LG G3 - mindent a szemnek

Bevezető

Amikor az MWC-n bemutatkozott a Sony Xperia Z2 és a Galaxy S5, akkor már számítottunk rá, hogy hamarosan megjelenik a HTC zászlóshajója is, a G3-ról viszont akkor még keveset tudtunk. Telt-múlt az idő, piacra léptek az említett csúcsgépek, mindegyiknek megvolt a maga különlegessége. A Samsung az ujjlenyomat-olvasóval és a pulzusmérővel villantott, a Sony a formatervvel, a Samsunghoz hasonló IP67-es védettséggel, a HTC a fémes külsővel emelkedett ki a többiek közül. Az LG pedig kicsit üldögélt a babérjain, aztán egyszer csak azt vettük észre, hogy megjött a G3.

LG G3
[+]

Az újdonság a G2 szellemiségét viszi tovább. Ezt a gépet azért szerettük, mert kulturált áron kínált kimondottan jó üzemidőt, erős hardvert, ügyes szoftveres megoldásokat és itt mutatkoztak be a hátlapra tett gombok, amelyeket mi speciel eléggé megkedveltünk. A G3 mindezeket igyekezett megtartani, de rengeteg ponton tud újat mutatni, elég csak a QHD felbontású kijelzőre gondolni, ami nagy példányszámban és elérhetőségben a világon az első.

LG G3
[+]

Persze ez még kevés lenne a sikerhez, úgyhogy az LG igyekezett minden olyan ponton durvítani, amire a felhasználóknak szükségük lehet. Kicsit erősebb hardver, fejlesztett kamera lézeres távolságmérővel, vezeték nélküli töltés, bővíthető memória, fitnesz funkciók és sok egyéb apróság igyekszik azt garantálni, hogy a G3-at választók elégedettek lehessenek. Ugyanakkor vannak kompromisszumok is, a durva kijelző sokat fogyaszt, kell alá komoly számítási kapacitás, gondoskodni kell a hőelvezetésről, miközben elvárás, hogy minőségi legyen az anyaghasználat és minden helyzetben a maximumot nyújtsa a telefon. Ha egy készüléket úgy harangoznak be, hogy ez szerintük az LG eddigi legjobb terméke, akkor sokkal felfokozottabb várakozással fordulnak felé a potenciális vásárlók is. Mi is így vagyunk ezzel, az apróbb problémákat és sajátosságokat sokkal kritikusabban ítéljük meg, a G3-nak ezért aztán nem volt könnyű dolga abban, hogy levegyen minket a lábunkról.

Doboz, külső

Nagyon menő a doboz, csillogóan titán árnyalatú a felső rész, sötétbarna az alja, érezni, hogy ebben nem egy átlagos telefon lapul. A csomag kibontása után három tartozékkal szemezhetünk. A töltőfej 1,8 Ampert ad le, az USB kábel 1,2 méter hosszú. Bár a mi pakkunkban nem volt benne, de a G3-hoz jár egy Quadbeat 2 nevű zsinóros headset is. Aki hajlandó még a zsebébe nyúlni, az talál az LG kínálatában is combos Bluetooth headsetet, kör alakú ablakkal ellátott tokot és vezeték nélküli töltőt is. A tokról bővebben itt írtunk.

LG G3 doboza
[+]

A készülék nem kicsi. Az 5,5 hüvelykes kijelző ezt kvázi determinálja, hogy egy viszonylag nagy lapát kerül majd a kezünkbe, de az LG-nél igyekeztek minél vékonyabbra venni a kávát, aminek az lett az eredménye, hogy az előlap 76,4%-át foglalja el a képernyő. Ez igen jó arány, a korábbi G2-höz képest (aminek 5,2 inches kijelzője van) azért nőtt a telefon, hosszúkás irányban 7,8 millimétert, széltében 3,7 millimétert hízott, a vastagsága maradt 8,9 milliméter. Ez összesen 6 grammnyi súlytöbbletet okozott, ami elhanyagolható, viszont most már cserélhető az akkumulátor, hiszen le lehet szedni a hátlapot.

LG G3 kézben
[+]

Az oldalsó részeken nincsenek gombok, hiszen azok a hátlapra kerültek. Persze adja magát a kérdés, hogy ez így mennyire használható, a válasz pedig egyértelműen az, hogy teljesen. Olyannyira, hogy a kezembe került egy HTC One M7 és rögtön a kamerát nyomkodtam az ujjammal, hogy lezárjam a kijelzőt, irgalmatlanul hamar meg lehet szokni a hátsó billentyűket. A hangerőgombok közé beékelődő kijelzőbillentyű domború, így könnyen rátalál az ujj, de egyébként az ember a telefont úgyis a duplakattintásos módszerrel oldja fel, ami 99%-ban működik, sokat javult az érzékelés pontossága a G2-höz képest. Az előlapot Gorilla Glass 3 védi, a kijelző felett több színben is villogni képes értesítési led, előlapi kamera és szenzorok ücsörögnek.

LG G3 & Oppo Find 7a
LG G3 vs. Oppo Find 7a[+]

A QHD kijelző nagyon finom. A több mint 500 ppi-s felbontás (1440 x 2560 pixel) irgalmatlanul éles képet ad, de már a 300 ppi körül is elég nehéz megkülönböztetni egymástól a képpontokat, itt ez konkrétan lehetetlen. Éppen ezért - a technológiai felsőbbrendűséget nem elvitatva - kicsit feleslegesnek éreztem ezt a felbontás, ha csak Full HD lenne, akkor is tökéletesen megfelelőnek éreztem volna. A fényerővel nincs gond, a betekintési szögek is rendben vannak, tükröződésre sem hajlamos a megjelenítő, de azt azért lehet érezni, hogy ennyi képpont mozgatása néha még a meglehetősen acélos hardvernek is kihívás. Kicsit zavart, hogy bizonyos alkalmazásoknál vízszintesen tartva a készüléket az ember önkéntelenül letakarja a fényérzékelőt, ami miatt a fényerőt leveszi az automatika, de ezt ugye ki lehet kapcsolni.

Kijelző-teszt
Mérés LG G3 Samsung Galaxy S5 HTC One M8 Sony Xperia Z2
Fehér fényerő 462 nit 302 nit 438 nit 412 nit
Fekete fényerő 0,49 nit N/A 0,34 nit 0,47 nit
Kontrasztarány 941:1 N/A 1289:1 876:1
Színhőmérséklet 7649 K 9721 K 9887 K 9602 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?

LG G3 hátlapi gombok
[+]

A G3 oldalain nincsenek gombok, a hátlap viszont igen jól sikerült. Az ívelt felület alapvetően plasztik, de fémszálakat és fémes hatású mintázatot kreált az LG, ami elég mutatós, a szennyeződéseket és az ujjlenyomatokat nem gyűjti. A felső részen kialakított panelben vannak benne a gombok és a kamera, innen jobbra van a ledes villanó, balra pedig a G3 egyik újdonsága, a lézeres távolságmérő fedezhető fel. A hátlap levehető, ezt követően férünk hozzá a microSIM-hez és a microSD-hez, az újdonság ugyanis elődével ellentétben bővíthető memóriakártyával és az akkumulátor is cserélhető.

LG G3 hátlap
[+]

Az általános összeszerelési minőség vitán felül kiváló, a telefont jó kézben tartani, belesimul az ember tenyerébe. Ez a méret azonban már határeset, egy kézzel még akkor sem okvetlenül kényelmes kezelni, ha a hátlapi gombok valóban kézreállnak, egyszerűen hiába vékony a káva, az 5,5 inches kijelzőt már egy átlagos tenyérméretű ember sem tudja átérni. Ezen még az sem segít, hogy a szoftverben a virtuális billentyűzetet elcsúsztathatjuk jobbra, illetve balra. Az viszont biztos, hogy a G3 a műanyag használata ellenére egy meglehetősen jól sikerült darab, tud egyedi lenni, az anyaghasználat nívós, az összeszerelés színvonala pedig példás.

Hardver, rendszer

Bár kicsit mindenki reménykedett abban, hogy már a 805-ös Snapdragon chipset kerül a G3-ba, az LG nem bírt addig várni, így meg kellett elégedniük a jelenlegi legerősebb Qualcomm SoC-val, ami az MSM8975AC. Ez négymagos processzort rejt, amely magonként 2,5 GHz-es órajelen ketyeghet, a grafikus gyorsítást pedig egy Adreno 330-as GPU végzi. Ezt a hardvert elvileg ismerjük, a Samsung Galaxy S5-ben MSM8974AC dolgozik ugyanilyen paraméterekkel. A Qualcomm hivatalosan még nem közölte, hogy mi lehet az eltérés a két SoC között, de valószínűleg nem sok, legalábbis a sebességtesztjeink ezt támasztják alá.

Teljesítmény-teszt
Benchmark LG G3 Sony Xperia Z2 HTC One M8 Samsung Galaxy S5
Quadrant Standard 22290 pont 19302 pont 24119 pont 24682 pont
Linpack for Android (single) 388,117 MF. / 0,22 s 384,543 MF. / 0,22 s 374,467 MF. / 0,22 s 401,324 MF. / 0,21 s
Linpack for Android (multi) 743,525 Mf. / 0,22 s 807,251 Mf. / 0,21 s 733,333 Mf. / 0,24 s 997,526 Mf. / 0,17 s
Smartbench 2012 Prod. 8483 pont 8199 pont 9288 pont 9037 pont
Smartbench 2012 Games 3941 pont 4441 pont 4443 pont 4462 pont
AnTuTu 4.x Benchmark 33851 pont 34581 pont 33495 pont 36509 pont
Geekbench 3 (single) 967 pont 930 pont 990 pont 950 pont
Geekbench 3 (multi) 2363 pont 2674 pont 2848 pont 2880 pont

Az viszont fontos, hogy a G3-ból kétféle verzió is piacra kerül, a nagyobb számban értékesített, a szolgáltatói kínálatokban is felbukkanó variáns 2 GB RAM-ot és 16 GB belső tárhelyet kapott, a durvább testvér 3 GB RAM-mal és 32 GB háttértárral büszkélkedhet. A több mindig jobb - legalábbis ezt gondolja egy átlagember (mondjuk ilyen alapon a 103-as busszal sokkal jobb utazni, mint a 7-essel), de az LG sietett leszögezni, hogy a rendszer és a felület optimalizálását 2 GB RAM-mal kalkulálva végezték el. Oké, de azért ott motoszkál a kérdés, hogy akkor mégis minek készült egy 3 GB RAM-ot kapó verzió is. Az is lehet, hogy pusztán marketing okai vannak a dolognak és az LG mindenképpen akart alternatívát nyújtani azok számára is, akik meg vannak arról győződve, hogy csak akkor lehet egy csúcstelefon versenyképes, ha nincs olyan konkurens termék, ami többet nyújtana.

LG G3 lezárási képernyő LG G3 menü

Az biztos, hogy optimalizálás ide, vagy oda, de az erre a QHD kijelzőre megcsinált felületet tökéletes simasággal nem bírja ez a hardver meghajtani. Észrevehetők apróbb döccenések a menüben történő lapozgatás során is, de a videolejátszás tökéletes, az egyik legkomolyabb grafikai igényű játék, az Asphalt 8 azonban maximális grafikai részletességre állítva már nem futott röccenés nélkül. Tény, hogy a felhasználói felület ténylegesen QHD felbontású elemekkel operál, míg a most elérhető legkomolyabb játékok is maximum Full HD-t tudnak, tehát ha ügyesen optimalizál az LG, akkor a két felbontás közötti különbséget valamilyen trükkel megpróbálhatja áthidalni. Jó példa egyébként a fotók közötti lapozgatás is arra, hogy a tényleges QHD mennyivel több erőforrást emészt fel, a fényképeket nyilvánvalóan nem skálázza le a szoftver, ennek látszik is az eredménye, lapozó mozdulatoknál itt is meg-megakad az animáció folyamatossága.

LG G3 témák LG G3 multitasking

A felhasználói felület az Android 4.4.2-es verziójára épül és bár nyomokban felfedezhető, hogy mi volt a kiindulási alap, az LG nagyon keményen, apró részletekbe menően átdolgozta a Google rendszerét. Ez egyébként korábban is szokása volt a gyártónak, így nem is okoz meglepetést, hogy egy sokkal színesebb, mondhatni vidámabb felület néz vissza az emberre, ami ugyanakkor igen jól testreszabható. Ezt a legegyszerűbben az LG saját online boltjából, a Smart Worldből letölthető témák segítségével tudjuk megtenni, itt egyelőre nincs orbitálisan nagy kínálat, de folyamatosan jönnek ki azok a témák, amik már QHD felbontásra optimalizált hátteret és ikonszettet tartalmaznak.

Felhasználói felület

Az LG felülete nagyon sok olyan beállítási lehetőséget tartalmaz, amire egyébként illene mindenkinek gondolnia. Jó ötlet például, hogy a virtuális gombokat rejtő alsó sáv háttere és kiosztása változtatható, felvehetünk a szokásos három gomb mellé még egy ikont. Ez lehet a gyors képernyőmentést készítő Quick Memo, vagy egy olyan rajz, aminek megnyomására legördül az értesítési függöny. Ennek felső sora vízszintesen gördíthető és a hangerőt, illetve a kijelző fényerejét is tudjuk innen állítani. A virtuális gombokat egyébként el is tüntethetjük, ezt akár alkalmazásonként külön-külön is beállíthatjuk.

LG G3 virtuális gombsor LG G3 Quick Memo+

A Knock code most is megvan, erről bővebben már írtunk itt. A kisegítő lehetőségek között sok-sok további extra akad, a bejövő hívás villogtathatja a vakut, állíthatjuk a kijelző kontrasztarányát, ha pedig háromszor rányomunk a kijelző bármely pontjára, akkor azt a részt felnagyítja a rendszer. A kijelző feletti kamera figyelheti az arcunkat és nem zárja le addig a telefont, amíg úgy látja, hogy mi nézzük azt, a hátlapi gombok hosszas megnyomásához is rendelhetünk funkciókat, gyárilag például az alsó billentyű megnyomása kelti életre a kamerát. Természetesen a beépített szenzorok másban is segítenek, lehet a hívásokat fogadni úgy, hogy a fülünkhöz emeljük a telefont, ha megfordítjuk, akkor azzal el is utasíthatjuk ezeket, ugyanez működik a riasztások kapcsán is.

LG G3 ablakos mód LG G3 értesítési függöny

Ha hosszan nyomjuk a vissza gombot, akkor egy ablak ugrik fel számos ikonnal, ezek közül kettőt választva osztott képernyős módban is működik a készülék. Az alkalmazásváltó felületén egymás mellett láthatók a futó appok kijelzőképei, ezeket jobbra kell elsöpörnünk ahhoz, hogy bezárjuk őket. Van rengeteg widget, az LG a Smart Notice nevű okossággal jelentkezik, ami nem tud sokat, de azt elég jól adja elő. Egyrészt ad szöveges időjárási tippeket, ezt pont tudom nélkülözni, az viszont remek szolgáltatás, hogy ha kinyomok egy bejövő hívást és 30 percen belül nem hívom vissza az illetőt, akkor szól, hogy ezt illendő lenne megtenni. A hívások és üzenetek kezelése egyébként is jópofa, hiszen ha bármilyen alkalmazásban benne vagyok (mondjuk levelezem, böngészek, játszom), akkor egy ablakban mutatja, hogy mi a pálya és a hívásokat itt fel is vehetem (vagy elutasíthatom), az üzenetekre pedig egyből tudok anélkül is válaszolni, hogy az aktuális alkalmazást elhagynám.

LG G3 led színek LG G3

Létezik egy EasyHome nevű, egyszerűsített felület is. Ez egy óriási, fix tárcsázóképernyőt biztosít, néhány ikonnal. Lehet benne lapozni és az üres területre további alkalmazásokat felvinni, nekem elsőre kicsit esetlennek tűnt, mert az összes appot egyébként is elérem a megfelelő ikonra kattintva, de nem is én vagyok ennek a megoldásnak a célcsoportja. A feliratok megnőnek, de a funkcionalitás minden szempontból megmarad. A betűméret egyébként is állítható, ahogyan a betűtípus is, illetve az értesítési led színe a különböző események kapcsán, de ezt akár hívóhoz is rendelhetjük.

LG G3 Health LG G3 Health

Ha a kezdőképernyőről balra haladunk, akkor egy két részre bontott felületbe botlunk. Az alsó fertálya ennek különböző használati tippeket ad, a felső részen pedig az LG Health terpeszkedik. Ez alapvetően egy beépített lépésszámláló, ami egész jó hatásfokkal működik, a karomon levő Polar Loop kábé 10%-kal többet mért, de hát nem vittem magammal mindenhova a telefont, ahova egyébként elsétáltam. Az app csinos kördiagramokkal mutatja aktivitásunkat, de kérhetünk heti, havi és éves nézetet is. Ha kialakítunk egy profilt, akkor ennek alapján meghatároz egy napi célt, aminek elérésekor velünk együtt örül. Nem csak sétálgatni, hanem futni, túrázni, biciklizni és görkorizni is tudunk úgy, hogy a teljesítményünket figyeli az app, ebben ilyenkor a GPS is segíti.

Szoftverek

Az eddigieken túl természetesen korrekt mennyiségű extra szoftvert is tartalmaz a G3. A beépített billentyűzet például igyekszik megtanulni a szóhasználatunkat és ennek alapján korrektúrázza a szöveget. A virtuális gombsor magassága külön állítható, hogy elkerüljük a félreütéseket. Ezt lehet próbálgatni mondjuk a QuickMemo+ segítségével, ahova szöveget tudunk írni, rajzolhatunk hozzá képet, csatolhatunk hangot, videót, vagy akár térképet is.

LG G3 gombsor beállítások LG G3 Quick Remote

Az LG SmartWorld áruházából a témák mellett más extrákat is letölthetünk, elég sok ingyenes apróság akad. Játékok, segédprogramok, betűtípusok, billentyűzetek, hátterek is akadnak. A gyári számológép ismeri a tudományos műveletek is, az Office doksikat a ThinkFree Viewer segítségével tudjuk megnézni. Hasznos a Quick Remote is, amely a telefon tetején levő infravörös portot használva ad arra lehetőséget, hogy a háztartásunkban levő gépeket irányítsuk. Ha az egyébként igen bő listában nem találnánk valamit, akkor tanítható is a szoftver, az eredeti távirányítót a telefonnal szembe kell fordítani és a gombokat végignyomkodva a Quick Remote átveszi azok funkcionalitását.

LG G3 fájlkezelő LG G3 egyedi téma

Bizonyára lesznek, akik örülnek a McAfee Security jelenlétének is, ez arra is jó, hogy az elveszített telefont távolról nullázhassuk, adott esetben GPS pozíció alapján lokalizáljuk. Akad még egy diktafon, van egy Box kliens (50 GB tárhellyel), van YouTube kliens, fájlkezelő, jól paraméterezhető email app, ami képes összefűzni az összetartozó leveleket és nincs 25 darabra korlátozva az egyidejűleg megjelenített levelek száma. Különösebben nem hiányzik semmi, érdekes módon a zseblámpa kimaradt a listából.

LG G3 Smart Cleaning LG G3 galéria

Hasznos apróság a beállítások között megtalálható Smart Cleaning, ami felesleg fájlokat törölget a rendszerből. Szintén jól jöhet a vendég üzemmód is, amivel csak meghatározott alkalmazások érhetők el, ez főleg a családban levő gyerekek kapcsán fogják értékelni a szülők. Újdonság, hogy a multimédiás fájlok (képek, videók) lezárhatók, nem csak egyenként, hanem mappánként beállíthatunk hozzájuk egy zárolási mintát, s csak ennek megadását követően válik láthatóvá az összes tartalom.

Multimédia

A kamera nem a felbontással próbál nagyot dobni, hanem az extrákkal. A 13 megapixeles szenzor autofókuszos, van mellette villanó is. A G3 egyedi megoldása az a lézeres távolságmérő, amelynek segítségével a fókuszálási idő 0,276 másodperc. Ez elég kevés. Az exponálás és a képek mentése is gyors, gyakorlatilag egy másodpercenként lőhetünk új képet még akkor is, ha máshova kell fókuszálnunk. A képarány 13 megapixel esetén 4:3-as, szélesvásznú alkotásoknál 10 megapixeles alkotásokat kapunk.

LG G3 kamera felület
[+]

Egészen furcsa módon a beállítási lehetőségek kimondottan szűkösek. Állítható a HDR, a hangvezérlés, az időzítő és kapcsolhatunk rácshálót, illetve van panoráma mód, kettős kamera (az előlapi és a hátlapi optikával egyszerre készül fénykép), valamint Mágikus fókusz. Ez annyit tud, hogy két képet csinál egy témáról, először a közeli részre fókuszál, majd a háttérre és utólag kiválaszthatjuk, hogy mi legyen éles a képen. Arra is van lehetőség, hogy minden éles legyen, de az fontos, hogy a fotózás közben minél mozdulatlanabbul tartsuk a telefont.

A fent elterülő képeket megvizsgálva látszik, hogy bár nincs sok beállítás, az LG G3 igyekszik minden helyzetben értékelhetőt alkotni. A kettős vaku természetesebb színeket tud sötét környezetben összehozni, mint más gépek, a lézeres fókusz tényleg lehengerlően gyors és pontos, ha a képminőség talán nem is a legjobb a kategóriában, de az elkészült fotók igen nagy százaléka éles lesz. Ez nagyon fontos apróság, sokszor előfordul, hogy egy sebtében ellőtt képről később kiderül, hogy kuka, mert egyszerűen életlen, homályos. Jöjjenek az esti fotók is!

Az LG G3 kifejezetten jó képeket lő. A zajszűrés minimális, a képtömörítés néhol talán túlbuzgó, de a vonalélesség rendben van, a dinamikatartomány mobilos körökben jónak számít, a színek valósághűek. A fotók szélein azért megfigyelhetők már hibák, itt már zajosodás is van és nagyon digitálissá válik az összkép. Ha nem tökéletesek a fényviszonyok, akkor azért már kijönnek a hibák, de a fehéregyensúlyt még ilyenkor is egész jól eltalálja a gép. Mesterséges fényben is jók a színek, de csodát azért ne várjunk, a fókuszálás ilyenkor is közel tökéletes, a képzaj viszont intenzívebbé válik. Videót 4K-ban is tud rögzíteni a masina, ilyenkor maximum 5 perces mozik készíthetők. Ha megelégszünk a Full HD felbontással, akkor nincs ilyen korlát, de érdekes módon a 60 fps nem érhető el. Van 4K felvételünk nappal, van Full HD is, no meg esti videót is csináltunk. Ilyenkor egyébként arra is van mód, hogy a vaku folyamatosan égjen, 2-3 méteres távolságnál ez sokat segít abban, hogy a felvételek jobban sikerüljenek. A beépített optikai képstabilizátor nagyon jól működik, kézből is egészen jó, remegésmentes videók készülhetnek.

LG G3 zenelejátszó LG G3 zenelejátszó

A G3 zenelejátszójára nem lehet panasz, gusztusos a felület, listázhatóak a számok albumok, előadók és műfajok alapján. A muzsika közben látszik az albumborító, van equalizer, a hangmagasságot és a sebességet is tudjuk csavargatni, egy gombnyomással kérhetünk videoklipet, ilyenkor a YouTube-on keres releváns tartalmat a készülék. A Quadbeat 2 nevű headsetet nem tudtuk kipróbálni, egy JBL Bluetooth fülest viszont szépen meghajtott a G3. Az LG büszke arra, hogy milyen a G3-ban a hangszóró, állítólag 1 Watt kimeneti teljesítményt tud, ami talán így van, de ettől még nem lesz telt, csak hangos. A HTC előlapi hangfalacskái szó szerint jobban muzsikálnak. A repertoár része egy FM-rádió is, ez zsinóros füles csatlakoztatását is igényli.

Adatátvitel, akkumulátor

Mivel a G3 abszolút csúcsmodell, ezért adatátviteli szempontból is igyekszik a maximumot nyújtani. Ez Cat.4-es LTE-ben ölt testet, ami laboratóriumi körülmények között 150 Mbps-t jelenthet lefelé. Természetesen van WiFi, DLNA, működik a kütyü hotspotként is. Az érzékenység az átlagnál jobbnak tűnt. Nem hiányzik a 4.0-s Bluetooth, akad NFC is, a GPS műholdak mellett a GLONASS jelekre is tud támaszkodni a telefon akkor, ha pozíciót keres. Aki keres, az pedig általában talál, a G3 nagyon hamar kifundálja, hogy merre tartózkodunk, a navigáció kapcsán nincsenek hibák, a pontosságot általában egy lombos fák árnyékában lefutott pár kilométer után rajzolt nyomvonal is igazolja, a G3 kimondottan egzaktul mutatta a bejárt (befutott) útvonalat.

LG G3 böngésző LG G3 böngésző

Két böngészőnk van, a Chrome az ismert funkcionalitással jelentkezik, a gyári, AOSP alapú browser viszont tud egy-két extrát. Az oldalszélességre való tördelés természetesen virgoncan működik, a görgetés sebessége is megfelelő. Van inkognitó mód, ami azt jelenti, hogy az ilyenkor megnézett oldalak nem tárolódnak el az előzményekben, blokkolhatjuk a felugró ablakokat, az egész böngésző futhat az aktuális felület felett külön ablakban, van olvasó mód, ami csak a tényleges cikk/hír szövegét és a képeket mutatja meg úgy, hogy az adott oldal többi részét eltünteti. Menthetjük a site-okat offline olvasáshoz (én ezt repülőn gyakran használom, még a földön kiválogatom a cikkeket és aztán a levegőben végigolvasom ezeket), a “rögzítés plusz funkció” segítségével pedig az éppen nézett teljes oldalról képet készít a szoftver, amit aztán szerkeszthetünk, például bekarikázhatunk rajta valami fontosat és továbbküldhetjük csatolmányként.

LG G3 akkumulátor LG G3 akkumulátor

A hátlap alá 3000 mAh teljesítményű akkumulátort tett az LG. A G2-ben is ilyen kvalitású telep lakott, de azt nem lehetett kiszedni, viszont a megnövelt felbontású kijelző érezhetően többet kér enni. A G2-t az egyik legjobb üzemidejű telefonként ismerjük, a G3 inkább átlagos. Ez nagyjából azt jelenti, hogy aktív használat mellett egy napnál többet csak neccesen bír ki, ha azonban nem izélgetjük sokat a kijelzőt, akkor másfél napra hízhat a készenléti idő. Körülbelül 3-4 órányi aktív kijelzőműködés hozható ki egy töltésből. A készüléket a saját, 1,8 Ampert leadó töltő elég gyorsan megeteti, két óra elég ahhoz, hogy a nullából teljes töltöttséget varázsoljunk. A hátlapban van Qi (vezeték nélküli) töltést lehetővé tevő tekercs, próbáltuk, működik, de jóval lassabban eszik így a telefon. További fontos apróság, hogy ha olyan tokba tesszük a készüléket, ami nincs egybeépítve a hátlappal, hanem egy plusz “kabátként” ül rá, akkor nem biztos, hogy ez a vezeték nélküli töltés menni fog.

LG G3 akkumulátor
[+]

Értékelés: LG G3
Külső
Ergonómia 9 pont
Anyaghasználat 9 pont
Összeszerelés minősége 10 pont
Kijelző mérete, minősége 10 pont
Belső
Kezelhetőség 9 pont
Sebesség 8 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 9 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 9 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 10 pont
Multimédia
Vizuális 9 pont
Audio 8 pont
Egyebek
Üzemidő 7 pont
Ár/érték aránya 8 pont
Hogyan értékelünk?

Összegzés. A G3 egy roppant jó telefon. Tele van rengeteg innovációval, jó a formaterv, döbbenetes a kijelző, számos szoftveres extrát is nyújt, de nem tökéletes. Ennek főleg az az oka, hogy láthatóan küzdelmes az egyébként erős hardvernek egy ilyen felbontású kijelzővel és az erre rakott felülettel megbirkóznia. Szinte mindenhol ki lehet szúrni megdöccenéseket és apró akadásokat, nem olyan gördülékeny a készülék működése, mint a konkurenseké, s ennek megítélésünk szerint tutira az az oka, hogy ezt a QHD felbontást egyszerűen nem bírja el a vas, illetőleg nem bírta az LG első nekifutásra úgy optimalizálni a szoftvert, hogy ne legyen szemmel is látható az izzadás. Ráadásul arról is esett szó, hogy persze irgalmatlanul durva dolog, hogy 5,5 hüvelyken ilyesmit tud az LG, de ha csak Full HD lenne, akkor sem zuhanna senki magába. Lényeges, hogy az üzemidő kapcsán is visszalépést jelent ez a felbontás, nyilván jelentős marketingértéke van, hogy hú, meg há, de a kevesebb ezúttal talán több lett volna. Mondom ezt azért is, mert máskülönben a G3 közel van ahhoz, amit tökéletesnek tartunk manapság. Jó a design, jól össze van rakva, finomak a részletmegoldások, minden olyan funkció benne van, amit elvárhatunk, igen kellemes a különösebb beállítási lehetőségeket nélkülöző kamera, remekül működik a lézeres fókusz és az optikai képstabilizáció, korrekt a zenei produkció, még vezeték nélküli tötlésre is képes, tényleg le a kalappal. Ráadásul meglepően visszafogott árazással érkezett a magyar piacra a gép, kártyás csomagban 150 lepedő alatt elvihető, ami bizony kedvezőbb, mint a Galaxy S5, vagy az Xperia Z2 jelenlegi árfekvése, pedig ez egy új gép.

LG G3 oldalról
[+]

Nem sok választotta el a G3-at attól, hogy Különösen Ajánlott plecsnit kapjon, de a megdöccenések és a szemmel is látható akadások sokak számára zavaróak. És nem méltók egy csúcsgéphez, még akkor sem, ha cserébe kapunk egy QHD felbontású, brilliáns kijelzőt. Nekem az a személyes véleményem, hogy többet vesztettünk a réven, mint amit nyertünk a vámon, Full HD-val is egy remek telefon lett volna, ami gördülékenyebben teszi a dolgát. Ha a Qualcomm előbb készen van a Sanpdragon 805-ös SoC-vel, akkor talán más lett volna az eredmény, de az LG nem várhatott tovább a G3 piacra dobásával, viszont akkor a szoftveren lehetett volna keményebben dolgozni. Félreértés ne essék, ez még így is egy roppant jó okostelefon, tényleg korrekt áron nyitott, nagyon sokat tud, jól is néz ki. Megkapja az Ajánlott plecsnit, mert összességében simán megérdemli. De akik a tökéleteshez közeli gördülékenységre vágynak, azok inkább keressenek mást, vagy várjanak türelemmel addig, amíg a mobilos chipsetek és grafikus gyorsítók képesek lesznek a QHD felbontást is komolyabb erőfeszítések nélkül meghajtani, ha már a szoftvermérnökök nem tesznek meg mindent az optimalizálás érdekében.

LG G3

Bog

A cikk elkészítésében a Telekom 4G mobilinternet volt segítségünkre.

Specifikáció

LG G3
LG G3 official Általános
Technológia GSM/UMTS/LTE
Méret 146,3 x 74,6 x 8,9 milliméter
Tömeg 149 gramm
Színvariációk fekete, fehér, vörös, arany, lila
SIM-foglalat microSIM
Kijelző
Kijelző átlója 5,5 hüvelyk
Kijelző felbontása 1440 x 2560 pixel (534 ppi)
Kijelző és készülékház védelme Gorilla Glass 3
Kijelző típusa True HD IPS-LCD kapacitív érintőkijelző
Színárnyalatok száma 16 millió
Hardver
SoC típusa Qualcomm MSM8975AC Snapdragon 801
Processzor típusa 2,5 GHz-es négymagos Krait 400
Processzor csíkszélessége 28 nm
Processzor utasításkészlete ARMv7
Grafikus chip Adreno 330
RAM mérete 2 GB / 3 GB
Memória
Telefonkönyv kapacitása dinamikus
SMS memória dinamikus
Belső tárhely 16/32 GB
Memória bővíthetősége microSD (max. 128 GB)
Adatátvitel
Frekvenciasávok GSM 850/900/1800/1900
UMTS 850/900/1900/2100 MHz
LTE-A 800/1800/2600 MHz
GPRS / EDGE van / van
UMTS / HSDPA / HSUPA/ LTE van / 42 Mbps / 5,76 Mbps / 150 Mbps
LTE Cat.4
IrDA / Bluetooth van / 4.0 (A2DP, ADR, LE)
WiFi 802.11 a/b/g/n/ac, WiFi hotspot, DLNA
USB microUSB 2.0
Push-to-talk / RSS nincs / van
GPS vevő van
GLONASS van
NFC van
Alapfunkciók
Profilok néma/rezgés
Vibra funkció van
Kihangosítás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés van / van
Hangrögzítés van
Ébresztés van
Prediktív szövegbevitel van
Szoftverek
Platform Android 4.4.2 (KitKat)
WAP / HTML böngésző nincs / van
E-mail kliens van
Játékok telepíthetők
Valutakonverter telepíthető
Extra szoftverek Google+, Hangouts, Google Maps, Fájlkezelő, LG Health, ThinkFree Viewer, Quick Remote, Qslide, Quick Memo+, Knock Code, McAfee, SmartWorld
Multimédia
Fő kamera 13 megapixel, autófókusz, dupla led segédfény, lézeres távolságmérő, 1/3" szenzorméret
Másodlagos kamera 2,1 megapixel (videófelvétel: 1080p @ 30 fps)
Videófelvétel 2160p @ 30 fps, 1080p @ 30 fps
Zenelejátszó szoftver van, háttérben is fut
Hangszínszabályzó van
FM-rádió van
Üzemidő
Alap akkumulátor 3000 mAh-s lítium-ion
Készenléti idő 565 óra
Beszélgetési idő 21 óra
Zenelejátszási idő ? óra
Egyebek
3,5 mm-es jack kimenet, giroszenzor, knock-on, vezeték nélküli töltés
  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

Előzmények

  • Mobilarena TV: az egyszerűség az új okosság

    Mai adásunkban az LG G3-mal foglalkozunk, amely Quad HD kijelzőjével, 13 megapixeles kamerájával és gyönyörű formatervével hívja fel magára a figyelmet.

Hirdetés