IFA 2017: Kezünkben a Nokia 8

Hirdetés

A HMD Global néhány hete mutatta be az új Nokia-éra első igazi csúcsmodelljét, a Nokia 8-at. A cég a bemutatón és az IFA 2017 előtt összeállított Nokia-központban is szuperlatívuszokban beszélt az ikonikus gyártó visszatéréséről, és ennek jelenlegi ékkövéről, a 8-ról. Eddig nem volt lehetőségünk kipróbálni azt eszközt, most azonban alaposabban meg tudtuk nézni az 5,3 hüvelykes kijelzővel szerelt zászlóshajót.

Friss a szoftveres háttér, de nem sok az extra
Friss a szoftveres háttér, de nem sok az extra [+]

Gyönyörű a külső, alumíniumból készült alapok adják meg a stabilitást és a minőségérzetet, rendkívül letisztult az eszköz, és remekül néznek ki az olyan apró részletek is, mint az antennacsíkok vagy a csatlakozók kialakítása. Ahogy egy csúcsmodellhez illik, van a Corning Gorilla Glass 5-védelem az előlapon, megfelel az IP54-es specifikációnak, tehát a csepp- és porállóság sem maradt ki, és még always-on megjelenítés is van, noha az 1440 x 2560 pixeles kijelző IPS technológiát kapott. Az egyetlen feltűnő apróság a panel körüli kávák kapcsán van, alul-felül azért jelentős a keret.

Dupla kamerarendszer, széleskörű beállítási lehetőségekkel
Dupla kamerarendszer, széleskörű beállítási lehetőségekkel [+]

Élvonalbeli telefonhoz élvonalbeli hardver illeti, a HMD pedig a Qualcomm Snapdragon 835-öt választotta a feladatra, ami a jelenlegi felhozatalt ismerve kimondottan jó döntésnek tűnik, a 10 nanométeres FinFET LPE node-on készült, 64 bites, nyolcmagos Kryo processzor (4 x 2.5 GHz + 4 x 1,8 GHz-es felállásban), az Adreno 540 grafikai egység és a 4/64-es memóriapáros teljesítményére nem lehet panaszunk, mindemellett pedig friss a szoftveres háttér és nem maradt el a microSD-bővítés lehetősége sem.

A kamera kapcsán értelemszerűen az ötrészes, képstabilizátorral ellátott Carl Zeiss optikára a legbüszkébbek, ami egyébként alig lóg ki a készülékházból. Dupla rendszerről beszélünk, a monokróm + színszűrős megoldást használja a cég, azonos gyújtótávolsággal. Az f/2-es apertúra nem az elérhető legjobb, de gyenge fényviszonyok között is sokat segít a második szenzor. Rengeteg beállítási lehetőség van a szoftverben, többek között beépített YouTube- és Facebook-broadcast lehetőség, viszont a záridő állításához továbbra is camera2 API-ra épülő, alternatív programot kell telepítenünk.

QHD felbontású IPS panel került az előlapra
QHD felbontású IPS panel került az előlapra [+]

Az OZO Audio nem hoz magával különleges beállításokat, a 360 fokos hangfelvételi lehetőségen túl egyszerűen az átlagnál jobb DAC van a háttérben, ami egyébként 24-bit/192kHz-s felbontást támogat natívan. Az 5.0-s Bluetooth, a WiFi 802.11 a/b/g/n/ac-s, az NFC, a Cat.9-es LTE, és a 3.1-es USB is a felső kategóriát képviseli, a 600 euró körüli ár azonban nem tűnik horribilisnek, remélhetőleg nálunk is 200 000 forint alatt tud maradni az összeg.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Azóta történt

Előzmények

  • Nokia 6 - ötről a hatra

    A Nokia 6 sok mindenben megismétli 5,2 hüvelykes fivére tulajdonságait, ám szerencsére javít annak néhány bakiján, jókora többletköltség árán. A legtöbbet multimédiában nyújtja a vásárlónak.

  • Nokia 5 - ötlettelen

    A HMD jelenleg elérhető szériájának középső tagja vegyes teljesítményt nyújt, kétségkívül vannak erősségei, de a hiányosságok sajnos hangsúlyosabbak, mint a pozitív tulajdonságok.

  • Nokia 3 - valaki most finntorog

    Symbian, MeeGo, Windows Phone és most Android: megtalálta-e a Nokia az ideális okosplatformot és a Lumiák méltó utódját, avagy az elbukott sorozatok hibáit ismétli?

Hirdetés