Kipróbáltuk a készülő Android 9-et

Befutott a negyedik fejlesztői rendszercsomag, avagy a harmadik béta az Android P-hez. A számozás már biztos, a nyár végére várt főverziónak a süteményes nevét azonban még titok övezi.

Hirdetés

Új értesítési panel és hangerőszabályzás

Az értesítési- és kapcsolópanelt érinti a következő változás: az ikonok egységesen kör alakúak lettek, a hátterük pedig a főoldali háttérképtől függően világos vagy sötét. Ezt automatikusan dönti el a rendszer, de a harmadik bétában kézzel is választani lehet a világos és a sötét nézet között. Kár, hogy bár számos rendszerelem igazodik ehhez, a beállítások háttere minden esetben fehér marad, lehetne ebből a szempontból tanulni a gyártói felületektől. Amikor egysornyi kapcsoló jelenik meg a panelen, sajnos már nincs alattuk a beállítások ikonja, ez csak a kapcsolópanel legördítésekor bukkan fel. Még sajnálatosabb a kis nyilak eltűnése a kapcsolók alól: köddé lett például az elérhető WiFi hálózatok legördülő kis ablaka, hosszan a kapcsolóra lépve a szokásos, teljes beállításmenü ugrik fel.


[+]

A Google egyébként eléggé rajta van az ikonok újrarajzolásán: a beállítás almenük is kerek ábrákat kaptak, a korábbiaknál színesebbeket, és bétáról bétára változik a küllemük. A harmadik számú csomag például a telt ikonokat javarészt üresre cserélte, plusz az előző oldalon taglalt alkalmazásgördítés is változott. A rendszerszinten domináló, kör alakú elemek nem mindenkit fognak meggyőzni, mindenesetre manapság a 18:9-es és a szenzorszigetes mobilok gyakran ívelt sarkokkal érkeznek, ehhez pedig passzolnak a kerekded ikonok. A fejlesztők egyébként notch nélküli készülékeken is kipróbálhatják a bevágás hatását alkalmazásaik küllemére, bár a Nokia 7 Plus ilyen opciót nem kínált fel, ahogy az adaptív akkumulátor bekapcsolását sem.


[+]

Ennek a lényege azon appok háttértevékenységének korlátozása, amelyeket nem használ napi rendszerességgel az ember. Az akkumulátorkímélő mód bővült, igaz: nem funkció tekintetében – jó lenne végre egy rendszerszintű, ultratakarékos mód. Az automatikus bekapcsolás mellett mostantól egészen 75%-os töltöttségig szabályozható, hogy mikor lépjen életbe. A motorháztető alatt egyébként a Google mindig azon van, hogy a rendszer és az alkalmazások is kevés energiát szívjanak le, a Nokia 7 Plus mindenesetre elég gyorsan merült a tesztidőszakban, ami bétás rendszer lévén azért túl sokat nem jelent.


[+]

Nem csak vizuális, hanem funkcióbeli változások is történtek, méghozzá a mobilok nyomógombjait illetően. Nagyon pofás, hogy megnyomásukkor közvetlenül mellettük ugrik fel a képernyőn a virtuális menü. A bekapcsolót hosszan megnyomva a kikapcsolás, az újraindítás és a képernyőkép az opció, mostantól kezdve pedig a hangerőgombok minden esetben a multimédiás hangerőt szabályozzák. Ehhez hozzá kell szokni, és szerintem nem praktikus, hogy a csengési hangerő állításához minden alkalommal be kell lépni a menübe. De legalább akad ehhez alul egy ikon, felül pedig a csengetés / rezgés / néma módok között lehet váltani. A menüben immár a telefonhívás hangereje is szabályozható, ami praktikus újítás.


[+]

Érdekes, hogy a ne zavarj üzemmód a billentyűk lenyomásakor nem, csak a kapcsolópanelről, illetve a Pixelek esetében a telefon lefordításakor érhető el. Egyébként pedig a csengetés / rezgés / némítás funkcióktól függetlenül üzemel, ami felesleges funkcióduplázás. A ne zavarj mód egyébként is annyira túl van bonyolítva, hogy a júzer jó eséllyel marad a fenti opcióknál. Paraméterezhető mindenesetre a telefon reakciója a hívások, az emlékeztetők, a riasztások és az értesítések esetében, képi és hanghatás szerint. Az időtartam és az automatikus bekapcsolás is beállítható, plusz kérhető, hogy ha a csillaggal megjelölt névjegyek vagy bárki más egyed órán belül kétszer csörög ránk, a telefon ne zavarj üzemmódban is jelezzen. Az ilyesmi vészesetben igencsak jól jöhet.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

 • Elérhető az utolsó Android P béta

  A kiadásra szánt fejlesztői változat után már a hivatalos rendszercsomag érkezik. Édességes név még mindig sehol.

 • Augusztus 20: tűzijáték és Android P?

  Evan Blass úgy hallotta, augusztus 20-án élesíti a Google az Android 9.0-t, és államalapításunk napján derül majd ki az édességes neve is.

 • Megérkezett az Android 9 Pie

  Nem borsmenta, hanem szimplán csak pite lett a legfrissebb, az eddigieknél is hamarabb befutó Android főverzió neve. A Pixelekre már elérhető, ám kérdés, mikor fog széles körben elterjedni.

 • Minden Nokia Android Pie-ra vált

  Legalábbis amelyik Androidot futtat. A Nokia 7 Plus már kiadásra szánt változatnál tart a béta programban.

Előzmények

 • Befutott a második Android P beta

  Emellett a végső API-k is elérhetők. Jól halad az Android P fejlesztése, az édességes nevet viszont még titok övezi.

 • Elstartolt az idei Google I/O

  A mesterséges intelligencia és a gépi tanulás körül forgott a nyitóesemény, de időközben belenézhettünk az Android P új kezelőfelületébe és funkcióiba is.

 • Nokia 7 Plus - eddig is így kellett volna

  Az újra feltámadt Nokia első generációs okostelefonjai nem robbantották fel a piacot. A második kör viszont jónak tűnik, ha a 7 Plusból indulunk ki.

Hirdetés