Hirdetés

Huawei Experience: EMUI 12 bemutató

A friss Huawei felület elegánsabb és letisztultabb, HarmonyOS jegyekkel.

Közeledik az EMUI, korábbi nevén az Emotion UI tízéves évfordulója – annak idején az első verzió Android 4.0 operációs rendszeren startolt el, az EMUI 12-t futtató Huawei Nova 9 pedig már nem is jelöli a zöld robotos rendszert mögötte. Bár még mindig Androidon alapul a köntös, annyira egyénire szabta a dolgot a Huawei, hogy sokkal inkább megegyezik a MatePad 11-en általunk is kipróbált HarmonyOS 2.0 rendszerrel, így az új trükkök és vizuális jegyek rutinos olvasóinknak ismerősek lehetnek.

Az EMUI 12 aktuális verziója a Huawei Nova 9-en
Az EMUI 12 aktuális verziója a Huawei Nova 9-en [+]

Minden új mobileszköz használata az első beállításokkal kezdődik, és az EMUI 12 buborékformában, kellemes átmenetekkel jelzi nyelvválasztáskor, hogy az animációk és a finom árnyékok az új megjelenés alapvető jegyei. A régió kijelölése, valamint a hálózati és biztonsági beállítások után mindjárt bejelentkezhetünk Huawei-azonosítónkkal – ez nyit kaput a Cloud felhőszolgáltatásra, az AppGallery alkalmazásboltra, a Huawei Videó tartalmaira és a gyártói kedvezményekre, ajánlatokra.

[+]

Mindenféle engedély megadása után jöhet az átköltözés másik készülékről, a felhőből vagy a telefon beállítása új mobilként, és már csak a teljes képernyős gesztusok kipróbálása van hátra, mielőtt az ember a kezdőképernyőn találja magát – választás szerint ömlesztett appokkal vagy felpöccintve elérthető alkalmazástárral. Elsőre a főoldal és ikonkészlete ismerős lehet, ám máris a HarmonyOS-ből ismert újításra bukkanhatunk, ha felül balról pöccintünk lefele: az önálló értesítési függönyre, kapcsolók nélkül. Az utóbbiak ugyanis a jobbról lehúzható vezérlőpultra költöztek a fényerő csúszkával. Ugyanitt van a médialejátszó, a WiFi és a Bluetooth kártyája érhető el, alul pedig a Device+ fül, amit HarmonyOS-en Szupereszköznek hívnak.

Többképernyős munkamegosztás a MatePad 11 és a Nova 9 között
Többképernyős munkamegosztás a MatePad 11 és a Nova 9 között [+]

A Device+ a Huawei ökoszisztéma összhangjára fókuszál, és könnyen idedobható a FreeBuds füles, MatePad táblagép, a MateBook laptop vagy Huawei Vision tévé kezelőikonja, villámgyors kapcsolódással. A füles hangforrását például egyszerűen áthúzhatjuk az egyik eszközről a másikra, a táblagépen és a laptopon megjelenhet a mobilképernyő, amit onnan is lehet irányítani, a multitaskingot és az eszközök közti fájlmozgatást nagy kijelzőről letudva, de persze maga a Nova 9 és az EMUI 12 is tud saját képernyőjén dupla- vagy lebegőablakos alkalmazáselrendezést. Magyarán összedolgozhat egy EMUI-s telefon, egy harmonys táblagép és egy windowsos számítógép, és hamarosan a Watch 3 óra is bekapcsolódhat a buliba.

[+]

A főoldaltól balra a Huawei Assistant Today hírolvasója kapott helyet egy csomó kártyával, amelyen friss időjárás vagy naptáradatok, hasznos információk, jegyzetek, sporteredmények és még nagyon sok minden megjelenhet, jobbra pedig mindjárt a HarmonyOS-ből ismert, nagy mappákra bukkanhatunk. Egy ilyen számos indítóikont egybegyűjthet, melyekre bökve nyilván azonnal indul egy app, de a mappa teljes képernyőre és ikonméretűre is átvariálható.

[+]

A Petal Keresőtől kezdve az Emailen, a Petal Térképen, a GameCenteren és az Egészségen át az Óráig vagy az Iránytűig több tucat hasznos kellék akad, multimédiás appokkal megspékelve, és ezek szintén finomabb, laposabb árnyékolást kaptak az egész EMUI felületen egységes stílussal, legyen szó világos vagy sötét témáról. A köntöst emellett csupa gördülékeny átmenet díszíti, ami a Nova 9 120 Hz-es OLED paneljének különösen jól áll. Ez csak ízelítő volt az új rendszerköntös változásairól, amely a biztonságra és a Huawei szolgáltatások integrálására is rágyúr szemrevaló kivitellel, remek optimalizálással és kényelmes használattal. Ez pedig kellő karaktert ad a gyártó mobileszközeinek, amelyek egyre inkább saját útjukat járják, de egymással karöltve.

Azóta történt

  • Huawei P50 Pocket - zsebbenyúlós

    A Huawei első kagyló formátumú modelljének határozottan vannak erősségei, a Google szolgáltatások hiánya viszont errefelé még mindig kissé kényelmetlen.

Előzmények