Hirdetés

Tronsmart Element Mega - több mint szemfényvesztés

Újabb trónkövetelő az olcsóbb, vezeték nélküli hangszórók között, megnyerő küllemmel, jó üzemidővel és főleg meggyőző hangzással.

Hirdetés

A nemzetközi kiállításokon nem csak a legerősebb költségvetésű, komoly tradíciókat felmutató, többmilliós darabszámokat prezentáló gyártókkal találkozunk, hanem olyan, egészen pici és friss cégekkel is, mint a Tronsmart. Tényleg meglepő, hogy mennyire kis cégekről beszélünk, őket nem lehet egy kalap alá venni az itthon aránylag ismeretlen, de egyébként hatalmas kínai cégekkel, mint a Meizu vagy a Vivo. Olyannyira, hogy a Tronsmart a szó szoros értelmében nem is gyártó, termékei jellemzően változó kínai beszállítótól származnak, ők pedig adják a nyugati piacon életképes márkanevet, támogatási hátteret és marketinget.


[+]

Ezt a koncepciót természetesen nem ők kezdték el, a feledésbe merült Siswoo vagy MyWiGo is ezt a példát próbálta követni, de ne csak negatív példát említsünk: kínai alapokkal, noha mára sokkal jobban kiépült európai háttérrel dolgozik az Archos és az Evolveo is. Nagyot nyerni és nagyot bukni is lehet ezzel, jól kiválasztott, alaposan tesztelt, megbízható és mégis jó áron kínálható termékeket kell nyújtani, ez utóbbi kettő pedig ritkán jön össze. Szerencsére a Tronsmart eddig nem okozott csalódást.


[+]

Hosszú bevezető után jöjjön a kicsomagolás, ami rögtön nem csak egy korrekt, hanem egy kifejezetten menő eszköz érzetét adja: igényes körítés mellett a szokásos tartozékok: AUX-kábel, illetve egy microUSB-kábel a töltéshez. Töltőadaptert nem mellékelnek, és hiába 3300 mAh kapacitású a beépített akkumulátor, külső töltőként nem működik, csak a legfeljebb 15 órányi zenehallgatáshoz biztosítja az energiát. Ehhez persze alacsony hangerő és kábeles csatlakoztatás szükséges, vezeték nélkül egy-két órával kevesebbre kell számítani.


[+]

Bekapcsolás után jön a sokk: felvillannak a fények, az üdvözlőhang máris basszustengerrel lepi meg a váratlan felhasználót, egészen meglepő jelenet. Egy fokkal meglepőbb, hogy a kimondottan erős fényt nem lehet kikapcsolni, így ha valaki sötét szobában, elalvás előtt hallgatná, annak egyetlen opciója, hogy fejjel lefelé fordítja, de gumitalpak híján zavaró mellékrezgéseket is tapasztalni fog, ami szintén nem a legjobb megoldás. Ilyen, amikor a mókusvakítás győzedelmeskedik a funkcionalitás felett.


[+]

Ezen kívül azonban kiváló a kütyü, forgalmazótól függően 12-18 ezer forintért meg lehet vásárolni hazai garanciával, és bár könnyűnek és kicsinek utoljára lenne mondható (193 x 57 x 82 mm, 662 g), 2 x 20 W-os sztereó hangszórópárja, illetve a passzív mélysugárzója jóval drágább eszközök hangját szégyeníti meg. Az erőteljes szub-basszusán kívül is értelmezhető, informatív, energikus mélytartománya van, de nem vesznek el a részletek a közepéből sem. A magas tartománya remekel a legkevésbé, főleg akusztikus hangszerek terén érezhető némi laposság, az életteliség hiánya, ez az a tulajdonság, amit hasonló méretben egy Bose SoundLink Mini II kényelmesen tud, minimum ötszörös áron.

Ami igazán meggyőző az Element Megában, az nem is a részletesség, hanem a tér: nyilván mesterkélt, ilyen fizikai adottságok mellett nem is lehetne más, de kimondottan széles színpadképet, érzékelhető sztereót és egymástól jól szeparált hangszeres felhozatalt mutat, noha a komolyzenei műfajoktól távol áll: a modern keveréseket szereti, kevés dinamikával, viszont azzal a harsánysággal, amit ezek jellemzően képviselnek. Ugyanakkor nem esik kétségbe, ha egy-egy régebbi, újrakeverés előtti felvételt kell megmutatnia, a szofisztikált arca is szerethető. Sötét hangkép jellemzi, minimális fémes felhanggal a magasaknál.

Az NFC és a microSD-s lejátszás már csak hab a tortán, ez utóbbinál ráadásul az FLAC-fájlokkal sem gyűlik meg a rendszer baja, és sokkal jobb lesz a minőség, mint Bluetooth segítségével, ahol sajnos csak AAC és SBC-kodek támogatott, AptX, AptX HD és LDAC nincs. Természetesen kihangosítóként is működik, mikrofonja nem túl érzékeny ahhoz képest, amilyen hangerőre képes, és a beszélgetési minőség sem az igazi, így csak végszükség esetén érdemes bevetni.

Nem csak nagyobb, jelentősen jobban is szól a Xiaomi hasonló árú megoldásánál
Nem csak nagyobb, jelentősen jobban is szól a Xiaomi hasonló árú megoldásánál [+]

Érintőgombjai rendkívül menők, főleg a hangerőcsúszka lepi meg az embert, amikor épp nem zavaróak, akkor jól néznek ki a fényei, de összességében mégsem ezért kapja meg a Tetszett minősítést a kütyü. A díj a kiváló ár/érték aránynak és a hangminőségnek szól, akinek nem szempont a hordozhatóság, érdemes megfontolni egy Xiaomi hangszóróval szemben, de érdemes meghallgatni akkor is, ha a drágább árkategóriát böngésszük: biztos, hogy ez az aktív 2 x 20 watt elég szinte mindenre, amit egy akkumulátoros Bluetooth-hangszórótól elvárhat a felhasználó.

Tronsmart Element Mega

szentkuti11

A cikk elkészítését a TelenorHipernet Blog támogatta, ahol további mobilos érdekességekről lehet olvasni.

Hirdetés

Azóta történt

 • Marshall Stockwell - inkább design, mint zene

  Az ikonikus márkanév és külső egyből szimpatikussá teszi a méretes hangszórót, remek az üzemidő, viszont érdemi funkciók hiányoznak belőle.

 • Tronsmart Encore S6 teszt

  Vezeték nélküli fejhallgató, tizenezres árkategóriájának egyik, szinte soha nem látott extrájával, az aktív zajszűréssel. Utazóknak tökéletes alternatíva, vagy van valami nagy buktató?

 • Luis Suárez ráharapott a Tronsmart termékekre

  Az FC Barcelona csatára lett a kínai Tronsmart hivatalos márkanagykövete, jelentsen ez bármit is. Egy hordozható hangfalra már biztos rég fente a fogát.

 • Cellect Bluetooth Speaker teszt

  A cég saját márkás sztereó hangszórója hosszú üzemidővel, kedvező árral és némi svéd minimalizmusra emlékeztető külsővel próbálkozik, összességében korrekt termék.

Előzmények

Hirdetés