Oppo Reno7 5G - fedőneve: Prémium Áron

Gyors a működés, de idejétmúlt a dizájn, egy verzióval lemaradt az Android, így túlzásnak érződik a nyitóár.

Hirdetés

Bevezető, külső, kijelző

Most volt szerencsém először Oppo készülékhez hosszabb távon, az első találkozásom a márkával élőben az MWC-re tesztre érkezett Oppo Find X5 Pro volt pár percre az irodában, más BBK-s termékhez viszont már volt szerencsém, így nagyjából tudtam, mit várok. Azt is tudtam, hogy az Oppo prémium márkaként pozícionálja magát Kínában és ezzel a mentalitással bővülnének az EU-s piacon is, erről nemrég Bog még egy MA!gazin adást is készített. Éppen ezért annyira nem lepődtem meg azon, hogy az Oppo Reno7 5G európai premierjén 189 ezer forintot mondott be a gyártó a telefon ajánlott fogyasztói áraként, hisz ez képviseli a márka középkategóriájának csúcsát, s például a Samsung pont ennyiért kínálja saját megoldását, a Galaxy A53 5G-t.

A ma megszokottakhoz képest egész sok minden van a dobozban.
A ma megszokottakhoz képest egész sok minden van a dobozban. [+]

Mivel a Galaxy A53-at is én használtam két hétig, így első kézből van lehetőségem összehasonlítani, hogy ugyanannyi Mátyás királyért mit kínál a két márka a középkategóriában nézelődő, de nem a legolcsóbb megoldást kereső vásárlónak. Az Oppo például fontosnak tartja a csomagolást és a tartozékokat, a Reno7 egy manapság már méretesnek mondható dobozban érkezik, amiben a telefonon kívül USB-A - USB-C adatkábel, 65 wattos fali adapter és egy áttetsző szilikon tok is helyet kapott a leírások és a SIM-tálcát nyitó tű mellett. Plusz kapunk egy minőségibb kijelzővédő fóliát is, ez alapból rajta van a mobilon.

Balra a Reno7 Lite 5G, jobbra a Reno7 5G.
Balra a Reno7 Lite 5G, jobbra a Reno7 5G. [+]

A Reno7 szerintem nem nevezhető kis telefonnak a maga 160,6 x 73,2 x 7,81 milliméterével, 173 grammos tömegével azonban nem nehéz, így az ember zsebét, már ha belefér, nem fogja lehúzni. A hátlap műanyagból van, itt is a tejfölös dobozhoz hasonlóan kopogó fajtából, a keret alumíniumot mímelő polikarbonát, amely passzol a hátlap színéhez. Nálunk a Hullámkék változat járt, vegyesek az érzéseim. Első ránézésre inkább bazári hatást kelt, mint prémiumot, szerintem másodikra is, de volt olyan hölgy ismerősöm, aki szerint szép, ahogy a kék, a lila, a narancs és a zöld árnyalatai váltják egymást. A telefon elérhető még feketében, mindkét modell esetén matt hatású a hátoldal, és eléggé csúszós, így a gyári átlátszó tok segít, hogy ne szökjön meg telefonunk. A kamerasziget kiáll a hátlapból, pont annyira (2 milliméter), hogy ha tok nélkül tesszük sík felületre a telefont, már billeg. A tok ettől is megvéd, a kameraszigetben viszont kár keresnünk a Reno 7 Lite vagy Reno 7 Pro változatokban látott értesítő LED-eket.

Balra ismét a Reno7 Lite, jobbra a Reno 7 látható.
Balra ismét a Reno7 Lite, jobbra a Reno 7 látható. [+]

Bal oldalon ül a kereten a két hangerőszabályzó gomb, felettük a SIM-tálca, melyben két nanoSIM mellett egy microSD-nek is van hely. Felül csak mikrofon, jobb oldalon pedig egy bekapcsoló gomb kapott otthont, ezek kézre esnek, a telefon pedig a lekerekített élekkel kényelmes fogást ad. Alul már több mindent találni, balról jobbra: 3,5 milliméteres fülhallgató jack, beszédmikrofon, USB-C (2.0, OTG), hangszóró. A fülhallgató bemenetnek kifejezetten örültem, a hangszórónak kevésbé, mivel elég kicsi és könnyedén letakarható, így az alapból nem túl izmos hangzást tovább lehet tompítani. A keret felső részébe épített beszédhangszórót csak hívások során használja a telefon, egyébként csak alul jön ki belőle hang.

A 3,5 milliméteres jack üdvözlendő, az IP-védelem hiányzik. A bekapcsoló gombban van egy kis rejtett extra szín, ami tetszett.A 3,5 milliméteres jack üdvözlendő, az IP-védelem hiányzik. A bekapcsoló gombban van egy kis rejtett extra szín, ami tetszett.A 3,5 milliméteres jack üdvözlendő, az IP-védelem hiányzik. A bekapcsoló gombban van egy kis rejtett extra szín, ami tetszett. A 3,5 milliméteres jack üdvözlendő, az IP-védelem hiányzik. A bekapcsoló gombban van egy kis rejtett extra szín, ami tetszett. [+]

Színe mellett a Reno7 kijelzőjét körülvevő keret sem segíti azt, hogy prémium eszközként tudjak tekintetni a termékre. A káva felül 3, jobb és bal oldalt 2-2 milliméter, a kijelző alatt viszont már fél centi, és mindennek tetejébe még kijelzőbe vágott előlapi kamerát kapunk. Nem tökéletesen szimmetrikus és szupervékony keretet várnék el, de igényesebb megjelenést kölcsönözne a telefonnak, ha legalább nem kétszer olyan széles lenne az alsó káva, mint a felső. A Galaxy A53-nál a Samsung meg tudta csinálni, a Huawei a Nova 9-nél és a Nova 9 SE-nél is, de mondhatnám a Honor 50-et vagy a a Realme GT-t, mint BBK-s házon belüli példát, hogy nem lehetetlen megoldani ebben az ársávban. Az összeszerelési minőségre nem lehet panaszom, ahogy a kijelzőre sem, de az IP-védettség hiánya fájó.

A kijelző jó, az alsó káva mérete érthetetlen.
A kijelző jó, az alsó káva mérete érthetetlen. [+]

A 20:9-es képarányú, 6,4 hüvelykes képátlójú AMOLED panel 1080 x 2400 pixeles felbontáson, maximum 90 Hz-es frissítéssel dolgozik, a DCI-P3 skálát lefedve. Mivel ez ugyanaz a panel, ami a Reno 7 Lite 5G-ben is van, így opció a 60 Hz is, viszont nincs dinamikus mód, egyik vagy másik mellett kell elköteleződnünk. Az érintésérzékenység jó (a mintavételezési gyakoriság 180 Hz), a parancsbevitel pontos és gyors, ahogy a kijelzőbe integrált, kényelmes magasságban elhelyezett optikai ujjlenyomat-leolvasó is. A betekintési szögek jók, a fényerő szerintem kellően magas ahhoz, hogy a tavaszi napfényben is olvasható maradjon a megjelenített tartalom, a szoftver pedig több lehetőséget ad arra, hogy szemünkre szabjuk a megjelenítőt (sötét mód, szemkímélő mód, színhőmérséklet beállítása). Beállítható, hogy emelésre vagy koppintásra ébredjen a panel és az értesítési LED-et helyettesítendő rövid színes animációkkal képes jelezni, ha értesítésünk jött. Opció az AOD is, ezt is több módon személyre szabhatja a felhasználó, legyen szó a megjelenített tartalomról vagy a megjelenítés időpontjairól. A panelt a Corning Gorilla Glass 5 üvege védi, plusz a már említett fólia.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Oppo

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés