Hirdetés

Huawei P Smart Z - jól nézünk ki

A Huawei első pop-up szelfikamerás mobilja ezt, mármint a kiemelkedő kameraegységet leszámítva nem kifejezetten különleges, de alapvetően egyben van, kimagasló az üzemidő és tényleg gyönyörű színekben érhető el.

Hirdetés

Bevezető, kialakítás

Tulajdonképpen elképesztően sokféle készülék van piacon, különböző hangsúlyokkal és kiemelt funkciókkal, de igazából a legtöbb egyáltalán nem különleges, vagy különlegesen jó ajánlat. Minden árkategóriában van legalább egy modell, ami általában a kiemelkedő ár/érték aránnyal dominálja a mezőnyt és rengeteg futottak még kategóriás alternatíva. Meg persze az ipari környezetszennyezés fogalmát kimerítő tévedések, de ezek most nem érdekesek. A Huawei P Smart Z-vel nincs semmi baj, pláne nem a kimagasló üzemidővel.


[+]

De nem is különösebben érdekes. A kijelző hatalmas, kávák technikailag nincsenek is, a dizájn és funkció szempontjából még mindig elég megosztó szenzorszigetet pedig a készülékházból kiemelkedő kamera tette szükségtelenné. Minden más kommersznek mondható, a hardver nem újdonság, hacsak nem vagyunk elájulva a színvariációktól. Egyébként de. A smaragdzöld verzió egyszerűen káprázatos, pont tökmindegy, hogy műanyag, lehet azt jól is csinálni, láttunk már olyat, és a Huaweinek is (majdnem) sikerült.


[+]

Egyrészt van szép és igényes megmunkálású plasztik, ilyen az a matéria is, amiből a P Smart Z készült, ehhez jönnek az egyedi és kivételesen ízléses színek a sztenderd feketén kívül, másrészt a 163,5 x 77,3 x 8,8 milliméteres készülék már így is 196,8 gramm, képzeljük el ezt üvegből vagy fémből. Esetleg kerámiából, ja és azzal a lendülettel képzeljünk még minimum százötvenezer pluszt is az árcetlire. Ránézésre viszont a P Smart Z abszolút nem bazári, fröccsöntött képződmény, az összeszerelés kifogástalan, csak a felület keménységét nem találták el.


[+]

A kialakítás egyébként nagyon szép, a hosszanti élek elkeskenyedése és a hátlapi enyhe ívelés azért ergonomikussá teszi a tényleg nem kicsi készüléket és borzasztó esztétikusan mutat, főleg a gyönyörű színeknek köszönhetően. Ami fogdosás után is gyönyörű tud maradni. Az ujjlenyomatokat ugyan nem ússzuk meg, de nem rondítanak bele annyira az élménybe, hogy az enyhén ragyogó, sima felületű, kéttónusú hátlap élvezhetetlen legyen. A rossz hír viszont az, hogy kénytelenek leszünk tokba vágni, mert brutálisan karcolódik. Ami szintén nem annyira feltűnő, de tapintásra érezni.


[+]

A Huawei P Smart Z igen nagy, teljes mértékben kétkezes szerkezet, cserébe a 6,59 hüvelykes panel teljes terjedelmében jeleníti meg a tartalmat, és nem is rossz minőségben. Az 1080 x 2340-es felbontás 391 ppi pixelsűrűséget jelent, a kontúrok tiszták, a kontraszt megfelelő, ahogy a maximum fényerő is. Tűző napon persze nem, de ott ezer nit felett is lehetnek gondok, ha olyan a tartalom. Egyik sem kiemelkedő érték, de a tisztes középszer fogalmát kimerítik, a minimum fehér pedig külön kellemes. A kissé hűvös kalibráláson lehet segíteni, a színhőmérsékelt állítható és elérhető a kékfényszűrő is. Az LTPS panel azért minimálisan tükröződik és a fényerő is csökken, ha nagyon forgatjuk, de összességeben, amihez a noccsmentesség is javában hozzátesz, a megjelenítés minősége teljesen rendben van.

Kijelző-teszt (a táblázat szétnyitható)
Mérés Huawei P Smart Z Samsung Galaxy A70 Honor Play Pocophone F1 Huawei P30 Lite
Képátló 6,59 hüvelyk 6,70 hüvelyk 6,30 hüvelyk 6,18 hüvelyk 6,15 hüvelyk
Felbontás 1080 x 2340 1080 x 2340 1080 x 2340 1080 x 2246 1080 x 2312
Technológia LTPS LCD Super AMOLED IPS LCD IPS LCD IPS LCD
Fehér fényerő 451 nit 450 / 519 nit 391 nit 466 nit 411 nit
Fehér fényerő (min.) 2,0 nit 1,8 nit 1,1 nit 0,9 nit 1,0 nit
Fekete fényerő 0,33 nit 0 nit 0,24 nit 0,28 nit 0,38 nit
Kontrasztarány 1369:1 végtelen 1628:1 1664:1 1083:1
Színhőmérséklet 7678 K + kézi 7250 / 6770 K 7856 K + kézi 7674 / 6037 K + kézi 7789 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?


[+]

Az éleken semmi izgi nincs, a hangerőszabályzók és a bekapcsológomb a jobb oldalra került (nem lötyög; a magasság kifogástalan); balra nincs semmi, alul pedig Type-C portot, beszédmikrofont, 3,5 milliméteres jack csatlakozót és multimédiás hangszórót találunk. Felülre viszont nem csak a két nanoSIM-et vagy a másodlagos helyén egy microSD kártyát befogadó SIM-tálca és a másodlagos zajszűrő mikrofon került, hanem a szelfikamera is, ami igény szerint, olyan másfél másodperc alatt előbukkant és ugyanennyi idő alatt el is tűnik a 16 megapixeles szenzorral. Elvileg 15 kilogrammnak megfelelő nyomást és több mint százezer használatot bír ki mínusz 20 és plusz 60 Celsius fok hőmérséklet között.


[+]

A működés megbízható, túlterhelni meg nehéz lesz, arc alapú feloldás például nincs is a lehetőségek között. Van viszont hátlapi ujjlenyomat-olvasó, ami a gyártótól megszokott színvonalon, hibátlanul és gyorsan dolgozik, plusz egy rakás dolgot lehet vele csinálni, ami segíti az ergonomikus használatot. Például lapozni a galériában, az értesítő panelt kezelni vagy exponálni. A bal felső sarokban szerény kettős kamerarendszer, LED segédfény és AI Camera felirat, balra lent Huawei márkajelzés, jobbra pedig CE jelzet, ami valamiért gravírozva van a felületbe, így kitapintható. Nem baj egyébként, engem kicsit zavart, de ez nem törvényszerű. (Meg a karcolódás miatt nagy valószínűséggel úgyis kap egy tokot.)


[+]

A kijelzőre viszont már nem kell fóliát szereznünk, tökéletesen illeszkedő, gyári védőréteggel emelhetjük ki a készüléket a fehér pakkból. Igazából alig lehet észrevenni, hogy van rajta, de van. A SIM-tűt, az 5V/2A hálózati adaptert és a Type-C kábelt a készülék alól bányászhatjuk elő, ugyanitt kuporog még egy hagyományos kialakítású, felvevőgombos, mikrofonos sztereó headset is. Sajnos a gyártó nem közölt információkat arról, hogy a készülék képes bármilyen teljesítményű gyorstöltést kezelni, de valószínűleg legalább megemlítenék, ha így lenne.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés