MWC2012: 41 megapixeles kamera, Symbian rendszer, ez a Nokia 808

A Nokia idei legmegdöbbentőbb bejelentése az MWC-n kétségtelenül a 808-as modell. A Symbian Belle alapú készülék ugyanis 41 megapixeles szenzort kapott, ami sokszorosa az eddig látott bármelyik telefon képességének, ugyanakkor maximum "csak" 38 megapixeles képet tud készíteni. A lényeg dióhéjban annyi, hogy a Nokiának sem az a célja, hogy óriásplakát méretű fotók készüljenek, inkább azt mondják, hogy éppenséggel 8 megapixeles méretben az az információ, ami a szenzoron keresztül feldolgozásra kerül sokkal jobb képet eredményez, mint eddig mobilban bármi, ráadásul nincs szükség optikai zoomra, hiszen ezzel a felbontással sima digitális módon is bele lehet nagyítani a képbe, és még mindig bőven elég éles marad. A megoldás működéséről már írtunk részletesen.

A kamera mellett a másik erősség a zenei funkciókban keresendő. A hangkeltésben ugyanis a Dolby működik közre, így akár 5.1-es hangot is képes kivezérelni a telefon, amit a sajtótájékoztatón be is mutattak, s persze komoly hangfalrendszert építettek, de megdöbbentő volt az a hatás, amit egy mobilról indított a pódiumon álló úriember.

Ezektől eltekintve viszont egy szokásos Symbian telefonnal állunk szemben. A processzor órajele ezúttal 1,3 GHz (egymagos), a kijelző felbontása a mezőnyben már kissé anakronisztikusnak ható 640x360 pixel, amely 4 inchen terül el. A fizikai sérülések ellen Gorilla Glass biztosít védelmet. A készülék burkolata alatt 1400 mAh teljesítményű telep lapul, amely akár 11 órás beszélgetési időre is elég lehet - feltéve, ha GSM hálózatot használunk. Adatátviteli szempontból ugyanis elérhető a HSDPA is, amely 14,4 Mbps letöltési sebességet biztosíthat a Nokia 808 számára.

A telefonban van GPS, ingyenes, teljeskörű navigáció, a belső tárhely 16 gigabájtos, amely microSD-vel tovább bővíthető. A készülékben van WLAN, DLNA, támogatja az USB OTG csatlakoztatást, kapott HDMI kivezérlést, NFC-t, FM-transmittert, illetve 3,5 mm-es jack csatlakozót is. Hogy pontosan mikor bukkanhat fel a boltokban a fotós telefonok új trónkövetelője, azt még nem tudjuk, de a bemutatott telefonok közel végleges állapotúnak tűntek.

Újságírói kérdésre válaszolva a Nokia illetékese elmondta, hogy azért nem WP7-es készülékben debütált ez a magas felbontású szenzor és a hozzá tartozó szoftveres megoldás, mert ennek kifejelsztése még jóval azelőtt kezdődött, mielőtt a finn cég a Microsofttal együttműködésre lépett. Ugyanakkor nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a jövőben Windows rendszerű Nokia modelleken is viszontláthatjuk ezt a megoldást.

Főtámogatónk az Emporia Telecom. Köszönjük.
  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés