Hirdetés

Samsung Galaxy Note20 Ultra - a tollnak nincs ellenfele

Ha valami ennyibe kerül, akkor az elvárások is magasak. A drágábbik Note20 viszont valóban igyekszik a maximumot nyújtani, de nem hibátlan.

Hirdetés

Fotózás

Szerencsére a Note20 Ultra nem az S20 kamerarendszerét kapta meg. Illetve valamennyire igen, de jelentős variálás történt, hogy a szett jobban illeszkedjen a felhasználói szokásokhoz. Az S20 Ultra már inkább hajaz arra, amit itt látunk, vagyis a főkamara mögött a Samsung 108 megapixeles szenzora dolgozik 9:1-es feldolgozással (tehát 12 megapixelesek a fotók). A ToF kamerát kidobták a susnyásba, helyette lézeres autofókusz segíti a még gyorsabb élesítési folyamatot a PDAF mellett. A változás, hogy a korábbi 48 megapixeles telefotós lencsét egy 12 megapixeles váltja mindenféle quad-Bayer izé nélkül, ez egy periszkópos megoldás, amely 5x optikai zoomra képes, a két kamera kombinálásával pedig 50x nagyítás a maximum, bár itt már adódnak minőségbeli problémák. De amúgy is elég felesleges ennyire zoomolni, viszont a mögérakott OIS elég potens és ügyesen csillapítja az ilyen nagyítás mellett már nagyon komoly kilengéseket, amit a kézremegés okoz. A harmadik szenzor az ultraszéles látószögű modul, amely szintén 12 megapixelen dolgozik, ez minden speci alapján ugyanaz, mint amit az S20-ak is magukon hordanak.


[+]

Normál esetben az ember elindítja a kamerát és jobbra van három ikonja, amivel a közelítést tudja szabályozni. Ha viszont bal oldalon a 108 megapixeles felbontást választjuk, akkor nincs ilyen lehetőségünk, az egyetlen látószöget kínál csupán, ami nyilván érthető. Ilyenkor túl sok dolgot nem lehet babrálni, a Pro mód ugyanis szintén 12 megapixelben rögzít (és csak normál látószöggel, ami elég ostoba korlátozás), szóval ha valaki okvetlenül 12 000 x 9000 pixelben akar valamit megörökíteni, akkor az automatikára kell bízza magát. Az eredmények pedig ilyenek (vigyázat, 40-50 megabájtos fájlok vannak a bélyegképek mögött!):

Ha visszaállunk 12 megapixelre, akkor tudunk látószöget is váltani. Itt az a furcsa és nehezen érthető faramuciság van, hogy ha bökünk egyet a zoomolást szimbolizáló ikonra, akkor alapból a telés lencse maximális értékét veszi fel a szoftver (tehát ötszörös nagyítást), de rögtön kirak egy skálát jobbra, hogy válasszunk adott esetben másik értéket. Na, itt az ötszörös nem szerepel, kétszeres, négyszeres, tízszeres, hússzoros és ötvenszeres zoom igényelhető, vagy csíptető mozdulattal ezen értékek között bármi, amihez kedvünk szottyan. Nyilván az ötszörös szintig a periszkópos lencsére támaszkodik a szoftver, felett viszont már a 108 megapixeles főkamera adatait is berántja. Csináltam pár sorozatot, ahol az ultraszélestől haladunk az ötvenszeres maximumig, fentről lefelé az alábbi táblázatban, de gyanítom, hogy ez amúgy is egyértelmű:

Na, legyen még egy kör:

No, akkor talán az ötvenszeres zoomra mondhatjuk, hogy minőségben már nem az a szint, amivel komolyabban érdemes foglalkozni, a hússzoros is necces, de a tízszeres nagyítás kifejezetten vállalható és nem bűn használni. Persze ha romlanak a fényviszonyok, akkor még szembeötlőbb, hogy efelett már problémás a dolog, de odáig nagyjából rendben vagyunk. Az már fentebb egyértelmű, hogy 108 megapixelen dolgozni kissé felesleges, de a 9:1-es képfeldolgozással keletkező, normál látószögű képek remekül mutatnak nem csak a Note20 Ultra kijelzőjén, hanem nagyobb megjelenítőn is. Színek rendben, a dinamika korrekt (a HDR persze besegít, ha kell), némi túlszaturáltság ugyan akadhat (de akinek nem tetszik, az nyúzza a Pro módot), ám a vonalélességre sincs panasz. A Note20 Ultra bizony frankó fotókat csinál, tízszeres zoomig a nagyított képek is a mobilos műfaj krémjébe tartoznak. És nem csalódás az ultraszéles látószög sem, ez persze a fényviszonyok mostohára fordulásával rohamosan veszít a vonzerejéből, de számos olyan szitu van, amikor nem csak szabad, hanem ajánlott is használni.

[+]

A fenti két példához az “élő fókusz” nevű módot használtam, amihez két látószög is választható, ez alapvetően a portrékhoz hasznos. Van dedikált éjszakai mód is, itt azonban maximum tízszeres zoom kérhető, de abban már nem lesz köszönet, igazából már az ötszörös is karcsú. Sőt, azt kell mondjam, hogy éjszakai fotózásban több konkurens is meg tudja verni a Samsungot, az ultraszéles látószöggel is gyengécske az eredmény, de még normál látószög mellett is akadnak problémák:

Térjünk át előre, a szelfikamera most csak 10 megapixeles, de kifejezetten korrekt, mert van benne Dual Pixel fókuszálás, ráadásul két látószöget is tud produkálni. Sőt, olyat is tud, hogy ha nem csak egy arc van az előnézeti képen, akkor magától vált a nagyobb látószögre.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés