Hirdetés

LG Q6 - hosszú(kás) az út

Az LG a középkategóriában is bevetette a megnövelt képarányt, a csúcskategóriát idéző kivitelt és az arcfelismerő rendszert, ami, be kell látnunk, igen tetszetős készüléket eredményezett, noha a hardver egészen középszerű.

Bevezető, tartozékok

Az LG júliusban mutatott be egy komplett középkategóriás termékcsaládot, amely az idei csúcsmodell formai jegyeit viseli. Az LG G6-ba épített, lekerekített sarkú FullVision panel 2:1-es, illetve a könnyebb összehasonlíthatóság miatt inkább használatos 18:9-es képaránnyal és QHD felbontással rendelkezik, ezt kapta meg a Q széria is FHD-ban. A formátum lehetővé teszi, hogy viszonylag nagy kijelző kerüljön arányaiban számottevően kisebb házba; ez volt a Samsung stratégiája is a 18,5:9-es Infinity Displayjel a Galaxy S8 és S8+ esetében. Az LG viszont tartózkodott a sokak számára továbbra is idegen oldalívektől, ami hagyományos formában ugyan, de szintén kiemelkedő előlap-kijelző arányt eredményezett.


[+]

A G6 esztétikája nem mellesleg sokkal kedvezőbb fogadtatásban részesült, mint a moduláris kialakítású LG G5, amiből feltehetően a Q6 is profitál majd. A készülék lényegesen kisebb, ami akár erős érv is lehet, de jóval szerényebb képességekkel bír, mint a csúcsmodell, a megjelenése viszont igen hasonló, önmagában vizsgálva pedig roppant tetszetős. Az LG Q6 Plus és az LG Q6α sem lépik át a kategória teljesítménysztenderdjeit, előbbi viszont megnövelt, 4/64 GB-os memóriakiosztással kerül forgalomba, míg utóbbi tekinthető a lite megoldásnak 2 GB operatív memóriával és 16 GB belső tárhellyel. Minden egyéb paraméterben viszont megegyeznek.

A magyarországi bemutató a zamárdi Strand Fesztiválon esett meg
A magyarországi bemutató a zamárdi Strand Fesztiválon esett meg [+]

Az LG a bemutatót sem aprózta el, a készülék hazai premierjének helyszínéül a Zamárdiban megrendezésre kerülő Strand Fesztivált választották, ahol szándékuk szerint minden lényeges funkciót élesben is kipróbálhattunk. És ez így is történt. A Balatonba azért nem dobtuk be, mert az IP minősítés mindössze 52-es szintet ért el, de a kedvezőtlen fényviszonyok között való fotózást például életszerű körülmények között próbálgathattuk, több-kevesebb (inkább kevesebb) sikerrel, valamint a strapabíróságot is csekkolhattuk volna, ha úgy adódik, mivel az eszköz katonai szabvány szerint hitelesített törésállósági tanúsítvánnyal is bír. Ami mondjuk első ránézésre egyáltalán nem is látszik rajta.


[+]

A csomagolás is a prémium szériát idézi, az elegáns, matt fekete, enyhén túlméretesnek érződő doboz tökéletesen megegyezik a G6 dobozával, csak a G helyett egy Q van a hatos előtt. A pakkban viszont microUSB kábelt találunk az 1,2 amperes töltőfejhez, ami gyorstöltésre sajnos nincs hitelesítve, noha a lapkakészlet támogatja a Quick Charge 3.0-s szabványát. Megfelelő hálózati töltőfejjel ezen azonban lehet segíteni. A SIM-tű, avagy kulcs elmaradhatatlan kellék, a külön dobozkába pakolt, hagyományos kialakítású, mikrofonnal és felvevőgombbal kiegészített sztereó fülhallgató viszont kellemes plusz, noha ez a megoldás annyira pont nem kényelmes.

Hirdetés

Külső, kijelző

Az LG Q6 ugye nem különösebben erős, nem rendelkezik számottevő extra képességekkel, mint vízállóság, esetleg dupla kamera, vagy komolyabb - akár szoftveres, akár hardveres - védelmi mechanizmusok, viszont az tény, hogy gyönyörű és kifogástalanul összerakott készülék, méretéhez képest óriásinak számító megjelenítővel. A 18:9-es képarányú FullVision panel elképesztően meggyőzően mutat a mindössze 142,5 x 69,3 x 8,1 milliméteres, 149 grammos házban, ami kompaktsága és a hatalmas üveg felület ellenére masszív, amit nem mellesleg a MIL-STD-810G minősítés is igazol. Az egész eszköz prémium érzetet közvetít, az előlap ugye üveg, a keret fém, a hátlap pedig meglepő módon műanyagból készült, de remek színvilággal párosítva, kényelmes, de nem hangsúlyos hátlapi ívekkel.


[+]

A hátlap megtévesztésig szálcsiszolt fém hatású plasztik felülete meglepő módon nem csúszik, amihez a mattított fém keret is hozzájárul, a készülék méretéből adódóan pedig kitűnően kezelhető egy kézzel is, noha az értesítősáv azért nincs közel a fogásponthoz. A tesztpéldányok hátlapja viszont döbbenetes mértékben karcolódik, nagyjából attól is, ha csak ránézünk. Hiába feküdt mindig a telefon erős tapadást biztosító alátéten, vagy került teljes magányban egy jól kialakított női táska legbiztosabb belső zsebébe, a felület tűrhetetlenül néz ki, a hajszálkarcoktól kezdve a mélyebb sérülésekig. Ezzel együtt a kijelző és a keret makulátlan, a hiba pedig a elvileg csak a prototípusokat érintheti. A problémát egymástól függetlenül mindannyian jeleztük a gyártónak, a válasz pedig megnyugtatónak bizonyult: a teszteszközök korai szériások, a tömeggyártásból származó, kereskedelmi forgalomba szánt eszközöknél már javítanak a gyártástechnológián. Mi hiszünk nekik.


[+]

Kijelző-teszt
Mérés LG Q6 Samsung Galaxy A5 (2017) Xiaomi Redmi Note 4 Motorola Moto G5 Plus
Képátló 5,5 hüvelyk 5,2 hüvelyk 5,5 hüvelyk 5,2 hüvelyk
Felbontás 1080 x 2160 1080 x 1920 1080 x 1920 1080 x 1920
Technológia IPS LCD Super AMOLED IPS LCD IPS LCD
Fehér fényerő 477 nit 349 / 695 nit 508 nit 408 nit
Fehér fényerő (min.) 3,1 nit 2,0 nit 1,6 nit 4,9 nit
Fekete fényerő 0,31 nit 0 nit 0,30 nit 0,36 nit
Kontrasztarány 1540:1 végtelen 1693:1 1166:1
Színhőmérséklet 8161 / 6645 K (komfort mód) 7807 / 6834 K 7543 / 6810 K 7182 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?


[+]

Ezt leszámítva a Q6 megjelenése abszolút prémium, az 5,5 hüvelykes, IPS LCD technológiát használó FullVision panel pedig káprázatosan mutat, azzal együtt is, hogy "csak" 1080 x 2160 pixeles. A megjelenítés minősége is remek, noha számszakilag nem kiemelkedő. A maximum fényerő szerényebb ugyan, de minden más paraméter korrekt, így az összhatás is kitűnő. A betekintési szögek hibátlanok, inverzió, fényerőcsökkenés vagy egyéb aberrációk nem fordulnak elő, a tükröződés viszont erős, ami tud gondot okozni. A kalibráció alapvetően hűvös, a szemkímélő mód alacsony fokozata viszont majdnem színhelyes. A panel érintésérzékenysége szintén kiváló. A Q6 egyértelműen a megjelenítővel emelkedik ki a mezőnyből, azzal együtt is, hogy a technikai értékek nem kiemelkedőek, a középkategóriában ez a megjelenés jelenleg roppant egyedi és előremutató.


Az LG középkategóriása a konkurencia csúcsmodellje mellett is remekül mutat.

Már csak azért is, mert az előlap tekintélyes 78%-át kitevő FullVision megjelenítőt védő Nippon Electric Glass által szállított üveg teljesen sík, ami továbbra is közkedvelt kialakítás maradt a 2.5D illetve edge megoldások elterjedésének ellenére. A szembetűnően keskeny kávákra azért elfért egy LG logó az alsó tartományban, mivel a navigációs sáv a kijelző aljára került. Következésképpen a kapacitív vezérlőgombok sorrendje és a sáv tartalma tetszőlegesen variálható. A szintén szűkös felső területen az 5 megapixeles, széles látószögű szelfikamera nyitja a sort, majd a fény- és közelségérzékelő sötétlik, amit már csak a beszédhangszóró követ. Tehát értesítési LED nincs. Ejnye.


[+]

A keret ugye fém, ami esetünkben hideg ezüst színű, vagyis Ice Platinum. A színvariáció egyébként összességében enyhén kékes, emlékeztet a G6-nál alkalmazott kombinációra, de annál jóval visszafogottabb, így számomra például sokkal tetszetősebb is. Csak, hát ugye tragédia, ahogy egy nap valós használat után kinéz. De ezt orvosolni fogják valahogy. És muszáj is lesz, mert így biztosan nem maradhat. Visszatérve a lényegre, az antennakilépések főleg a készülék felső részén hangsúlyosak, itt vertikálisan és horizontálisan két-két műanyag betét biztosítja a vezeték nélküli kapcsolatok stabilitását, míg az alsó élen már csak egyre volt szükség a bal oldalon. Valószínűleg eddig is világos volt, de a rend kedvéért jelezzük, hogy a készülék unibody. A SIM-et és a microSD-t a bal oldalról előhúzható tálcába pakolhatjuk egymás mellé, feljebb pedig a hangerőszabályzók fekszenek. Átellenben a bekapcsológomb jobb kézre esik.


[+]

Érdekes, hogy az antennacsíkok és a kereten elhelyezett készségek tök aszimmetrikusak, viszont csodával határos módon egy kicsit sem irritáló módon. Felül csak a másodlagos zajszűrő mikrofon került a két műanyag sáv közé, viszont a középponttól jobbra. A jack csatlakozó az alsó él bal szélén tátong, míg a microUSB bemenet kivételesen középre tájolt, ami mellett már csak a beszédmikrofon fedezhető fel, lévén, a multimédiás hangszóró a hátlapból bal sarkából nyílik. Márkajelzés ugye az előlapon látható, hátul csak a típusmegjelölést tüntették fel. Ezen kívül nagyon mutatós, üveg-fényű, szálcsiszolt fém hatású műanyag felületet kapunk, amit csak a bal felső sarokba pakolt, 13 megapixeles főkamera és az egytónusú, szimpla LED segédfény tör meg. Előbbibe azért fényképezés közben nem is olyan nehéz véletlenül belenyúlni.

Hardver, szoftver

A hardver specifikáció alapján nem kifejezetten izgalmas, viszont a rendszer kitűnően optimalizált, így a teljesítmény számszakilag hozza a papírformát, érzetre ellenben nem hagy kívánnivalót maga után. A Snapdragon 435-ös lapka heterogén többmagos dizájnnal tervezett, big.LITTLE elrendezésű, maximum 1,4 GHz-es Cortex-A53 magjai (8 van összesen) remekül együttműködnek a 3 GB operatív memóriával és az Adreno 505-ös grafikus gyorsítóval. A hőtermelés majdnem jelentéktelen, erős igénybevétel esetén sem éri el a kellemetlen szintet. Kifejezetten érdekes, hogy a megegyező paraméterekkel bíró, szintén 28 nanométeren gyártott 430-as szettre épített Nokia 5 ehhez képest egy kisebb szobát befűtött, nem beszélve az érdekes memóriakezelésről és alapműködésről, noha ott egy gigabájttal kevesebb állt rendelkezésre.

Teljesítmény-teszt
Benchmark LG Q6 LG G5 SE Samsung Galaxy A5 (2017) Xiaomi Redmi Note 4
Rendszerchip Snapdragon 435 Snapdragon 625 Exynos 7880 Snapdragon 625
AnTuTu Benchmark 6.x 42610 pont 75369 pont 61054 pont 61762 pont
Vellamo Browser 2146 pont 4586 pont 3480 pont 3279 pont
Vellamo Metal 1082 pont 2245 pont 1324 pont 1414 pont
Geekbench 4 (single/multi) 649 / 2119 pont 1255 / 2470 pont 700 / 3963 pont 855 / 2926 pont
GFXBench Man. onscreen 6,1 fps 9,7 fps 15 fps 9,6 fps
GFXBench Man. offscreen 6,1 fps 14 fps 15 fps 9,8 fps
GFXBench T-Rex onscreen 12 fps 23 fps 33 fps 22 fps
GFXBench T-Rex offscreen 14 fps 31 fps 30 fps 23 fps


[+]

Az egyedi LG UI 5.0 7.1.1-es Androidra épül júliusi biztonsági csomaggal. A rendszer már ismerős lehet, érdemi újítás nincs benne, viszont a csúcsmodelleknél értelemszerűen szerényebb lehetőségeket fogunk találni. Mindig aktív kijelző, vagy ujjlenyomat-olvasó például nincs, az alkalmazások megjelenítése viszont itt is méretezhető az egyedi képátlónak megfelelően, valamint az arcfelismerő rendszer is átkerült a csúcskategóriából. Ez alapvetően kielégítő hatékonysággal működik, többek között éjszaka is, de az erős napsütés, vagy egy napszemüveg képes elbizonytalanítani. Utóbbit viszont bemutathatjuk a készüléknek az Arcfelismerés javítása menüpontban. Ez azért is hasznos, mert ha eddig a ZZ Top tagjai is irigykedtek a szakállunkra, mi meg hirtelen ötlettől vezérelve megborotválkozunk, vagy csak elhagytuk a kontaktlencsét és előkerül az optikai keret, akkor sincs meglőve az algoritmus. Viszont egy jobban sikerült fényképpel simán át lehet vágni, ami azért nem egy életbiztosítás.


[+]

A főképernyő ikonrács szerkezetét és a rendszer megjelenítésének méretét is változtathatjuk, alkalmazásmenü viszont ab start nincsen. De lehet csinálni. A Kezdőképernyő Kezdőlap kiválasztása menüpontjából lehet letölteni a Home & alkalmazásfiók nevezetű lehetőséget, ami máris rendelkezésünkre bocsájtja a funkciót, így nem kell mindent a főképernyőkön tárolni, ami egyébként alapesetben nem túl sok, viszont kellemesen rendszerezett a mappáknak köszönhetően. Az LG rendszere ezen kívül is remekül témázható és alaposan testreszabható, úgyhogy az alapmegoldásokon kívül rengeteg lehetőségünk van saját kényelmünk fokozására.


[+]

Extra funkciók itt most nincsenek nagy számban, a dupla koppos ébresztés eleve integrált, így kikapcsolni sem tudjuk, de amúgy miért akarnánk: fizikai vezérlőgombok hiányában igen jól jön. Az előlapi érintőgombok sorrendje és a navigációs sáv tartalma viszont variálható, ahogy a kétfázisú, világos alaptémával biztosított gyorskapcsoló panel elrendezése is. Itt van egy extra ikon, ami a Rögzítés+ funkciót takarja, ezzel egy lépésben készíthetünk instant szerkeszthető-firkálható képernyőfelvételt. QSlide és SmartBulletin nincs, SmartWorld viszont igen, ahonnan mindenféle témákat és tartalmakat keríthetünk, a RemoteCall Service pedig azonnal a területileg illetékes ügyfélszolgálathoz viszi a problémával, vagy kérdéssel szembesülő felhasználót.


[+]

Az alkalmazáskínálat roppant visszafogott, a Google szoftvercsomagján kívül mutatós gyári megoldások látják el az alapfeladatokat, mint naptár, hangrögzítő, számológép, zenelejátszó és FM-rádió. A Törölt alkalmazások továbbra is egy remek funkció: 24 órán belül hajlandó visszaállítani mindenestül a kidobott appokat, így a felhasználó adatai és adott alkalmazásban eszközölt beállításai sem vesznek el. A fájlkezelő enyhén AOSP beütésű, csak pont eggyel szebb, a SmartDoctor pedig lényegében a telefonkezelő. Itt tudunk hardverteszteket futtatni, ha gyanús, hogy valami nem működik teljesen megfelelően és kezelni az erőforrásokat.


[+]

Az LG billentyűzete szintén kényelmesen testreszabható, a Galéria viszont nem különösebben érdekes, de érdemes nem elfelejteni, hogy a beállítások között van egy úgynevezett Kuka, ahová a törölt tartalmak kerülnek. Ezeket egy hétig még őrizgeti a rendszer, hátha meggondoljuk magunkat, vagy csak simán véletlenül szabadultunk meg valamitől. Az alkalmazásváltóban pedig továbbra is elérhető a rögzítés opció, így véletlenül sem dobjuk ki gyorsítótárból az adott alkalmazást, valamint az Android Nougattal alapfunkcióvá váló osztott képernyős mód is innen aktiválható, amennyiben az app támogatja.

Multimédia

A fotós képességek ezúttal egy darab, f/2,2 apertúrájú, 13 megapixeles szenzoron múlnak, amelyhez szimpla LED villanó és autófókusz jár. A szelfikamera szintén f/2,2 rekeszértékű, de csak 5 megapixeles, cserébe 100 fokos látószögű képet is hajlandó készíteni, ha igényeljük, ráadásul igen jó minőségben, noha a nagylátószögű felvételeknél nem sikerült elkerülni némi lencsetorzítást a széleken. Csak úgy magunkról így érdemes, többedmagunkkal, vagy értékelhető panorámal a hátunk mögött pedig így. A szépítő funkciók kimerülnek a szokásos élsimításban, illetve speciális filterekkel tehetjük vonzóbbá magunkat. A szoftverrel szintén fáradtak kicsit, a felület viszont egyszerű és funkcionális maradt.


[+]

Az élőképen a Mód felirat alatt találjuk az ételfotót és a panorámát, a filterek, a kameraváltó, illetve a segédfény kapcsolója viszont csak akkor tűnik el, ha egyszerűsített megjelenést választunk. Ami hiányzik, az a HDR, mivel ezt a Beállításokba dugták. Ugyanitt rendelkezhetünk a kép méretéről és a képarányról, engedélyezhetjük, hogy hangutasításra készüljön a felvétel, kérhetünk helycímkét és segédvonalakat, a kép minőségére vonatkozóan viszont nincsenek lehetőségeink. Tehát kézi, vagy professzionális mód sincs. Van cserébe úgynevezett négyzetes felvétel, ami több különböző módon képes összeilleszteni, illetve kombinálni felvételeket. A jobb alsó sarokban lévő nyilacska az azonnali megosztás opcióit gördíti be, akár az élőképbe is.


[+]

A képminőség korrektnek mondható, noha semmi ráhatásunk sincs az érzékenységre, vagy az expozícióra, de még a fehéregyensúlyba se nyúlhatunk bele. Ami mondjuk nem is hiányzik, mert az teljesen rendben van. A vonalélesség megfelelő, a fókusz stabil, bár este nagyon hiányzik, egyrészt a fény vonalélesség, másrészt a stabilizálás, pláne, hogy fesztiváltelefonnak szánták, és olyankor jó eséllyel nem az öt órás tea után távozunk angolosan. A képek egyébként egyben vannak, a dinamika néha szűkös, de a HDR, ha előbányásszuk, hatékonyan kompenzál, kissé ráélesít, de a színek telítettségének külön jót tesz. Képzaj viszont nem jellemző, részletek annál inkább. A makró jellegű felvételek viszont nagyon nehezen mennek, pedig ahhoz képest igen távol voltunk a témától, a fókusz így sem sikerült, ha meg messzebb megyünk, a kép jellege is változik. Minimális kromatikus aberráció azért előfordul, ahogy némi lencsetorzítás is a képszéleken, de összességében megfelelőnek találjuk a képalkotó képességeket.

Videót felvenni FHD 30 fps minőségben tudunk, szintén megfelelő színvonalon, egy példa, bár a dinamika itt sem erős. A lejátszó egészen okos, bár az AC3 hang és a DivX nem megy neki, a legtöbb AVI formátummal azért jóban van. Hangsávokat nem tudunk választani, viszont ilyenkor ha érzékel feliratot, előzékenyen aládobja, aminek a pozícióját, kontrasztosságát és méretét is tetszés szerint állítgathatjuk. A 2K tartalom már erős, Full HD-t meg értelemszerűen simán lejátszik, akár H265-ös kódolás mellett is. A galériából vagy fájlkezelőből induló gyári lejátszó osztott nézetben is dolgozik, így lebegő megjelenítés nincs, de böngészni éppen tudunk az érdektelen részek közben.


[+]

Zenelejátszóból kettő is van, egy Google féle és egy gyári, viszont hangszínszabályzó egyikben sem, így mindegy, melyiket választjuk, mindkettő a megszokott logika szerint kezeli a zenei könyvtárat, személy szerint viszont tetszetősnek találom az LG, egyébként tök egyszerű megoldását. A hátlapon elhelyezett multimédiás hangszóró sem prémium, cserébe el lehet hallgatni különösebb fogcsikorgatás nélkül. A dinamika hiányosnak tűnik, mély hangok nem nagyon vannak, ahogy a hangzásnak tere sem sok, de legalább tiszta, nem recseg, nem torzít és nagyobb baj nincs vele, mint, hogy nem kiemelkedő. A magasak nyilván erősek, a középtartomány kissé részlettelen, így összefolyik esetenként az erősen instrumentális zene, de nem kifejezetten rossz, csak nem igazán jó.


[+]

Fülhallgatóval javul az audiomegjelenítés, némi telítettség is belép a hangzásba, de továbbra is kissé üres, mondjuk tisztes középszert képvisel inkább, mint bármi mást. A dinamika azért javul, de a mélység nem tör elő hirtelen, összességében valamelyest laposabbnak érződik az elvártnál, de a gyári fülhallgató is sokat segít. Meglepő módon használható zenehallgatáshoz is, csak aránylag kényelmetlen a kialakítása, nekem meg még nagy is. A maximum hangerő viszont mindenhogy erélyes. Az FM-rádió megjelenése és kezelőfelülete nagyon mutatós, bár RDS információkkal éppenséggel nem találkoztunk.

Adatkommunikáció, üzemidő, összegzés

A Q6 mindössze egy nano SIM kártyát kezel, azt viszont természetesen minden hazai frekvencián, maximum 300 Mbps LTE sebesség mellett. A készüléknek amúgy van duál SIM dual standby verziója, ott viszont kérdéses a hálózati kompatibilitás és a belső memória bővíthetőségéről is le kell mondani. Amúgy a 32 GB-os tárolókapacitás maximum 2 TB-ig növelhető. Az infraporton kívül majdnem minden van, például OTG és mobilfizetésre alkalmas NFC, a WiFi viszont csak 802.11a/b/g/n szabványon csatlakozik HotSpot és Direct mellett, míg a Bluetooth 4.2-es szabvány mellett A2DP és energiahatékony protokollokat ismer. Navigálni földi hálózatok és routerek jeleivel segített GPS rendszer alapján tudunk, amit a GLONASS műholdjai is támogatnak. A hívás hangminősége kitűnő, a hangerő megfelelő, bár a fesztiválon pont nem jutott eszünkbe telefonon csacsogni, valószínűleg nem okozott volna komolyabb nehézséget. Nyilván nem az első sorból.


[+]

Az üzemidőről egy 3000 mAh-s lítium-polimer telep gondoskodik, egyébként átlagon felüli hatékonysággal. Sajnos a töltőfej nem Quick Charge kompatibilis, de a lapka támogatja a gyorstöltést, úgyhogy csak egy potens hálózati adapterre kell szert tennünk. Videózás közben óránként 10%-os veszteséget mértünk, ami átlag 10 óra kijelzőidőt jelent, míg böngészni WiFi kapcsolat mellett akár 7 órát is tudunk, ez vegyes használattal 4-6 óra nettó SoT-ot fog eredményezni, ami igen jónak számít. Energiatakarékosságra elsősorban a SmartDoctor alkalmazásban van lehetőségünk, ez egy egyszerű legyen, ne legyen megoldás, a Beállítások akkumulátor menüpontjában viszont van még egy lehetőség: Akkumulátorkímélő a játékoknál, ami értelemszerűen játék közben igazítja a teljesítményt és az erőforrásokat az optimális szintre.


[+]

Értékelés: LG Q6
Külső
Ergonómia 9 pont
Anyaghasználat 10 pont
Összeszerelés minősége 9 pont
Kijelző mérete, minősége 8 pont
Belső
Kezelhetőség 9 pont
Sebesség 7 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 9 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 9 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 8 pont
Multimédia
Vizuális 7 pont
Audio 7 pont
Egyebek
Üzemidő 7 pont
Ár/érték aránya 8 pont
Hogyan értékelünk?

Összegzés. Az LG Q6 kifejezetten kiegyensúlyozott készülék lett, a középkategória minden aspektusában hozza az elvárható szintet. A szerény hardver ellenére a rendszer kifogástalanul optimalizált, így a felhasználói élmény messze jobb, mint a teljesítménytesztek puszta eredményei. Fennakadással véletlenül sem találkoztunk, a memóriakezelés harmonikus, mondjuk 3 GB-tal már lehet ügyeskedni. A felhasználói felület rendesen össze van rakva, széleskörűen személyre szabható, az alkalmazáskínálat pedig ésszerűen visszafogott. A multimédia abszolút átlagos, de teljesen elfogadható, az üzemidő viszont az átlagosnál jobbnak mutatkozik. Probléma jelenleg az érthetetlen mértékben és tempóban amortizálódó hátlappal van, amit jeleztünk is a gyártónak, a gyártó pedig jelezte, hogy tudnak a dologról, rajta vannak a témán. Ezt minden további nélkül elhisszük, már csak azért is, mert így tényleg nem maradhat, és ez valószínűleg nekik is egyértelmű. A kialakítás viszont messze meghaladja a kategóriában megszokott minőséget és esztétikát, azzal együtt is, hogy a plasztik dominál. Ami megtévesztésig üveg hatású. Az előlap 78%-át uraló 18:9-es FullVision megjelenítő elképesztően jól mutat, az anyaghasználattal és annak megmunkálásával együtt erős prémium kategóriás érzetet kelt, ráadásul a készülék a remek helykihasználásnak köszönhetően kifejezetten kicsi, legalábbis az 5,5 hüvelykes képátlóhoz képest. Az ergonómia kitűnő, az egykezes használat pedig kisebb kézméret esetén sem okoz gondot. Konkurencia lehet a Samsung Galaxy A idei szériája, amelyek szintén megörökölték a csúcsmodellre emlékeztető formai jegyeket. Csak nem az idei modellekét. Cserébe a Galaxy A5 (2017) fém, rendelkezik ujjlenyomat-olvasóval, ami némileg komolyabb védelmi vonal, mint az egyébként jól és kényelmesen használható, de egy fényképpel lazán átverhető arcfelismerő algoritmus. Nem mellesleg IP68-as védettséget is fel tudnak mutatni az IP52 ellenében, viszont nem ütésállóak, a Q6 pedig de. Komolyabb teljesítményt is kaphatunk, akár jóval a 89-90 ezer forintos összeg (ezen az áron nyithat a gép) alatt is, a Xiaomi Redmi Note 4 viszont sem nem vízálló, sem nem ütésálló, ellenben jóval nagyobb. És FullVision kijelző. Ezt mellesleg bármikor be lehet dobni mint végső érv, valóban kiváló ötlet volt a középkategóriában is elérhetővé tenni. Mert egyrészt remekül néz ki, abszolút prémium, másrészt számszerűsíthetően kiemelkedő előlap-megjelenítő arányt eredményez viszonylag kis formátumban, ami megnövelt képátlók elterjedése óta eléggé sarkalatos szempont. A Motorola Moto G5 Plus szintén erősebb alternatíva lehetne, viszont a valós felhasználás során a Q6 teljesítményén nem érződik a visszafogottabb hardveres alap. És minő meglepő fordulat, a Moto G5 Plus is nagyobb. Jelenlegi árszinten viszont pont a falakon belülről érkezik a legnagyobb fenyegetés. Ez pedig az LG G5 SE, ami a legtöbb tekintetben azért nyilván a Q6 fölött teljesít. Mindent összevetve viszont az LG Q6 kifejezetten ajánlott a kiegyensúlyozott, megbízható és kellemes középkategóriás teljesítménnyel, és a gyönyörű, felső kategóriás kialakítással. Az LG Q6 először szolgáltatói kínálatban lesz elérhető, ami külön kedvező lehet az árképzés szempontjából.

LG Q6

AliceWake

A cikk elkészítését a Telenor Hipernet Blog támogatta, ahol további mobilos érdekességekről lehet olvasni.

Specifikáció

LG Q6
LG Q6 Általános
Technológia GSM/UMTS/LTE
Méret 142,5 x 69,3 x 7,9 milliméter
Tömeg 149 gramm
Színvariációk arany, ezüst, fekete
SIM-foglalat nanoSIM
Kijelző
Kijelző átlója 5,5 hüvelyk
Kijelző felbontása 1080 x 2160 pixel (442 ppi)
Kijelző típusa Kapacitív IPS-LCD
Színárnyalatok száma 16 millió
Hardver
SoC típusa Qualcomm Snapdragon 435
Processzor típusa 8 x 1,4 GHz-es Cortex-A53
Processzor csíkszélessége 28 nm
Processzor utasításkészlete ARMv8
Grafikus chip Adreno 505
RAM mérete 3 GB
Memória
Telefonkönyv kapacitása korlátlan
SMS memória korlátlan
Belső tárhely 32 GB
Memória bővíthetősége microSD (max. 2 TB)
Adatátvitel
Frekvenciasávok GSM 850/900/1800/1900 MHz
UMTS 850/900/1900/2100 MHz
LTE 700/800/850/900/1700/1800/2100/2600 MHz
GPRS / EDGE van / van
UMTS / HSDPA / HSUPA / LTE van / 42 Mbps / 5,76 Mbps / 300 Mbps
IrDA / Bluetooth nincs / 4.2 (A2DP, LE)
WiFi 802.11b/g/n, HotSpot, Direct
USB microUSB 2.0 (MTP, OTG)
Push-to-talk / RSS nincs / nincs
GPS van (A-GPS, Glonass)
NFC van
Alapfunkciók
Profilok néma/rezgés
Vibra funkció van
Kihangosítás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés nincs / nincs
Hangrögzítés van
Ébresztés van
Prediktív szövegbevitel van
Szoftverek
Platform Android 7.1.1 (Nougat + LG UI 5.0)
WAP / HTML böngésző nincs / van
E-mail kliens van
Java van
Játékok telepíthetők
Valutakonverter telepíthető
Extra szoftverek LG MobileSwitch, RemoteCall Service, Smart World, Smart Doctor, QuickMemo+, Törölt alkalmazások,
Multimédia
Fő kamera 13 megapixel, autofókusz, LED villanó, f/2.2-es optika
Másodlagos kamera 5 megapixel
Videófelvétel 1080p@30fps
Zenelejátszó szoftver van
Hangszínszabályzó van
FM-rádió van
Üzemidő
Alap akkumulátor 3000 mAh-s lítium-polimer
Készenléti idő n/a
Beszélgetési idő n/a
Zenelejátszási idő n/a
Egyebek
3,5 mm-es audio kimenet, arcfelismerő rendszer, 18:9 Full Vision megjelenítő, aktív zajszűrés másodlagos mikrofonnal, gyorsulásmérő, fény- és közelségszenzor, giroszkóp, tájoló, hang- és mágneses szenzor, MIL-STD-810G
  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

Előzmények

  • LG G6 - hozza a kötelezőt

    A tavalyi, moduláris csúcsmodell után most a biztonsági játékot választották a dél-koreaiak: remekül működik a G6, kimondottan elegáns, vannak benne jó extrák, de az állunkat sajnos nem kell a padlón keresnünk.

Hirdetés