2019. február 17., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Tesztek » Phablet rovat

Moto Z – innováció, kecses vonalakkal

A Moto Z különleges phablet, amely annyiszor borzolja a kedélyeket, ahányszor csettintést kíván. Papírvékony, értelmesen moduláris és értelmetlenül spórolós.

Hirdetés

Hardver, sZoftverek

A Snadragon 820 az év legnépszerűbb csúcshardvere volt Androidon, és nem véletlenül: remek teljesítmény, elfogadható fogyasztás, visszafogott hőtermelés, az Adreno 530-nak hála pedig a QHD-s igényeket is kielégítő grafikus lóerő biztosít most is közel hibátlan működést. Azért csak közel, mert ha nagyon akarom, itt-ott észreveszek apróbb megakadást (a két nagyobbik Kryo mag egyébként 1,8 GHz-es maximumot kapott, a két kisebbik pedig 1,59 GHz-est), és a mellékelt 4 gigabájt RAM-nál is van kövérebb a piacon. Ám használja valaki egy percig vagy egy napon át, aligha állapíthat meg mást, mint hogy egy zászlóshajó árért annak megfelelő teljesítmény jár, az átlagosnál valamivel intenzívebb melegedéssel. Az tároló 32 gigabájtos a fürge, UFS 2.0-s szabvánnyal, F2FS fájlrendszerrel. 22 gigabájt használható fel szabadon, és akinél van egy 2 terabájtos microSD kártya, olyanra is telepíthet (adoptive storage).

A Moto Z immáron Android Nougatot futtat
A Moto Z immáron Android Nougatot futtat [+]

Teljesítmény-teszt
Benchmark Moto Z OnePlus 3T Huawei Mate 9 Samsung Galaxy S7 edge
Rendszerchip Snapdragon 820 Snapdragon 821 HiSilicon Kirin 960 Exynos 8890
AnTuTu Benchmark 6.x 132821 pont 164384 pont 125937 pont 137454 pont
Vellamo Browser 4556 pont 6253 pont 7307 pont 7169 pont
Vellamo Metal 3506 pont 4252 pont 3355 pont 3054 pont
Geekbench 4 (single/multi) 1396 / 3801 pont 1879 / 4266 pont 1930 / 5930 pont 1838 / 5343 pont
GFXBench Man. onscreen 26 fps 48 fps 35 fps 27 fps
GFXBench Man. offscreen 41 fps 49 fps 30 fps 41 fps
GFXBench T-Rex onscreen 53 fps 61 fps 60 fps 53 fps
GFXBench T-Rex offscreen 77 fps 94 fps 71 fps 87 fps

A szoftverfelület motósan egyszerűre lett véve, és motósan friss, 7.0-s Android fut rajta, így például adott a Daydream VR platform támogatása, megfelelő virtuális valóság kiegészítővel. Nougatos mélyelemzésemből az olvasó azt is tudhatja, hogy az Android immáron natívan támogatja az osztott képernyős módot (bár még mindig csak az alkalmazások egy része). Hosszan nyomva az alkalmazásváltóra a szokásos, kártyapakliszerűen pörgethető listából választható ki, mely app ugorjon az alsó képernyőfélre. Becsukni ezt az alkalmazást újabb hosszú érintéssel vagy a középső elválasztó letolásával lehet, még teljes méretűre nyitni annak felhúzásával. Két app között is pofonegyszerű az ugrás: a váltót csak kétszer meg kell nyomni.


[+]

Nem csak a betűtípus, a megjelenített méret is állítható, ami minden sávot és elemet felnagyít vagy lekicsinyít a jobb láthatóság vagy előnyösebb helykihasználás érdekében. Az Android Nougat sokkal részletesebb értesítéseket jelenít meg, opció a kártyákról történő válaszadás, több notifikációs beállítás akad, és ha egy app több értesítést küld egyszerre, a rendszer csoportosítja és összecsukja azokat. A beállítások főmenü is bőbeszédűbb: a főcím mellett, mint az adatkapcsolat, megjelenít olyan opciókat, mint a havi felhasznált mobilforgalom. Az értesítési panel tetején immáron öt kapcsoló is akad, a többi az ujj lehúzásával, két ablakban érhető el, ezek szabadon átrendezhetők.


[+]

A Moto Z ezúttal is közel érintetlen, Material Design stílusú Androidot prezentál modern Google alkalmazásokkal. Extraként csak a súgó, a Moto Mods kezelő és a gesztusvezérlések beállítása említhető meg, ezek teszik persze az X óta a csúcsszériát egyedivé. A Moto Z-t csak fel kell kapni vagy fölé hajolni, és az óra felvillan fekete-fehérben, alatta mondjuk a zenelejátszóval vagy az elmulasztott értesítések ikonjaival. Ezeket megérintve a részleteik is megjelennek, bár egy OnePlus 3T annyiból többet nyújt, hogy ott eleve elolvasható az értesítések szövege, bármilyen ujjmozdulat nélkül. Ott van aztán a zseblámpa bekapcsolása dupla suhintással, a kamera indítása dupla csuklófordítással vagy a némítás felemeléssel. A képernyőfeloldás egy ujjhúzásra van, de érintés nélkül, hangutasítással is lehet a Moto Z-t vezérelni. Ha meg túl messze vannak a buszon kapaszkodva a képernyőszélek, az alsó sáv felől átellenes irányba húzva az ujjbegyet a képernyőtartalom egykezes használatra zsugorodik.


[+]

Az előlapi ujjlenyomat-olvasó gyors és megbízható, viszont nem túl ízléses a kivitelezése, lévén az amúgy sem mutatós kerete kiemelkedik. Az sem előnyös, hogy az olvasónak és a virtuális kezelőgomboknak külön sávja van, simán egyesíteni lehetett volna a kettőt. Ügyes trükk viszont, ha az olvasó aktív, hosszú érintéssel nemcsak feloldani, hanem lezárni is lehet a Moto Z-t. A Google-féle telefonkönyv a SIM-ekről, a telefonról és számos fiókból behívja a tételeket és rendez vezeték- vagy keresztnév szerint. A tárcsázóban és a listában is elérhető gyorskeresés, közvetlen SMS-válaszokat is lehet adni. A Gboard igazi mindenes billentyűzet témázással, egykezes elrendezéssel, számsorral, átméretezéssel, magyar ékezetekkel, szókiegészítéssel és javaslatokkal. A konkurenciához képest extra a Google gyorskereső gombja, emellett van egy sor emoji és animGIF.


[+]

Mi kell még? Egy jófajta fájlkezelő például, ami sajnos kimaradt, ott van viszont a népszerű böngésző a Chrome személyében. Nem gond a Moto Z-nek egy tucat lap kezelése vagy két fül egymás fölé dobása. A szoftver ráadásul szinkronizál mindent a Google-fiókból, támogatja az asztali elrendezést, a gyors megosztást, a nyomtatást és inkognitó módot is kínál. Vaskosabb holnapot kell vadászni, hogy a telefon megakadjon, és bár lehet találni ilyet, ezen a remek kijelzőn órákig élvezetes a netezés.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.