LG G3 - mindent a szemnek

Adatátvitel, akkumulátor

Mivel a G3 abszolút csúcsmodell, ezért adatátviteli szempontból is igyekszik a maximumot nyújtani. Ez Cat.4-es LTE-ben ölt testet, ami laboratóriumi körülmények között 150 Mbps-t jelenthet lefelé. Természetesen van WiFi, DLNA, működik a kütyü hotspotként is. Az érzékenység az átlagnál jobbnak tűnt. Nem hiányzik a 4.0-s Bluetooth, akad NFC is, a GPS műholdak mellett a GLONASS jelekre is tud támaszkodni a telefon akkor, ha pozíciót keres. Aki keres, az pedig általában talál, a G3 nagyon hamar kifundálja, hogy merre tartózkodunk, a navigáció kapcsán nincsenek hibák, a pontosságot általában egy lombos fák árnyékában lefutott pár kilométer után rajzolt nyomvonal is igazolja, a G3 kimondottan egzaktul mutatta a bejárt (befutott) útvonalat.

LG G3 böngésző LG G3 böngésző

Két böngészőnk van, a Chrome az ismert funkcionalitással jelentkezik, a gyári, AOSP alapú browser viszont tud egy-két extrát. Az oldalszélességre való tördelés természetesen virgoncan működik, a görgetés sebessége is megfelelő. Van inkognitó mód, ami azt jelenti, hogy az ilyenkor megnézett oldalak nem tárolódnak el az előzményekben, blokkolhatjuk a felugró ablakokat, az egész böngésző futhat az aktuális felület felett külön ablakban, van olvasó mód, ami csak a tényleges cikk/hír szövegét és a képeket mutatja meg úgy, hogy az adott oldal többi részét eltünteti. Menthetjük a site-okat offline olvasáshoz (én ezt repülőn gyakran használom, még a földön kiválogatom a cikkeket és aztán a levegőben végigolvasom ezeket), a “rögzítés plusz funkció” segítségével pedig az éppen nézett teljes oldalról képet készít a szoftver, amit aztán szerkeszthetünk, például bekarikázhatunk rajta valami fontosat és továbbküldhetjük csatolmányként.

LG G3 akkumulátor LG G3 akkumulátor

A hátlap alá 3000 mAh teljesítményű akkumulátort tett az LG. A G2-ben is ilyen kvalitású telep lakott, de azt nem lehetett kiszedni, viszont a megnövelt felbontású kijelző érezhetően többet kér enni. A G2-t az egyik legjobb üzemidejű telefonként ismerjük, a G3 inkább átlagos. Ez nagyjából azt jelenti, hogy aktív használat mellett egy napnál többet csak neccesen bír ki, ha azonban nem izélgetjük sokat a kijelzőt, akkor másfél napra hízhat a készenléti idő. Körülbelül 3-4 órányi aktív kijelzőműködés hozható ki egy töltésből. A készüléket a saját, 1,8 Ampert leadó töltő elég gyorsan megeteti, két óra elég ahhoz, hogy a nullából teljes töltöttséget varázsoljunk. A hátlapban van Qi (vezeték nélküli) töltést lehetővé tevő tekercs, próbáltuk, működik, de jóval lassabban eszik így a telefon. További fontos apróság, hogy ha olyan tokba tesszük a készüléket, ami nincs egybeépítve a hátlappal, hanem egy plusz “kabátként” ül rá, akkor nem biztos, hogy ez a vezeték nélküli töltés menni fog.

LG G3 akkumulátor
[+]

Értékelés: LG G3
Külső
Ergonómia 9 pont
Anyaghasználat 9 pont
Összeszerelés minősége 10 pont
Kijelző mérete, minősége 10 pont
Belső
Kezelhetőség 9 pont
Sebesség 8 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 9 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 9 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 10 pont
Multimédia
Vizuális 9 pont
Audio 8 pont
Egyebek
Üzemidő 7 pont
Ár/érték aránya 8 pont
Hogyan értékelünk?

Összegzés. A G3 egy roppant jó telefon. Tele van rengeteg innovációval, jó a formaterv, döbbenetes a kijelző, számos szoftveres extrát is nyújt, de nem tökéletes. Ennek főleg az az oka, hogy láthatóan küzdelmes az egyébként erős hardvernek egy ilyen felbontású kijelzővel és az erre rakott felülettel megbirkóznia. Szinte mindenhol ki lehet szúrni megdöccenéseket és apró akadásokat, nem olyan gördülékeny a készülék működése, mint a konkurenseké, s ennek megítélésünk szerint tutira az az oka, hogy ezt a QHD felbontást egyszerűen nem bírja el a vas, illetőleg nem bírta az LG első nekifutásra úgy optimalizálni a szoftvert, hogy ne legyen szemmel is látható az izzadás. Ráadásul arról is esett szó, hogy persze irgalmatlanul durva dolog, hogy 5,5 hüvelyken ilyesmit tud az LG, de ha csak Full HD lenne, akkor sem zuhanna senki magába. Lényeges, hogy az üzemidő kapcsán is visszalépést jelent ez a felbontás, nyilván jelentős marketingértéke van, hogy hú, meg há, de a kevesebb ezúttal talán több lett volna. Mondom ezt azért is, mert máskülönben a G3 közel van ahhoz, amit tökéletesnek tartunk manapság. Jó a design, jól össze van rakva, finomak a részletmegoldások, minden olyan funkció benne van, amit elvárhatunk, igen kellemes a különösebb beállítási lehetőségeket nélkülöző kamera, remekül működik a lézeres fókusz és az optikai képstabilizáció, korrekt a zenei produkció, még vezeték nélküli tötlésre is képes, tényleg le a kalappal. Ráadásul meglepően visszafogott árazással érkezett a magyar piacra a gép, kártyás csomagban 150 lepedő alatt elvihető, ami bizony kedvezőbb, mint a Galaxy S5, vagy az Xperia Z2 jelenlegi árfekvése, pedig ez egy új gép.

LG G3 oldalról
[+]

Nem sok választotta el a G3-at attól, hogy Különösen Ajánlott plecsnit kapjon, de a megdöccenések és a szemmel is látható akadások sokak számára zavaróak. És nem méltók egy csúcsgéphez, még akkor sem, ha cserébe kapunk egy QHD felbontású, brilliáns kijelzőt. Nekem az a személyes véleményem, hogy többet vesztettünk a réven, mint amit nyertünk a vámon, Full HD-val is egy remek telefon lett volna, ami gördülékenyebben teszi a dolgát. Ha a Qualcomm előbb készen van a Sanpdragon 805-ös SoC-vel, akkor talán más lett volna az eredmény, de az LG nem várhatott tovább a G3 piacra dobásával, viszont akkor a szoftveren lehetett volna keményebben dolgozni. Félreértés ne essék, ez még így is egy roppant jó okostelefon, tényleg korrekt áron nyitott, nagyon sokat tud, jól is néz ki. Megkapja az Ajánlott plecsnit, mert összességében simán megérdemli. De akik a tökéleteshez közeli gördülékenységre vágynak, azok inkább keressenek mást, vagy várjanak türelemmel addig, amíg a mobilos chipsetek és grafikus gyorsítók képesek lesznek a QHD felbontást is komolyabb erőfeszítések nélkül meghajtani, ha már a szoftvermérnökök nem tesznek meg mindent az optimalizálás érdekében.

LG G3

Bog

A cikk elkészítésében a Telekom 4G mobilinternet volt segítségünkre.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

Előzmények

  • Mobilarena TV: az egyszerűség az új okosság

    Mai adásunkban az LG G3-mal foglalkozunk, amely Quad HD kijelzőjével, 13 megapixeles kamerájával és gyönyörű formatervével hívja fel magára a figyelmet.

Hirdetés