Hirdetés

Huawei Experience: Összhang a HMS ökoszisztémában

A Huawei sokféle kütyüt kínál, ezek mégis megtalálják a közös nevezőt a kényelemért.

Némi helyfelszabadítás után itt pózol előttem a 14"-es, csupa képernyő Huawei MateBook X Pro laptop Windows 10-et futtatva, a MatePad 11 táblagép HarmonyOS 2.0-val és a Nova 9 telefon Android 11-en alapuló EMUI 12-vel, valamint a karomon pihen a Watch 3 Pro a Harmony órás változatával és a fülemben csücsül a FreeBuds 4 teljesen vezetékmentes füles. Méretben, rendszerben, funkcióban és tudásban akkora a különbség, hogy kellene egy ökoszisztéma, amely ezeket összefogja.


Osztott képernyős multitasking a Mate X2 nyitott és csukott képernyőjén [+]

Ez volna a Huawei Mobile Services, illetve a kapcsolódó appok és multitasking funkciók, amelyek pont ezt fedik le. Egyébként, még az előtt, hogy több HMS okoskészülék összhangjára rátérnék, megemlíteném, hogy egy darab is remekül megosztja a figyelmét, lásd Mate X2-s blogbejegyzésünket, és nagy levegő kell, hogy legalapvetőbb multifunkciós képességeit felsoroljam.

Az EMUI Desktop asztali kiterjesztés monitoron, a Mate X2 pedig tapipadként és billentyűzetként
Az EMUI Desktop asztali kiterjesztés monitoron, a Mate X2 pedig tapipadként és billentyűzetként [+]

Legyen szó ugyanis a külső vagy belső kijelzőn végzett, osztott képernyős vagy lebegőablakos használatról, vezetékes vagy vezetékmentes képernyő tükrözésről, esetleg az EMUI Desktop asztali környezet megjelenítéséről: akár nagy képernyős játékra vagy mozira, akár billentyűzetet és egeret ragadva böngészésre vagy szövegszerkesztésre adja fejét az ember, rengeteg módon ki tudja terjeszteni a tablet/mobil tudását.

A Vezérlőpult a Device+ füllel, a Huawei Egészség App, valamint az AI Life a Nova 9-enA Vezérlőpult a Device+ füllel, a Huawei Egészség App, valamint az AI Life a Nova 9-enA Vezérlőpult a Device+ füllel, a Huawei Egészség App, valamint az AI Life a Nova 9-en A Vezérlőpult a Device+ füllel, a Huawei Egészség App, valamint az AI Life a Nova 9-en [+]

Persze nincs mindenkinél efféle különlegesség, és az én zsebemben is épp a Nova 9 lapult, mégse kellett lemondanom a kényelmes használatról. A Bluetooth és a Huawei Share funkció bekapcsolása után ugyanis a telefon és a MatePad 11 azonnal megtalálta egymást (de kézzel is csak pár másodperc párosítani), és néhány engedély megadása után máris megjelent a kisebbik képernyő tartalma a nagyobbikon. Device+ néven a jobbról lehúzható Vezérlőpulton lehet követni, hogy egy kütyü épp melyik másikkal kollaborál, és nem csak eggyel lehet egy időben. Itt jelenik meg az összes párosított cucc az órát leszámítva, mert azt a Huawei Egészség kezeli.

A Nova 9 képernyője a MatePad 11-en megjelenítve
A Nova 9 képernyője a MatePad 11-en megjelenítve [+]

A többablakos multitasking a MateBook X Próra csatlakozva is opció (ott PC Manager néven fut a kliensprogram), és a Device+ panelen csak rá kell bökni a célikonra, hogy felépüljön a kapcsolat. A készülékek között innentől ujjhúzással és egérrel is pillanatok kérdése fájlok, videók és képek átmásolása – de amúgy minden fotó vagy videó a laptopra és a felhőbe automatikusan is szinkronizálható. Bizonyos alkalmazásokat és feladatokat kiterjeszthetünk teljes képernyőre, hogy mondjuk a gépelés kényelmesebb legyen – de a mobiljáték, a zene és a videó forrása is lehet a telefon, a nagy képernyő a megjelenítő és a komolyabb hangszórószett a hangleadó – és itt jelentkezne be a FreeBuds 4.

Fájlok egyszerű mozgatása a MateBook X Pro és a Nova 9 között
Fájlok egyszerű mozgatása a MateBook X Pro és a Nova 9 között [+]

Edzés közben például praktikusabb lehet a TWS füles, és a gyors párosítás után újfent egyetlen bökés a Device+-on, és máris a két apró bigyóból árad a zene. Ha pedig elindult a testmozgás, akkor a Watch 3 Pro jegyzeteli serényen testadatainkat, illetve képpel-hanggal informál a külvilág dolgairól értesítés, hívás, üzenetek esetében. Amúgy eddig opció volt a bejövő értesítésekre és hívásokra a válaszadás a nagy képernyős társeszközökről, mostantól pedig a Watch 3 is kínál parányi órabillentyűzetet, előre definiálható válaszokat és hangulatjeleket, hogy az SMS-ekre és Messenger üzenetekre a csuklóról üzenjünk vissza.


A bevitel apró, tenyérméretű és nagyobb billentyűzettel is opció [+]

Magyarán, legyen szó apró, közepes vagy méretes panelről, sok hasznos információhoz hozzáférünk több forrásból – így a Huawei Naptár bejegyzései is megjelennek mindenhol. Ha pedig kiruccannánk egy kis sétára, a Petal Térkép az órán is elnavigál bennünket a mobilhoz csatlakozva. De a Nova 9 otthon is maradhat: ha az eSIM be lett állítva, az óráról szintén mehet a telefonhívás, elvégre megvan a modem, a mikrofon és a hangszóró, és a Watch 3-on is egy érintéssel tudjuk Bluetooth fülesre dobni a hangot. Egyébként mobilhívást a laptopról is fogadhatunk, ami csak egy példa a sok kommunikációs opcióra, és a szórakozás valamint az egészségkövetés adatait sem szégyelli az egyik kütyü a másiktól.


[+]

Olyan Huawei IoT eszköz is bekapcsolódhat a buliba (okostévé és hangszóró), amilyen épp nem járt nálam a HMS összhang további bemutatására, az mindenesetre egyértelmű, hogy két év alatt a Huawei a mobilfókuszról sikeresen váltott a sokszínű ökoszisztéma felé, ami persze akkor működik igazán, ha minden termékkategóriából rendelkezik egy darabbal a tulaj. A választék szép számmal bővült a napokban is, gondoljunk csak az EKG-vel és vérnyomásmérővel felvértezett Watch D órára, vagy a kagylótelefonos P50 Pocketre, és valahol másodlagos, hogy milyen rendszer fut mögöttük, ha az összhang egyébként megvan.

Azóta történt

  • Huawei P50 Pocket - zsebbenyúlós

    A Huawei első kagyló formátumú modelljének határozottan vannak erősségei, a Google szolgáltatások hiánya viszont errefelé még mindig kissé kényelmetlen.

Előzmények