Hirdetés

Huawei P Smart Z - jól nézünk ki

A Huawei első pop-up szelfikamerás mobilja ezt, mármint a kiemelkedő kameraegységet leszámítva nem kifejezetten különleges, de alapvetően egyben van, kimagasló az üzemidő és tényleg gyönyörű színekben érhető el.

Multimédia

Kamerából ezúttal csak kettő jutott a hátlapra, abból az egyik egy 2 megapixeles mélységélességet definiáló segédszenzor, a másik pedig egy 16 megapixeles, f/1,8 rekeszértékű szenzor fáziskövető autofókusszal és szimpla LED segédfénnyel. A készülékházból kiemelkedő előlapi modul 16 megapixeles, fix fókuszos, f/2 egység, körülbelül másfél másodperc, míg előbukkan és ugyanennyi, hogy visszatérjen a házba. A portré mód és a különböző megvilágítások itt pusztán szoftveres trükkök, lévén nincs segéd- vagy másodlagos szenzor. Nem is valami pontos.

Az első kép egy normál hátlapi portré háttérelmosással, a második egy előlapi szelfi portré lett volna, de az algoritmus nem hajlandó a háttérhez nyúlni, ha nem észlel emberi arcot, amit továbbra sem értünk, de főleg nem örülünk neki. A harmadik egy portré szelfi, kissé túlzott, de nem állítható mértékű háttérelmosással, torzítással és a hajam felének lecsalásával, a negyediken pedig az algoritmus nem tekintett portréalanynak, mert nem tekintettem a kamerába, cserébe annyi filtert tolt rá, hogy az Instán is kínos lenne. De a fehéregyensúly legalább rendben van.


[+]

A szoftver tele van lehetőségekkel, de egyáltalán nem bonyolult használni. Normál fotót készíthetünk csak úgy simán is vagy HDR-rel, ami nem működik automatikusan, ilyenkor 16 megapixeles felbontásban készülnek a képek, de kérhetünk AI kamerát is, ami számos jelenetet ismer fel, viszont csak 8 megapixeles képek készítésére alkalmas. A Huawei éjszakai módja szintén 8 megapixellel dolgozik az esti képeknél (a hardver nem képes több információt feldolgozni ennél), de mint a lenti négy példa mutatja, érdemes a többelemes, pár másodpercig tartó képfeldolgozás mellett dönteni, mert sokkal élesebb és kiegyensúlyozottabb lesz az eredmény. Csak mozgó tárgyak ne legyenek a képen, mert a hosszabb záridővel bután fog kinézni, hacsak nem fénnyel óhajtottunk festeni. De arra meg van külön kameramód.

Van még egy Rekeszérték néven futó szimulált rekeszértékkel dolgozó opció, amivel 0,95-16 között állíthatjuk az apertúrát. A Pro módban piszkálhatjuk az érzékenységet (50-1600), a záridőt (1/4000-8), az expozíciókorrekciót (+/-4), a fehéregyensúlyt (2800-7000K), illetve van manuális fókusz. Ami nincs, az a nyers képfájlok mentése, legalábbis a gyári alkalmazásban, mert a készülék támogatja a camera2 API-t. A mozgó képpel pár másodperces állóképeket rögzíthetünk, amelyen mozgás van. A rendszer egyébként mozgóképnek hívja, így egyben, de az a videót jelenti, nem pedig olyan statikus képet, main valami pár másodperces mozgással van rögzítve.

Hirdetés

Fótok 16 megapixeles felbontásban, normál módot használva:

A HDR ugye nem, de a vaku hajlandó automatikusan dolgozni és elérhető a HiVision is, ami QR kódokat, vonalkódokat és szöveget is beolvas, illetve épületeket, helyszíneket, műalkotásokat és termékeket is azonosít. Az egeremet például cikkszámra pontosan felismerte. A beállításokban a kép minőségért nem sokat tehetünk, a hangvezérlést, a rácsvonalakat, a helycímkéket és ilyesmit viszont állíthatunk. A bekapcsológombbal viszont nem csak a kamerát nyithatjuk meg, de kérhetjük, hogy azzal a lendülettel kép is készüljön.

Ezek pedig az AI módot használó, 8 megapixeles felvételeink:

A legfeltűnőbb a képek esetében, hogy eleve nagyon széles a dinamikatartomány, alig kellett a HDR-hez folyamodni, ami azért is jó, mert kényelmetlen helyre rakták. Cserébe gyors és valóban javít a nagyon sötét részek láthatóságán, de kissé alulexponál összességében. A fehéregyensúly még este is megbízható, ilyenkor viszont kell a rommá élesített, de kiegyensúlyozott éjszakai mód, mert a vonalélesség megszűnik, a zajmentesítés pedig elken mindent. Lencsetorzítás a széleken érezhető, a kromatikus aberráció pedig igazán minimális. A képek viszont AI nélkül is igen erősen szaturáltak és élesek, ez úgy egyébként nem akkora baj, csak láttunk már realisztikusabb felvételeket. Nem muszáj erőltetni a mesterséges intelligencia bevetését, ha valaki úgy ítéli meg, hogy az már tényleg túl sok effektet rámol a fotókra, enélkül is a kategórián belül kiegyensúlyozott eredményeket nyújt a P Smart Z fotós eszköztára.

A 4K videó kimaradt, van cserébe 1080p 60 fps, ahol a fókusz nagyon hektikus és látványosan keresi önmagát, szinte használhatatlan a felvétel, viszont ez a normál FHD 30 fps minőségnél abszolút nem érezhető. Az idő valóban borúsra váltott, de ennyire talán nem, kissé sötétebb a felvétel a realitásnál, a stabilizálás viszont nagyon hiányzik. Egyébként ha rákapcsoljuk a jobb sarokban kínálkozó szépítést, a felbontás automatikusan 720p 30 fps-re vált, ennek tudatában szépüljünk. A gyári videolejátszó szinte semmit nem tud, se felirat, se hangsáv, se AC3 és bizonyos formátumokat (DivX, Xvid stb.) sem kedvel, a 4K tartalmakat viszont gond nélkül lejátssza. Kisablakos megjelenítés van, de ez minden, úgyhogy egy komplexebb lejátszó beszerzése javasolt. Cserébe az Amazon Prime, a Netflix és a hasonló szolgáltatók tartalmai nagy felbontásban jelennek meg a Widevine L1-es támogatásnak köszönhetően.

[+]

Zenét hallgatni a Google Play Zenével és a Huawei saját appjával is lehet, mindkettő a megszokott tematika szerint rendszerez, hangszínszabályzó viszont egyikben sincs, a Histen Audio kizárólag fülessel érhető el. A monó multimédiás tulajdonképpen nem rossz, nem recseg, nem torzít, de nem is különösebben hangos. Erre megoldás lehet a Party mód. Fülhallgatóval már elérhetők bizonyos beállítások, de csak a fülhallgató típusának megfelelően tudjuk piszkálni, ami nem sokat változtat a tér nélküli, üres, még szintetikus mélyeket is nélkülöző hangzáson. Tiszta, de nagyon élettelen. A fülesre az FM-rádióhoz szükség lesz.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés