Samsung Galaxy Alpha - valóban egy karakter

Multimédia, kamera, összegzés

A Galaxy Alpha 12 megapixeles ISOCELL kamerát kapott a hátlapon. A technológiáról és a módokról részletesen a Galaxy S5 kamerateszt elemzésünkben már beszámoltunk, elég csak annyit tudni, hogy a szenzor a fáziskereső autofókusszal villámgyorsan élesít, az expozíció és a fehéregyensúly rendkívül megbízható, járnak fejlett HDR módok akár Full HD videofelvételhez, de van mód mozgóképrögzítésre 60 fpssel ugyanilyen felbontáson, vagy 30-cal 4k-ban, illetve 120-szal 720p-ben. A Samsung kameraszoftvere számos beépített móddal (automata, retusáló, többelemes sorozat, panoráma, virtuális séta, két kamera), illetve néhány további letölthetővel (sport, gömbpanoráma, animált fotó, hang és kép) rendelkezik. Az élőképen villámgyors az autofókusz, egy gombbal elérhető a HDR, a többfókuszos felvétel, a kameraváltó, a menü és a galéria. A beállítások között szoftveres stabilitási módok, a felbontás, a vaku, az időzítő, a fókuszmód, az effektek, az érzékenység, a fehéregyensúly, az expozíciókorrekció és a hangvezérlés állítható, a záridő sajnos nem. A galéria többféle megjelenítési móddal és diavetítéssel is fel lett vértezve. A Stúdióban egyes fényképeket, fényképsorozatokat, fotómontázsokat és videoklippeket is lehet szerkeszteni, effektezni és feliratozni, sőt, álló- és mozgóképekből videobemutató is készíthető.

A Samsung Galaxy Alpha fejlett ISOCELL szenzort kapott
[+]

A Galaxy S5-höz hasonlóan elmondható, hogy bár az ISOCELL szenzor jó vonalélességgel rögzíti a részleteket (a HDR mód némi veszteséggel jár), a Sony legfejlettebb megoldásai általában magasabb részletgazdagsággal bírnak. Cserében hiba nélküli a fehéregyensúly és az expozíció, magas a dinamikatartomány, villámgyors az élesítés, a képkészítés és a képfeldolgozás, és igen sok opció a felhasználó rendelkezésére áll. A HDR mód az egyik legjobb a piacon, a makrós képességek is kiválóak, az ISOCELL szenzor csak este mutat gyengébb formát, főleg a hosszabb záridős opciók hiánya miatt. Ilyenkor választhatunk több fotóból összegyúrt opciót (ha a képstabilizálás be van kapcsolva), vagy alacsonyabb érzékenységet kevesebb képzajért, mindenesetre ha az átlag feletti fényerejű vaku sem segít, sok részlet elvész. Ugyanakkor este is remek a színek és kontrasztok visszanyerése, itt például a Sony szenzorok szenvednek némi hátrányt. A videofelvételek részletgazdagsága kiemelkedően magas, a 4K felvételek képkockáiból akár nyomtatni is lehet, de a sztereó hangminőségre sem lehet panasz. 4K videoklipp itt, 60fps-es erre,, HDR klipp itt, esti felvétel pedig itt tekinthető meg.

A Samsung Galaxy Alpha fejlett zenelejátszót kapott A Samsung Galaxy Alpha hangszínszabályzója sokszínű

A Galaxy Alpha a Samsung jól ismert zenelejátszóját kapta meg kezdőképernyős, zárképernyős és értesítési paneles widgetekkel. Számainkat rendezhetjük albumok, előadók, mappák, számok, listák illetve csatlakozott eszközök szerint a megosztott tartalmak lejátszásához. Jár fejlett hangszínszabályzó számos sémával a vokális és instrumentális, valamint a magas és mélyhangok skáláján, továbbá jó néhány hangeffekt is. A fülhallgató csatlakoztatásakor egyébként az értesítési panelen megjelenik egy alkalmazáslista, hogy a multimédiás appokat azonnal el lehessen indítani. A melléket agybadugós füles egyébként decens darab a kategóriában, úgyhogy a headset funkció mellett zenehallgatásra sem utolsó, persze a drágább termékekkel nem tudja felvenni a versenyt. A multimédiás hangszóró elhelyezkedése az USB-port mellett jól jön, amennyiben a készülék az asztalon csücsül, viszont kevésbé ideális, ha a kezünkben helyezkedik el, mindenesetre igen magas hangerőre is képes, bár a maximumhoz közel a közép és magas tartományok már torzulnak. A videolejátszó számos extrát kapott, így ablakos módot, feliratkezelést, a kijelző szélein fény- és hangerőállítást, illetve a tartalmak vezeték nélküli kapcsolatokon keresztül való lejátszását. A H.263, H.264, HEVC és Mpeg-4 kódolások lejátszásával nem volt gond, ellenben a DivX, az Xvid és az AC3 tartalmak elindításához a Play Áruházban kellett alternatíva után nézni. Felbontásból az Alpha mindent megevett, 2K vagy a készülék által rögzített 4K videókat beleértve.

Kompakt és kitűnő készülék a Samsung Galaxy Alpha
[+]

Értékelés: Samsung Galaxy Alpha
Külső
Ergonómia 10 pont
Anyaghasználat 9 pont
Összeszerelés minősége 10 pont
Kijelző mérete, minősége 8 pont
Belső
Kezelhetőség 10 pont
Sebesség 10 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 10 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 8 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 10 pont
Multimédia
Vizuális 8 pont
Audio 7 pont
Egyebek
Üzemidő 7 pont
Ár/érték aránya 7 pont
Hogyan értékelünk?

Az alfa a görög ábécé első betűje, és a Samsung okostelefonos karrierjében is új fejezet kezdetét jelöli, hiszen az új kompakt csúcskategóriába küld élversenyzőt. Ennek a szegmensnek a 4,7 hüvelyk körüli kijelző, a kellemesen visszafogott méret, a prémium anyaghasználat és érdekes módon a retina vagy HD kijelző a fő jellemzői, igaz ez az Alpha két legnagyobb riválisára, az Apple iPhone 6-ra és a Sony Xperia Z3 Compact-ra is. Ez pedig némi feladvánnyal jár végszó gyanánt. A csúcskategóriában a 720p felbontás ugyanis, bár vészesen nem, de azért alacsonynak mondható, és rutinos készüléktesztelőként bizony mi kiszúrtuk az Alphán a pentile pixeleket. De ennyiben az új Galaxy komoly negatívumai ki is merülnek, a Super AMOLED kijelző egyébként kiemelkedően jó, a felbontásnak és az új, 20 nanométeres Exynos rendszerchipnek hála a sebesség hibátlan a felületkezeléstől a böngészésen át a legdurvább játékokig, semmi bizonytalanság vagy komolyabb melegedés, és az üzemidő is decens. Ott van továbbá a remek ISOCELL kamera, a 32 gigabájtos tárhely (bár a microSD foglalat kimaradt), és persze a 6,7 milliméteres fémkeretes ház, amely külsőre és fogásra is prémium érzést kölcsönöz a Samsung készülékének (igaz a hangerőgombokat kissé nehéz lenyomni). Mindezért a nagyobb és jobb kijelzőjű, IP védelemmel ellátott Galaxy S5 jelenlegi árát kell kifizetni, és várhatóan kevesebbet, mint amennyit az iPhone 6-ért majd elkérnek. A feladvány tehát a következő: az árcédula figyelembevételével túl komoly kompromisszum-e a HD kijelző az amúgy ízig-vérig csúcskategóriás, kiválóan összeszerelt és légiesen könnyű készülék esetében, avagy a kompakt méret és éppen a felbontás okán kompromisszummentes sebesség segít a választásban, amivel a Samsung reményei szerint az Apple táborából is elcsábíthat vásárlókat. Erre az olvasók és a piac fogják megadni a választ, mindenesetre a Galaxy Alphával eltöltött néhány igen pozitív nap után, bár a kezdőárat kissé sokallva, meg tudunk ítélni egy ajánlott plecsnit, és izgatottan várjuk a Samsung fém keretbe foglalt jövőjét. Épp ideje volt anyaghasználatban új fejezetet nyitni.

Samsung Galaxy Alpha

Bone123

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés