Samsung Galaxy Alpha - valóban egy karakter

Külső és kijelző

Fontos dizájnváltást jelöl a Galaxy Alpha érkezése, még ha szemből rátekintve ez nem is feltétlenül nyilvánvaló. A finoman megmunkált fém oldalburkolat azóta a Galaxy Note 4-re is felkerült, és várhatóan az összes elkövetkező samsungos zászlóshajó is megkapja, ami komoly minőségi előrelépést jelent az anyaghasználat terén. Mindez kézben fogva válik nyilvánvalóvá, érzésre a készülék strapabírónak, fogásra pedig kifejezetten kellemesnek hat, emellett a fémkeret, a Gorilla Glass 3-as üveglap, valamint a jó tapintású és tapadású polikarbonát hátlap illesztései is tökéletesre sikerültek. A 132,4 x 65,5 x 6,7 milliméteres és 115 grammos Alpha a legkomfortosabb Samsung csúcskészülék, amelyet hosszú-hosszú idő óta a kezünkben fogtunk.

Samsung Galaxy Alpha
A Samsung Galaxy Alpha a Sony Xperia T3 társaságában [+]

A formaterv apró, de előremutató korrekciókon esett át. A fémkeret kissé szélesebb a polikarbonátos megoldásnál, igaz oldalt, ahol kevésbé kell az ütések ellen védenie, a keret elkeskenyedik. Ez az enyhén befele ívelő megoldás lehetővé tette a gombok mélyebbre süllyesztését. Annyi kifogásunk itt azonban akad, hogy a jobboldalt elhelyezett bekapcsoló gombbal szemben a baloldali hangerőszabályozó laposabb kivitelű lett, és az ideálisnál határozottabb mozdulattal lehet csak lenyomni. Szintén kevésbé előremutató megoldás volt a hangszóró alulra, a microUSB port mellé való elhelyezése, könnyű ugyanis az apró lukakat tenyerünkkel eltakarni.

Polikarbonát elemből készült a Samsung Galaxy Alpha hátlapja, mégis jó a tapintása
[+]

A fentieken túl javarészt a Samsung megszokott dizájnja fogad bennünket, főleg az előlapon. A főszereplő a vékony oldalkerettel körbevett, 4,7 hüvelyes Super AMOLED kijelző, fölötte Samsung felirat, a beszélgetési hangszóró, az értesítési LED, a fénymérő és közelségérzékelő szenzor, valamint a 2,1 megapixeles előlapi kamera pillantható meg. Alulra a Samsung védjegyének számító kerekded home gomb került a beépített ujjlenyomat-olvasóval, két oldalára pedig a háttérvilágítással megtámogatott alkalmazásváltó és vissza gombok, amelyek szerencsére továbbra sem a megjelenítőtől kölcsönöznek maguknak helyet. A gombok érzékenysége és visszajelzése remek.

Pentile elrendezésű a Samsung Galaxy Alpha HD-s megjelenítője
[+]

Kijelző-teszt
Mérés Samsung Galaxy Alpha Motorola Moto G Huawei Ascend G630 LG L90
Fehér fényerő 301 nit* 421 nit 357 nit 408 nit
Fekete fényerő 0 nit 0,58 nit 0,34 nit 0,39 nit
Kontrasztarány végtelen 726:1 1050:1 1047:1
Színhőmérséklet 7455 K* 7755 K 7512 K 7588 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?

A kijelző, mint jeleztük, HD, azaz 720 x 1280 pixel felbontású, ami 312 képpont/inches pixelsűrűséget jelent. Aligha a gyártási nehézségek, sokkal inkább tudatos döntés lehetett a Samsungtól az androidos világban a középkategóriában általános, viszont az új kompakt csúcskategóriára jellemző felbontás. Kaphatott volna az Alpha, az iPhone 6 és a Sony Xperia Z3 Compact is Full HD megjelenítőt, mégsem kaptak, és ezt el kell fogadni. Az Alpha esetében mindenesetre ront az összképen, hogy RGB szubpixel elrendezés helyett a gyémánt formájú RG BG (pentile) kiosztást választotta a Samsung, és magasabb pixelsűrűséghez szokott szemünk bizony kiszúrta a tartalmak és karakterek szőrösödését, még ha ehhez közel is kell hajolni a megjelenítőhöz.

Samsung Galaxy Alpha
[+]

Más panasz a panelre nem lehet, a tartalmak láthatósága a napfény alatti extra fényerővel, a kitűnő kontrasztokkal és az alacsony visszaverődéssel elsőrangú, a betekintési szögek kiválóak, egészen minimális kékes elszíneződéssel nagyobb megdöntés esetében, a feketék vagy a fényerő bármiféle torzulása nélkül. Noha a telítettség AMOLED-hez méltóan igen magas, a színek adaptív megjelenítési módban pedig enyhén hűvösek, az AMOLED-fénykép képernyőmód tökéletes fehéreket biztosít némi extra szaturációval, az alapvető mód használatakor pedig a telítettség is kiegyensúlyozott, kielégítve a kalibrálásra leginkább érzékenyeket is. Ahogy azt a Galaxy Tab S modelleknél is láthattuk, a Samsung OLED technológiája sokat lépett előre, az automatikus színtónus pedig a tartalomhoz igazítja a megjelenítő tulajdonságait, ahol jól jön, magas kontrasztokat és telítettséget, ahol viszont szükséges, pontos kalibrációt rendelkezésre bocsátva.

Finom megmunkálás jellemzi Samsung Galaxy Alpha oldalkeretét
[+]

A hátlap a fémkeret felületéhez képest alig emelkedik ki, és a korábbinál finomabb, apró kereszteket használó textúrát kapott. A polikarbonát elemnek határozottan kellemes a tapintása, és nem is csúszkál a kézben, úgyhogy nincs kifogásunk a felhasznált anyag ellen, annál is inkább, mivel lehetővé teszi a hozzáférést a cserélhető 1860 milliamperórás akkumulátorhoz. A hátlapon 12 megapixeles ISOCELL kamera kapott helyet, mellette ledes villanóval és pulzusmérővel, alatta pedig mindössze egy ezüstös festésű márkafelirat, más elemet ezen az oldalon nem találni. A hátlapot eltávolítva a már említett telepet pillanthatjuk meg, értékelése később következik, felette pedig rendhagyó módón nanoSIM foglalatra bukkanhatunk. A microSD támogatás kimaradt (ezt a ziccert kár volt kihagyni), cserébe az Alpha 32 gigabájtos tárhellyel rendelkezik.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés