Oppo Reno7 5G - fedőneve: Prémium Áron

Gyors a működés, de idejétmúlt a dizájn, egy verzióval lemaradt az Android, így túlzásnak érződik a nyitóár.

Kamerás teljesítmény, multimédia

A hátlapi három kamerából valójában csak egy nyújt használható minőséget, az előlapi kamera minősége simán vállalható.
A hátlapi három kamerából valójában csak egy nyújt használható minőséget, az előlapi kamera minősége simán vállalható. [+]

A Reno7 pontosan ugyanazt a kamerarendszert használja, mint a Reno6 is, igaz, utóbbi itthon nem került forgalomba. A hátlapon ez három szenzort jelent: 64 megapixeles a főkamera f/1,7-es rekesszel, 8 megapixeles az ultraszéles f/2,2-es fényértékkel és végül van egy 2 megapixeles makró (f/2,4), hogy rá lehessen írni a promóciós anyagokra: ez itt bizony egy tripla AI kamera. Jól hangzik, használni annyira nem jó élmény. A makrók még erős fények mellett is gyenge minőségű képek, a színeik egyáltalán nem helyesek, tele vannak zajjal, a fókusz fix és ez látszik a vonalélességen, a kép közepén éppen van, azon kívül minden homály. Ha valaki szereti például a virágait közelről fotózni, akkor tegye inkább a főkamerával.

A 64 megapixeles szenzor 80,5 fokos látószöggel 16 megapixelre tömörítve fotóz, van benne autofókusz, ami gyors és pontos (fókusztáv: 4,73 mm), viszont nincs például optikailag stabilizálva, ezt gyengébb fények között a szoftverrel próbál korrigálni, a zajszűrés viszont sokszor túlzottan erős és összemossa a végeredményt (például a fák leveleinél), ráadásul a képek széle fele haladva egyre kevésbé következetes használatával a rendszer. Van szoftveres portré mód, éjszakai mód és egy Extra HD nevű mód is, ami 108 megapixelre felskálázott képeket készít, a jó ég se tudja, minek vagy kinek az igényére. Bekapcsolható az AI képjavító is, ezzel kicsit megemelhetjük az elkészült képek színeinek szaturációját, de alapvetően nincs rossz dinamikája a jó fényben készült fotóknak - bár Bog szerint túlzottan sok rajtuk a HDR -, így szerintem felesleges. Este vagy gyenge fényviszonyok készült képeknél már más a helyzet, a világosabb részek hajlamosak kiégni, ezen viszont nem segít az AI. Az esti móddal érdemes óvatosan bánni, helyenként hajlamos agresszíven túlzásba vinni a zajszűrést és eltüntetni az éleket. Szót kell még ejtenem arról is, hogy bár a fókusz gyors, az exponálás időnként késik és másodperces ugrás van a fotó ellövése és a tényleges képrögzítés között.

A főkamera képei 16 MP-en:

A főkamera képei 64 MP-en:

A 2X nagyítás értelemszerűen nem egy külön szenzor munkája, ilyenkor a szoftver a 64 megapixeles főkamera képének közepéből vág ki egy 16 megapixeles négyszöget. Az eredmény nem rossz, a normál képek széle felé haladva elvesző részletek itt legalább megvannak. Opció az Extra HD módban, hogy a 2X-re nyomva 64 megapixeles fotók szülessenek, de nem ad annyi extra részletet, amennyit feláldoz a dinamika oltárán. Alább a kétszeres szenzorzoom képei:

Az ultraszéles 8 megapixeles felbontással és 118,9 fokos látószöggel nappal erős fényben használható, azon kívül nem érdemes vele próbálkozni. A képek zajosak, a szélek felé haladva életlenek, a dinamika pedig jó esetben is csak közepes. Az pedig érthetetlen, hogy miért nem lehet videofelvétel közben átváltani az ultraszélesre. Nem csak 4K-ban, nem csak FHD-ban, sima HD-ban sem, pedig külön lehet akár 1080p-s videót is elindítani az ultraszéles kamerával. Ultraszéles képek:

Videózás terén a főkamera a legjobb, ez egyértelmű. Csak elektronikus stabilizálással próbálja kiszűrni a kéz remegéseit, ez nem igazán sikerül neki, a színei pedig jócskán túlszaturáltak még az AI javítása nélkül is. Az esti felvételeknél elég durva képzaj fedezhető fel, a fókusz pedig ugrál össze-vissza. A hangot szerencsére 4K-ban is jól veszi fel, láttunk nemrégiben olyan mobilt ezen az áron, ami ki-kihagyott részleteket, arra viszont vigyázni kell az Oppo esetében, hogy ne takarjuk el kezünkkel a mikrofont, mivel könnyedén elhalkíthatjuk a videónk hangját vele (az esti szelfi felvétel rá a példa).


Az ultraszélessel nem érdemes próbálkozni videózás terén miután lement a nap, de a verőfényes napsütötte délután készített felvétel sem lesz igazán szép. A dinamika rendben van, stabilizálás viszont egyáltalán nincs, plusz időnként olyan, mintha a kamera hardver küszködne, hogy lépést tudjon tartani a szoftver által elvárt 30 képkockás másodpercenkénti sebességgel. A 4K itt nem opció, 1080p-ig tolhatjuk a felbontást.


Míg a hátlapi kamera túlszaturál, az előlapi kamera jóval fakóbb végeredményt ad, mint a valóság. A szelfivideókat fix fókusszal vehetjük fel, az ultraszélesnél jobb minőségben, de ugyanúgy maximum 1080p-s felbontás mellett. Este sok a képzaj, az elektronikus stabilizálás pedig nem teszi a legjobb választássá a vloggerkedéshez, viszont egy-egy videóhívást lebonyolítani elég lehet.


Az előlapon egy 32 megapixeles szelfikamera van, autofókusz nélkül dolgozik 73 vagy 85 fokos látószöggel és f/2,4-es fényértékkel, 4:1-es binning után pedig 8 megapixeles felvételek készülnek. Az elkészült képeknek jó a szaturációja és élessége, beltéren is egész jól teljesít az előlapi kamera, viszont a szélek felé haladva kicsit torzítja a képet. A látószöget a szoftver elvileg automatikusan változtatja, ha úgy érzékeli, szükség van rá a jobb kép érdekében, például több ember kerül a képre, de erre én nem találtam semmilyen bizonyítékot, se manuális megoldást előhívására. Amikor este vagy gyenge fények között akarunk önfotót csinálni, a telefon automatikusan fehérre váltja a kameraszoftver felületét és felvillantja a kép elkészülte előtt a kijelzőt (3. kép), ez manuálisan kikapcsolható (4. kép).

Tartalomfogyasztásra jó a telefon, ha nem a beépített, gyenge minőségű monó hangszórót akarjuk használni. Szerencsére a 3,5 milliméteres fülhallgató csatlakozón vagy Bluetooth 5.2-n át nagy felbontású aptX kodekkel is lehet hangot kivinni, az L1-es biztonsági szint adott, tehát mehet a nagyfelbontású stream is. Egy 4K felbontású 60 fps sebességű videóval már meggyűlt a készülék baja és elkezdett eldobálni képkockákat. Van egy videóminőség-javító opció a beállítások között, ez az SDR tartalmak felskálázását ígéri, hogy jobban hasonlítson a HDR tartalmakhoz a megjelenített minőség, szerintem természetellenes a végeredmény és csak emeli az energiafogyasztást, így a használatát én kihagynám. Ha zenét hallgatnánk, van előre telepített zenelejátszó és YouTube Music, az FM-rádió azonban kimaradt a rendszerből.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Oppo

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés