OnePlus 9 - a kevesebb néha több(be kerül)

A Pro verzió mellett kevesebb figyelem övezte a OnePlus 9-et, pedig ez is egy remek készülék, csak nem annyival olcsóbb, mint amennyivel kevesebbet tud.

Videó, audió, egyebek

A Pro modellel szemben a sima OnePlus 9 nem kapott a főkamera mögé optikai stabilizációt, tehát csak az elektronikus metódusra kell hagyatkoznunk, de nem kell kétségbeesni, mert egész ügyes a rendszer. Nappal leszünk inkább elégedettek (ilyenkor 8K felbontás is adódik, de csak maximum 5 perces hosszúságú anyagokra hivatott), 4K mellett van 60 fps képkockaszámra is lehetőség, ráadásul még ebben a módban is lehet a két szenzor között menet közben úgy váltani, hogy közben meg sem döccen a kép és a hang sem. Szintén elérhető a HDR videózás 4K-ban, de ez csak a főkamerával opció.A nappali felvételek tehát korrektnek mondhatók, ha nem is ütik meg a Samsung-Apple páros színvonalát, este viszont csúnyán elfogy a tudomány, pedig még direkt van éjszakai videó fantázianevű üzemmód is a szoftverben, de azt én inkább nem javasolnám senkinek, egy sima 4K60 kombóval jobb lesz az eredmény. Ilyenkor az ultraszéles lencsére jellemző fényerősségbeli gondok látványosan kiütköznek, sokkal-sokkal sötétebb az eredmény, ugyanakkor mégis ez áll közelebb a valósághoz, az elsődleges kamera egy túlvilágosított, sok zajjal járó produkciót kínál, szóval itt már nem lehetünk annyira elégedettek, mint a nappali teljesítménnyel.


Az előlapi modul maximális videós képessége Full HD-ra és 60 fps-re korlátozódik, noha ezt sok konkurens már átlépte és 4K-t is tud kínálni. Nappal nincs túl sok probléma, a hang kifejezetten jó, este viszont komoly küzdelmet folytat az automatika a fényekkel, de legalább a fókusz nem ugrál.


A sztereó hangszórókra nincs panaszom, erélyes, tiszta a produkció, a 3,5 mm-es jack elmaradása viszont megér egy homlokráncolást. Gyári zenelejátszó nincs, ami van, azt a Google adja és YT Music a neve neki — nem szeretjük, de hozzászoktunk. De nyilván nyitott a lehetőség alternatív player beszerzésére. Videókat nagy felbontásban is visszanézhetünk a Widewine L1 védelem megléte okán, a hardver pedig kellően erős ahhoz, hogy bármilyen felbontással megküzdjön.

[+]

Az adatkommunikációs repertoár kapcsán nincs eltérés a Pro és a sima modell között, 5G, WiFi 6, 5.2-es Bluetooth, fejlett pozíciószerzési megoldás, 3.1-es Type-C USB, NFC… szóval itt nem lesz hiányérzetünk. Az akkumulátor kapacitása kapcsán sem, mert most is 4500 mAh-s a kapacitás, a villámtöltés pedig 65 wattos, ami tényleg irgalmatlan gyors. Ez viszont nem mondható el a vezeték nélküli töltésről, ami a Pro modellben 50 wattos, az itt csak 15 wattos, nem mintha ez olyan óriási érvágás lenne. Az üzemidő nem tér el attól, amit a Pro kapcsán tapasztaltunk, 5-6 órás kijelzőidőket mértünk átlagos használat mellett, ezt a mostani mezőnyben csak átlagosnak tekinthetjük.


[+]

OnePlus 9
Pro
Remek fogás és összeszerelés, némítókapcsoló
Tökéletes játék- és rendszersebesség
Kitűnő ultraszéles kamera – nappal
Félórás villámtöltés, mellékelt adapter
Kontra
Nincs zoomkamera és OIS
Nincs tárhely bővítés és jack kimenet
A Pro modellhez képest nem elég olcsó
Pontozás
Kialakítás, védelem 9 pont
Kijelző 9 pont
Sebesség 10 pont
Szoftverfelület 10 pont
Fotózás, videózás 8 pont
Hangminőség 9 pont
Adatkommunikáció 10 pont
Üzemidő 7,5 pont
Ár/érték arány 6 pont
Indulóár (8/128 GB, HUF) 299 990

Összegzés. 80 ezer forinttal olcsóbb, de nagyon sok szempontból megkurtított modell a OnePlus 9. A sok-sok kompromisszum közül mindenkinek más fog majd fájni, de azért a makuláltlan rendszersebesség, a kiváló ultraszéles modul és a komplett adatkommunikációs repertoár nem csorbult. A zoom lencse és az OIS hiánya, az üveget plasztikra cserélő hátlap, a lassabb vezeték nélküli töltés, az alacsonyabb felbontású és kevésbé adaptív kijelző, valamint az IP-minősítés hiánya így csomagban azért sok megkötést jelent, egyáltalán nem biztos, hogy aki 300 ezer zsetont rászán telefonra, annak nem éri-e meg inkább még kuporgatnia kicsit, hogy inkább a Pro modell vándoroljon a nadrágzsebbe. Ráadásul ha kinézünk a OnePlus kínálatán kívülre, akkor 300 ezer forint körül bőven van alternatíva, a már említett ROG Phone 5 mellett a kommerszebb Xiaomi Mi 11 is szóba kerülhet, nincs messze a Galaxy S21 és a Sony Xperia 5 II sem. Magyarán nem nagyon látom a OnePlus 9 kapcsán, hogy miért is döntene pont emellett a vásárló, hacsak nincs nagyon oda az Oxygen OS-ért, a némítókapcsolóért, vagy teljesen megőrül, hogy legyen egy tényleg frankó ultraszéles kamerája. Egyik aspektus sem tűnik óriási célcsoportokat megmozgató funkciónak, így viszont a OnePlus 9 ezúttal plecsni nélkül marad, ha szélesebbre nyílt volna az árolló a két modell között, akkor lehetett volna egy jóárasított alternatíva belőle, de ezúttal ez a termék csak egy a sok közül.

Bog

Utóirat: a OnePlus hazai, hivatalos árait vettük alapul, noha a gyártó európai webshopjában valamivel kedvezőbb áron lehet kosárba tenni a termékeket.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés