LG G3 - mindent a szemnek

Doboz, külső

Nagyon menő a doboz, csillogóan titán árnyalatú a felső rész, sötétbarna az alja, érezni, hogy ebben nem egy átlagos telefon lapul. A csomag kibontása után három tartozékkal szemezhetünk. A töltőfej 1,8 Ampert ad le, az USB kábel 1,2 méter hosszú. Bár a mi pakkunkban nem volt benne, de a G3-hoz jár egy Quadbeat 2 nevű zsinóros headset is. Aki hajlandó még a zsebébe nyúlni, az talál az LG kínálatában is combos Bluetooth headsetet, kör alakú ablakkal ellátott tokot és vezeték nélküli töltőt is. A tokról bővebben itt írtunk.

LG G3 doboza
[+]

A készülék nem kicsi. Az 5,5 hüvelykes kijelző ezt kvázi determinálja, hogy egy viszonylag nagy lapát kerül majd a kezünkbe, de az LG-nél igyekeztek minél vékonyabbra venni a kávát, aminek az lett az eredménye, hogy az előlap 76,4%-át foglalja el a képernyő. Ez igen jó arány, a korábbi G2-höz képest (aminek 5,2 inches kijelzője van) azért nőtt a telefon, hosszúkás irányban 7,8 millimétert, széltében 3,7 millimétert hízott, a vastagsága maradt 8,9 milliméter. Ez összesen 6 grammnyi súlytöbbletet okozott, ami elhanyagolható, viszont most már cserélhető az akkumulátor, hiszen le lehet szedni a hátlapot.

LG G3 kézben
[+]

Az oldalsó részeken nincsenek gombok, hiszen azok a hátlapra kerültek. Persze adja magát a kérdés, hogy ez így mennyire használható, a válasz pedig egyértelműen az, hogy teljesen. Olyannyira, hogy a kezembe került egy HTC One M7 és rögtön a kamerát nyomkodtam az ujjammal, hogy lezárjam a kijelzőt, irgalmatlanul hamar meg lehet szokni a hátsó billentyűket. A hangerőgombok közé beékelődő kijelzőbillentyű domború, így könnyen rátalál az ujj, de egyébként az ember a telefont úgyis a duplakattintásos módszerrel oldja fel, ami 99%-ban működik, sokat javult az érzékelés pontossága a G2-höz képest. Az előlapot Gorilla Glass 3 védi, a kijelző felett több színben is villogni képes értesítési led, előlapi kamera és szenzorok ücsörögnek.

LG G3 & Oppo Find 7a
LG G3 vs. Oppo Find 7a[+]

A QHD kijelző nagyon finom. A több mint 500 ppi-s felbontás (1440 x 2560 pixel) irgalmatlanul éles képet ad, de már a 300 ppi körül is elég nehéz megkülönböztetni egymástól a képpontokat, itt ez konkrétan lehetetlen. Éppen ezért - a technológiai felsőbbrendűséget nem elvitatva - kicsit feleslegesnek éreztem ezt a felbontás, ha csak Full HD lenne, akkor is tökéletesen megfelelőnek éreztem volna. A fényerővel nincs gond, a betekintési szögek is rendben vannak, tükröződésre sem hajlamos a megjelenítő, de azt azért lehet érezni, hogy ennyi képpont mozgatása néha még a meglehetősen acélos hardvernek is kihívás. Kicsit zavart, hogy bizonyos alkalmazásoknál vízszintesen tartva a készüléket az ember önkéntelenül letakarja a fényérzékelőt, ami miatt a fényerőt leveszi az automatika, de ezt ugye ki lehet kapcsolni.

Kijelző-teszt
Mérés LG G3 Samsung Galaxy S5 HTC One M8 Sony Xperia Z2
Fehér fényerő 462 nit 302 nit 438 nit 412 nit
Fekete fényerő 0,49 nit N/A 0,34 nit 0,47 nit
Kontrasztarány 941:1 N/A 1289:1 876:1
Színhőmérséklet 7649 K 9721 K 9887 K 9602 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?

LG G3 hátlapi gombok
[+]

A G3 oldalain nincsenek gombok, a hátlap viszont igen jól sikerült. Az ívelt felület alapvetően plasztik, de fémszálakat és fémes hatású mintázatot kreált az LG, ami elég mutatós, a szennyeződéseket és az ujjlenyomatokat nem gyűjti. A felső részen kialakított panelben vannak benne a gombok és a kamera, innen jobbra van a ledes villanó, balra pedig a G3 egyik újdonsága, a lézeres távolságmérő fedezhető fel. A hátlap levehető, ezt követően férünk hozzá a microSIM-hez és a microSD-hez, az újdonság ugyanis elődével ellentétben bővíthető memóriakártyával és az akkumulátor is cserélhető.

LG G3 hátlap
[+]

Az általános összeszerelési minőség vitán felül kiváló, a telefont jó kézben tartani, belesimul az ember tenyerébe. Ez a méret azonban már határeset, egy kézzel még akkor sem okvetlenül kényelmes kezelni, ha a hátlapi gombok valóban kézreállnak, egyszerűen hiába vékony a káva, az 5,5 inches kijelzőt már egy átlagos tenyérméretű ember sem tudja átérni. Ezen még az sem segít, hogy a szoftverben a virtuális billentyűzetet elcsúsztathatjuk jobbra, illetve balra. Az viszont biztos, hogy a G3 a műanyag használata ellenére egy meglehetősen jól sikerült darab, tud egyedi lenni, az anyaghasználat nívós, az összeszerelés színvonala pedig példás.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

Előzmények

  • Mobilarena TV: az egyszerűség az új okosság

    Mai adásunkban az LG G3-mal foglalkozunk, amely Quad HD kijelzőjével, 13 megapixeles kamerájával és gyönyörű formatervével hívja fel magára a figyelmet.

Hirdetés