Hirdetés

OnePlus 7 Pro - hétpróba

Tesz egy kísérletet a OnePlus a prémiumkategóriában, gigászi méretekkel, csupa kijelzővel, zéró noccsal és három hátlapi kamerával. Szintlépés vagy színtévesztés a vége?

OnePlus régen és most

Hat év nem idő egy nagy cég életében, vegyük például a Samsungot, amely 81 éves – persze 1938-ban még egészen mással foglalkozott. Ennyi idő viszont elég volt, hogy a Sony, az LG, a Microsoft, a BlackBerry vagy a HTC lenullázza statisztikákban kimutatható mobilszektorát, a Motorola és a Nokia név is cégről cégre vándorol. A OnePlus 2013 óta azonban meggondoltan és megfontoltan lépeget felfelé, ami elismerésre méltó egy szűkülő mobilpiacon. A tucatnyi országba szállítás mellett szépen gyarapodik a szolgáltató partnerek száma, úgy Európában, mint Észak-Amerikában, bár minket ez még nem érint. Az viszont tőlünk szemlélve is egyértelmű: 2019 lehet az áttörés éve, lásd az egész oldalas New York Times hirdetéseket, vagy a kétféle OnePlus 7 piacra dobását.

A kezdetek: a OnePlus One tesztasztalunkon
A kezdetek: a OnePlus One tesztasztalunkon [+]

Ám akad egy kis bökkenő: már egyik sem olcsó, sőt: 230 ezer forintért, külföldi webshopból iderendelve a Pro variáció kifejezetten drága. De hol van már a plasztik nyitómodell, fabrikált Android felülettel: a friss zászlóshajó tényleg száműzött minden kávát noccsostul, kameralukastul, ma pedig az OxygenOS az egyik legjobb androidos köntös. A gyártó felívelésének történetéből persze nem hiányozhat a BBK Electronics anyacég megemlítése, hiszen ezt a formát, motorikus kamerarendszerrel a csapaton belüli Vivo és Oppo tette népszerűvé, ők hárman pedig már jelentékeny részét uralják a mobilpiacnak. Egyébként teljesen reális ezt a csupa kijelző formát tekinteni a mobiltelefónia jelenkorának: 6,67”-es képátlójával a OnePlus 7 Pro a makulátlan tartalomfogyasztás méretes eszköze, és ha nagyon akarom, kimérhetek némi kávát alul, ám a gyakorlatban tényleg alig maradt bármi, ami nem az 1440 x 3120 Fluid AMOLED panel tűléles pixele.

Pár évvel később: íme, a OnePlus 7 Pro
Pár évvel később: íme, a OnePlus 7 Pro kávák, szigetek nélkül [+]

Ráadásul, míg a mai mobilok 99%-a 60 Hz-es képfrissítéssel fut, a Pro gördülékenyebb 90 Hz-et kínál – bár én személy szerint már sem ebben, sem a papírforma szerint makulátlan és villámgyors sebességben nem érzek nagy különbséget csúcsmobil és csúcsmobil között. Akárhogy is: a képfrissítés és a noccsmentesség két dolog a OnePlus tarsolyában, amit egyik tradicionális márka sem nyújt, így szó szerint kiemelkedhet a 7 Pro a sok kiharapott kijelzős társ közül, ami felső polcos árazást jelent. Persze Snapdragon 855-tel, gyors rendszerfrissítésekkel és töltéssel, háromféle hátlapi látószöggel, akár 12/256 GB RAM/tárhely opcióval, valamint tökéletesen lekerekített, perfekt fém/üveg kivitellel miért ne kérjen el annyit ez a brand, ami mások szerint se illetlenség?

A OnePlus 7 Pro egy másik triplakamerás versenyző, a P30 Pro mellett
A OnePlus 7 Pro egy másik triplakamerás versenyző, a P30 Pro mellett [+]

Csakhogy ezzel oda a felhasználóbarát, mindenes telefon régi képe, amiért sokan a márkába beleszerettek. A jack port már tavaly távozott, a dobozból idén pedig az átalakító is kikerült, miközben ennyiért épphogy plusz dolgot vár ez az ember, mondjuk egy jó fülest. És akár a motorikus szelfikamera az oka, akár nem, a cseppállóság emlegetése, ám ennek a termékoldalon és a jótállás oldalán semmiféle megerősítése vagy az IP védelem nem teljesítése nem olyan dolog, ami felett szemet hunyunk. A por- és víz elleni védelem alapszintű elvárás egy zászlóshajón, ahogy az egyenes kommunikáció is, és a vödörbe dobálós videó, majd a beázott mobil elutasítása a szerviznél nem az. A 3x-os zoomtartományúnak mondott, ám igazából csak 2,2x-es teleobjektíves kamera is „érdekes” dolog a termékoldalon, ha technikailag meg is magyarázható. És akadt már galiba a webshopban (bankkártya adatlopás), a reklámkampányok során vagy a pályázatokban, hogy ne legyen szeplőtlen a gyártó erkölcsi bizonyítványa.

A motorikusan előugró szelfikamera apró, szívós darab
A motorikusan előugró szelfikamera apró, szívós darab [+]

A médiával való kommunikáció sem az igazi az olyan kis piacokon, mint a hazai: a tesztpéldányt is kedves olvasónk ajánlotta fel – a barátságos kis tigris képe, amely meghúzogatja a nagyok bajuszát mára tehát elpárolgott. Ha pedig hozzávesszük, hogy nincs FM-rádió, tárhely bővítés vagy vezetékmentes töltés- és visszatöltés, a lassan elfogyó árelőnnyel és a külföldi rendeléssel máris kevesebb az érv egy hazai polcról leemelhető, ismertebb márka topajánlatával szemben. Mindezek persze apró gondolatok a OnePlust saját múltjának kontextusába helyezve – a lényeg úgyis a mit, mennyiért kérdésköre, és ebbe már a kínai gyártó bicskája ritkán törik bele. Ha meg már nincs 3,5 milliméteres adapter a fehér fedelű, piros belsejű dobozban, legalább akad egy jól tapadó, átlátszó szilikontok, egy adag leírás, 30 wattosra nőtt Warp30 szupertöltő, egy piros USB-C kábel, valamint egy SIM tű, amely alul nyitja meg a 7 Prót, amely két nanoSIM-nek nyújt hajlékot.

Külső, kijelző

A 7 Pro a OnePlus eddigi legnagyobb dobása, a szó szoros értelmében: a 6,67”-es képátló táblagépes méreteket súrol, a 206 grammos tömeg megterheli a zsebet, és hacsak nincs NBA-s szerződése az embernek, 162,6 x 75,9 x 8,8 milliméteren az egykezes használat teljes mértékben kilőve – főleg, hogy még mindig nincs kapcsolódó szoftvermód. A szilikontoktól a phablet még terebélyesebbé válik, ám annyira elvékonyodik nélküle a két hosszanti oldalél, hogy menten ki akar siklani a tepsi az ember kezéből, úgyhogy javasolt a védőfelszerelés felhelyezése. Persze a sötétszürke, mandula vagy színátmenetes kék festés esztétikáját körbemutogatja majd az ember, és úgyis zuhanni fog az ismerősi áll a csupa kijelző előlaptól – mifelénk legfeljebb a Mi Mix 3 válthat ki hasonló érzelmeket, esetleg a Zenfone 6.


[+]

De nem a 90%-os képernyőarány ténye, hanem a Fluid AMOLED panel minősége egy szakmai portálon a lényeg: napfény alatti kitűnő láthatósággal, roppant élénk, illetve sRGB / DCI-P3 sémákkal, éjjeli és monokróm olvasási móddal, kézi kalibrációval plusz tökéletes feketékkel és betekintési szögekkel a piacon nincs jobb, legfeljebb csak hasonlóan jó panel, és az sem pörög 90 Hz-en. Aki mégse ragaszkodna az 1440 x 3120 tűéles pixelhez, válthat 1080 x 2336-ra, a fogyasztáson pedig picit enyhít a 60 Hz-es opció – ettől még a rendszer pont ugyanolyan fürge marad. A teljesség kedvéért az alsó kezelősáv kiváltható navigációs gesztusokkal – igaz, ezek egy Apple, Samsung vagy Huawei telefonon valahogy hatékonyabbak. Talán a vékony alsó káva az oka, a felfele simítást a telefon mindenesetre gyakran szimpla érintésnek vesz, főleg a sarkoknál.

Kijelző-teszt (a táblázat szétnyitható)
Mérés OnePlus 7 Pro Samsung Galaxy S10+ Huawei P30 Pro Pocophone F1 Honor View 20
Képátló 6,67 hüvelyk 6,40 hüvelyk 6,47 hüvelyk 6,18 hüvelyk 6,40 hüvelyk
Felbontás 1440 x 3120 1440 x 3040 1080 x 2340 1080 x 2246 1080 x 2310
Technológia Fluid AMOLED Dynamic AMOLED Curved OLED IPS LCD IPS LCD
Fehér fényerő 403 / 747 nit 376 / 896 nit 533 / 921 nit 466 nit 480 nit
Fehér fényerő (min.) 1,9 nit 1,8 nit 2,0 nit 0,9 nit 1,7 nit
Fekete fényerő 0 nit 0 nit 0 nit 0,28 nit 0,36 nit
Kontrasztarány végtelen végtelen végtelen 1664:1 1333:1
Színhőmérséklet 7160 / 6698 K + kézi 6427 / 6878 K + kézi 6968 K + kézi 7674 / 6037 K + kézi 7565 / 9098 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?

Van abban is valami boldogságot árasztó, hogy az állapotsávot nem szakítja meg se kamerakivágás, se szenzorsziget, sok ilyet viselő rivális esetében marad ugyanis kihasználatlan ez a terület. Itt viszont a Prime Video, az HBO Go, a YouTube, a Netflix és a VLC Player is kitölti a 6,67” egészét, épp csak a fapados gyári videolejátszó nem tudja a full screen trükköt. A keskeny oldalkávák ellenére vétlen érintést ritkán vittem csak be és fantom érintéssel sem találkoztam, a lekanyarodó képernyőszélek pedig az itt látható képeknél kevésbé hangsúlyosak, bár ettől még sokan ragaszkodnak a lapos kivitelhez. A jófajta érintési érzékenység mellé végre erélyes rezgőmotor jár, plusz sztereó hangzás a beszédhangszóró és az alsó elem összefogásával.

A OnePlus 7 Pro a Huawei P30 Pro mellett sem szégyenkezhet gigászi képernyőjével
A OnePlus 7 Pro a Huawei P30 Pro mellett sem szégyenkezhet gigászi képernyőjével [+]

Az előlap tetején amúgy alig lehet kiszúrni a keskeny rácsot, pedig onnan jön a beszédhang, és még ügyesebben bújócskázik a fénymérő és a közelségérzékelő. Értesítő LED helyett a környezeti kijelző villan fel, a szelfikamera pedig kissé balra tájolva ugrik elő már legfelülről, például arcalapú azonosítás esetében. Ami sokkal lassabb, mint egy fixen ott figyelő kamerával – gondolhatná az ember, és nem: fél másodperc alatt nemcsak a szívós, elvileg 300 ezer nyitást bíró kamera ugrik föl, a feloldás is megvan, további fél másodpercen belül a kis bigyó pedig már vissza is tért házába. Ha egyébként a telefon kipottyan az ember kezéből, a gyorsulásmérő szabadesést érzékelve a motort azonnal munkára fogja, a 16 megapixeles szelfikamera pedig egyébként se izeg-mozog nyitott állapotban, komolyabb rátelepedve pedig inkább visszabújik odújába. A dolgot tehát láthatóan végiggondolták, és kellően hatékonyan kivitelezték.


[+]

A 2D-s arcazonosítás persze kevésbé biztonságos, mint a 3D-s, mindenesetre, ha legalább szürkületi fény adott, a feloldás rendre összejön – telefonnal, nyomtatott fényképpel nem sikerült átverni. Ám mégis a képernyőbe épített, optikai ujjlenyomat-olvasó lehet a befutó, és nem csak tízből nyolc-kilenc sikeres azonosítása miatt: nincs gyorsabb rivális ebben a műfajban. Ha felvillan az ikon, kéttized másodperc alatt a főoldalon van az ember, és a feloldás nem csak az előre applikált fólián, még egy rétegen át is összejön. Csak azért kár, hogy „vakon” a képernyőre nyomva a zár nem old fel, egy extra lépés az ikon felvillanásához és a leolvasás megkezdéséhez szükséges (tapi, felemelés, bekapcsoló megnyomása).


[+]

A keskeny profilú bekapcsoló jobbra pont kézre esik, és ott van fölötte a szerintem abszolút esszenciális hang/rezgés/némítókapcsoló, amit praktikussága miatt kötelezővé tennék a piacon. Kár, hogy balra a kényelmesnél magasabbra csúszott a hangerőszabályzó, az pedig végképp sajnálatos, hogy a Type-C az egyetlen megmaradt port. Kamerából hátul viszont három lett, a Gorilla Glass üveglap síkjából némileg kiemelkedve, élén a 48 megapixeles főmodullal és a lézeres fókuszsegéddel. Ehhez 16 megapixeles ultraszéles látószögű, és 8 megapixeles teleobjektíves lencse jár – vagy nem is, de erről a turpisságról később. A terepelemek sorát a dupla LED villanó, a méretes gyártói logó és a szolidabb OnePlus felirat zárja, egy-két alig kivehető minősítési jelzéssel. A 4000 mAh-s telep gondosan el lett zárva.

Snapdragon 855, OxygenOS 9.5

Csúcshardver és makulátlan sebesség – lehetne a OnePlus mottója, ami 2019-ben a 7 nm-es node-on gyártott Snapdragon 855-öt jelenti nyolc Kryo 485 maggal (1 x 2,84 + 3 x 2,42 + 4 x 1,8 GHz), az Adreno 640-nel és a lényegre törő, letisztult OxygenOS 9.5 felülettel, Android 9 Pie alapokon. Mindez 90 Hz-es képfrissítéssel nem csak hibátlan sebességet, hanem tökéletes gördülékenységet is jelent, és az UFS 3.0-s tárolóval az alkalmazáskezelés is piacvezető lett, még ha a mai top versenyzők között egyre nehezebb tetten érni a tizedmásodpercnyi különbségeket.

Hirdetés

[+]

Teljesítmény-teszt (a táblázat szétnyitható)
Benchmark OnePlus 7 Pro Asus Zenfone 6 Samsung Galaxy S10+ Apple iPhone XS Huawei Mate 20 Pro (teljesítmény) Huawei P30 Pro (teljesítmény)
Rendszerchip Snapdragon 855 Snapdragon 855 Exynos 9820 Apple A12 Bionic HiSilicon Kirin 980 HiSilicon 980
AnTuTu Bench. 7.x 369954 pont 340350 pont 327451 pont 342615 pont 301823 pont 316068 pont
Geekbench 4 (single/multi) 3394 / 10801 pont 3536 / 10835 pont 4451 / 10270 pont 4845 / 11238 pont 3357 / 10117 pont 3301 / 9943 pont
GFXBench Car Chase onscreen 19 fps 34 fps 22 fps 48 fps 16 fps 28 fps
GFXBench Car Chase offscreen 42 fps 42 fps 42 fps 47 fps 32 fps 33 fps
GFXBench Man. onscreen 53 fps 60 fps 56 fps 60 fps 59 fps 59 fps
GFXBench Man. offscreen 98 fps 101 fps 97 fps 109 fps 87 fps 92 fps
AndroBench Sequential Read 1426,69 MB/s 836,10 MB/s 790,08 MB/s n/a 856,64 MB/s 901,96 MB/s
AndroBench Sequential Write 207,22 MB/s 190,19 MB/s 194,75 MB/s n/a 193,70 MB/s 220,45 MB/s
AndroBench Random Read 162,83 MB/s 135,55 MB/s 137,23 MB/s n/a 157,48 MB/s 159,47 MB/s
AndroBench Random Write 25,10 MB/s 95,11 MB/s 23,58 MB/s n/a 143,67 MB/s 208,24 MB/s

[+]

A 7 Pro 6/128, 8/256 és 12/256 GB-os RAM/tárhely kiszerelésekben vásárolható meg, legkisebb variációban is bőséges gyorsítótárral. Aki viszont játékok és filmek tucatjait kívánja tárolni, érdemes a kövérebb változatokra beruháznia, hiszen bővítési lehetőség nincs. A hardver a legkomolyabb 3D-s játékokat is akadás nélkül lehozza, bár QHD+ felbontáson némi melegedés tapasztalható. Azt nem tudtam megállapítani, hogy mely címek futnak 60 vagy 90 Hz-en, a képkockavesztés mindenesetre nagyon ritka.

[+]

Aki kedveli a vegytiszta Androidot, aligha talál jobb köntöst az OxygenOS-nél, hiszen sem a Google-féle rendszer egyszerű logikája, sem pedig a túltolt szolgáltatásokat elkerülő, gyors működése nem csorbul, és a OnePlus telefonok a nyitósebességet évek után is tartják. Határozott előny a Pixelekhez képest a teljes képernyős gesztusvezérlés, a rendszerszintű sötét mód és úgy egyébként a megjelenés mélyebb paraméterezése. Kedvelem a monokróm olvasási módot, jó a natív játékgyorsító akár az értesítések elnémításával, akad alkalmazás- és fájlszéf, van szoftver a gyors átköltözésre és közvetlen ajtó a népes OnePlus közösségre.

[+]

Mondjuk, ha már ilyen sokrétű az OxygenOS, az egykezes módot igazán behozhatták volna, ehelyett itt a Zen, ami sokaknak furcsának fog tűnni, pedig van benne logika. Az Android ugyebár bevezette a felhasználói szokások és az alkalmazáshasználat statisztikázását, akár finom jelzésekkel a felhasználó tudtára adva, hogy épp mobilfüggőségét gyakorolja. A Zen mód pedig olyan, mint egy drogelvonó: ha a júzer bekapcsolja, 20 percig semmit nem tud tenni telefonjával: nem jönnek meg az értesítések, nem indulnak az alkalmazások, csak hívás fogadható, vészhívás indítható és fényképezni lehet, míg a visszaszámláló le nem jár. Ha egyébként két órán át az ember le se teszi telefonját, a 7 Pro jelez: eljött az idő egy kis békére és telefonmentes kikapcsolódásra, mert igen: a zsebképernyő egészségtelen mértékű bámulása létező és kimutatott probléma.

[+]

Nincs a telefonon egyéb szolgáltatáshalmaz, asztali mód vagy bármiféle elburjánzás: az alkalmazások vázát a Google csomagja képezi, és szerencsére annak több eleme rendelkezik AMOLED panelen jól mutató, sötét móddal. Egyedüli extra a polc a főoldalon balra, ahova jegyzetek, indítók, alapinformációk és események mellett mondjuk a parkolás helyszíne rögzíthető. A Chrome azonnali válaszreakcióval hozza le az ekkora méretben órákig kényelmes böngészést, a tárcsázó és a telefonkönyv letudja a szokásos beállításokat, a Gboard pedig magyarul is remekül operáló, átméretezhető, témázható, mindenes billentyűzet, ujjhúzós bevitellel.

Fotós képességek

Két útja van ma a mobilfotózásnak: a Pixel egyszerű receptből dolgozik, egy hátlapi kamerához fejlett képfeldolgozást biztosítva. a P30 Pro és társai pedig mindjárt három látószöget kínálnak, meg egy rakás szoftveropciót. A prémiumkategóriába lépő OnePlus az utóbbit követi, megbolondítva a receptet a pillanatok alatt felugró, 16 megapixeles Sony IMX471 szelfikamerával. A fixfókuszos rendszer teljesen vállalható képeket lő, bár felesleges ekkora felbontáson kattintani, lásd az első két példát.

A hátsó rendszer lelke a 48 megapixeles, optikailag stabilizált Sony IMX586, amely 1/2"-es szenzor quad bayer színszűrővel. A lényeg, hogy a vörös, zöld és kék filterek nem egy-egy, hanem négy-négy pixel fölött helyezkednek el, így a végeredmény inkább 12 millió tűéles pixel, semmint 48, de legalábbis valahol félúton van a részletesség (a nagy felbontású példák lent az első oszlopban láthatók). A HDR, a többelemes képfeldolgozás és az éjjeli mód is 12 megapixelen rögül, ez az alapfelbontás (második oszlop), az optika f/1,6-os rekeszértékű. A rendszerhez 16 megapixeles, 117 fokos látószögű, f/2,2-es rekeszértékű ultraszéles modul társul fixfókusszal (3. oszlop), a sort pedig papíron a 3x-os zoomtartományú teleobjektív zárja 8 megapixelen, és ez tulajdonképpen helytálló is a főkamera viszonylatában.


[+]

Ám a portrémódot bevetve (3-4. kép fent) kiderül, hogy az efféle fényképezéshez picivel nagyobb látószöggel és 13 megapixelen dolgozik egyugyanazon optika, az AndroidPolice kalkulációi szerint tehát valójában 2,2x-es zoomtartományról van szó, a 3x-os zoomképek ebbe egyszerűen csak belevágnak. És akkor tulajdonképpen, ha akarjuk, kijön a 3x-os nagyítás a főkamerához viszonyítva, de akkor is... Kár, hogy a kamerák közt csak a nagyszerű automata módban lehet váltani, a profiban csak a főkamera állítható. Utóbbi esetben opció a 48 megapixel és a DNG RAW mentés – a nyersfájlok 12 megapixelje mutatja, hogy ezen a felbontáson érdemes maradni. Készíthető még többelemes, kézből megtartható éjjeli fotó, panoráma, valamint lassított és gyorsított felvétel.

A kamera a bekapcsoló dupla lenyomására azonnal indul és a lézeres segéddel megtámogatott PD-autofókusz is azonnal megvan. Mondjuk, makrók esetében és éjjel lassabb az élesítés, egy-egy tévedés is benne van a pakliban. Jól látszik az első oszlop eredményein: 48 megapixelen korlátozott a dinamika és középszerű a részletesség, mindjárt jobbak a 12 megapixeles példák mellettük. A többelemes képfeldolgozásnak hála remek a dinamika, általában megbízható a fehéregyensúly (bár néha kissé zöldes), sok a részlet, noha a szélek felé haladva ez már csökken. Emellett bőven akad zajmentesítés és valamennyi élesítés. A 16 megapixeles ultraszéles képek sokkal gyengébbek: középen még valamennyire részletesek, a szélek viszont az optika korlátai miatt teljesen elmosottak. A többelemes feldolgozás itt is segít a szűkös dinamikán, viszont rendre hűvösebb, kékesebb színeket választ az automatika a főkamerával összevetve. Jófajta a zoomkamera részletességben, és kapóra jön optikai stabilizálása a bemozdulások ellen. Nagyjából megegyezik a fehéregyensúly a főkameráéval. Szupermakró módra az ultraszéles lencse nem fogható, amúgy pedig egész sokat kell gépészkedni a fókusszal a jófajta közelképekért.

Este dobtuk a túl zajos, 48 megapixeles eredményeket. Az első oszlop 12 megapixeles képei egész sok részletet mutatnak, csak gyakran alulexponáltak, és a széleknél már jelentős a részletveszteség. A második oszlopért az 1-2 másodperc alatt operáló, kézből megtartható éjjeli mód felel jóval világosabb részletekkel és előnyösebb dinamikával. Ugyanakkor erősen festményszerűek a részletek, koromsötétben (katt ide) pedig a OnePlus 7 Pro nem fenyegeti a P30 Pro trónját (katt ide). Túl sötétek és részlettelenek az ultraszéles esti képek (3. oszlop), és sem a kézi, sem az éjjeli mód nem használja ezt a kamerát, ez a korlátozás pedig a zoomképekre is igaz. Ott legalább besegít annyira az optikai stabilizálás, hogy valamennyi fényforrás esetében még ténylegesen ez a szenzor rögzít. Egyébként a főkamera, digitális zoommal.


[+]

Egyébként az esti zoomfotók is gyakran alulexponáltak. A fehéregyensúly általában rendben, inkább az ultraszéles modul hajlamos eltévelyedni a másik kettőhöz viszonyítva, a sárga turistajelzés mentén. Sokat kínál tehát kamerában a OnePlus 7 Pro, ám a három optikát és a módbeli hiányosságokat figyelembe véve továbbra is van egy szint a gyártó és a legjobbak között, miközben az árazás közelíti a nagyokat. Működő Google Camera porttal a teszt írásakor nem találkoztam, az hozhat még előrelépéseket.

Videó, multimédia

A OnePlus 7 Pro képes akár 4K / 60 FPS-sel is rögzíteni, ami az optikai képstabilizálásnak hála nem vészesen remegős, és rengeteg, gördülékeny részlet kerül mentésre, képkockadobálás nélkül. A sztereó hang tiszta és részletes.

A 4K / 30 FPS opció elektronikus rásegítéssel egyensúlyozza ki a mozgás és a remegés maradék hatásait, cserébe jócskán vág a látószögből. Ezért is lenne jó az ultraszéles kamerára váltani, ám nem lehet. Soha, egyetlen felbontáson sem, de szemre a zoomkamera is a kanapén pihen: bármiféle nagyítás eléggé digitálisnak tűnik.

Ez az amúgy jófajta, remekül stabilizált 1080p-s felvételek esetében igazán zavaró: hiába van 48 millió elérhető pixel a szenzoron, ha a zoomeredmények látszólag 1920 x 1080 pixelbe nagyítanak, ami nem elegáns. Így már elég nagy a hátrány azokkal a riválisokkal szemben, amelyek ultraszélestől akár 5x-ös optikai nagyításig képesek optikailag váltani felvétel közben – nehezen magyarázható meg, a OnePlus 7 Pro erre miért nem képes, ha már a hardver adott.

Extra opciók vagy kézi videó mód nincs, van viszont lassított felvétel 1080p-n 240 vagy 720p-n 480 FPS-sel. Szelfivideó 1080p-n lőhető, Bog úr pillanatnyi észrevételei ellenére igen jó elektronikus képstabilizálással, viszont túlzottan felhangosított és zavaróan éles sztereó hanggal.

A Play Zene az előfizetéses tartalmak mellett a helyben tárolt számokat is lejátssza, akadnak widgetek, hangeffektek és Dolby Atmos sémák. Nincs viszont FM-rádió, sem 3,5 milliméteres fülhallgató-kimenet, de még a dobozban átalakító sem. Ez mondjuk övön aluli ütés, mivel külön kell megvenni, és fajtája válogatja, milyen minőséget juttat a hangleadóra. Egy másik márka átalakítójával mindenesetre nem volt vele: a zene tisztán, dinamikusan és kellően hangosan szólt, ha mobilhoz tervezett füles csatlakozott.

[+]

A sztereó multimédiás hangszóró remek úgy is, hogy a beszéd modul azért halkabb, és a mélyek is inkább alulról áramlanak, azt a járatot egyébként könnyű játék közben eltakarni. A maximális hangerő kiemelkedő, bár 100%-on elég élesek a hangok – a jófajta minőségért érdemes 80% alá menni, ami még mindig erélyesebb a riválisok zöménél. Nem egy BoomSound, ám a OnePlus 7 Pro kétcsatornása abszolút helytálló, igaz: egy-egy szám esetében lefüleltem némi hangerő ingadozást, amiért talán a ki nem kapcsolható Dolby sémák feleltek.


[+]

Mindehhez ugyebár méretes és noccsmentes, csordultig tölthető képernyő jár, úgyhogy kezdődhet a zsebmozi, akár helyi, akár Prime Video, YouTube, vagy Netflix-féle HDR tartalmakkal. Kár, hogy míg az utóbbiak rendre képesek az egész 6,67”-et kitölteni, a fapados videolejátszó nem. Irány a Play Áruház: egy VLC minden hiányt pótol, feliratok, kódolások oldaláról is, 4K / 60 FPS-ig bezárólag bármivel megbirkózva. A videorásegítés opcióval emellett még picit tolni lehet az amúgy is jó kontrasztokon.

Adatkommunikáció, üzemidő, összefoglaló

A OnePlus 7 Pro két nanoSIM-et fogad be minden hazai LTE sáv támogatásával, (4x4 MIMO, 1200/150 Mbps, VoLTE). A beszélgetési hangminőség tiszta, telt és részletes, zajos környezetben is elég hangos, a másik oldalról sem érkezett panasz. A kétcsatornás WiFi modem 802.11 a/b/g/n/ac szabványú jó érzékenységgel (Direct, HotSpot, Display, VoWiFi), a Bluetooth 5.0-s (A2DP, LE, aptX, aptX HD, LDAC, AAC), az USB 3.1-es (Type-C, MTP, OTG, nincs DisplayPort). Az A-GPS és a helyi modemek, routerek segítsége mellett a készülék akár 45 műholdra is rálát (GPS L1 + L5, GLONASS, Galileo E1 + E5a, Beidou, SBAS), így garantálva a makulátlan navigációs segítséget. Akad iránytű, NFC, gyorsulásmérő és giroszkóp. Nincs infra és barométer.


[+]

6,67” képátló és 90 Hz képfrissítés: méltatatlan lett volna melléjük 4000 mAh-nál kisebb telepet pakolni, és ez az érték pont elég egy intenzívebb nap túléléséhez, 5-6 óra képernyőidővel. Mindez erősen felhasználófüggő, hiszen a 3D játék, a 4K videózás vagy a maximális fényerő hamar le tudja darálni az energiát. Visszafogottan viszont két nap is kijöhet, az OxygenOS takarékosan működik, FHD+ felbontáson és 60 Hz-en pedig 6-7 órára nyújtható a fenti számadat. 150 niten, megállás nélkül netezve 18 óra, videózva pedig 12 óra jön ki egy töltésből. ha pedig a telep lemerülne, az 5V / 6A-es Warp30 szupergyors töltés 25 perc alatt 50%-ig, 85 alatt pedig 100%-ig jut. Kár, hogy a gigászi házba nem fért egy apró tekercs a vezetékmentes töltéshez és visszatöltéshez – annyi pluszhelyet a motorikus kamera csak nem igényelt.


[+]

Értékelés: OnePlus 7 Pro
Külső
Ergonómia 7 pont
Anyaghasználat 9 pont
Összeszerelés minősége 10 pont
Kijelző mérete, minősége 10 pont
Belső
Kezelhetőség 8 pont
Sebesség 10 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 10 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 9 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 9 pont
Multimédia
Vizuális 8,5 pont
Audio 9 pont
Egyebek
Üzemidő 8,5 pont
Ár/érték aránya 8 pont
Hogyan értékelünk?

Összefoglaló

Eljött az idő, hogy dobjuk a konkurenciának szemtelenül alávágó OnePlus készülékek romantikus képét: a 7 Pro prémium jellemzőkkel felvértezett készülék, és prémium árat kérnek el érte. 230 ezer forint, külföldi webshopból a 6/128 GB-os változatért már nem az a filléres tétel, amit egy kis márka termékéért gondolkodás nélkül kifizet az ember, bár legalább alacsony a 8/256-os (245 ezer) és a 12/256 GB-os kiszerelés felára (270 ezer forint). Előremutató a villámgyors, UFS 3.0-s tároló is, akárcsak a motorikus, villámgyorsan előbújó, szívós szelfikamera, továbbra is fürge arcazonosítással, illetve a piacvezető sebességű, képernyőbe épített ujjlenyomat-olvasó. Aztán kiveszi a dobozából a boldog júzer ezt a gyönyörű, mindenhol lekerekített, és síkossága miatt tokba kívánkozó készüléket, és sokkot kap: ez a cucc, bizony batár nagy!

Ez az első érv ellene, ráadásul ott van cégen belül a szintén Snapdragon 855-tel szerelt OnePlus 7, és nem csak kisebb, olcsóbb is. Az erélyes sztereó hangszóró és a tűéles QHD+ Fluid AMOLED panel makulátlan tartalomfogyasztása és jófajta üzemideje persze erős érv a Pro mellett. Az OxygenOS pedig más márkák ellenében, mivel nem csak a letisztultság és a remek felszereltség iskolapéldája: a gyors működésé és rendszerfrissítéseké is. Csak az egykezes mód maradt ki valamiért – ja, és a jack port. Meg a dobozból az átalakító. És az ennyiért elvárható mikrofonos füles. Ugyanígy a Qi töltés és a vezetékmentes visszatöltés. A tárhely bővítés. A hivatalos por- és víz elleni védelem. Nem egyenes vödörbe dobálással villogni a reklámvideóban, aztán zéró jótállást vállalni beázásra - most akkor bírja a nedvességet, vagy nem? Telefonálhatok a véget nem érő májusi esőben, vagy pórul járok vele? Egyenesebb kommunikációt kérünk.


[+]

A kamera is vegyes képet mutat: a 48 megapixeles szám főként marketing, inkább 12-n tuti a helyzet, nappal és este versenyképes eredményekkel. Az ultraszéles optika már erős középszer, a 3x-os zoomkamera igazából pedig csak 2,2x-es, bár cserébe elég jó. Sajnálatos, hogy sem az éjjeli mód, sem a kézi állítás vagy a videózás nem ajánlja föl a két extra látószög használatát, mozgókép rögzítésekor a zoom látszólag digitális, a jófajta képstabilizálás pedig érzékenyen vág a főkamera látószögéből. Lehetne még a fehéregyensúlyon és a zajmentesítésen is kalapálni, mindenesetre, amikor egy sokkal olcsóbb, és egyébként gyengébb hardveren is fürge Mi 9 SE használható tripla kamerát kínál, ott a OnePlus 7 házon belül, 200 ezer felett pedig a Samsung, a Huawei, az LG, az Asus és a Huawei háza táján is bőven szét lehet nézni, hazai gyártói garanciával, a 7 Prónak egy tetszett minősítést tudok a cikk végén ott hagyni. Szubjektíven egyszerűen túl nagy, és ez a OnePlus már nem az a OnePlus, bár ez legyen az én gondom. Objektíven viszont kiváló termék, csak messze nem makulátlan, és szélesre kell érte nyitni a pénztárcát.

OnePlus 7 Pro

Bone123 a.k.a. Hidegkuti Zoltán

Specifikáció

OnePlus 7 Pro
OnePlus 7 Pro Általános
Technológia GSM/UMTS/LTE
Méret 162,6 x 75,9 x 8,8 milliméter
Tömeg 206 gramm
Színvariációk sötétszürke, kék, mandula
SIM-foglalat 2 x nanoSIM
Kijelző
Kijelző átlója 6,67 hüvelyk
Kijelző felbontása 1440 x 3120 pixel (515 ppi)
Kijelző típusa Fluid AMOLED kapacitív érintőkijelző (60/90 Hz)
Színárnyalatok száma 16 millió
Hardver
SoC típusa Snapdragon 855
Processzor típusa 1 x 2,84 GHz + 3 x 2,42 + 4 x 1,8 GHz Kryo 485
Processzor csíkszélessége 7 nm
Processzor utasításkészlete ARMv8
Grafikus chip Adreno 640
RAM mérete 6 / 8 / 12 GB
Memória
Telefonkönyv kapacitása dinamikus
SMS memória dinamikus
Belső tárhely 128 / 256 GB (UFS 3.0)
Memória bővíthetősége nem bővíthető
Adatátvitel
Frekvenciasávok GSM 850/900/1800/1900 MHz
UMTS 850/900/1900/2100 MHz
LTE B1/2/3/4/5/7/8/12/13/17/18/19/20
B25/26/28/29/30/32/66/71
GPRS / EDGE van / van
UMTS / HSDPA / HSUPA / LTE van / 42 Mbps / 5,76 Mbps / 1200 Mbps
IrDA / Bluetooth nincs / 5.0 (A2DP, LE, aptX, aptX HD, LDAC)
WiFi 802.11a/b/g/n/ac, dual band, 2x2 MiMo, hotspot, Direct
USB USB-Type C (USB 3.1, MTP, OTG)
Push-to-talk / RSS nincs / van
GPS vevő van (GPS (L1+L5), Glonass, BeiDou, Galileo (E1+E5a), SBAS)
NFC van
Alapfunkciók
Profilok minden értesítés / prioritás / teljes némítás
Vibra funkció van
Kihangosítás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés van / van
Hangrögzítés van
Ébresztés van
Prediktív szövegbevitel van
Szoftverek
Platform Android 9 Pie (OxygenOS 9.5)
WAP / HTML böngésző nincs / van
E-mail kliens van
Játékok telepíthetők
Valutakonverter telepíthető
Extra szoftverek Fájlkezelő, Időjárás, Community, Switch, Zen mód
Multimédia
Fő kamera 48 megapixel (PD+lézer+kontraszt autofókusz, f/1,6-os blende, OIS) + 16 megapixel (fixfókusz, 117 fokos látószög, f/2,2) + 8 megapixel (autofókusz, 3x-os optikai zoom, OIS) + dupla LED villanó
Másodlagos kamera 16 megapixel (fixfókusz, f/2 rekeszérték, képernyővillanó)
Videófelvétel 4K (30, 60 fps), 1080p (30, 60, 240 fps), 720p (30, 480 fps)
Zenelejátszó szoftver van, háttérben is fut
Hangszínszabályzó nincs
FM-rádió nincs
Üzemidő
Alap akkumulátor 4000 mAh-s lítium-ion
Készenléti idő n/a
Beszélgetési idő n/a
Zenelejátszási idő n/a
Egyebek
giroszkóp, gyorsulásmérő, közelségérzékelő, fényérzékelő, képernyőbe épített optikai ujjlenyomat-olvasó, motorikusan felemelkedő szelfikamera (2D-s arcalapú képernyőzárral), hang szenzor, némítókapcsoló, környezeti kijelző, gesztusfunkciók

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés