont valóban igyekszik a maximumot nyújtani, de nem hibátlan.

S-Pen

A telefonban található toll csont ugyanaz, mint a tavalyi. 3,4 grammot nyom, 105,08 x 5,8 x 4,35 milliméteres, IP68-as védelemmel rendelkező, Bluetooth-on kommunikáló S-Pen most nem lett más, nem kellett a hardverhez hozzányúlni. Viszont szoftveresen elég sokat változott a Note-széria emblematikus tartozékának eszköztára, kezdve onnan, hogy 9 ms-ra csökkent a válaszidő, ami azt jelenti, hogy lényegében azonnal látjuk a ténykedésünk eredményét a kijelzőn, nem mintha eddig bárki panaszkodott volna. De ez egy amolyan jövőálló a fejlesztés, ami az 5G hálózatok szintén minimális válaszidejét alapul véve megnyithatja az utat olyan alkalmazások fejlesztése felé, ahol a Note20-on rajzolt, vagy tollal kiadott utasítások valahol a távolban azonnal végrehajtásra tudnak kerülni.


[+]

A tavalyi év újdonsága volt a lebegő gesztusok bevezetése, amikor mindenféle hadonászással lehetett ezt-azt intézni a telefonnal, ezek mind megmaradtak, de jött öt új bűbáj a listára. Továbbra is lehet indítani a kamerát, ha pedig elindult, akkor váltani az előlapira és az üzemmódok között, valamint exponálni, lehet léptetni a galériában, hangosítani a zenét, de most már van képernyőmentés a toll rázásával, kezdőlapra visszatérés egy fel-le kombóval, illetve előre-hátra lapozás is oldalirányú ide-oda hadonászással. Nem tudom, hogy ezek közül mennyire van valós szükség, prezentáció közben mondjuk a léptetés nyilván hasznos, de speciel nem tudom, hogy miért akarnék a kezdőlapra visszalépni úgy, hogy nincs is a kezemben a telefon.

[+]

Hirdetés

Ezeknél azonban sokkal fontosabb, hogy a tollhoz kapcsolódó alkalmazások milyen irányba fejlődtek. Egyrészt a szövegfelismerés állati sokat javult, már a ferde kézírást is képes jó hatásfokkal szöveggé konvertálni, pedig én tényleg inkább a macskakaparáshoz közelebb álló írásképet produkálok. A One UI 2.5-tel együtt viszont megjött a friss Samsung Notes is, ami rengeteg újdonsággal igyekszik a tollal sokat firkálók kedvében járni.

[+]

Egyrészt végre létrehozhatunk a jegyzeteinknek mappákat, nem minden jegyzet ömlesztve van egy helyre. A jegyzeteken belül kreálhatunk oldalakat, lehet a szöveget utólag kiemelni, lehet rá firkálni, illetve csinálhatunk jegyzetelés közben a diktafonnal hangfájlokat is, hogy oda ugorhassunk a jegyzetben, ahol a hangfájl alapján az infó van. Lehet importálni PDF fájlt és bizony lehet exportálni is PDF-be, valamint mindenféle Office formátumban, mivel a Samsung nagy haverja lett a Microsoftnak.

[+]

Továbbra is van oldalsó menü, ha előrántjuk a tollat, hogy gyorsan elérhessük az S-Pennel értelmezhető funkciókat, feljegyzéseket, képernyőfirkákat, innen indul a kiterjesztett valóságra történő rajzolgatás és a PENUP is, ami egyszerre kifestő, rajzsegéd és sima kézirajz is, itt van fent valami, amit egy ihletett éjjel alkottam. Az S-Pen 10 órán keresztül üzemképes, ha addig nem tesszük vissza a helyére, mert ott viszont villámhamar fel is töltődik, de amint kirántjuk, a felbukkanó gyorsmenü tetején látszik is a töltöttsége.

[+]

A Microsoft-haverság másik eredménye a DeX, amelyről írtunk bőven itt. A funkcionalitás nem változott, továbbra is a legfrankóbb gyári megoldásnak számít nagy kijelzőre kötött telefon kezelése kapcsán, amely a cég csúcs táblagépeiben önálló felhasználói felületként is elérhető, viszont mostantól a dolog megy vezeték nélkül is, amely sokféle funkció használatát megkönnyíti (például prezentáció kivetítését). Ez is a 2.5-ös One UI része, szóval ha minden jól megy, akkor a Galaxy S20 tulajdonosok is élvezhetik majd egy frissítés után a dolgot.


[+]

Az a helyzet, hogy a Note20 Ultra nyilván attól Note, hogy benne van a toll és a hozzá kapcsolódó rengeteg funkció. Vannak, akik imádják, használják és tényleg produktívak vele, fordításhoz is remek (tud ilyen funkciót is), jegyzeteléshez is működik, magam is használtam korábban egy-egy sajtóesemény alkalmával, hasznos, gyors, ráadásul tényleg ügyesen konvertálja a firkálmányomat nyomtatható szöveggé. Aki egyszer hozzászokott, annak nincs más alternatívája, mint mindig Note-ot venni, akinek meg nem kell, az amúgy sem a Note felé fog ácsingózni. Ennek a megoldásnak egyébként a jókora kijelzős Foldban (és Fold 2-ben) lenne igazán nagy sikere, de erre egyelőre még várnunk kell (talán a Fold 3?), de azért 6,9 inchen is lehet jókat alkotni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés