Kipróbáltuk a készülő Android 9-et

Befutott a negyedik fejlesztői rendszercsomag, avagy a harmadik béta az Android P-hez. A számozás már biztos, a nyár végére várt főverziónak a süteményes nevét azonban még titok övezi.

Digitális jóllét és további apróságok

Az Android Oreótól kezdve a beérkező levelekre és üzenetekre szélesebb körben lehet válaszolni az értesítési panelről, az adott alkalmazás megnyitása nélkül. Ehhez automatikus szöveges válaszok sávját teszi hozzá az Android P, amennyiben a megfelelő API-t a fejlesztők használatba veszik. Az értesítési kártyákon mostantól pedig akár a mellékletek is megjelenhetnek. A Gboard rengeteg új emojival bővült, rendszerszinten pedig számos új animáció bejelentkezett, bár ezekről a Nokia lemaradt.


(forrás: Android Central) [+]

A digitális jóllét (Digital Wellbeing) funkciócsomag csak ősszel érkezik, de érdemes róla beszélni. A Google szándéka a túlzott mobilfüggőség kiküszöbölése. A Dashboard felület például részletezi, hogy a felhasználó mennyi időt tölt telefonja babrálásával, mely alkalmazásokat preferálja, hány értesítést kapott az adott időintervallumban és hányszor oldotta fel a képernyőt. A mobilfüggők az App Timerrel alkalmazásonként megadhatják, mennyi időt töltsenek egy-egy appon belül, a mielőtt a rendszer audiovizuális jelzésekkel figyelmeztet, hogy a jóból is megárt a sok. Estefelé akár az egész képernyő elszürkülhet a ne zavarj üzemmód bekapcsolása mellett (Wind Down), így motiválva a júzert az alvásra vagy egyéb, takaró alatti elfoglaltságra. A telefonos önmegtartóztatás opciói azért ijesztőek, és engem a szerencsejáték oldalak felelősségteljes szerencsejátékra figyelmeztető üzeneteire emlékeztetnek. A Google ugyanis egyszerre szeretné, hogy az ember a mobilján élje az életét és a szolgáltatásait használja úton-útfélen, de a függőség digitális rossz érzésétől azért megkímélné az embert.


[+]

Bár verziófüggetlen és korábbi rendszerű telefonokon is kezd felbukkanni, a Google Lens az Android P-vel egy időben terjedhet el széles körben. Ez a keresőóriás friss képfelismerő algoritmusa a Segéddel együttműködve, amely állítólag jóval hatékonyabb azonosít tárgyakat, termékeket, helyszíneket, szövegeket és egyéb tartalmakat, a lehető leghasznosabb funkciókat kínálva. Ehhez angol rendszernyelv használata szükséges, akárcsak a kiterjedt asszisztens funkciókhoz, vagy a szintén I/O-n bejelentett, vitatható Duplexhez.

Ez a később induló szolgáltatás tulajdonképpen egy telefonos bot, ami helyettünk hív fel mondjuk egy éttermet vagy fodrászatot időpontot foglalni, és szó szerint elcseveg a vonal másik végén lévő, hús-vér emberrel. Miközben pedig a Google a felhasználók egészségéért aggódik, újabb a telefonos vonzerőt nyújt az átszabott Hírek alkalmazással, amely helyszín, témakör és forrásoldal szerint rendszerezi a felhasználót a keresőóriás szerint legjobban érdeklő szalagcímeket. Személyes ajánlás, főcímek, kedvencek és tematikus rendszerezések – nem is csinálja a dolgot rosszul, bár én továbbra se vágyom a folyamatos értesítésekre.


[+]

Minden futó alkalmazás bezárása, nagyítás a szövegre kijelöléskor, narancssárga ikon akkumulátorkímélő módban és így tovább: messze nem merül ki előzetes bemutatónkban az Android P újításlistája, és még a megjelenés előtt érkezni fog egy negyedik béta, várhatóan véglegesnek funkciókkal és vizuális elemekkel. Az biztos, hogy fontos előrelépések történtek operációs rendszeren belül és a kapcsolódó szolgáltatásokban, csak nem feltétlenül logikus minden újítás. És bár remek, hogy jóval több készülék és felhasználó vesz részt a béta tesztelésben, nem lehet megmondani, hogy az Android Peppermint – vagy bármi legyen az édességes neve –, vajon gyorsabban terjed majd el a korábbi verzióknál, avagy marad a régi lemez. Az egyéves évfordulóhoz közeledve az Oreo jelenleg 5,7%-on áll.

Bone123

A cikk elkészítését a Telenor Hipernet Blog támogatta, ahol további mobilos érdekességekről lehet olvasni.

Hirdetés

Azóta történt

 • Elérhető az utolsó Android P béta

  A kiadásra szánt fejlesztői változat után már a hivatalos rendszercsomag érkezik. Édességes név még mindig sehol.

 • Augusztus 20: tűzijáték és Android P?

  Evan Blass úgy hallotta, augusztus 20-án élesíti a Google az Android 9.0-t, és államalapításunk napján derül majd ki az édességes neve is.

 • Megérkezett az Android 9 Pie

  Nem borsmenta, hanem szimplán csak pite lett a legfrissebb, az eddigieknél is hamarabb befutó Android főverzió neve. A Pixelekre már elérhető, ám kérdés, mikor fog széles körben elterjedni.

 • Minden Nokia Android Pie-ra vált

  Legalábbis amelyik Androidot futtat. A Nokia 7 Plus már kiadásra szánt változatnál tart a béta programban.

Előzmények

 • Befutott a második Android P beta

  Emellett a végső API-k is elérhetők. Jól halad az Android P fejlesztése, az édességes nevet viszont még titok övezi.

 • Elstartolt az idei Google I/O

  A mesterséges intelligencia és a gépi tanulás körül forgott a nyitóesemény, de időközben belenézhettünk az Android P új kezelőfelületébe és funkcióiba is.

 • Nokia 7 Plus - eddig is így kellett volna

  Az újra feltámadt Nokia első generációs okostelefonjai nem robbantották fel a piacot. A második kör viszont jónak tűnik, ha a 7 Plusból indulunk ki.

Hirdetés