Hirdetés

Huawei Experience: Mire jó a P50 Pocket UV-trükkje?

Azon kívül, hogy összecsukható és remek fotós képességekkel rendelkezik, a Huawei P50 Pocket a bőrünket is segít megvédeni az UV sugárzás káros hatásaitól.

A Huawei P50 Pocket egészen kitűnő képalkotó képességekkel rendelkezik, de a különleges LED segédfénynek és a 32 megapixeles, úgynevezett ultraspektrum szenzornak köszönhetően bőrünk megfelelő védelmében is segít. Nyilván nem lesz kiábrándítóan funkcióhiányos egy eszköz UV szenzor nélkül, de ha már van, akkor irtó praktikus. Az UV fénynek rengeteg pozitív élettani hatása ismert, de védelem nélkül legalább ugyanennyi, ha nem több káros hatást gyakorol a bőrre és a szemre.


[+]

Az UV-tartományt a hullámhossz és azok fiziológiai hatásai alapján három nagyobb részre tagoljuk, nevét pedig az emberi szem számára még látható, legkisebb hullámhossz színe (viola) alapján kapta. Az ibolyán túli, ultraibolya vagy ultraviola sugárzás a látható fénynél kisebb, de a röntgensugárzásnál nagyobb, 180–400 nanométeres tartományba eső elektromágneses sugárzás. A leégégésért és a szaruhártya károsodásáért az UV-A és UV-B sugárzás a felelős, a DNS és RNS kábé azonnali és irreverzibilis szétroncsolásáért pedig megfelelő hullámhosszon (200-280 nm) és besugárzási ráta mellett az UV-C, de ezt normál esetben elnyeli a légkör és az ózonréteg.

Az mesterségesen előállított UV-C (180-280 nm) kitűnő és vegyszermentes opció sterilizálásra és fertőtlenítésre, az UV-A (315-400 nm) pedig kedvelt megoldás egyes fotoszenzitív anyagok, például UV-reagens ragasztók, fogtömés vagy tartós körömlakk (gél lakk) fizikai tulajdonságainak megváltoztatására. A kémiai összetételű fényvédők jellemzően az UV-B sugárzást verik vissza, a + jel pedig az SPF jelzésű faktorszám mellett az UV-A védelmet jelöli. Az UV-B és UV-A tartomány fotoimmunoszupressziós, D-vitamin szintézist elősegítő, szárító, hámlasztó, antibakteriális és antivirális hatásai terápiás jelleggel, ellenőrzött és szabályozott körülmények között remekül használhatók, minden más esetben viszont védekezni kell a légköri sugárzás ellen is.


[+]

Azt mindenki tudja, hogy a strandon be kell kenni magunkat, de hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy egyrészt felhős időben is érhet minket károsító mértékű UV sugárzás, tekintve, hogy a sugárzás 90%-a boldogan átvergődi magát a felhőkön, másrészt az arcunk, fülünk és a szemünk egész évben, télen-nyáron ki van téve az elemeknek. A víztükör az UV-sugárzás akár 20 százalékát, a homok 25 százalékát, a beton pedig nagyjából 12 százalékát verheti vissza, fokozva így a besugárzás mértékét, a friss hó pedig majdnem 88%-ot, ami úgynevezett hóvakságot is okozhat. Az állapot rendkívül fájdalmas és ijesztő, de szerencsére a vakság csak átmeneti. Ezért is fontos, hogy akár dioptriás, akár csak sötétített lencséjű szemüveget viselünk, rendelkezzen megfelelő UV-szűrővel.

[+]

Ahogy a mellékelt ábra mutatja, Bog szemüvege megfelelő védelmet nyújt. Mellesleg a szakálla is, ha már itt tartunk. A Huawei P50 Pocket Tükör alkalmazásában található funkció, a külső kijelzővel karöltve segít megállapítani, hogy megfelelő védelemmel láttuk-e el magunkat (vagy bárki mást), akár fényvédőt tartalmazó sminkről, akár naptejről van szó. A LED segédfény által kibocsájtott UV fény visszaverődését az ultraspektrum kamera értelmezi, az algoritmus és a mesterséges intelligencia pedig RGB módban különböző színű (opcionálisan arany, lila és ezüst) csillámos maszkot generál a Pro módban elérhető monokróm eredetiből. A szürkeárynalatos kép elég ijesztő, olyan, mint azok a horrorfilmek, amiket a hatás kedvéért kézikamerával rögzítettek tök sötétben, a csillámos megoldás viszont nagyon cuki. De ha nem akarjuk, hogy mindenki más is értesüljön az arcbekenési képességeinkről és a hatékonyságáról, a főképernyőt elhomályosíthatjuk arra az időre, amíg a kis kijelzőn ellenőrizzük az eredményt.

[+]

Bogra illusztrációs céllal kentünk látványos mintát 50 SPF+ faktorszámú fényvédővel, a szemüvege átment a teszten, a szakálláról kiderült, hogy korrekt védelmet nyújt a káros sugarak ellene, én pedig elégedetten konstatáltam, hogy a kora reggel felkent alapozóm a nap vége felé is nagy fotostabilitást, vízállóságot és nagy tapadóképességet mutat. Mondjuk a dobozra is ez volt írva, de örülök, hogy nem csak a bőrhibákat takarja el tartósan, de vízálló és valóban tartalmaz értelmes teljesítményű fényvédőt. A letört és visszaépített metszőfogammal viszont vigyázni kell olyan helyen, ahol UV fénnyel fokozzák a hangulatot, mert a fotoszenzitív tömőanyag 100%-ban visszaveri a sugárzást, következésképpen durván világítani fog. Jó, hogy erre az előtt derült fény, hogy élesben fluoreszkált volna a fogsorom.

Mivel a fejünk (arcunk, a szemünk, a fülünk (!)), és a kázfejünk is amúgy, az év legnagyobb részében ki van téve a sugárzásnak és a melanin termeléssel csak kis mértékben képes önerőből védekezni a káros hatások ellen, mindig gondoskodjunk megfelelő védelemről és, ha kéznél van egy P50 Pocket, ellenőrizzük, hogy minden olyan területre jutott-e a fényvédőből, amit nem fed ruházat. Ez kopaszodás, megritkult haj vagy direkt nagyon rövidre vágott frizura esetén a fejbőrünkre is érvényes. Nyilván nem feltétlenül az UV-védelem szkennelése lenne az első dolog, ami eszünkbe jut, ha az ideális készülék specifikációját kell összedobni, de be kell látnunk, hogy rém praktikus eszköz, a telefon pedig úgyis mindig kéznél van.

Azóta történt

Előzmények

  • Huawei P50 Pocket - zsebbenyúlós

    A Huawei első kagyló formátumú modelljének határozottan vannak erősségei, a Google szolgáltatások hiánya viszont errefelé még mindig kissé kényelmetlen.