Megjött a Galaxy Note20 és az Ultra

Kötelező körök, minden kicsit jobb, megvan a toll is, de semmi forradalmi. Viszont nem lesz olcsó.

Tavaly ilyenkor a Note10 készülékcsalád bejelentését New Yorkban tekintettem meg. Egy évvel később a Note20 leleplezését Budapestről néztem egy szuterén egyik szobájában a notebookomról. A világ nagyot változott egy év alatt, ám ugyanez nem mondható el a Samsung emblematikus, tollal felvértezett csúcsmodelljéről, amely nagyjából megfelel azoknak a kiszivárgott információknak, amelyeket általában egy cég sem tud meggátolni.

Note 20 Ultra és Note 20
Note20 Ultra és Note20 [+]

Eddig is sokan úgy voltak vele, hogy az aktuális Note az éppen elérhető Galaxy S tollal felvértezett mutációja, idén ez még jobban megfelel a valóságnak. Két termékről beszélünk a Galaxy Note20 mellett megjelent a Galaxy Note20 Ultra is (ebben azért vannak újdonságok), mindkét modellből van pár variáns, de alapvetően három opciónk akad: a sima Note20, ugyanez 5G-vel, valamint az Ultra, ami alapból csak 5G-vel létezik. Utóbbi bronz és fekete színben készül, a többiből nincs fekete, csak bronz, szürke és zöld. És mindegyik színárnylat "Misztikus", legalábbis az összesnek ez a vezetékneve, látszik, hogy egy család...

Note20 három színben
Note 20 három színben [+]

Dobjuk le az árbombát: a legolcsóbb, 4G-s Note20 355 ezer forinton nyit (8/256), 5G-s változatban ugyanez már 389 ezer forintot kóstál, az Ultra pedig (12/256) 485 ezer forint kipengetése után vihető haza. Tavaly a Note10 330 ezer forinton indult, a legtáposabb kivitel pedig 415 ezer forintba került, szóval rendesen felmentek az árak, pedig már egy éve is lábon kihordtunk egy infarktust, amikor megláttuk. A kérdés nyilván az, hogy mit nyújtanak az újdonságok, amelyek a Samsung szerint ennyi pénzt érnek.

Note 20 Ultra
Note20 Ultra [+]

A két új Note meglehetősen sok ponton eltér, de vannak közös vonásaik. Egyrészt a chipset, amely Európában az Exynos 990 lesz, másrészt a toll, amelynek továbbra is S-Pen a neve, minden esetben olyan színű, mint maga a telefon. Egy csomó szoftveres újítást is kapott, például új gesztusokat ismer fel, továbbfejlesztett kézírás-felismerést raktak bele, ami a ferdén írt szövegeket is értelmezni képes, a jegyzeteink felhőbe szinkronizálhatók, lehet exportálni PowerPoint formátumba ezeket (mivel a Microsofttal a korábbiaknál is szorosabb az együttműködés), illetve végre a jegyzetek sem ömlesztve kerülnek a telefon tárhelyére, hanem egy csinos kis mappastruktúrát lehet létrehozni. Az Exynos 990-es chipset jelenléte az európai modellekben nem fog osztatlan tetszést aratni, a legtöbb elemzés szerint a Qualcomm Snapdragon 865-ös család erősebb és takarékosabb megoldás, jóval kevesebb melegedési hajlandósággal. Ez olyannyira ismert dolog, hogy a Samsung hazai pályán, a koreai piacon is a Qualcomm megoldásával szállítja az új Note modelleket, mert több ottani felhasználó panaszkodott, hogy ugyanannyi pénzért nekik miért egy szerintük gyengébb megoldás jut, de Európában maradtak az Exynos mellett.


[+]

Szintén közös a két termékben az IP68-as védelem, a 25 wattos vezetékes és a 15 wattos vezeték nélküli töltés (ezt azért már szupergyorsnak nem neveznénk a konkurens fejlesztések miatt), illetve a 10 megapixeles előlapi kamera, amely egy lukban üldögél a kijelző felső részének közepén. Persze közös az Android 10-re épülő One UI interfész, minden S-Pennel kapcsolatos, eddig ismert megoldás, a Knox és a WiFi 6-os modul is, valamint hasonló a két termék formavilága is, de eltérésből jóval több van, mint korábban a Note10 és a Note10+ között volt.

Note20 Ultra
Note20 Ultra [+]

A sima Note20 6,7 hüvelykes, Full HD+ felbontású, 60 Hz-es AMOLED kijelzőt kapott, ami egy kicsit csalódás. Viszont nem lekerekített a széle, tehát könnyebb lesz rá fóliát szerezni. Bezzeg a Note20 Ultra már 6,9 inchen vitézkedik WQHD felbontással, 120 Hz-es képfrissítéssel és Edge lekanyarodással, ami nagyon más liga. Azóta már kiderült, hogy 120 Hz-et csak Full HD mellett tud. Ez amúgy adaptív 120 Hz, magyarán csak akkor ilyen magas, ha a használat indokolja, de például tud lenni 1 Hz is, ha épp egy csomó ideig nem változik a kép (mondjuk olvasunk egy cikket). A hardver nem különbözik sokban, itthon a sima Note20 8 GB, az Ultra pedig 12 GB RAM-ot kap, viszont csak ez utóbbi bővíthető microSD-vel, noha a belső tárhely tekintetében nincs eltérés. Az akkumulátor a kisebb modellben 4300 mAh-s, az Ultra ennél 200 mAh-val többet kínál, sztereó hangszóró mindkettőn van, ahogyan három mikrofon is. A 3,5 mm-es jack dugaszt most sem fogjuk a Note-ok alján megtalálni.

DeX mód
DeX mód [+]

A nagy Microsoft-barátság egyik hozadéka, hogy jár(hat) a készülékekhez Xbox Game Pass Ultimate, ami 100-nál is több játékot tesz elérhetővé, plusz egy Bluetooth kontroller is készült, amely nyilván eléggé hajaz a Microsoft konzoljának megoldására. Nagy dolog, hogy a DeX mostantól fut vezeték nélkül is, ez különösen jól jöhet prezentációknál, ahol az előadó az S-Pen lengetésével tud a diák között haladni majd. A vezeték nélkül monitorhoz kötött Note20 telefonok különálló életet élhetnek, tehát a bejövő hívás a telefonon csörög majd, miközben a DeX kapcsolat nem szakad meg és nem is látszik a kivetített képen semmi szenzitív információ.

Note20 Ultra
Note20 Ultra [+]

Kamerás vonalon azért akadnak érdekességek. Kicsit úgy érezni, hogy a Samsung állóképek kapcsán talán már elérte, amit akart, mert erre nem helyeztek a bemutatón óriási hangsúlyt. Pedig érdekes, hogy a sima Note20 főkamerája csak egy 12 megapixeles modul (F/1,8), a zoom lencse viszont 64 megapixelt tud és háromszoros optikai nagyítást (F/2,0), plusz van egy ultraszéles kameránk is 12 megapixelen (az Ultrán ez amúgy megegyezik). Az Ultra viszont főkamera gyanánt a 108 megapixeles nano-binning lencsét veti be, ami már a Xiaomi telefonokban is bizonyított, a zoom kamera "csak" 12 megapixeles, de ötszörös nagyítást kínál.


[+]

A videós vonalra jobban rágyúrtak. Nem csak azzal, hogy a szuperstabi módot továbbfejelsztették (és OIS mindkét készülék elsődleges és zoom modulja mögött található), hanem csináltak egy Pro Video módot is, ami élő hisztogramot, rengeteg beállítási lehetőséget, illetve másodpercenként 24 képkockás 8K felvételt is kínál 21:9-es képaránnyal, Bluetooth mikroport támogatással, változtatható sebességű zoom funkcióval és külön-külön szabályozható mikrofonokkal, háttérzaj-szűréssel. Ezt nyilván majd a gyakorlatban tudjuk kipróbálni, de amit a bemutatón prezentáltak, az ígéretesnek tűnt.

Az új Note20 készülékek még augusztusban elérhetők lesznek nálunk is, nyilván érkeznek hozzánk tesztre is heteken belül.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés