30 villanyautó modellt ígér a Toyota 2030-ig

A korábbiaknál elkötelezettebb a japán márka az EV forradalom mellett, a renderképeken azonban még lehet dolgozni.

Ahhoz képest, hogy a tisztán elektromos hajtás nem újszerű a Toyota számára, gondoljuk a RAV4 EV limitált gyártására, sokáig úgy tűnt, hogy a japán márka nem hajt főt a villanyautós divatnak, és hibrid, illetve hidrogénes vonalon erősít – utóbbinak a Mirai a presztízsterméke. Ám a hidrogéncellás energiatárolás inkább a szállítójárművek matekjában lehet előnyös, és nem látni egyelőre a kapcsolódó töltőhálózat kiépítését, miközben nem csak az EV töltőállomások száma gyarapodik exponenciálisan, ott van ugye az otthoni energiaellátás lehetősége is.

A bZ4X
A bZ4X [+]

A bZ4X már a Toyota komolyabb elkötelezettségét jelenti villanyautó vonalon, és újabban, 2025-ig 15 különböző modellt ígért elektromos hajtással és akkumulátoros energiatárolással (a Mirait is elektromos motor hajtja), de most ezeken a terveken is EV fókusszal változtat. A márka 2030-ig immár 30 villanymodellt ígér 5,7 billió forintos beruházás keretében, és a Lexus 2035-ig tisztán elektromos hajtású brand lesz.


[+]

Persze az egyszerre speciális, mégis előremutató norvég piac benzinautós részesedését figyelembe véve a november eladásokban (5%) kérdéses, hogy a fejlett országokban, ahol a luxusmárka a legnépszerűbb, lesz-e akár félúton, 2028 környékén komoly kereslet a belső égésű motor iránt, szóval 14 év távlat elég konzervatívnak tűnik.


[+]

A Toyota mindenesetre több renderképet is közzétett sajtóanyagában, bár az egyik Lexus a világos és sötétebb téma esetében is pórul járt, amolyan Cyberpunk 2077-esen belesüllyedve a virtuális talajba, de azért a piacra kerülésig még lehet a dolgon reszelni. A márka célja 2030-ig évi 3,5 milliós EV eladás elérése, ami kicsivel több, mint a Toyota összes személyautós leszállításának harmada.

Azóta történt

Előzmények

  • Mindenki elektromos hajtásra vált

    Mármint kizárólag. Sorban jelentik be a márkák, hogy felhagynak a belsőégésű motorok fejlesztésével, számos gyártó pedig már kitűzte a dátumot a pusztán elektromos hajtású modellpaletta értékesítése kapcsán is.

  • Alternatív hajtás: 2021-ben is rengeteg elektromos autót várunk

    Idén még színesebbé válik a villanyautók piaca, rengeteg új típussal számolhatunk, viszont az elérhetőség kérdése és a várakozási idő továbbra is kardinális problémát jelenthet.

Hirdetés