2019. február 21., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Tesztek » Phablet rovat

Moto Z – innováció, kecses vonalakkal

A Moto Z különleges phablet, amely annyiszor borzolja a kedélyeket, ahányszor csettintést kíván. Papírvékony, értelmesen moduláris és értelmetlenül spórolós.

Hirdetés

Külső, kijelZő

Ahogy a G5, ez a moduláris mobil is karakteres küllemet kapott, csak sokkal vagányabbat – elég a hátlapra pillantani: ez nem egy minimalista alkotás. Akad itt a fényt visszafogottan megtörő, csíkos mintázatú fémburkolat, haloványan csillogó denevérlogóval. Ettől elüt, mégis harmonizál vele a két fekete üvegsáv alattuk az antennákkal, és igazán figyelemfelhívó a moduláris dokkoló 17 aranyszínű pöttye és egyetlen vékony sávja – az apró mikrofonfurat szinte eltűnik ugyanitt. Felül a kamerarendszer kiemelkedik akár a Badacsony a balatoni horizontból, a púpot a Lumia 1020 is megirigyelhetné. Ez van, ha egy 155,3 x 75,3 milliméteres mobil mindössze 5,19 milliméter vastag vékony, nagyobb kameramodul nagyobb fennsíkkal jár.

A kamerakeret bizony jócskán kiemelkedik
A kamerakeret bizony jócskán kiemelkedik [+]

A kamerakeret egyébként olyan vékonyka, hogy a 13 megapixeles, optikai stabilizátoros modult, a lézeres fókuszsegédet és a dupla ledes villanót borító védőüveg bizony kivan téve a karcoknak, ha kemény talajra helyezik, a púp miatt ráadásul a Moto Z az asztalon olyan, minta támasztéka volna. Mindez a legzseniálisabb optimalizálás esetében is szűkös, 2600 milliamperórás teleppel egészül ki a gondosan elzárt unibody házban, ami sem sok jót ígér üzemidőben. Ettől persze a 136 grammos masina légies lett, döbbenetesen könnyed és kifejezetten mutatós. A védelmet oldalt szürke fémkeret, elöl Gorilla Glass edzett üveg, egészében pedig vízlepergető, de nem vízálló nanoborítás biztosítja – ne tessék a telefont szándékosan nedvességnek kitenni.

A modulok itt oldják meg a töltést és az adatátvitelt
A modulok itt oldják meg a töltést és az adatátvitelt [+]

A gyári USB-C töltőt és a külön beszerzendő adatkábelt alulra lehet dugni. 3,5 milliméteres port sem itt, sem máshol nincs, ahogy a dobozban headset sem, így marad a mellékelt átalakító és alternatív fülhallgató használata. Azon túl, hogy a konvertert elveszítve a tulaj meg van lőve régi füleseivel, az iPhone 7 és a LeEco Le 2 problémája itt is adott: a töltőt, az adatkábelt és a fejhallgatót egy ugyanazon likba csatlakoztatva sokkal hamarabb elfárasztja a foglalatot. A logika borul a parányi hangerőszabályzó és bekapcsoló gombok elhelyezésével is: túl magasra kerültek, hogy a jobb hüvelykujj fogásváltás nélkül elérje azokat, fogásváltáskor a Moto Z pedig rendületlenül a föld középpontja felé kíván siklani.

A takarólappal a hátán a lencse már kevésbé ágaskodik
A takarólappal a hátán a lencse már kevésbé ágaskodik [+]

A biztonság kedvéért felpattintottam a kamerapúpot is elrejtő védlapot – na, attól a Moto Z még csúszósabb lett, mintha szappannal kenték volna be. Eleve jobban állna a konstrukciónak még két milliméter derékban és egy nagyobb telep, és erre is van a Lenovónak megoldása a Moto Z Force személyében, csak az nem lesz nálunk kapható hivatalosan. Felül az újabb mikrofonfuratot és a dual nanoSIM vagy nanoSIM és microSD tálcát határozott műanyag antennakivezetés választja szét, bal oldalon üresség tátong.

Kijelző-teszt
Mérés Moto Z OnePlus 3T Huawei Mate 9 Samsung Galaxy S7 edge
Fehér fényerő 354 / 500 / 620 nit 424 / 548 nit 680 nit 560 / 777 nit
Fehér fényerő (min.) 6,0 nit 3,9 nit 4,2 nit 1,6 nit
Fekete fényerő 0 nit 0 nit 0,39 nit 0 nit
Kontrasztarány végtelen végtelen 1743:1 végtelen
Színhőmérséklet 7739 / 7136 K 7786 / 6418 K 8818 K + kézi 7423 / 6580 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?

Tűles, jó fénysűrűségű és kirobbanóan élénk, bár kissé kékes színek járnak a Moto Z-hez
Tűles, jó fénysűrűségű és kirobbanóan élénk, bár kissé kékes színek járnak a Moto Z-hez [+]

Az 5,5 hüvelykes AMOLED panel az RG BG pixelelrendezéssel együtt is tűéles 1440 x 2560 pixelen, az automata módban felerősödő kijelző pedig napfény alatt is remekül látható, ebből az alacsony fényvisszaverés és a tökéletes kontrasztok is kiveszik a részüket. A kézi mód fehér fénysűrűsége 354 nit, az automatáé napfény alatt kereken 500, pontszerű területet mérve pedig 620 nit is mérhető ami szuper, bár a minimum lehetne picit sötétebb éjszaka. A betekintési szögek kitűnőek: oldalról alig csökken a fénysűrűség, csak a színek változnak picit, azok viszont ezúttal a kékes felé mozdulnak el kalibrációban, ennél a korábbi Motók pontosabban voltak belőve. A beállítások között csak amoledesen telített és természetes szaturáció között lehet választani, szintén kékes fehérekkel, a színegyensúly nem állítható. Lassú görgetésnél az edzett szemnek feltűnhet, hogy a szokásosnál talán ritkásabb az érintőpanel érzékelőinek kiosztása, amitől picit darabos a lassú görgetés, a felület ettől még pontosan kezelhető. A rezgőmotor átlag feletti erővel rázza meg a kezet.

A Moto Z annyira vékony, hogy a hátul kiemelkedő kameralencse mintegy támasztékot ad a phablet alsó felének
A Moto Z annyira vékony, hogy a hátul kiemelkedő kameralencse mintegy támasztékot ad a phablet alsó felének [+]

Bár az előlapi védőüveg enyhe lekerekítést kapott a széleken, kézbe fogva az élek dominálnak. Az egykezes használatot pedig a horizontális kávák és a Moto felirat helye mellett az a tény is megnehezíti, hogy a zavaróan kiemelkedő, érintésalapú ujjlenyomat-olvasótól külön, a képernyőtől rabolnak a kezelőgombok magunknak helyet. Kevésbé tűnik fel a szemnek a két további mikrofon alul, alighanem a Moto Display funkcióhoz tartozó szenzorból is megbújik pár. Felül 5 megapixeles kamera és ledes villanó alkot szimmetriát, a beszélgetési hangszórót közrefogva. Lehetetlen a Moto Z küllemét egy gondolatra leredukálni – hátulról baromi egyedi, a modulok szuper egyszerűséggel pattannak fel, a konstrukció tökéletes. A kamera és az ujjlenyomat-olvasó púpja, valamint a határozott kávák ugyanakkor levonnak az összképből.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.