Érkezik a Chevy Silverado EV. Kajak?

A Chevrolet tisztán elektromos pickupja 400 mérföld hatótávot és nagy rakodóteret ígér.

Hirdetés

A General Motors több új villanyautót is bejelentett a 2022-es CES-en, például a szemrevaló crossover Equinox EV-t. Az Egyesült Államok ugyanakkor rajong a pickupokért és terepjárókért, és a vidék mellett a nagyvárosokban is kerülgettük őket CES-es körutazásaink során, általában egy személyt észrevéve a túlméretezett négykerekűekben.


[+]

A nagy tömeg extra fogyasztással és kibocsátással jár, ezért is jöhet jól a kategória villamosítása – persze dupla akkora akku dupla kapcsolódó karbonlábnyommal jár, szóval a matek akkor lesz igazán jó, amikor a nyersanyagok visszakerülnek a gyártás-használat-újrahasznosítás körforgásába. A Silverado EV mindenesetre hatalmas sikernek ígérkezik, hiszen belső égésű motoros változata roppant népszerű az Egyesült Államokban és Kanadában, a Ford-F150 EV, a két Rivian és a Cybertruck előrendelései pedig igencsak komolyak.


[+]

A Silverado EV-ből a WT variáns érkezik először 2023 tavaszán, 40-80 ezer dollár közötti áron helyi adók és forgalmazói extrák előtt (ez utóbbi néha több tízezer dolláros felárat jelent „piaci igazítás” címén), és a topkiszerelés 400 mérföldes, azaz 644 km-es hatótávot ígér. Ez főleg a vidéki Amerikában lehet jó hír, ahol néha hatalmas távolságokkal kell számolni települések és töltési lehetőségek között. A 40 ezres változat hatótávját nem ismerjük, a 350 kW-os DC gyorstöltés mindenesetre jó hír a fürge etetéshez.


[+]

A WT 1200 font rakománnyal terhelhető és 8000 fontot képes vontatni, de lesz komolyabb teherbírású flottaváltozata, illetve extra költségen az alapkiszerelésből 10,2 kW-os energiaforrás varázsolható. A csúcsot a 665 lóerős RST jelenti majd szintén 400 mérföldes hatótávval topkiszerelésben. Az RST First Edition extra terhek előtt 105 ezer dolláron nyit 2023 őszétől, alapból felkínálja energiáját eszközöknek és más villanyautónak, 1300 fonttal terhelhető, 8000 font tömeget vontat, 664 lóerővel rendelkezik és 4,5 mp alatt gyorsul 0-ról 60 mérföld/órára.


[+]

A fedélzeti rendszer lelke a 17"-es LCD infotainment panel, plusz akad egy információs megjelenítő közvetlenül a sofőr előtt. A Silverado EV fel lesz szerelve a Super Cruise vezetéssegítéshez szükséges kamerákkal és szenzorokkal, akár önvezetéshez emberi felügyelettel, mintegy 200 ezer km alkalmasnak ítélt amerikai és kanadai úton. Az adaptív felfüggesztés és a kétmotoros, első és hátsó meghajtás kötelező elem, az pedig ügyes trükk, hogy a hátsó ülések lehajtásával a plató annyival meghosszabbítható, hogy akár egy kajak is elfér hátul.


[+]

Ezzel a Chevrolet jelzi: a pickup a munka mellett kikapcsolódásra, kalandra és családi, illetve természetbeli kiruccanásra is alkalmas lesz, és elég valószínű, hogy évekig nagyobb lesz a kereslet, mint a kínálat. Komoly kérdés ugyanis, hogy chip- és akkumulátorhiány mellett mennyire gyorsan tudja felpörgetni a GM a gyártást, illetve kiépül-e kellő sűrűségű gyorstöltő hálózat.

Előzmények

  • Mindenki elektromos hajtásra vált

    Mármint kizárólag. Sorban jelentik be a márkák, hogy felhagynak a belsőégésű motorok fejlesztésével, számos gyártó pedig már kitűzte a dátumot a pusztán elektromos hajtású modellpaletta értékesítése kapcsán is.

  • Nem készül több Chevy Bolt idén

    A Chevrolet a problémás Bolt és az Opel Ampera-e akkucseréjére fókuszál.

  • Így készül a Tesla akkumulátoros hatalomátvételre

    Rendkívül hosszú élettartamú telepek, helyi nyersanyagfeldolgozás és cellagyártás plusz jó pár ökológiai kérdőjel a kibontakozó akkuháborúban.

  • CES blog: USA verdikt

    Napsütéses levezetővel és eseménytelen hazautazással zárult az amerikai kiruccanás, ami felejthetetlenre és tanulságosra sikerült.

Hirdetés