Mindenki elektromos hajtásra vált

Mármint kizárólag. Sorban jelentik be a márkák, hogy felhagynak a belsőégésű motorok fejlesztésével, számos gyártó pedig már kitűzte a dátumot a pusztán elektromos hajtású modellpaletta értékesítése kapcsán is.

Csak az elektromos hajtás

Félreértés ne essék: az autógyártók nem azért váltanak elektromos hajtásra, mert ez az egyetlen érvényes alternatíva, hanem azért mert főleg az európai és az amerikai szabályozás erre kényszerít mindenkit. Ez pedig elsősorban politika, a szabályozó testületek politikai formációk, a döntéshozók politikusok (esetleg szakpolitikusok), a motiváció pedig a klímavédelem, amivel könnyen lehet kampányolni és népszerűséget szerezni. Persze tegyük azt is hozzá, hogy egyre több ember (vagy ha úgy tetszik választópolgár) érzi a klímaváltozás direkt hatását a saját életében (nem kell messzire menni a közelmúlt német, belga és holland árvízeihez és az óriási erdőtüzekhez, a folyamatosan megdőlő hőmérsékleti rekordokhoz), tehát szó nincs arról, hogy a klímavédelem valami felfújt lufi, amit most körül kell ugrálni, ez egy létező és súlyos probléma, amivel kötelező foglalkozni.

Városi autó régen és most: ez egy Casalini Sulky 1975-ből a Citigo mellett
Városi autó régen és most: ez egy Casalini Sulky 1975-ből a Citigo mellett [+]

Ugyanakkor viszont jogosak azok a kritikák, hogy a klímavédelmi intézkedések súlyozása mennyire észszerű. Tényleg az menti meg a bolygót, ha az egyébként is szétszabályozott személyautós károsanyag-kibocsátási normákat konkrétan nullára visszük? Nyilván nem. De nyilván számít. Ahogyan az is számít, hogy az e-autók gyártása és árammal való ellátása mennyire környezetszennyező, itt pedig ahány szakértő, annyi kalkuláció és elemzés létezik, amit örömmel citálnak pro és kontra az elektromobilitás pártolói és ellenzői sokszor véletlenül(?) kihagyva az összes aspektust az adott ország energiamixét, az üzemanyag előállításának és szállításának környezeti lábnyomát és az akkumulátorok újrahasznosítását és degradációját is.


[+]

Ez azonban abból a szempontból végfelhasználóként lényegtelen, hogy a szabályozás arrafelé löki a gyártókat, hogy elektrifikálják a kínálatukat, egyrészt muszáj az egyre alacsonyabb kvóták miatt ezt a büntetések elkerülése miatt is megtenniük, másrészt a zöldítésnek van egy nagyon markáns PR-értéke, amit minden cég igyekszik kommunikálni. És közben azért — szerencsére — a technológia is rohamléptekben fejlődik kapacitás, tölthetőség, ár, méret és fogyasztás szempontjából is, tehát abban van ráció, ha már most különböző céldátumokat határoznak meg a vállalatok, amikortól nem kínálnak belsőégésű motorral szerelt gépkocsikat, hiszen az elmúlt évtizedben ugrásszerűen fejlődött az e-autókban levő technológia és ez az ütem valószínűleg nem hogy nem torpan meg, de fel is gyorsulhat. Nyilván a Szent Grálként várt szilárdtest akkumulátorok hozhatják meg az igazi áttörést, de a most használt Li-Ion telepek is egyre jobb energiasűrűséggel és egyre alacsonyabb gyártási költséggel készülnek.

Tesla akkumulátor
Tesla akkumulátor [+]

Jelenleg azonban a Teslán kívül nincs olyan jelentős gyártó, amely kizárólag az elektromobilitásra tette volna fel a sikert. Vannak próbálkozók (Byton, Nio, Rimac, Ligthyear), de az autógyártók zöme átalakulási fázisban van, csak mostanában jelennek meg nagyobb számban azok a modellek, amelyeket már dedikáltan elektromobilitásra fejlesztett platformokra ültetnek, miközben a kvóták miatt a sokkal könnyebb utat jelentő hibridek száma is növekszik. Ugyanakkor az egész szabályozás és erőlködés leginkább a városi kisautókat hozza nehéz helyzetbe az akkumulátorok jelenlegi ára miatt, hiszen ma még majdnem 2 millió forintba kerül a gyártónak egy vállalható méretű telep beszerzése, amiből egy belsőégésű motorral készülő kisautó szinte cakk-pakk kijön, magyarán a gyártók számára nem rentábilis a miniautók elektrifikálása, miközben a kvóta miatt hagyományos meghajtással sem érdemes ilyet gyártaniuk, mert amit nyernének az eladáson, azt elbukják a büntetések miatt. Ezért (is) mondják sokan, hogy a szabályozás visszás is lehet sok esetben, a városi benzines, modern motorokkal felszerelt, alacsony fogyasztású kisautók pont a legkevésbé környezetszennyezőek, de a szabályozás ezeket konkrétan kinyírja. A megoldást nyilván az időfaktor hozza majd el az akkumulátor árak csökkenésével, csak közben feleslegesen nagy méretű, drága és pazarló SUV-ok készülnek hibrid meghajtással olyan felhasználásra, amire elég lenne egy törpeautó is.


[+]

Persze a városi szaladgálós kategória így sem tűnik el teljesen, sok gyártó inkább veszteséggel is árul ilyet (Skoda Citigo i-EV), hogy a kvóta meglegyen, mások pedig igyekeznek nullára kihozni a dolgot, aminek a menetdinamika és a hatótáv az ára (Dacia Spring, Smart), mindazonáltal ez remélhetőleg csak átmeneti probléma, amin a technológiai fejlesztések segítenek majd.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt