Bemutatkozott az LG G3

Nem nagyon titkolták az LG-nél, hogy a G3 nagy dobás lesz. Egyre kevésbé hiszünk abban, hogy bizonyos részletek véletlenül szivárognak ki, a G3 kapcsán is lehetett tudni, hogy fémes kialakítású, elképesztő felbontású kijelzővel érkező csúcsgépre számíthatunk, és a bejelentés során minden a várakozásoknak megfelelően alakult.

A Londonban rendezett sajtóeseményen végre teljes valójában bemutatkozott a piac jelenlegi legdurvább kijelzőjével rendelkező telefonja, hiszen az 5,5 hüvelykes megjelenítőn 2560 x 1440 képpont látható, ami 538 ppi értéket jelent. Ezzel a G3 az első olyan, globálisan elérhető okostelefon, ami QHD megjelenítőt kapott, élőben is megdöbbentő a kijelző finomsága. Az IPS panel fényereje és betekintési szöge is vitán felül állóan elsőrangú.

Persze egy ilyen megjelenítő meghajtásához komoly hardver is szükségeltetik. A G3-ban a Qualcomm Snapdragon 801-es SoC dorombol, a négymagos processzor magonként 2,5 GHz-en ketyeghet. A RAM mérete verziótól függően eltér, a 16 GB belső tárhellyel rendelkező masinák 2 GB operatív memóriával rendelkeznek, a 32 GB-os tárkapacitású változatban 3 GB RAM lesz. Információink szerint ez utóbbi verzió kerülhet a független értékesítési csatornákba, míg a karcsúbb belső kapacitással bíró változat a szolgáltatói kínálatban bukkanhat fel.

A hátlapon 13 megapixeles kamera teljesít szolgálatot, a G2-höz hasonlóan most is került optikai képstabilizátor a telefonba. Már a G2 is igen komoly fotós teljesítménnyel büszkélkedhetett, valószínűleg a G3-nál is hasonló eredményre számíthatunk. Újdonság a lézeres autofókusz technológia, amely precíz távolságmérést tesz lehetővé az élesebb képek készítésének elősegítése érdekében. Ez látszik is a hátlapon, a kamerától balra található a lézersugár kiindulópontja. Nem kell olyasmire gondolni, mint amivel kevésbé jó képességű emberkék szórakoznak egymás szemébe történő villogtatással, ez a technológia szabad szemmel nem látható tartományban dolgozik. A kamera szoftveres része meglepő módon elég visszafogott, a szokásos ISO, expozíció és fehéregyensúlyt érintő beállítások hiányoznak. Ugyanakkor van arra lehetőségünk, hogy a már elkészült képen megváltoztassuk a fókusz helyét - igaz, ehhez az is kell, hogy ebben az üzemmódban fotózzunk.

A telefont kézben tartva az első benyomása az az embernek, hogy nem hiszi el, hogy tényleg 5,5 hüvelykes a kijelző, mivel rettentő vékony a káva. Az előlap 76,4%-át foglalja el a kijelző, amelyet Gorilla Glass 3 véd. Az előlapi kamera 2,1 megapixeles, az LG szerint sokat fejlesztettek rajta, hogy jobb minőségű selfiek készülhessenek. Ha például ökölbe szorítjuk a kezünket, azt észleli a szoftver és elindítja a visszaszámlálást a fotózáshoz. Ez a készülék is rendelkezik "szépítő" funkcióval, amely elmossa a bőrhibákat.

A készülékház fémszálas műanyagból készült, a hátlap matt, remekül kézben tartható. Akárcsak a G2-nél, itt is a hátlapon vannak a hangerőt szabályozó gombok, közöttük pedig egy körkörösen szálcsiszolt, kerek, alumínium billentyű ücsörög, amivel a kijelzőt oldhatjuk fel és zárhatjuk le. Persze mivel LG telefonról van szó, ezért a kijelző kettős koppintásával is elvégezhetjük ezeket a műveleteket, s nyilvánvalóan a Knock-code funkció sem hiányzik az eszköztárból.

Remek hír, hogy a hátlap könnyedén leválasztható, sőt, az akkumulátor is cserélhető. A 3000 mAh-s teljesítményű telep a gyártó szerint még tovább bírja, mint korábban, márpedig a G2 is igen erős volt ebből a szempontból. A microSD az akksi kiszedése nélkül is hozzáférhető, de ha a microSIM-et óhajtjuk piszkálni, akkor el kell távolítani a telepet. Ha leszedjük a hátlapot és megnézzük annak belső felületét, akkor a Qi vezeték nélküli töltéshez szükséges tekercset is megpillanthatjuk. Az LG egy spéci tokkal is készült, amely egy kör alakú lukon keresztül hagy kommunikációs lehetőséget a felhasználó felé, itt jelennek meg az értesítések. Ez a tartozék a készülék forgalmazásával egyidőben elérhető lesz hazánkban is, ahogyan ez a vezeték nélküli töltőre is igaz.

A rendszer lelke természetesen az Android 4.4.2, de a felületet az LG mérnökei teljesen átdolgozták. Számos gesztusvezérléssel kapcsolatos trükk mellett a teljes menürendszer is megújult, a felülről lehúzható tálca flat ikonokat tartalmaz, az alsó, navigációs sáv pedig öt rajzocskát rejt, ide került ugyanis a több ablakos megjelenítés gyorsbillentyűje is. Ezt nekem elsőre kicsit szoknom kellett, de nem kellett 10 perc ahhoz, hogy ne üssek félre rutinból. Ráadásul teljesen szabadon variálhatjuk az alsó sáv ikonjait, azok sorrendjét, be lehet ide tenni például a QuickMemo funkciót is. A sáv színe is változtatható, fehér és fekete, illetve ezek átmenete lehet. Újdonság az LG Health felbukkanása, amit a főképernyő balra húzásával érhetünk el. Ez egy mozgásérzékelőre épülő szoftver, ami méri a lépéseinket és egyéb tevékenységeinket. Erős a gyanúnk, hogy az LG-nél számos olyan kiegészítő jelenik meg majd a közeljövőben, amelyek ezzel az alkalmazással kommunikálnak.

Nem csak a fotózásra, hanem a videózásra is rágyúrt az LG. A 4K felbontású videók rögzítése már elvárás ez a szinten, ám a koreaiak odafigyeltek arra is, hogy a kép mellé a hang is a lehetőségekhez képest tiszta maradjon. Egy automatika figyeli a zajszintet és kiegyenlíti, ha szükséges, például ha valaki arra adja a fejét, hogy egy koncerten videózzon. A hátsó hangszóróra is figyelmet fordított a gyártó, állítólag nagyon tisztán és hangosan szól - ezt majd csak a részletes teszt során tudjuk alátámasztani, vagy éppenséggel megcáfolni.

A beállítások között rengeteg finomságra bukkanhatunk. Van éjszakai mód, amikor még a notifikációs led sem villog a bejövő események kapcsán. Van tekintetfigyelés, ami meggátolja a kijelző lekapcsolását, ha úgy érzékeli a készülék, hogy nézzük azt. Lehet állítani a vibrációs hívásjelzés erősségét és ritmusát, a szoftver fel tudja olvasni a bejövő hívások esetén a hívó nevét, állítható, hogy milyen esetekben villogjon a notifikációs előlapi led, illetve van lehetőségünk arra, hogy a tárcsázóképernyőt és a virtuális gombsort (ami tanulékony) eltoljuk a kívánt irányba a könnyebb egykezes használat érdekében.

A G3 hazánkban már július elején piacra kerül, előreláthatólag három színben: arany, fehér és ezüst. Mi a fehéret tapogattuk meg, s annak ellenére, hogy a magam részéről nem rajongok ezért az árnyalatért, a G3 ebben a változatban is igen megkapó. Információink szerint a G3 árazása körülbelül úgy alakul majd, ahogyan a G2 debütált, ami meglehetősen vonzó ajánlattá teheti a koreai gyártó csúcsmodelljét a legkomolyabb okostelefonok között.

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés