Huawei P50 Pocket - zsebbenyúlós

A Huawei első kagyló formátumú modelljének határozottan vannak erősségei, a Google szolgáltatások hiánya viszont errefelé még mindig kissé kényelmetlen.

Adatkommunikáció, üzemidő, összegzés

Az adatkommunikáció a kategóriának megfelelő, kivéve az amerikai szankciók folytán hiányzó 5G hálózati kompatibilitást. Ezt leszámítva a szett minden előnye kihasználható: van NFC, 5.2-es Bluetooth AAC, LDAC kodektámogatással, többcsatornás GPS (L1 + L5 Dual band), AGPS, GLONASS, BeiDou (B1I + B1C + B2a Tri-band), GALILEO (E1 + E5a Dual band), QZSS (L1 + L5 Dual band) és NavIC eléréssel, illetve 802.11ax WiFi 6 HotSpot és Direct funkcióval, 4096QAM kvadratúra amplitúdómoduláció mellett. A 2.0-s Type-C csatlakozó támogatja a Display Port átvitelt, a szenzoros felszereltség pedig teljes, az alkalmazáskészlet részét képező iránytűvel.


[+]

Az összehajtva kompakt házba ahhoz képest korrekt méretű akku került, 4000 mAh már értelmezhető kapacitás, a 6,9 hüvelykes, magas képfrissítésű megjelenítő felől közelítve viszont nem valami sok. A Huawei legalább a gyorstöltéssel nem szokott spórolni, sem teljesítményben, sem megfelelő kiegészítők kapcsán. A P50 Pocket 40 wattos maximumot ismer, ehhez adaptert is találunk a csomagban, ami egy ilyen értékű készüléknél igazán lehetne alap más gyártóknál is, kábelen pedig opció a töltésmegosztás is 5 watt teljesítménnyel. A kis kijelzővel rengeteget lehet spórolni az üzemidőn, az értesítések, zenevezérlés vagy a gyalogos navigáció miatt sem kell feltétlenül kinyitni az eszközt és 120 Hz-en járatni a panelt, videózni pedig olyan 15 órát tudunk majd helyben tárolt tartalom esetén automatikus fényerőszabályozással.

Összefoglalás

A P50 Pocket legnagyobb erőssége a kitűnő fotós képességek, pedig nem is ez a Huawei legkomolyabb kameraszettje, Leica védjegy sem jár hozzá, optikai stabilizálás sincs, mégis remekül teljesít az esetek nagyon túlnyomó többségében, de még az ultraszéles is ügyes. Meg persze, az, hogy össze lehet csukni, de technikailag ez inkább egy kellemes, aránylag egyedi megoldás, amitől önmagában egy készülék nem feltétlenül lesz észbontó. Főleg nem fél millióért. A kialakítás legnagyobb előnye, hogy egyrészt egy 6,9 hüvelykes panelt kapunk kompakt formában, másrészt résmentesen záródik, már ha ez kiemelt szempont, a zsanér viszont lényegesen lazább, mint amit én komfortosnak tartok minőségérzet és praktikum szempontjából. Nem mindig áll meg a kívánt szögben, sőt, leginkább pontosan derékszögben stabil, egyébként lötyögős (és egyre inkább azzá válik használat során). Ezt a képességet viszont csak a kamera alkalmazás használja ki (gondolom egyelőre), a Petal Klip videószerkesztőnek meg eleve ilyen az elrendezése és nem nyerünk vele semmit, ha félbehajtjuk az eszközt. A hajtásvonal a nulladik perctől érzékelhető vizuálisan és tapintásra is, de alapvetően nem rontja olyan mértékben a felhasználói élményt, mint amilyen irreális elvárás lenne jelenleg a tökéletesen felxibilis, ugyanakkor maradéktalanul ellenálló panel.

Huawei P50 Pocket
Pro
Szuper képalkotó képességek
Klassz külső kijelző, UV LED
Stílusos dizájn
Résmentes záródás
40W adapter és tok a dobozban
Kontra
Nincsenek Google szolgáltatások
Jelentős melegedés
Lötyögős zsanér
Egyáltalán nem biztonságos 2D arcazonosítás; magasra pozicionált ujjlenyomat-olvasó
Gyenge sztereó hangzás
Nincs 5G, Qi töltés és IP védelem
Pontozás
Kialakítás, védelem 6 pont
Kijelző 8 pont
Sebesség 9 pont
Szoftverfelület 8 pont
Fotózás, videózás 8 pont
Hangminőség 6 pont
Adatkommunikáció 7 pont
Üzemidő 7 pont
Ár/érték arány 4 pont
Ár (HUF, 6/256 GB) 499 990

A külső megjelenítő remekül mutat, elég sokat ki is hoztak belőle, de maradtak hiányosságok is, portré módban az alany például nem látja magát, kinyitott állapotban a plusz megjelenítő mindig inaktív. Kivéve a Naptej-teszt funkciónál, amit abszolút értékelünk, mert ha van rá mód, miért ne legyen ilyen is, de valahogy megvoltunk nélküle eddig is, ahogy a szintén UV fényt kibocsájtó LED segédfényre támaszkodó Fluoreszkáló fényképmód nélkül is. Mindez persze klassz, egyedi és hozzáadott érték, de nem gondolnánk, hogy végső érv mondjuk a Google szolgáltatások hiánya ellenében, ami a HMS rohamos fejlődése ellenére a nemzetközi piacon azért még mindig elég kényelmetlen. A hiányosságai mellett azért az EMUI 12 egy nagyon sokrétű, konzisztens és funkciógazdag felhasználói felület, az alá rakott hardver pedig a teljesítményt tekintve (mert 5G mondjuk nincs) minden igényt kielégít, a melegedés viszont a készülék speciális kialakítása miatt hangsúlyosabb, mint eddig bármikor. Szintén rendszerszintű korlát a magas felbontású és magas dinamikatartományú megjelenítés hiánya a streaming szolgáltatók esetében, pedig a kijelző és a lapkakészlet is támogatná, a sztereó hangzás meglehetősen gyenge, jack nincs, IP védelem sem, a 2D arcazonosítás ijesztően gyenge védelmet jelent, az ujjlenyomat-olvasó nem a legjobb helyre került, problémás a számítógéphez való csatlakoztathatóság (persze nem megoldhatatlan), viszont valóban nagyon csinos, korrekt a gyorstöltés és töltőfejet is kapunk hozzá (meg tokot). 499.990 forintért viszont ez nem lesz elég, még akkor sem, ha kapunk mellé egy FreeBuds Lipsticet. Önmagában sem, úgy meg főleg nem, hogy (legrosszabb esetben, de hivatalos forrásból) 130 ezer forinttal kevesebbért elérhető a konkurencia ajánlata.

AliceWake

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés