Samsung Galaxy Alpha - valóban egy karakter

Bevezető, tartozékok

Rendkívül sokszínű az okostelefon piac, azonban az tisztán látszik, hogy annak fejlődését a gyártók közül javarészt a két rivális, az Apple és a Samsung határozzák meg. Ha nem is ők találták fel a digitális spanyolviaszt, a prémium anyaghasználat, a flat ikonstílus és az egyszerű felhasználói felület tendenciái mögött az Apple fedezhető fel, a Samsung pedig a nagyképernyős, multimédiás tartalomfogyasztás és a gesztusvezérlés fele mozdította el a mobilvilág gigantikus gépezetét. A két óriás komoly üzleti kapcsolatai ellenére eddig igencsak eltérő utat járt be okostelefonjaik koncepcióit figyelembe véve, így az Apple a nagy kijelzők helyett az egykezes használatra, a Samsung pedig a prémium anyaghasználat helyett a hardveres-szoftveres különlegességre koncentrált.

Vékony fémkeretes házat kapott a Samsung Galaxy Alpha
[+]

Idén azonban fontos változás állt be: az Apple-nek is be kellett látnia, hogy a tendenciák a nagy megjelenítők felé tolódtak el, és az iPhone 6-tal és 6 Plusszal mindjárt két, a Samsung által dominált méretkategóriában is kipróbálja magát. Erre pedig a koreaiaknak is reagálniuk kellett, és nagyjából ráérezve (vagy épp nagyon pontos belső információkra támaszkodva) ők meg az Apple territóriumára léptek, így született meg az androidos csúcskészülékek között kellemesen kompakt, „retina kijelzős” és fémházával igencsak mutatós Galaxy Alpha. Hogy a pozícióharcot ki fogja megnyerni, egyelőre nem tudni, mindenesetre mi egyáltalán nem bánjuk a kölcsönös pozitív inspirációt.

Samsung Galaxy Alpha
[+]

Az Alpha egyébként jó néhány meglepetéssel szolgált bejelentésekor, amivel a Samsung meg sem várta a szeptemberi Unpacked eseményt (és az iPhone 6 bejelentését), nyilván hogy minél előbb terjedjen a hír: ők is ütős, 4,7 hüvelykes telefonnal készülnek az őszre. Az Alphával debütált a Samsung és a mobilpiac első 20 nanométeres csíkszélességű, big.LITTLE architekturájú rendszerchipje, az Exynos 5 Octa 5430, ugyanakkor a készülék csak 720p-s megjelenítőt kapott, amely bár nincs messze az említett Apple készülék felbontásától és megugorja a 300 képpont/hüvelykes pixelsűrűséget, mégiscsak érdekes lépés volt a koreai óriástól. A Full HD felbontás elhagyásának hátterében a teljesítménynyereség és az alacsonyabb fogyasztás is közrejátszhatott, hiszen az Alpha relatíve alacsony kapacitású akkumulátort kapott, az iPhone ellen harcba szállva pedig a legkisebb röccenés sem férhetett bele. Persze nyilvánvaló, hogy a Samsung elsősorban azt kommunikálja, hogy az Apple terméke a legnagyobb rivális, de azért ha körülnézünk a piacon, akkor az Xperia Z3 Compact is hasonló eszköztárral indul versenybe, vagyis az Alpha tekinthető a Galaxy S5 kisebb, de legalább olyan erős, prémium érzetű testvérének is.

Kompakt és könnyű lett A Samsung Galaxy Alpha
[+]

A 6,7 milliméter vékony Galaxy Alpha mindenesetre annyit már biztosan elért, hogy azonos képátló mellett kisebb és könnyebb lett nagy riválisánál, emellett több memóriával, nagyobb kamerafelbontással és kövérebb tárhellyel érkezik, sőt: még árban is sikerült az iPhone 6 alá vágni. Az persze a következő hónapok nagy kérdőjele, hogy a két rivális gyártó az új termékeivel hány vásárlót tud majd az ellentáborból elcsábítani, bár az Apple tulajdonosok híresen nehezen váltanak más platformra. Az Alpha apró, textúrázott dobozban kerül forgalmazásra, benne a fémkeretes készülékkel, egy 1,55 amperes töltőfejjel, egy microUSB kábellel, az akkumulátorral, illetve némi papíralapú leírással. A Samsung készüléke hozzánk jelöletlen tesztelői dobozban látogatott el.

Külső és kijelző

Fontos dizájnváltást jelöl a Galaxy Alpha érkezése, még ha szemből rátekintve ez nem is feltétlenül nyilvánvaló. A finoman megmunkált fém oldalburkolat azóta a Galaxy Note 4-re is felkerült, és várhatóan az összes elkövetkező samsungos zászlóshajó is megkapja, ami komoly minőségi előrelépést jelent az anyaghasználat terén. Mindez kézben fogva válik nyilvánvalóvá, érzésre a készülék strapabírónak, fogásra pedig kifejezetten kellemesnek hat, emellett a fémkeret, a Gorilla Glass 3-as üveglap, valamint a jó tapintású és tapadású polikarbonát hátlap illesztései is tökéletesre sikerültek. A 132,4 x 65,5 x 6,7 milliméteres és 115 grammos Alpha a legkomfortosabb Samsung csúcskészülék, amelyet hosszú-hosszú idő óta a kezünkben fogtunk.

Samsung Galaxy Alpha
A Samsung Galaxy Alpha a Sony Xperia T3 társaságában [+]

A formaterv apró, de előremutató korrekciókon esett át. A fémkeret kissé szélesebb a polikarbonátos megoldásnál, igaz oldalt, ahol kevésbé kell az ütések ellen védenie, a keret elkeskenyedik. Ez az enyhén befele ívelő megoldás lehetővé tette a gombok mélyebbre süllyesztését. Annyi kifogásunk itt azonban akad, hogy a jobboldalt elhelyezett bekapcsoló gombbal szemben a baloldali hangerőszabályozó laposabb kivitelű lett, és az ideálisnál határozottabb mozdulattal lehet csak lenyomni. Szintén kevésbé előremutató megoldás volt a hangszóró alulra, a microUSB port mellé való elhelyezése, könnyű ugyanis az apró lukakat tenyerünkkel eltakarni.

Polikarbonát elemből készült a Samsung Galaxy Alpha hátlapja, mégis jó a tapintása
[+]

A fentieken túl javarészt a Samsung megszokott dizájnja fogad bennünket, főleg az előlapon. A főszereplő a vékony oldalkerettel körbevett, 4,7 hüvelyes Super AMOLED kijelző, fölötte Samsung felirat, a beszélgetési hangszóró, az értesítési LED, a fénymérő és közelségérzékelő szenzor, valamint a 2,1 megapixeles előlapi kamera pillantható meg. Alulra a Samsung védjegyének számító kerekded home gomb került a beépített ujjlenyomat-olvasóval, két oldalára pedig a háttérvilágítással megtámogatott alkalmazásváltó és vissza gombok, amelyek szerencsére továbbra sem a megjelenítőtől kölcsönöznek maguknak helyet. A gombok érzékenysége és visszajelzése remek.

Pentile elrendezésű a Samsung Galaxy Alpha HD-s megjelenítője
[+]

Kijelző-teszt
Mérés Samsung Galaxy Alpha Motorola Moto G Huawei Ascend G630 LG L90
Fehér fényerő 301 nit* 421 nit 357 nit 408 nit
Fekete fényerő 0 nit 0,58 nit 0,34 nit 0,39 nit
Kontrasztarány végtelen 726:1 1050:1 1047:1
Színhőmérséklet 7455 K* 7755 K 7512 K 7588 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?

A kijelző, mint jeleztük, HD, azaz 720 x 1280 pixel felbontású, ami 312 képpont/inches pixelsűrűséget jelent. Aligha a gyártási nehézségek, sokkal inkább tudatos döntés lehetett a Samsungtól az androidos világban a középkategóriában általános, viszont az új kompakt csúcskategóriára jellemző felbontás. Kaphatott volna az Alpha, az iPhone 6 és a Sony Xperia Z3 Compact is Full HD megjelenítőt, mégsem kaptak, és ezt el kell fogadni. Az Alpha esetében mindenesetre ront az összképen, hogy RGB szubpixel elrendezés helyett a gyémánt formájú RG BG (pentile) kiosztást választotta a Samsung, és magasabb pixelsűrűséghez szokott szemünk bizony kiszúrta a tartalmak és karakterek szőrösödését, még ha ehhez közel is kell hajolni a megjelenítőhöz.

Samsung Galaxy Alpha
[+]

Más panasz a panelre nem lehet, a tartalmak láthatósága a napfény alatti extra fényerővel, a kitűnő kontrasztokkal és az alacsony visszaverődéssel elsőrangú, a betekintési szögek kiválóak, egészen minimális kékes elszíneződéssel nagyobb megdöntés esetében, a feketék vagy a fényerő bármiféle torzulása nélkül. Noha a telítettség AMOLED-hez méltóan igen magas, a színek adaptív megjelenítési módban pedig enyhén hűvösek, az AMOLED-fénykép képernyőmód tökéletes fehéreket biztosít némi extra szaturációval, az alapvető mód használatakor pedig a telítettség is kiegyensúlyozott, kielégítve a kalibrálásra leginkább érzékenyeket is. Ahogy azt a Galaxy Tab S modelleknél is láthattuk, a Samsung OLED technológiája sokat lépett előre, az automatikus színtónus pedig a tartalomhoz igazítja a megjelenítő tulajdonságait, ahol jól jön, magas kontrasztokat és telítettséget, ahol viszont szükséges, pontos kalibrációt rendelkezésre bocsátva.

Finom megmunkálás jellemzi Samsung Galaxy Alpha oldalkeretét
[+]

A hátlap a fémkeret felületéhez képest alig emelkedik ki, és a korábbinál finomabb, apró kereszteket használó textúrát kapott. A polikarbonát elemnek határozottan kellemes a tapintása, és nem is csúszkál a kézben, úgyhogy nincs kifogásunk a felhasznált anyag ellen, annál is inkább, mivel lehetővé teszi a hozzáférést a cserélhető 1860 milliamperórás akkumulátorhoz. A hátlapon 12 megapixeles ISOCELL kamera kapott helyet, mellette ledes villanóval és pulzusmérővel, alatta pedig mindössze egy ezüstös festésű márkafelirat, más elemet ezen az oldalon nem találni. A hátlapot eltávolítva a már említett telepet pillanthatjuk meg, értékelése később következik, felette pedig rendhagyó módón nanoSIM foglalatra bukkanhatunk. A microSD támogatás kimaradt (ezt a ziccert kár volt kihagyni), cserébe az Alpha 32 gigabájtos tárhellyel rendelkezik.

Hardver, adatkommunikáció, akkumulátor

A Galaxy Alpha a megjelenítő felbontásához képest brutális hardvert kapott. A nyolcmagos, big.LITTLE architektúrájú Exynos 5 Octa 5430 a Samsung első 20 nanométeres csíkszélességgel készült rendszerchipje, amely négy 1,8 gigaherzen pörgő A15, valamint négy 1,3 gigahertzes A7 magot kapott, amelyek a HMP-nek köszönhetően tetszőleges kombinációban vagy akár egyszerre is képesek működni. A 20 nanométeres gyártástechnológiától alacsonyabb fogyasztást és hőtermelést várunk. A grafikus feladatokat a Mali-T628MP6 végzi, ugyanaz a gyorsító, amely a QHD-s Galaxy Tab S készülékeket is hajtja, úgyhogy izomkötegből jut bőven a 3D-s feladatok számára. Rendszermemóriából 2 gigabájt jár, belső tárhelyből pedig 32, amiből mintegy 26 gigabájt érhető el. Ez nem rossz, microSD foglalat hiányában viszont ennyivel be is kell érnünk.

A hangszóró alulra került a Samsung Galaxy Alphán
[+]

Teljesítmény-teszt
Benchmark Samsung Galaxy Alpha LG G3 Xiaomi Mi-4 Huawei Ascend Mate7
Quadrant Standard 22988 pont 22290 pont 24570 pont 10854 pont
AnTuTu 5.x Benchmark 52120 pont 37860 pont 44690 pont 42490 pont
Vellamo Browser 3190 pont 2904 pont 2345 pont 3059 pont
Vellamo Metal 1550 pont 1466 pont 1568 pont 1324 pont
SunSpider 1.0.2 455,2 ms 935 ms 694 ms 665,3 ms
Geekbench 3 (single) 939 pont 967 pont 1008 pont 950 pont
Geekbench 3 (multi) 3188 pont 2363 pont 3065 pont 2880 pont
GFXBench Manhattan onscreen 25,2 fps 6,9 fps 11,3 fps 8,5 fps
Manhattan offscreen 1080p 13,4 fps 9,8 fps 10,7 fps 8 fps
GFXBench T-Rex onscreen 48,1 fps 15,7 fps 27,7 fps 17,3 fps
T-Rex offscreen 1080p 31,3 fps 22,1 fps 27,1 fps 16,4 fps

Ahogyan már írtuk, az egyik ok a 720p-s megjelenítő választása mellett a hibátlan rendszersebesség elérése lehetett, a Galaxy Alpha tarolt is a szintetikus teljesítményteszteken. Szerencsére az eredmények a szoftveres sebességen is tükröződtek: az átmenetek, a görgetések, a böngészés a legkövérebb tartalmak esetében, bármely 3D-s játék, beleértve a Real Racing 3-féle hardver-killert, a multitasking, minden példaszerűen gyors és röccenésmentes volt. Ha hozzávesszük, hogy a készülék a legintenzívebb gyötrés mellett is maximum a langyos hőmérsékletet éri el és a fogyasztás sem rossz, elismeréssel csettinthetünk a 20 nanométeres rendszerchip és a szoftveres optimalizáció kapcsán. Egyébként a My Magazine szoftverfelület és az S Voice kikapcsolásával a főképernyő kezelését még gyorsabbá lehet tenni. Röviden és tömören: nem nagyon találni ma az Alphánál gördülékenyebb telefont, bármelyik platformot is nézzük.

Eltávolítható a Samsung Galaxy Alpha hátlapja
[+]

Az adatkommunikációs képességek kiválóak. Az Exynos 5430 integrált, Cat.6 szabványú LTE-modemmel lett felszerelve, ami a jelenlegi leggyorsabb, 300 megabit/másodperces letöltési sebességet teszi lehetővé, persze nálunk ennél valamelyest lassabbak a 4G-s hálózatok. 3G-n 42 megabit a letöltési korlát. Tesztünk során a vételi minőség közepes volt, a Qualcomm 4G antennái valamivel hatékonyabbak, a beszélgetési hangminőségbe ellenben nem tudtunk belekötni. WiFi-ből kétcsatornás 802.11a/b/g/n/ac modul jár VHT80 MIMO szabállyal valamint WiFi direct és hotspot funkciókkal, a modem érzékenysége a legjobbak közé tartozik. Bluetooth-ból 4.0 a szabvány A2DP-vel, USB-ből pedig 2.0 MTP és OTG támogatással. Navigációhoz a GPS, a GLONASS és a Beidou műholdak, továbbá a földi antennák és routerek jeleit egyaránt használhatjuk, így a pozíciószerzés villámgyors. NFC-chipet mellékeltek, az IrDA viszont kimaradt, így sajnos le kell mondanunk a távirányítási funkciókról és a kapcsolódó szolgáltatásokról.

Samsung Galaxy Alpha Samsung Galaxy Alpha

A kijelző felbontása mellett az akkumulátorméret lephette meg leginkább a nagyérdeműt az augusztusi bejelentés során, a Galaxy SII óta nem kapott ugyanis Samsung csúcskészülék ennyire alacsony kapacitású telepet. A koreaiak a rendszerchip és a kijelző takarékosságára tették fel a pénzüket, és a számításuk nagyjából be is jött, az Alpha egész jól teljesít akkumulátorfronton. Egynapos intenzív tesztelői rutin során, 4G hálózaton, persze főleg WiFi-n lógva majdnem hatórás képernyőidőt sikerült összehozni, visszafogottabb napi teendők mellett pedig egy másfél napos ciklus alatt négy és fél óra képernyőidő jött ki. Megfigyeléseink szerint az Exynos 5430 és a Super AMOLED kijelző valóban takarékosak, azonban a készenléti és beszélgetési fogyasztás már kevésbé diétás. Mi másfél-kétnapos használatot tippelünk a legáltalánosabb felhasználási mód mellett, ennél intenzívebb igénybevétel esetén ezt a készüléket is naponta kell majd tölteni, főleg ha 4G hálózaton lógunk. Energiatakarékos módból kétféle jár, az egyik az antennák, a rezgőmotor és a fényerő visszafogásával nyer némi üzemidőt, a Galaxy S5-tel bemutatkozott Ultratakarékos mód pedig a grafikus felület és a képfrissítés visszafogásával tolja ki a használatot.

TouchWiz UI, üzemmódok

A készülék 4.4.4-es Android verzióval érkezett szerkesztőségünkbe, amelyen a TouchWiz elérhető legfrissebb mobilos felülete futott. Az Samsung UI-ja számos finomításon átesett az utóbbi hónapokban, amelyek jól állnak az Alphának is, így a flat ikonstílus, a visszafogott átmenetek, az átláthatóbb beállítások vagy a kisebb számú gesztusvezérlési funkció, így könnyebb a TouchWizen eligazodni. A kezdőképernyőnek legfeljebb hét oldala lehet (plusz a Flipboard alapú My Magazine), ahova 4 x 4-es kiosztásban lehet ikonokat és widgeteket pakolni, utóbbiból extraként jár a Galaxy Apps, az S Health, a Geo Info, a Galéria, az S Könyvjelző, az S Tervező és a Videolejátszó minialkalmazása. A tálcára összesen öt ikon fér, beleértve a menüét. A kezdőoldalak hosszú érintéssel vagy csíptető mozdulattal rendezhetők át.

A TouchWiz sokat fejlődött, a Samsung Galaxy Alpha a friss verziót kapta meg A Samsung Galaxy Alpha notifikációs panelje funkcióban gazdag

A Samsung hangalapú asszisztense a home gomb kétszeri, a Google-é pedig annak hosszú lenyomásával hívható elő. Az értesítési panel a képernyő tetejéről húzható le és hasznos extrákkal van felszerelve, így öt gyorskapcsolóval (további tizenhat lenyitható), a beállítások, az S Kereső és a gyors kapcsolódás ikonjaival, valamint a fényerőszabályzóval automatikus fényerő állítási lehetőséggel és annak finomhangolásával. Ahogy azt más Samsung készülékek esetében is láttuk, automatikus módban, kizárólag napfény alatt mintegy 30% extra fényerő kihozható a Super AMOLED panelből.

A Samsung Galaxy Alpha multitasking menüje A Samsung Galaxy Alpha beállítások menüje átláthatóbb, mint korábban

A beállítások opcióit meg lehet jeleníteni listaszerűen, tematikusan és ikonos nézetben is és bizony kell egy kis idő, mire az ember átlátja a lehetőségeket, éppen ezért gyorsbeállítások címszó alatt kedvenc beállításokat is össze lehet állítani. A hálózati kapcsolatok fül alatt elérhető a letöltésgyorsító, aminek használatával (ha a szolgáltató támogatja) egy adatfájlt a WiFi és a mobilinternet együttes sebességével lehet letölteni, ez nyilván gyors 4G hálózaton jár igazi előnyökkel. Ugyanitt állíthatók az NFC opciói, így az Android Beam és S Beam beállításai, az internetmegosztás, a képtükrözés lehetőségei, valamint a közeli és csatlakozott eszközök beállításai és a megosztott tartalmak kezelése.

Az ujjlenyomat-olvasó számos mintából dolgozik a Samsung Galaxy Alpha esetében is A zárképernyő ujjlenyomatmintával is feloldható a Samsung Galaxy Alpha esetében

Képernyőzárból az elhúzós, PIN-kódos, mintás és jelszavas megoldások mellett természetesen beállítható az ujjlenyomatos védelem is, ami valamelyik ujjunk függőleges végighúzásával működtethető a képernyő aljától a home gombon keresztül. Elvileg maximum három ujjlenyomatot lehet regisztrálni, azonban egy-egy regisztráció során tizenhat mintát is be lehet vinni, ezalatt pedig több ujjunkat is végighúzhatjuk. A leghatékonyabban a rendszer úgy működik, ha több szögből és irányból is bevisszük a lenyomatmintát, ilyenkor a felismerés hatékonysága is igen jó. A zárképernyőn egyébként az idő mellett megjelennek az időjárásadatok, zenelejátszáskor a kapcsolódó widget, illetve a panelről gyorsan indítható a kamera is.

Egyszerű mód a Samsung Galaxy Alpha felületén Multi Window azaz osztott képernyős mód a Samsung Galaxy Alpha felületén

A TouchWiz is rendelkezik a manapság népszerű egyszerű móddal, amely mondjuk vezetés közben lehet hasznos, ilyenkor ugyanis a kezdőképernyő kevesebb, ám jóval nagyobb ikonokkal és widgetekkel tölthető fel. Nem maradhatott ki a többablakos üzemmód sem, amely a 4,7 hüvelykes megjelenítőn talán nem annyira hasznos, mint egy phableten, mindenesetre továbbra is lehetőség van két alkalmazás egymás mellett való futtatására. Van még egy eszköztár opció is, amelynek aktiválásával egy apró ikon jelenik meg a képernyő szélén, azt megérintve pedig öt szabadon variálható alkalmazást lehet elindítani.

Ha kölcsönadnánk telefonunkat valakinek, de bizonyos tartalmakat szeretnénk mások elől elrejteni, a privát móddal lehet azokat láthatatlanná tenni. Bekapcsolásakor kiválaszthatjuk, hogy mely mappák és tartalmak kerüljenek védelem alá, kikapcsolásakor pedig ezek a galériából, a multimédiás mappákból vagy a fájlrendszerből eltűnnek. A blokkolás üzemmód alatt a hívásszűrési és a ne zavarj! opciók állíthatók. Jár még ütemezhető biztonsági mentés is visszaállítási lehetőség is adataink és applikációink megőrzésére.

Gesztusok és szoftverek

Gesztusok közül jár hívásfogadás a készülék fülhöz emelésével, értesítések megjelenítése az asztalról felvéve, a készülék némítása vagy a lejátszott videó leállítása a készülék lefordításával, képernyőkép készítése tenyérsuhintással, az értesítések lehalkítása a képernyő letakarásával, illetve a videó leállítása a fej elfordításával. A rámutatás bekapcsolásával a galériában, a naptárban és a videolejátszóban egy-egy tétel fölé tartva ujjunkat megjelenik annak tartalma. Amennyiben kesztyűben vagy csak ruhával tudnánk a képernyőt megérinteni, beállítható magas érzékenység mód is, és a kijelző máris kezelhető. A biztonsági asszisztens beállításával regionális riasztásokhoz lehet jutni katasztrófahelyzet esetén, illetve segélykérést lehet küldeni kiválasztott névjegyeknek, akár koordinátáink elküldésével.

Samsung Galaxy Alpha Samsung Galaxy Alpha

A Galaxy Alpha fejlett telefonkönyvet kapott. A tárcsázóban van mód videohívás vagy gyorshívás kezdeményezésére, valamint a névjegyek közötti keresésre. A névjegyeket lehet csoportosítani, összevonni, helyi, SIM-es vagy online forrásból szinkronizálni és menteni, tovább vezeték- és keresztnév szerint rendezni. Ha hívást indítunk vagy fogadunk, megjelenik az adott kontakttal folytatott legutóbbi kommunikációnk, legyen szó hívásról, SMS-ről vagy email-ről. Ha éppen egy alkalmazáson belül vagyunk, a bejövő hívás kis ablakban jelenik meg. Az SMS és email appok jól használhatók, az utóbbinál megjelenési és tartalomszűrési extra opciókat is kapunk. Beviteli módszerből jár a Samsung billentyűzete QWERTZ kiosztással, ékezetekkel, automatikus szókiegészítéssel és központozással, valamint fejleszthető szótárral, amely képes több fiókunk tartalmát beolvasva elsajátítani írásmódunkat. Az ujjhúzós bevitel néhány idegen nyelvhez igen, a magyarhoz viszont nem választható.

Samsung Galaxy Alpha Samsung Galaxy Alpha

A TouchWiz gazdag szoftvercsomagjáról híres, ám volt olyan időszak, amikor túl sok volt a jóból a tárhely rovására. Ez már a múlté, a samsungos appokból csak a legfontosabbakat telepítették előre, a többit (ilyen a SideSynch, az S Note, a Gear Manager, a Scrapbook, a Group Play, az S Translator stb.) a Galaxy Apps alkalmazásboltból lehet beszerezni. Nem maradhatott ki a kiváló S Tervező, vagyis a Samsung fejlett naptárszoftvere szinkronizálási lehetőséggel, éves, havi, heti, napi, listázott és osztott képernyős megjelenítéssel, opcióval az események helyének megadására és egyéni ikonok elhelyezésére. Az események és teendők között keresni is lehet, és az egyes tételeket akár a privát mappába is el lehet menteni.

Samsung Galaxy Alpha Samsung Galaxy Alpha

Az S Health a Samsung egészségügyi appja lépésszámláló, pulzusmérő, sporttevékenység- és kalóriafigyelő opciókkal, de akár edzéstervek is letölthetők a hatékony testmozgás érdekében. Eszközök közül jár a számológép, a jegyzetfüzet, a hangrögzítő, az óra, a fejlett fájlkezelő, valamint a stúdió. Kiegészítőként a Flipboard, az Evernote, a Dropbox, a Shazam, a Foursquare, a Foodpanda, a TripAdvisor, a Lookout Security, a PocketGuide, a MasterCard Mobile, valamint tesztkészülékünkön számos T-Mobile-os app is volt. Ezek java minden bizonnyal szolgáltatói telepítés, a többségük eltávolítható. A szokásos Google-pakk nem maradhatott ki, így jár a Drive, a Gmail, a Hangouts, a YouTube, a Kereső, a Térkép és a Play szolgáltatások.

Samsung Galaxy Alpha Samsung Galaxy Alpha

Két böngészőt mellékeltek a Galaxy Alphához: az egyik a Google Chrome, a másik pedig a Samsung gyári megoldása. Az utóbbi remekül optimalizált darab, a kitűnő hardvernek és a relatív alacsony képfelbontásnak hála a böngészés bármilyen kövér tartalom mellett kiváló sebességen fut, megakadással csak a legrosszabbul optimalizált oldalak esetében lehet találkozni. Az app teljes képernyős módban fut, kihasználva minden rendelkezésre álló pixelt, képes több lap kezelésére, kedvencek szinkronizálására, váltásra mobilos és asztali elrendezés között, valamint inkognitó fül nyitására. Ezen kívül választható még olvasási elrendezés mód, emellett a böngészett oldalak menthetők is offline olvasáshoz. Kellemes extra a böngésző egyéni fényerő állítási opciója.

Multimédia, kamera, összegzés

A Galaxy Alpha 12 megapixeles ISOCELL kamerát kapott a hátlapon. A technológiáról és a módokról részletesen a Galaxy S5 kamerateszt elemzésünkben már beszámoltunk, elég csak annyit tudni, hogy a szenzor a fáziskereső autofókusszal villámgyorsan élesít, az expozíció és a fehéregyensúly rendkívül megbízható, járnak fejlett HDR módok akár Full HD videofelvételhez, de van mód mozgóképrögzítésre 60 fpssel ugyanilyen felbontáson, vagy 30-cal 4k-ban, illetve 120-szal 720p-ben. A Samsung kameraszoftvere számos beépített móddal (automata, retusáló, többelemes sorozat, panoráma, virtuális séta, két kamera), illetve néhány további letölthetővel (sport, gömbpanoráma, animált fotó, hang és kép) rendelkezik. Az élőképen villámgyors az autofókusz, egy gombbal elérhető a HDR, a többfókuszos felvétel, a kameraváltó, a menü és a galéria. A beállítások között szoftveres stabilitási módok, a felbontás, a vaku, az időzítő, a fókuszmód, az effektek, az érzékenység, a fehéregyensúly, az expozíciókorrekció és a hangvezérlés állítható, a záridő sajnos nem. A galéria többféle megjelenítési móddal és diavetítéssel is fel lett vértezve. A Stúdióban egyes fényképeket, fényképsorozatokat, fotómontázsokat és videoklippeket is lehet szerkeszteni, effektezni és feliratozni, sőt, álló- és mozgóképekből videobemutató is készíthető.

A Samsung Galaxy Alpha fejlett ISOCELL szenzort kapott
[+]

A Galaxy S5-höz hasonlóan elmondható, hogy bár az ISOCELL szenzor jó vonalélességgel rögzíti a részleteket (a HDR mód némi veszteséggel jár), a Sony legfejlettebb megoldásai általában magasabb részletgazdagsággal bírnak. Cserében hiba nélküli a fehéregyensúly és az expozíció, magas a dinamikatartomány, villámgyors az élesítés, a képkészítés és a képfeldolgozás, és igen sok opció a felhasználó rendelkezésére áll. A HDR mód az egyik legjobb a piacon, a makrós képességek is kiválóak, az ISOCELL szenzor csak este mutat gyengébb formát, főleg a hosszabb záridős opciók hiánya miatt. Ilyenkor választhatunk több fotóból összegyúrt opciót (ha a képstabilizálás be van kapcsolva), vagy alacsonyabb érzékenységet kevesebb képzajért, mindenesetre ha az átlag feletti fényerejű vaku sem segít, sok részlet elvész. Ugyanakkor este is remek a színek és kontrasztok visszanyerése, itt például a Sony szenzorok szenvednek némi hátrányt. A videofelvételek részletgazdagsága kiemelkedően magas, a 4K felvételek képkockáiból akár nyomtatni is lehet, de a sztereó hangminőségre sem lehet panasz. 4K videoklipp itt, 60fps-es erre,, HDR klipp itt, esti felvétel pedig itt tekinthető meg.

A Samsung Galaxy Alpha fejlett zenelejátszót kapott A Samsung Galaxy Alpha hangszínszabályzója sokszínű

A Galaxy Alpha a Samsung jól ismert zenelejátszóját kapta meg kezdőképernyős, zárképernyős és értesítési paneles widgetekkel. Számainkat rendezhetjük albumok, előadók, mappák, számok, listák illetve csatlakozott eszközök szerint a megosztott tartalmak lejátszásához. Jár fejlett hangszínszabályzó számos sémával a vokális és instrumentális, valamint a magas és mélyhangok skáláján, továbbá jó néhány hangeffekt is. A fülhallgató csatlakoztatásakor egyébként az értesítési panelen megjelenik egy alkalmazáslista, hogy a multimédiás appokat azonnal el lehessen indítani. A melléket agybadugós füles egyébként decens darab a kategóriában, úgyhogy a headset funkció mellett zenehallgatásra sem utolsó, persze a drágább termékekkel nem tudja felvenni a versenyt. A multimédiás hangszóró elhelyezkedése az USB-port mellett jól jön, amennyiben a készülék az asztalon csücsül, viszont kevésbé ideális, ha a kezünkben helyezkedik el, mindenesetre igen magas hangerőre is képes, bár a maximumhoz közel a közép és magas tartományok már torzulnak. A videolejátszó számos extrát kapott, így ablakos módot, feliratkezelést, a kijelző szélein fény- és hangerőállítást, illetve a tartalmak vezeték nélküli kapcsolatokon keresztül való lejátszását. A H.263, H.264, HEVC és Mpeg-4 kódolások lejátszásával nem volt gond, ellenben a DivX, az Xvid és az AC3 tartalmak elindításához a Play Áruházban kellett alternatíva után nézni. Felbontásból az Alpha mindent megevett, 2K vagy a készülék által rögzített 4K videókat beleértve.

Kompakt és kitűnő készülék a Samsung Galaxy Alpha
[+]

Értékelés: Samsung Galaxy Alpha
Külső
Ergonómia 10 pont
Anyaghasználat 9 pont
Összeszerelés minősége 10 pont
Kijelző mérete, minősége 8 pont
Belső
Kezelhetőség 10 pont
Sebesség 10 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 10 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 8 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 10 pont
Multimédia
Vizuális 8 pont
Audio 7 pont
Egyebek
Üzemidő 7 pont
Ár/érték aránya 7 pont
Hogyan értékelünk?

Az alfa a görög ábécé első betűje, és a Samsung okostelefonos karrierjében is új fejezet kezdetét jelöli, hiszen az új kompakt csúcskategóriába küld élversenyzőt. Ennek a szegmensnek a 4,7 hüvelyk körüli kijelző, a kellemesen visszafogott méret, a prémium anyaghasználat és érdekes módon a retina vagy HD kijelző a fő jellemzői, igaz ez az Alpha két legnagyobb riválisára, az Apple iPhone 6-ra és a Sony Xperia Z3 Compact-ra is. Ez pedig némi feladvánnyal jár végszó gyanánt. A csúcskategóriában a 720p felbontás ugyanis, bár vészesen nem, de azért alacsonynak mondható, és rutinos készüléktesztelőként bizony mi kiszúrtuk az Alphán a pentile pixeleket. De ennyiben az új Galaxy komoly negatívumai ki is merülnek, a Super AMOLED kijelző egyébként kiemelkedően jó, a felbontásnak és az új, 20 nanométeres Exynos rendszerchipnek hála a sebesség hibátlan a felületkezeléstől a böngészésen át a legdurvább játékokig, semmi bizonytalanság vagy komolyabb melegedés, és az üzemidő is decens. Ott van továbbá a remek ISOCELL kamera, a 32 gigabájtos tárhely (bár a microSD foglalat kimaradt), és persze a 6,7 milliméteres fémkeretes ház, amely külsőre és fogásra is prémium érzést kölcsönöz a Samsung készülékének (igaz a hangerőgombokat kissé nehéz lenyomni). Mindezért a nagyobb és jobb kijelzőjű, IP védelemmel ellátott Galaxy S5 jelenlegi árát kell kifizetni, és várhatóan kevesebbet, mint amennyit az iPhone 6-ért majd elkérnek. A feladvány tehát a következő: az árcédula figyelembevételével túl komoly kompromisszum-e a HD kijelző az amúgy ízig-vérig csúcskategóriás, kiválóan összeszerelt és légiesen könnyű készülék esetében, avagy a kompakt méret és éppen a felbontás okán kompromisszummentes sebesség segít a választásban, amivel a Samsung reményei szerint az Apple táborából is elcsábíthat vásárlókat. Erre az olvasók és a piac fogják megadni a választ, mindenesetre a Galaxy Alphával eltöltött néhány igen pozitív nap után, bár a kezdőárat kissé sokallva, meg tudunk ítélni egy ajánlott plecsnit, és izgatottan várjuk a Samsung fém keretbe foglalt jövőjét. Épp ideje volt anyaghasználatban új fejezetet nyitni.

Samsung Galaxy Alpha

Bone123

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

Specifikáció

Samsung Galaxy Alpha
Samsung Galaxy Alpha Általános
Technológia GSM/UMTS/LTE
Méret 132,4 x 65,5 x 6,7 milliméter
Tömeg 115 gramm
Színvariációk Fekete, fehér, arany, ezüst, kék
SIM-foglalat nanoSIM
Kijelző
Kijelző átlója 4,7 hüvelyk
Kijelző felbontása 720 x 1280 (312 ppi)
Kijelző védelme Gorilla Glass 4
Kijelző típusa Super AMOLED kapacitív érintőkijelző
Színárnyalatok száma 16 millió
Hardver
SoC típusa Exynos 5 Octa (Exynos 5430)
Processzor típusa 1,8 GHz-es négymagos Cortex-A15 + 1,3 GHz-es négymagos Cortex-A7
Processzor csíkszélessége 20 nm
Processzor utasításkészlete ARMv7
Grafikus chip Mali-T628MP6
RAM mérete 2 GB
Memória
Telefonkönyv kapacitása dinamikus
SMS memória dinamikus
Belső tárhely 32 GB (kb. 26 GB elérhető)
Memória bővíthetősége nincs
Adatátvitel
Frekvenciasávok GSM 850/900/1800/1900
UMTS 900/2100 MHz
LTE
GPRS / EDGE van / van
UMTS / HSDPA / HSUPA / LTE van / 42 Mbps / 5,76 Mbps / 300 Mbps
LTE Cat.6
IrDA / Bluetooth nincs / 4.0 (A2DP)
WiFi 802.11a/b/g/n/ac, dual band, hotspot, direct
USB microUSB 2.0
Push-to-talk / RSS nincs / van
GPS vevő van
GLONASS van
NFC van
Alapfunkciók
Profilok Néma/rezgő
Vibra funkció van
Kihangosítás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés van / van
Hangrögzítés van
Ébresztés van
Prediktív szövegbevitel van
Szoftverek
Platform Android 4.4.4 (KitKat)
WAP / HTML böngésző nincs / van
E-mail kliens van
Játékok telepíthetők
Valutakonverter telepíthető
Extra szoftverek Dropbox, Evernote, Flipboard, Foodpanda, Fourquare, Galaxy Apps, Hangrögzítő, Stúdió, Trip Advisor, Számológép, S Tervező, S Voice
Multimédia
Fő kamera 12 megapixel, autófókusz
Másodlagos kamera 2,1 megapixel
Videófelvétel 4k @ 30 fps, 1080p @ 60 fps, 720p @ 120 fps
Zenelejátszó szoftver van, háttérben is fut
Hangszínszabályzó van
FM-rádió nincs
Üzemidő
Alap akkumulátor 1860 mAh-s lítium-ion
Készenléti idő n/a
Beszélgetési idő n/a
Zenelejátszási idő n/a
Egyebek
3,5 mm-es jack kimenet, giroszenzor

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés