Hirdetés

LG Q6 - hosszú(kás) az út

Az LG a középkategóriában is bevetette a megnövelt képarányt, a csúcskategóriát idéző kivitelt és az arcfelismerő rendszert, ami, be kell látnunk, igen tetszetős készüléket eredményezett, noha a hardver egészen középszerű.

Hirdetés

Külső, kijelző

Az LG Q6 ugye nem különösebben erős, nem rendelkezik számottevő extra képességekkel, mint vízállóság, esetleg dupla kamera, vagy komolyabb - akár szoftveres, akár hardveres - védelmi mechanizmusok, viszont az tény, hogy gyönyörű és kifogástalanul összerakott készülék, méretéhez képest óriásinak számító megjelenítővel. A 18:9-es képarányú FullVision panel elképesztően meggyőzően mutat a mindössze 142,5 x 69,3 x 8,1 milliméteres, 149 grammos házban, ami kompaktsága és a hatalmas üveg felület ellenére masszív, amit nem mellesleg a MIL-STD-810G minősítés is igazol. Az egész eszköz prémium érzetet közvetít, az előlap ugye üveg, a keret fém, a hátlap pedig meglepő módon műanyagból készült, de remek színvilággal párosítva, kényelmes, de nem hangsúlyos hátlapi ívekkel.


[+]

A hátlap megtévesztésig szálcsiszolt fém hatású plasztik felülete meglepő módon nem csúszik, amihez a mattított fém keret is hozzájárul, a készülék méretéből adódóan pedig kitűnően kezelhető egy kézzel is, noha az értesítősáv azért nincs közel a fogásponthoz. A tesztpéldányok hátlapja viszont döbbenetes mértékben karcolódik, nagyjából attól is, ha csak ránézünk. Hiába feküdt mindig a telefon erős tapadást biztosító alátéten, vagy került teljes magányban egy jól kialakított női táska legbiztosabb belső zsebébe, a felület tűrhetetlenül néz ki, a hajszálkarcoktól kezdve a mélyebb sérülésekig. Ezzel együtt a kijelző és a keret makulátlan, a hiba pedig a elvileg csak a prototípusokat érintheti. A problémát egymástól függetlenül mindannyian jeleztük a gyártónak, a válasz pedig megnyugtatónak bizonyult: a teszteszközök korai szériások, a tömeggyártásból származó, kereskedelmi forgalomba szánt eszközöknél már javítanak a gyártástechnológián. Mi hiszünk nekik.


[+]

Kijelző-teszt
Mérés LG Q6 Samsung Galaxy A5 (2017) Xiaomi Redmi Note 4 Motorola Moto G5 Plus
Képátló 5,5 hüvelyk 5,2 hüvelyk 5,5 hüvelyk 5,2 hüvelyk
Felbontás 1080 x 2160 1080 x 1920 1080 x 1920 1080 x 1920
Technológia IPS LCD Super AMOLED IPS LCD IPS LCD
Fehér fényerő 477 nit 349 / 695 nit 508 nit 408 nit
Fehér fényerő (min.) 3,1 nit 2,0 nit 1,6 nit 4,9 nit
Fekete fényerő 0,31 nit 0 nit 0,30 nit 0,36 nit
Kontrasztarány 1540:1 végtelen 1693:1 1166:1
Színhőmérséklet 8161 / 6645 K (komfort mód) 7807 / 6834 K 7543 / 6810 K 7182 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?


[+]

Ezt leszámítva a Q6 megjelenése abszolút prémium, az 5,5 hüvelykes, IPS LCD technológiát használó FullVision panel pedig káprázatosan mutat, azzal együtt is, hogy "csak" 1080 x 2160 pixeles. A megjelenítés minősége is remek, noha számszakilag nem kiemelkedő. A maximum fényerő szerényebb ugyan, de minden más paraméter korrekt, így az összhatás is kitűnő. A betekintési szögek hibátlanok, inverzió, fényerőcsökkenés vagy egyéb aberrációk nem fordulnak elő, a tükröződés viszont erős, ami tud gondot okozni. A kalibráció alapvetően hűvös, a szemkímélő mód alacsony fokozata viszont majdnem színhelyes. A panel érintésérzékenysége szintén kiváló. A Q6 egyértelműen a megjelenítővel emelkedik ki a mezőnyből, azzal együtt is, hogy a technikai értékek nem kiemelkedőek, a középkategóriában ez a megjelenés jelenleg roppant egyedi és előremutató.


Az LG középkategóriása a konkurencia csúcsmodellje mellett is remekül mutat.

Már csak azért is, mert az előlap tekintélyes 78%-át kitevő FullVision megjelenítőt védő Nippon Electric Glass által szállított üveg teljesen sík, ami továbbra is közkedvelt kialakítás maradt a 2.5D illetve edge megoldások elterjedésének ellenére. A szembetűnően keskeny kávákra azért elfért egy LG logó az alsó tartományban, mivel a navigációs sáv a kijelző aljára került. Következésképpen a kapacitív vezérlőgombok sorrendje és a sáv tartalma tetszőlegesen variálható. A szintén szűkös felső területen az 5 megapixeles, széles látószögű szelfikamera nyitja a sort, majd a fény- és közelségérzékelő sötétlik, amit már csak a beszédhangszóró követ. Tehát értesítési LED nincs. Ejnye.


[+]

A keret ugye fém, ami esetünkben hideg ezüst színű, vagyis Ice Platinum. A színvariáció egyébként összességében enyhén kékes, emlékeztet a G6-nál alkalmazott kombinációra, de annál jóval visszafogottabb, így számomra például sokkal tetszetősebb is. Csak, hát ugye tragédia, ahogy egy nap valós használat után kinéz. De ezt orvosolni fogják valahogy. És muszáj is lesz, mert így biztosan nem maradhat. Visszatérve a lényegre, az antennakilépések főleg a készülék felső részén hangsúlyosak, itt vertikálisan és horizontálisan két-két műanyag betét biztosítja a vezeték nélküli kapcsolatok stabilitását, míg az alsó élen már csak egyre volt szükség a bal oldalon. Valószínűleg eddig is világos volt, de a rend kedvéért jelezzük, hogy a készülék unibody. A SIM-et és a microSD-t a bal oldalról előhúzható tálcába pakolhatjuk egymás mellé, feljebb pedig a hangerőszabályzók fekszenek. Átellenben a bekapcsológomb jobb kézre esik.


[+]

Érdekes, hogy az antennacsíkok és a kereten elhelyezett készségek tök aszimmetrikusak, viszont csodával határos módon egy kicsit sem irritáló módon. Felül csak a másodlagos zajszűrő mikrofon került a két műanyag sáv közé, viszont a középponttól jobbra. A jack csatlakozó az alsó él bal szélén tátong, míg a microUSB bemenet kivételesen középre tájolt, ami mellett már csak a beszédmikrofon fedezhető fel, lévén, a multimédiás hangszóró a hátlapból bal sarkából nyílik. Márkajelzés ugye az előlapon látható, hátul csak a típusmegjelölést tüntették fel. Ezen kívül nagyon mutatós, üveg-fényű, szálcsiszolt fém hatású műanyag felületet kapunk, amit csak a bal felső sarokba pakolt, 13 megapixeles főkamera és az egytónusú, szimpla LED segédfény tör meg. Előbbibe azért fényképezés közben nem is olyan nehéz véletlenül belenyúlni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

Előzmények

  • LG G6 - hozza a kötelezőt

    A tavalyi, moduláris csúcsmodell után most a biztonsági játékot választották a dél-koreaiak: remekül működik a G6, kimondottan elegáns, vannak benne jó extrák, de az állunkat sajnos nem kell a padlón keresnünk.

Hirdetés