Hirdetés

Mitől jó egy gamer telefon?

Egyre több gyártó készít kimondottan játékosok számára okostelefonokat. A növekvő kínálat hatására végiggondoltuk, hogy szerintünk mitől jó egy efféle termék.

Hirdetés

Egy gamer telefon

Fontos tisztázni, hogy a gyártók két táborra oszlanak a fogalom kapcsán. A Honor és a Xiaomi játékos telefonnak hívja azon termékeit (a Playt és a Pocophone F1-et, bár a Xiaominak van rendes gamer telefonja is), amelyek felsőkategóriás rendszerchipet és ehhez méltó mennyiségű központi memóriát kínálnak középkategóriás minőségű készülékházban, középkategóriás multimédiás szolgáltatásokkal, ennek megfelelő árazással. Ezek a készülékek a véleményünk szerint semmivel sem alkalmasabbak vagy alkalmatlanabbak játékra, mint bármelyik korrekt hardverrel rendelkező okostelefon, de a létezésük ettől függetlenül egyáltalán nem felesleges. Ha ugyanis a dizájn hasonlít arra, amit a különféle videókártyáknál/alaplapoknál/gamer perifériáknál/játékos székeknél láthatunk, akkor az eladási számok is jól alakulhatnak. De most tényleg nem ezekről a készülékekről szeretnénk beszélni, hanem azokról, amik tényleg nyújtanak is valami pluszt azoknak, akik komolyan veszik a mobilos játékok világát. Ilyen készülék az ASUS ROG Phone, a Black Shark vagy épp a Razer Phone. Sajnálatos amúgy, hogy hosszabb távon egyedül az ASUS modelljét tudtuk használni, a többit éppen, hogy csak ki tudtuk próbálni.


[+]

Mindenek előtt érdemes azt megnézni, hogy hardveresen mit kell tudnia egy olyan készüléknek, amit tényleg játékra terveztek, az ugyanis egészen más igénybevételt jelent, mint bármilyen más típusú használat. A külső kapcsán fontos a nagyméretű kijelző, 5,7 hüvelyk alatt valószínűleg nem is nagyon érdemes próbálkozni, egy jó grafika csak egy megfelelő minőségű és méretű megjelenítőn jön át, a notch és a kameralyuk egyaránt kerülendő, hiszen rontanak az élményen. Hogy szükség van-e a csúcskategóriában megszokottnál jobb kijelzőkre, az egy nehéz kérdés: a 60 Hz fölötti képfrissítéshez szoftveres támogatottság is kell, illetve ha egy játékban nincs meg a fix 90 fps, akkor mindezt nem nagyon tudják élvezni a felhasználók, szóval ez egy nehéz kérdés. Valószínű, hogy ha elterjednek az efféle okostelefonok, akkor egyre több játék tudja majd kihasználni a komolyabb kijelzőket, szóval igazából mondhatjuk azt, hogy ennek meg kell lennie. A fényerő szintén nagyon fontos, hiszen egy vérbeli játékos otthon valószínűleg a PC-jét vagy a konzolját nyüstöli, magyarán a telefonját utazás közben fogja használni, szóval fontos, hogy napfényben is látni lehessen a tartalmat.


[+]

Persze olyan készülékház is kell, amit jól meg lehet fogni, az széltől-szélig terjedő megjelenítő itt valószínűleg nem jelent előnyt, hiszen a véletlen nyomásokat játék közben el kell kerülni. A hardverből nyilván a csúcskategória a menő, azon belül is leginkább a Snapdragon rendszerchipek a preferáltak, hiszen elterjedtségük miatt a szoftverfejlesztők ezekre szokták a leginkább optimalizálni a játékaikat. Az egyik legfontosabb dolog a hűtés: azt mindenki jól tudja, hogy ezek az eszközök komoly terhelés alatt melegszenek, ezt pedig el kell és el is lehet kerülni egy jól megtervezett, hőcsöves megoldással, ami valamelyest ugyan növeli a méretet, de a biztos fogás miatt ez egyáltalán nem biztos, hogy baj. A giroszenzor nem árt, ha pontosabb az átlagosnál, hiszen az irányítás sok esetben (főleg az autós játékoknál) történhet döntögetéssel is, de ugyanennyire hasznos, ha a kijelző érzékelése nagyon jól van beállítva.


[+]

A perifériák elhelyezésének is döntő hatása lehet a sikerben. Valahogy például meg kell oldani, hogy fülhallgató használata közben is lehessen tölteni a készüléket, erre egy dedikált 3,5 milliméteres jack-csatlakozó mellett megoldás lehet egy készülékhez adott Y-kábel is, amelynek az egyik felén Type-C USB, a másikon pedig ugyanez és egy fülhallgatóhely is található. De a hangszórók is sztereók kell, hogy legyenek, alul és felül is érdemes elhelyezni egy-egy darabot, mert elég idegesítő, ha fektetett módban csak egy oldalról jön a hang. A méretes akkumulátor és annak gyors töltési lehetősége szintén szükségszerű, ahogy az is, hogy a kamerarendszer átlagon felüli legyen. A játékosok ugyanis túlnyomórészt fiatalok, ők pedig nagyon sokat fotóznak a készülékükkel.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés