Nokia 6.1 - kis verziófrissítés

Sok tekintetben előrelépett az új Nokia 6 a tavalyihoz képest, ám már be is jelentették szenzorszigetes, még ütősebb folytatását, így rövid életű lehet a telített phabletpiacon.

Külső, kijelző, csomagolás

Vita tárgyát képezi, hogy a legendás Nokia telefonok keze nyoma mennyire fedezhető fel az új licencbirtokos, a HMD Global Oy által piacra dobott és a Hon Hai (Foxconn) által gyártott készülékeken. A lényeg mégis inkább az, hogy a brand tiszta lappal tért vissza az okostelefonos porondra, és gyorsan túl is tette magát tavalyi gyermekbetegségen, hogy kellően reménytelien várjuk a következő generációkat. A duplakamerás és megnyúlt kijelzős Nokia 7 Plus például kifejezetten jó lett, a Nokia 8 Sirocco pedig szemkápráztatóan gyönyörű. Igaz, mindkettő árazása megcsúszott, és ezt a Nokia nevet még nem kéne megillessen ekkora felárazás, mert más cég áll mögötte. A jófajta eladási mutatók mellett mindenesetre egyre csak fogynak hibák és gyarapodnak a szakmai elismerések, az új Nokia 6-ként és Nokia 6 (2018)-ként is emlegetett jövevény pedig éppen ezt az előrelépést demonstrálhatja.


[+]

Nem nagyot, ha előre szaladhatok, ezért is illik rá a dobozán leolvasható harmadik, Nokia 6.1-es jelző, a következő szintet ugyanis a frissen bemutatott Nokia X6 ugorhatja meg szenzorszigettel, sokkal előnyösebb képernyőaránnyal, erősebb hardverrel és kompetitív kínai árcédulával. Úgyhogy, ha és amikor Európába érkezik, a vastag kávás, 16:9 arányú Nokia 6.1 csillaga leáldozhat. Furcsa ennek tudatában nekikezdeni egy tesztnek, ám az ilyesféle gondolatokat gyorsan elhessegeti a phablet kézbe vétele. A 148,8 x 75,8 x 8,15 milliméteres ketyere ugyanis szögletességével együtt is mutatós darab, az éleinél, a kameralencse, a billentyűk, valamit a hátlapi ujjlenyomat-olvasó szélein megcsillanó, rézvörös sávokkal pedig kellően karakteres a sok kerekded, üvegszendvicsbe foglalt rivális mellett.


[+]

Fogni, sőt szorítani pedig teljes erőbedobással lehet: a fémváz annyira masszív, hogy hamarabb tesznek az élei a tenyérben kárt, mint fordítva, bár a szögletessége és a kávái miatt az egykezes használatról le kell mondani. Azért 5,5”-en nem meglepő jelenség a fogásváltás, az viszont már annál inkább, hogy hátul az ujjlenyomat-olvasó nemhogy nem került túl magasra, pont az a gondja, hogy kényelmetlenül alacsonyra helyezték a mutatóujj szempontjából. Pedig az egyelemes, 16 megapixeles kamerarendszer nem indokolja a hosszú, függőleges sávot, bőven faraghattak volna közte és a kéttónusú LED villanó között. Szerencsére a HMD tervezői ezúttal nem fordították meg a 2B-s ceruzát és radírozták le a fent megpillantható, 3,5 milliméteres kimenetet, míg alul, a mikrofon mellett modern beviteli port található USB-C csatlakozással, igaz, csak 2.0-s sebességi rátával.


[+]

Míg a minap tesztelt Sirocco túl mélyre helyezte jobb oldali billentyűit, a Nokia 6.1 lapos gombjai legalább valamennyit kiemelkednek, hogy vakon is megtalálja őket az ember, bár a hangerőszabályzó túl magasra csúszott. A két nanoSIM-et vagy az egy nanoSIM-et és az egy microSD kártyát bal oldalon lehet a helyére csúsztatni, a tálca nyitásához SIM tű is jár a csomagolásban. Az alumíniumkeretet máskülönben csak egy-egy antennakilépő csík szakítja meg, amiből a matt festésű és csúszós hátlap aljára és tetejére is került egy, a szemek elől ügyesen elrejtve. Elöl is jól álcázzák a fénymérőt, a közelségérzékelőt, a hangszórót és a 8 megapixeles kamerát. Az értesítési LED-et meg csak azért nem, mert nincs.

Kijelző-teszt
Nokia 6.1 Honor 7X LG Q6 Xiaomi A1
Képátló 5,5 hüvelyk 5,93 hüvelyk 5,5 hüvelyk 5,5 hüvelyk
Felbontás 1080 x 1920 1080 x 2160 1080 x 2160 1080 x 1920
Technológia IPS LCD IPS LCD IPS LCD IPS LCD
Fehér fényerő 484 nit 455 nit 477 nit 471 nit
Fehér fényerő (min.) 2,0 nit 3,0 nit 3,1 nit 1,9 nit
Fekete fényerő 0,36 nit 0,23 nit 0,31 nit 0,33 nit
Kontrasztarány 1343:1 1979:1 1540:1 1428:1
Színhőmérséklet 8418 K 7919 K + kézi 8161 / 6645 K 7404 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?


[+]

Az előlap a kávákat is ügyesen rejtegeti, ám ha az átlagos fényerejű IPS panel felvillan, kiderül, hogy alulra azért odafért volna a három kezelőgomb. Ehelyett azok virtuálisak, és a teljes képernyős alkalmazásokat leszámítva mindig helyet rabolnak az 1080 x 1920 pixeles megjelenítőből. A kalibráció kissé kékes lett, szabvány szerint sémák vagy kézi korrekció opciója nélkül. A betekintési szögekre, a színek élénkségére, az éjszakai minimális fényerőre vagy az érintési érzékenységre viszont nem lehet panasz, plusz olvasási mód is elérhető. Azon túl, hogy a Gorilla Glass 3 üveglap a széleinél némi csiszolást kapott, egy keskeny plasztik védősáv is kellő íveket biztosít az ujjak kényelmes végiggördülésének.

A Nokia 6.1 és doboza a Nokia 8 Sirocco társaságában
A Nokia 6.1 és doboza a Nokia 8 Sirocco társaságában [+]

A Nokia 6.1 hátul is kapott egy mikrofont, ahol rengeteg felirat is felfedezhető – igaz, a Nokia jelölésnek az előlapon jutott hely. Por- és vízálló védelemre nem futotta, ám legfeljebb ez von le a küllem érdemeiből, már ha a manapság nem túl előnyös képernyőarányt félretesszük. Mondjuk a zsebet lehúzó, 175 grammos phabletbe 3000 mAh-snál nagyobb telep is férhetett volna, az ráadásul nem cserélhető, viszont QuickCharge 3.0-s szabvány szerint gyorstölthető. Ehhez megfelelő adapter és Type-C kábel jár a csomagolásban, valamint SIM tű, hagyományos headset és egy jó adag leírás.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés