Hirdetés

LG Xboom PK3 - itt nincs meglepetés?

Hirdetés

Akármennyire is vonzó áron kínálják magukat a kevésbé ismert márkák hangszórói, a valóság egyelőre azt mutatja, hogy ha a vásárló biztosra akar menni, a legtöbb kínai gyártót még a megannyi pozitív teszt és vélemény ellenére is érdemes fenntartásokkal kezelni. Vegyük például a Tronsmartot. Az Element Mega a 15 000 forint alatti, közepes méretű hangszórók egyik legjobb választása volt a mi tesztünk szerint is, ám valószínűleg a zömmel külsős beszállítókkal dolgozó, mindenféle termékkategóriát lefedő cég nem is gondolt arra, mekkora sikerterméket hoznak létre, és bár a Mega külseje semmit sem változott a piacra lépés óta, a beltartalom hallhatóan romlott az újabb szórásokkal. Nem tudhatjuk, hogy mi történt pontosan, de én egy személyes példán keresztül tapasztaltam meg, hogy a fél éve vásárolt Element Mega már nem hozta azt az átütő és meglepő szintet, amit az első merítésből származó darabok.

A Xiaomi és a Tronsmart hangszóróit is kedveltük, de némi rizikó van a vásárlásban
A Xiaomi és a Tronsmart hangszóróit is nagyon kedveltük, de utólag látva némi rizikó van a vásárlásban [+]

A Xiaomi-eszközök szintjén sem teljesen koherens a dolog, az évek óta kapható kis hangszórójuk zenei minősége sem állandó, ki jobbat, ki kevésbé jót vesz belőle, nyilván látatlanul. Persze, a Tronsmart és a Xiaomi esetén sem azt érdemes elképzelni, hogy vállalhatatlan és csodálatos közt bármit megvehetünk, de a különbség van annyira markáns, amit már bárki meghall és észrevesz. Reklamálni viszont ennyire szubjektív dolgokkal kapcsolatban aránylag nehéz, mindkettő sikertermék, ezerszámú utógyártás során pedig védhető, hogy előfordulnak különbségek. A Samsung-márkák (és itt értsük a teljes Harman-csoportot is) és az LG kapcsán ugyanakkor már kevésbé látunk ekkora eltéréséket, a hagyományosabb fejhallgatógyártók közt pedig gyakran előfordul, hogy akár 20-30 évig is gyártásban van egy termék, a legminimálisabb eltéréssel. Meg lehet ezt csinálni, csak az olcsó bérgyártás, amivel aránylag kevésbé fér össze.


[+]

Térjünk át tesztünk alanyára, az LG és az angol székhelyű Meridian közös fejlesztéséből eredő hangszóróra, ami PK3 néven érhető el itthon is, megannyi forgalmazónál, korántsem irreális árcímkével. Az egyszerű doboz persze meglepetést semmit nem fog okozni, egy töltőkábelen kívül nem jár hozzá tartozék, viszont a lényeg úgyis a hangszóró, ami egyébként egy 182 x 82 x 82 milliméteres, 700 grammot nyomó hasáb, már egy kisebb hátizsákba is gond nélkül be lehet dobni, viszont külön fogantyú vagy karabiner nincs rajta.


[+]

Extra funkciói között a külön bekapcsolható, fokozott basszus mód, az AptX-támogatás, a mobilos hangasszisztensekkel való együttműködés és az IPX7 vízállóság említhető, ez utóbbival nem szokott összejönni a kényelmes távolságból használható és jó beszélgetési hangminőség, de az LG-nél szerencsére sikerült. Örömteli, hogy bár a termék alapvetően tavalyi, de ekkor is gondolták már annyira elavultnak a microUSB-portot, hogy erre egyből Type-C-t tettek. A kezelés nem meglepő módon rendkívül egyszerű, az eszköz tetején kaptak helyet a gombok, bal oldalon egy akkumulátor-állapotjelző kapott helyet, ha fehéren világít, akkor jó a töltöttségünk, ha narancssárga vagy piros, akkor értelemszerűen kezd merülni. A bekapcsológombot szimplán kell nyomkodni, természetesen van állapotjelzője, ahogy a Bluetooth-gombnak is, hiszen 3,5 milliméteres AUX-on keresztül is tud lejátszani. A hangerőszabályzókkal számot is lehet léptetni, van továbbá egy lejátszás/megállítás gombpáros, egy mikrofon a hangvezérlőhöz, illetve a korábban már említett szuperbasszus mód.


[+]

A 16W-os teljesítményű sztereó hangszórópárhoz a kategóriában szinte alapértelmezett módon kapunk két passzív mélysugárzót a két oldalra, ezek értelemszerűen nem kapcsolhatók ki, de az Enhanced Bass módot aktiválva jóval intenzívebbé válnak, pontosan ez is a feladatuk: az alsó párszáz Hz-s tartományt emeli ki. Általánosságban egyébként egyáltalán nem a mélyekre teszi a hangsúlyt, egy mai zenékhez illő hangolású, de minden tartományban részletes és markáns a produkció, egyedül a méreteiből adódik, hogy térézetben nem túl erőteljes a végeredmény. Az elektronikus zenék többségével kimondottan jó barátságban volt, ám az akusztikus könnyűzene sem áll távol tőle, és összességében az előző generációs Ultimate Ears Boomnál mindenképpen univerzálisabban használható, noha hangerőt tekintve gyengébb a PK3.


[+]

5200 mAh kapacitású akkumulátora gond nélkül alkalmassá tenné akár mobilok töltésére is, ám hiába használtunk Type-C kábelt, ez sajnos nem volt megvalósítható, és sajnos OTG-zenelejátszást sem tudtunk megvalósítani az USB-felületen. Mindenesetre a készülék Bluetooth-on is működik alsó hangon 6-7 órát, de ehhez nagy hangerő és két csatlakoztatott eszköz kell, hagyományos használatban messze 10 óra fölötti üzemidőket tudunk elérni. 20 000 forint körüli áron a PK3 rendkívül jó, őszintén ajánlott vételnek mondható, így bár nem friss modell, megérdemli az ajánlott plecsnit. Aki nagyobb, erősebb változatra vágyik, érdemes a PK5 vagy PK7 modellek valamelyikét megnéznie.

LG Xboom PK3

szentkuti11

Azóta történt

Előzmények

  • LG G7 Fit - nem az erejét Fitogtatja

    Az LG felső-középkategóriás modellje nagyon kiegyensúlyozott lett prémium kvalitásokkal, de szerényebb árkategóriában. Maximum a kevésbé up to date lapkakészletet lehet felhozni kifogásként.

  • LG Q6 - hosszú(kás) az út

    Az LG a középkategóriában is bevetette a megnövelt képarányt, a csúcskategóriát idéző kivitelt és az arcfelismerő rendszert, ami, be kell látnunk, igen tetszetős készüléket eredményezett, noha a hardver egészen középszerű.

  • LG X power2 - kitartásban az erő

    Az LG középkategóriás akkubajnoka idén sem okoz csalódást, nagyon összeszedett és további, meglepő érdemekkel bíró készülék lett.

Hirdetés