Hirdetés

LG Q6 - hosszú(kás) az út

Az LG a középkategóriában is bevetette a megnövelt képarányt, a csúcskategóriát idéző kivitelt és az arcfelismerő rendszert, ami, be kell látnunk, igen tetszetős készüléket eredményezett, noha a hardver egészen középszerű.

Hirdetés

Multimédia

A fotós képességek ezúttal egy darab, f/2,2 apertúrájú, 13 megapixeles szenzoron múlnak, amelyhez szimpla LED villanó és autófókusz jár. A szelfikamera szintén f/2,2 rekeszértékű, de csak 5 megapixeles, cserébe 100 fokos látószögű képet is hajlandó készíteni, ha igényeljük, ráadásul igen jó minőségben, noha a nagylátószögű felvételeknél nem sikerült elkerülni némi lencsetorzítást a széleken. Csak úgy magunkról így érdemes, többedmagunkkal, vagy értékelhető panorámal a hátunk mögött pedig így. A szépítő funkciók kimerülnek a szokásos élsimításban, illetve speciális filterekkel tehetjük vonzóbbá magunkat. A szoftverrel szintén fáradtak kicsit, a felület viszont egyszerű és funkcionális maradt.


[+]

Az élőképen a Mód felirat alatt találjuk az ételfotót és a panorámát, a filterek, a kameraváltó, illetve a segédfény kapcsolója viszont csak akkor tűnik el, ha egyszerűsített megjelenést választunk. Ami hiányzik, az a HDR, mivel ezt a Beállításokba dugták. Ugyanitt rendelkezhetünk a kép méretéről és a képarányról, engedélyezhetjük, hogy hangutasításra készüljön a felvétel, kérhetünk helycímkét és segédvonalakat, a kép minőségére vonatkozóan viszont nincsenek lehetőségeink. Tehát kézi, vagy professzionális mód sincs. Van cserébe úgynevezett négyzetes felvétel, ami több különböző módon képes összeilleszteni, illetve kombinálni felvételeket. A jobb alsó sarokban lévő nyilacska az azonnali megosztás opcióit gördíti be, akár az élőképbe is.


[+]

A képminőség korrektnek mondható, noha semmi ráhatásunk sincs az érzékenységre, vagy az expozícióra, de még a fehéregyensúlyba se nyúlhatunk bele. Ami mondjuk nem is hiányzik, mert az teljesen rendben van. A vonalélesség megfelelő, a fókusz stabil, bár este nagyon hiányzik, egyrészt a fény vonalélesség, másrészt a stabilizálás, pláne, hogy fesztiváltelefonnak szánták, és olyankor jó eséllyel nem az öt órás tea után távozunk angolosan. A képek egyébként egyben vannak, a dinamika néha szűkös, de a HDR, ha előbányásszuk, hatékonyan kompenzál, kissé ráélesít, de a színek telítettségének külön jót tesz. Képzaj viszont nem jellemző, részletek annál inkább. A makró jellegű felvételek viszont nagyon nehezen mennek, pedig ahhoz képest igen távol voltunk a témától, a fókusz így sem sikerült, ha meg messzebb megyünk, a kép jellege is változik. Minimális kromatikus aberráció azért előfordul, ahogy némi lencsetorzítás is a képszéleken, de összességében megfelelőnek találjuk a képalkotó képességeket.

Videót felvenni FHD 30 fps minőségben tudunk, szintén megfelelő színvonalon, egy példa, bár a dinamika itt sem erős. A lejátszó egészen okos, bár az AC3 hang és a DivX nem megy neki, a legtöbb AVI formátummal azért jóban van. Hangsávokat nem tudunk választani, viszont ilyenkor ha érzékel feliratot, előzékenyen aládobja, aminek a pozícióját, kontrasztosságát és méretét is tetszés szerint állítgathatjuk. A 2K tartalom már erős, Full HD-t meg értelemszerűen simán lejátszik, akár H265-ös kódolás mellett is. A galériából vagy fájlkezelőből induló gyári lejátszó osztott nézetben is dolgozik, így lebegő megjelenítés nincs, de böngészni éppen tudunk az érdektelen részek közben.


[+]

Zenelejátszóból kettő is van, egy Google féle és egy gyári, viszont hangszínszabályzó egyikben sem, így mindegy, melyiket választjuk, mindkettő a megszokott logika szerint kezeli a zenei könyvtárat, személy szerint viszont tetszetősnek találom az LG, egyébként tök egyszerű megoldását. A hátlapon elhelyezett multimédiás hangszóró sem prémium, cserébe el lehet hallgatni különösebb fogcsikorgatás nélkül. A dinamika hiányosnak tűnik, mély hangok nem nagyon vannak, ahogy a hangzásnak tere sem sok, de legalább tiszta, nem recseg, nem torzít és nagyobb baj nincs vele, mint, hogy nem kiemelkedő. A magasak nyilván erősek, a középtartomány kissé részlettelen, így összefolyik esetenként az erősen instrumentális zene, de nem kifejezetten rossz, csak nem igazán jó.


[+]

Fülhallgatóval javul az audiomegjelenítés, némi telítettség is belép a hangzásba, de továbbra is kissé üres, mondjuk tisztes középszert képvisel inkább, mint bármi mást. A dinamika azért javul, de a mélység nem tör elő hirtelen, összességében valamelyest laposabbnak érződik az elvártnál, de a gyári fülhallgató is sokat segít. Meglepő módon használható zenehallgatáshoz is, csak aránylag kényelmetlen a kialakítása, nekem meg még nagy is. A maximum hangerő viszont mindenhogy erélyes. Az FM-rádió megjelenése és kezelőfelülete nagyon mutatós, bár RDS információkkal éppenséggel nem találkoztunk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

Előzmények

  • LG G6 - hozza a kötelezőt

    A tavalyi, moduláris csúcsmodell után most a biztonsági játékot választották a dél-koreaiak: remekül működik a G6, kimondottan elegáns, vannak benne jó extrák, de az állunkat sajnos nem kell a padlón keresnünk.

Hirdetés